Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie pali

Featured Replies

Napisano

dzis po jednodniowym postoju nie idalo sie uruchomic silnika.. ciezko kreci, zresetowalo zegary i nic.. sprawdzalem stan 2-letniego aku na poczatku listopada-ok, dodam ze przy +temp tez nie lapie od pierwszego razua mechanik wtedy mi zasugerowal ze to wina rozrusznika..

co radzicie, rozrusznik, moze cewka zaplonowa slyszalem tez takie sugestie

Napisano

jeżeli zresetowało ci zegary i wykluczasz aku

to zostaje rozrusznik frown.gif niestety cewki raczej w tym wypadku niewiele będą miały do czynienia

Napisano
  • Autor

> jeżeli zresetowało ci zegary i wykluczasz aku

> to zostaje rozrusznik niestety cewki raczej w tym wypadku niewiele

> będą miały do czynienia

tak jak pisalem, poczatek listopada sprawdzony w serwisie akum, lekko uzupelniony woda, ladowany cala noc-zalecenia fachowca i sugestia na temat rozrusznika..

gdyby tak to czeka mnie czyszczenie rozrusznika, na czym to dokladnie polega.

Napisano

> tak jak pisalem, poczatek listopada sprawdzony w serwisie akum, lekko

> uzupelniony woda, ladowany cala noc-zalecenia fachowca i

ta u mnie było tak ze aku było ok i nic nie wskazywało aż raz miałem problem z odpaleniem

2 raz już nie odpalił bo rozrusznik tylko się blokował frown.gif po wymianie aku działał bez problemu

jak masz możliwość sprawdź na innym aku

> sugestia na temat rozrusznika..

> gdyby tak to czeka mnie czyszczenie rozrusznika, na czym to dokladnie

> polega.

no trzeba go wykręcić/odkręcić od bloku

i potem to już z górki

Napisano

> jeżeli zresetowało ci zegary

reset zegarów oznacza zaduży spadek napięcia, zacznij od łatwiejszej sprawy i podmień akumulator

Napisano

spoko tylko odpowiadaj zainteresowanemu waytogo.gif

Napisano

a jakie przebiegi dzienne ma auto ? i ile razy go odpalasz w ciagu dnia ?

1 wiuchniecie kluczykiem w stacyjce to 15-20min pracy dla alternatora zeby uzupelnic prad ktory poszedl na rozruch silnika

Napisano
  • Autor

> a jakie przebiegi dzienne ma auto ? i ile razy go odpalasz w ciagu

> dnia ?

> 1 wiuchniecie kluczykiem w stacyjce to 15-20min pracy dla alternatora

> zeby uzupelnic prad ktory poszedl na rozruch silnika

dojezdzam 25km w jedna strone do pracy, jezdze caly tydzien a potem 2 tydnie nie jezdze do pracy tylko takie krotkie trasy dla potrzeb wlasnych..

po roku uzytkowania nowego aku tez mialem takie cyrki, ladowalem akum i bylo w miare ok..

moze wina lezy po str radia, czy po wyciagnieciu kluczyka z stacyjki, jest mozliwosc zeby gralo bo u mnie tak jest czy raczej nie powinno..

Napisano

moze grac moze nie grac, zalezy jak se kto podepnie. Wazne ile bierze pradu ( bo bierze ) jesli nie gra. Jedz do elektryka i niech pomaca odbiorniki. Np dokladany autoalarm lub inne "ekstrasy".

Ewidentnie masz ujemny bilans pradowy i zarzynasz baterie, czy to przez nie-jezdzenie albo przez jakis lipny odbiornik ktory ssie prad.

Jak masz radio jakiegos chinczyka to juz wogole smierdzaca sprawa hmm.gif

Napisano

po co odrazu do elektryka. wystarczy za 10 ziko kupic w markiecie jakis prosty voltomierz z omomierzem i samemu mozna sprawdzic jakie ładowanie się ma i czy jest złodziej pradu czy nie.

Napisano
  • Autor

> moze grac moze nie grac, zalezy jak se kto podepnie. Wazne ile

> bierze pradu ( bo bierze ) jesli nie gra. Jedz do elektryka i

> niech pomaca odbiorniki. Np dokladany autoalarm lub inne

> "ekstrasy".

> Ewidentnie masz ujemny bilans pradowy i zarzynasz baterie, czy to

> przez nie-jezdzenie albo przez jakis lipny odbiornik ktory ssie

> prad.

> Jak masz radio jakiegos chinczyka to juz wogole smierdzaca sprawa

radio mam w miare markowe-sony, wiec moze bardziej w kwestii podlaczenia... a ma grac czy nie i ile pradu ma brac na wylaczonym radiu..

Napisano

> radio mam w miare markowe-sony, wiec moze bardziej w kwestii

> podlaczenia... a ma grac czy nie i ile pradu ma brac na

> wylaczonym radiu..

jak sprawdzisz amperomierzem pobor to jak bedzie pobor rzedu 0.02 Amper to git (ja tak akurat mam u siebie przy radiu w czuwaniu i alarmie)

Napisano

> jak sprawdzisz amperomierzem pobor to jak bedzie pobor rzedu 0.02

> Amper to git (ja tak akurat mam u siebie przy radiu w czuwaniu i

> alarmie)

Witam

Dołączę sie rozmowy.

Do jakich wartości prądu w stanie spoczynku mozna przyjąć, że zawiera sie w granicach normy? (dodatkowo jakie napiecie na aku powinno być przy wyłaczonym silniku i właczonym)

Miałem niestety tak samo jak kolega, wydawało mi sie ze aku jest OK podczas poprzedniej zimy. Rano próbuje odpalić a tu tylko kontrolki przygasają, zegarek sie zresetował nawet. Po podłaczeniu drugiego aku wszystko OK. Tak było rok temu. Niestety przy obecnej temp. około -12 słabo kreci i niewiem czy i nie ucieka prąd stąd moje pytanie. smile.gif

pozdrawiam

Napisano

napewno małe są wahania. Niewiem dokladnie, ale jak aku ma np 12,5 volt to jest dobrze, a jak spadnie do np 12,2 to moze juz byc kaput, ale ja nie elektryk.

a jak odpalony silnik to jak jest powyzej napiecia akusia to juz dobrze. Ja np w maluchu mam 14,6 ladowania, a w palio nie sprawdzałem jeszcze zeby.GIF

Napisano

> napewno małe są wahania. Niewiem dokladnie, ale jak aku ma np 12,5

> volt to jest dobrze, a jak spadnie do np 12,2 to moze juz byc

> kaput, ale ja nie elektryk.

> a jak odpalony silnik to jak jest powyzej napiecia akusia to juz

> dobrze. Ja np w maluchu mam 14,6 ladowania, a w palio nie

> sprawdzałem jeszcze

Aku robi kaput jak napiecie w spoczynku na nim spadnie do okolo 10V. Powyzej 11V nic mu nie grozi. Napiecie ladowania powinno byc w zakresie 13,8-14,5V. Przy nizszym aku jest niedoladowywany, przy wyzszym grozi jego uszkodzeniem.

Napisano

auto alarm 0.07 i radio 0.07... czyli liczac 0.2 dziesiatki w stanie OFF moze system pobierac... wszystko ponad swiadczy o tym ze nalezy sie przyjrzec instalacji "wysysajacej" prad z aku

Napisano

> jak sprawdzisz amperomierzem pobor to jak bedzie pobor rzedu 0.02

> Amper to git (ja tak akurat mam u siebie przy radiu w czuwaniu i

> alarmie)

to masz bardzo fajne wyniki. Mnie elekryk podal statystycznie 0.07 na sztuke ze jest "srednia do przyjecia " W jednym z poprzednich wozkow mialem centralny zamek spiety ala "druciarnia" i wykazywal 0.7 ( uwaga na przecinek! ).... co skutecznie zabijalo aku podczas zimy.

Napisano

> Witam

> Dołączę sie rozmowy.

> Do jakich wartości prądu w stanie spoczynku mozna przyjąć, że zawiera

> sie w granicach normy?

do 100mA jest luzik, powyżej trzeba po prostu często doładowywać akumulator.

(dodatkowo jakie napiecie na aku powinno

> być przy wyłaczonym silniku i właczonym)

Przy wyłączonym nie ma ładowania, przy włączonym 13,8 bodajże do 14,5 V

> Miałem niestety tak samo jak kolega, wydawało mi sie ze aku jest OK

> podczas poprzedniej zimy. Rano próbuje odpalić a tu tylko

> kontrolki przygasają, zegarek sie zresetował nawet. Po

> podłaczeniu drugiego aku wszystko OK. Tak było rok temu.

> Niestety przy obecnej temp. około -12 słabo kreci i niewiem czy

> i nie ucieka prąd stąd moje pytanie.

> pozdrawiam

Mogą być też wybite tulejki / zużyte szczotki w rozruszniku.

Napisano
  • Autor

> 100% akumulator

widze ze zdania sa podzielone.. akum moze tak, tyle tylko ze "cos" sie do tego przyczynia.. w tamtym roku mialem tez tego typu problem, gdy akum mial zaledwie ROK! nie jezdzilem reklamowac bo z tym roznie bywa, wiec naladowalem.. teraz tez od tego zaczne, choc miesiac temu tak jak wczesniej pisalem byl ladowany.. wiec czyzby po miesiacu, przy pierwszym wiekszym mrozie juz zaniemogl na dobre..

Napisano

> 100% akumulator

Ja mam takie same objawy, auto dałem do elektryka, na początku stwierdzili padnięty akumulator (który ma 4 miesiące), ale po podmianie auto i tak nie zakręciło. Rozrusznik zrobiony, alternator też, ładowanie wzorcowe, prąd spoczynkowy 40mA i nie zapali. Auto stoi już tydzień u elektryka i nie mogą sobie poradzić, więc taka szybka diagnoza aku może być trochę na wyrost smile.gif

Napisano

> do 100mA jest luzik, powyżej trzeba po prostu często doładowywać

> akumulator.

> (dodatkowo jakie napiecie na aku powinno

> Przy wyłączonym nie ma ładowania, przy włączonym 13,8 bodajże do 14,5

> V

> Mogą być też wybite tulejki / zużyte szczotki w rozruszniku.

Ok, dzieki za info. Musze sprawdzic bo coś dziwnego zeby przy -12 bardzo bardzo słabo krecił 3 miesieczny akumu (mozna powiedzieć ze ostatnim tchnieniem smile.gif ), co bedzie przy -20. Może kupiłem wadliwy ale obawiam sie że to może być jednak albo słabe ładowanie albo jakis mały złodziej prądu zeby.GIF wiec musze pomierzyć. drive.gif

Napisano

Witam.

Rozrusznik kręcił u mnie z 2 razy i reset zegarów. Wymieniłem Aku, jak ręką odjął, ale... dalej myślę że rozrusznik jest pośrednio winny. Poprzedni Aku miał z 320A rozruchowego, więc jak rozrusznik mówi już papa może być za mało. Teraz mam 540A i mam wrażenie że dalej jest coś nie tak. Odpalać odpala. Ale przy takim mrozie jak mamy teraz mam wrażenie przy porannym odpalaniu że rozrusznik razem z silnikiem chcą opuścić dedykowany im przedział rotfl.gif Jak będę miał chwilę, rozrusznik też wymienię i zobaczę co i jak.... Prąd ładowania dla Fiatowskich alternatorów jest wycyrklowany w granicach 14V. 13.8-14V wszystko jest jak najbardziej w porządku ok.gif Temat przerabiałem z miesiąc temu zlosnik.gif

Napisano

> Prąd ładowania dla Fiatowskich alternatorów

> jest wycyrklowany w granicach 14V. 13.8-14V wszystko jest jak

> najbardziej w porządku Temat przerabiałem z miesiąc temu

Jeżeli mowa o prądzie to wartości powinny być w A (amperach), natomiast kolega chciał chyba napisać napięcie ładowania i podał 13,8-14V.

Napisano
co do prądów rozruchowych to sprawdź wg jakiej normy producenci je podają bo ponoć są dwie i to dośc odmienne wartości dają smile.gif
Napisano
  • Autor

mam pytanie natury technicznej.. udalo misie dzis uruchomic auto przy pomocy kabli.. pojezdzilem troche,a teraz laduje akum..i tutaj pytanie, czy normalna rzecza jest ze po 0,5h ladowania wskazowka na skali prostownika spadla w granicach 0 gdzie na po podpieciu byla w granicach 3/4 skali czyli blizej konca "czegos tam"..

co to oznacza? byl ten akum rozladoawany czy nie? czy to jednak winna lezy gdzie indziej.. mimoto laduje cala noc..

Napisano
  • Autor

> to chyba jednak AKU winny skoro tak szybko z 3/4 skali na zero

> zszedl.

czyli prawidlowo? to wlasciwy objaw ladowania? zdziwilo mnie ze tak szybko zeszlo..

Napisano

> czyli prawidlowo? to wlasciwy objaw ladowania? zdziwilo mnie ze tak

> szybko zeszlo..

nieprawidłowo, wskazówka na amperomierzu powinna powoli opadać

Napisano
  • Autor

> nieprawidłowo, wskazówka na amperomierzu powinna powoli opadać

czyli co tzn?

Napisano

> czyli co tzn?

to znaczy ze aku juz nadaje sie do wymiany - ewentualnie pozostaje podlaczenie do prostownika na kazda noc, ale to ostateczne rozwiazanie o ile nie masz finansow.

Napisano
  • Autor

> to znaczy ze aku juz nadaje sie do wymiany - ewentualnie pozostaje

> podlaczenie do prostownika na kazda noc, ale to ostateczne

> rozwiazanie o ile nie masz finansow.

cos mi sie nie chce wierzyc zeby 2-letni akum byl juz w tak zlym stanie.. czas pokaze..

• 1 miesiąc później...
Napisano

> cos mi sie nie chce wierzyc zeby 2-letni akum byl juz w tak zlym

> stanie.. czas pokaze..

moja 1,5 roczna centra (45 Ah) wymagała podładowania, podłączyłem do prostownika, podkręciłem regulator tak, że pokazywało 5 A, zaraz spadło na 4,5 A. Po 4 godzinach było już 1,5 A, a po prawie 12 godzinach jak odłączałem było 1 A. Więc jak to jest, powinno spaść do 0A, czy nie, bo już sam nie wiem, no i toże tak szybko na 1,5 A spadło. Aku niby 1,5 roku ma, ale znając życie może być już kaputt. No i przy -16 nie pali, a jak -10 to działa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.