Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka wtrysku, pół godziny i po problemie...JTD

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Posiadam Fiata Bravo z 2001r z silnikiem JTD 105.

Auto mam od początku obecnego roku. Serwisowane, zadbane- nic złego się nie da na niego powiedzieć...raczej dało

Około 1,5 miesiąca temu zaczęły się wybryki mojego samochodu, mianowicie..

Po przejechaniu około 3 km wyłączyłem silnik, poszedłem do domu z zakupami. Po upływie 15 min chciałem wjechać do garażu a tu-nie chce odpalić(mimo że wcześniej zapalił od razu). Rozrusznik kręci ale jakby nie podawał paliwa. Zupełna lipa. W między czasie zaświeciła się kontrolka wtrysków zwana również "marchewą". Popróbowałem pare razy, z miernym skutkiem, dalej nieodpalało. Po30min. wróciłem by zabrać dokumenty z auta, próbuje odpalić i na "rys" odpaliło."Marchewa" zgasła i znów potem git, znów żadnych zastrzeżeń. Następnie takie męczarnie z autkiem zdarzaly mi się jeszcze kilkakrotnie. Auto najpierw odpali super, po przejechaniu 3km gasze. Próbuje zapalić kontrolka wtrysku i nie pali.Po 30min pali i znow na jakiś czas spokój. Zazwyczaj tak się dzieje, gdy silnik sie jeszcze niezagrzeje a go gasze, by potem chce go odpalić. Chodź i tak nie ma regóły, że napewno się tak stanie.

Myślałem, że to czujnik zapłonu, ale jak wytłumaczyć fakt, że raz mi zgasło na biegu jałowym ?? I również 30min z zegarkiem w ręku i odpalił.

I kto mi doradzi co mojej Bravce dolega?? Może ktoś spotkał się już z takową sytuacją.

Pragnę zaznaczyć, że auto nie ma żadnych słabszych osiągnięć, czy też zwiększonego apetytu na paliwo.

Napisano

> I kto mi doradzi co mojej Bravce dolega?? Może ktoś spotkał się już z

W najlepszym wypadku dostaniesz poradę: "podłącz auto pod kompa" zlosnik.gif, a a najgorszym: "Wiem co się zepsuło. Auto się zepsuło" icon_rolleyes.gif

Napisano

> W najlepszym wypadku dostaniesz poradę: "podłącz auto pod kompa" , a

> a najgorszym: "Wiem co się zepsuło. Auto się zepsuło"

Bo trudno wywróżyć. Takie objawy dawał padniety czujnik wału lub wałka rozrządu. Ale to gdybanie.

Napisano

u mnie objawy podobne, tylko odczekać musiałem aż silnik ostygnie zupełnie. Przyczyna ...czujnik położenia wału wink.gif

Napisano

tak jak koledzy wspomnieli , przypomina typowe objawy uszkodzonego czujnika położenia wału korbowego

Napisano
  • Autor

na chłopski rozum, jeśli jest coś zepsute to nie działa cały czas, a nie jak w moim przypadku raz na dajmy na to 30 odpaleń...

no chyba, że (teraz pytanie czy to możliwe) występuje przy czujniku zwarcie i stąd takie 'wahania'...

Napisano

Na chłopski rozum to jak sterownik zgłasza błąd to czemu jeszcze go nie odczytałeś? Potrzebujesz ww diagnozę zweryfikować na komputerze?

Napisano

> na chłopski rozum, jeśli jest coś zepsute to nie działa cały czas

Chłopski rozum nie zawsze się sprawdza przy takich usterkach grinser006.gif

Objawy znane już z naszego forum zdają się wskazywać na błąd spowodowany sygnałem z czujnika wału .

Wymaga to potwierdzania , którego bez podpięcia się do kompa nie uzyskasz .

Potem możesz dopiero zastanawiać się co trzeba dalej zrobić ...

Poczytaj zresztą ten wątek .

Napisano
  • Autor

> Objawy znane już z naszego forum zdają się wskazywać na błąd

> spowodowany sygnałem z czujnika wału .

przejrzałem troszkę for internetowych i bardzo często przyczyną niemogącego odpalić samochodu przez pewien czas jest usterka wału korbowego

> Wymaga to potwierdzania , którego bez podpięcia się do kompa nie

> uzyskasz .

Więc w sobotę jedziemy na kompa. Dam znać co było nie tak.

Napisano

> na chłopski rozum, jeśli jest coś zepsute to nie działa cały czas, a

> nie jak w moim przypadku raz na dajmy na to 30 odpaleń...

żebyś się nie zdziwił

Napisano

> przejrzałem troszkę for internetowych i bardzo często przyczyną

> niemogącego odpalić samochodu przez pewien czas jest usterka

> wału korbowego

jakbyś miał usterkę wału korbowego to byś w ogóle nie pojeździł hehe.gif

Napisano

> jakbyś miał usterkę wału korbowego to byś w ogóle nie pojeździł

Usterka, to nie awaria, można jechać.

Napisano

> Usterka, to nie awaria, można jechać.

jasne , to nic że stuka dół silnika , bo np panewka się obróciła na wale , tylko klapki na oczy i jeździmy hehe.gif , tylko jak długo

Napisano
  • Autor

> jasne , to nic że stuka dół silnika , bo np panewka się obróciła na

> wale , tylko klapki na oczy i jeździmy , tylko jak długo

ktoś coś sugeruje ?? dla sprostowania nic nie stuka i nie puka, nie wiem skąd takie daleko idące wnioski

Napisano

to był sarkazm , podaliśmy możliwe przyczyny problemów które opisałeś a ty się z nami spierasz

Napisano

> to był sarkazm , podaliśmy możliwe przyczyny problemów które

> opisałeś a ty się z nami spierasz

Dajcie już sobie spokój z tymi OT bo tylko zaciemniają wątek i nic konkretnego nie wnoszą do tematu zolta.gif

Napisano

przesadzasz. Powinieneś rozróżnić słowo usterka o awaria. Tą panewkę obróconą to widzisz przez blok, bo to już nie stuk a łomot będzie.

Napisano

> przesadzasz. Powinieneś rozróżnić słowo usterka o awaria. Tą panewkę

> obróconą to widzisz przez blok, bo to już nie stuk a łomot

> będzie.

to jaka usterka wału korbowego nie kwalifikuje go do szybkiej naprawy ?

Napisano

> to jaka usterka wału korbowego nie kwalifikuje go do szybkiej

> naprawy ?

Wyciek z uszczelniacza, to widać i można szybko ocenić. O reszcie można gdybać, bez pomiaru ciśnienia i oceny wartości jego spadku , lokalizacji stuków. Przy obecnych cenach silników obrócona panewka nie kwalifikuje go do naprawy lecz do sprzedaży na części.

Napisano
  • Autor

R]Niestety czas w którym Bravo zostanie podpięte do kompa zostało przesunięte do poniedziałku. Nie miałem dziś czasu by Tam podjechać...dzięki za wszystkie wypowiedzi, które niewątpliwie pomagają mi w rozwiązaniu mojego problemu. Widać, że dużo znawców tematu....naprawdę dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.