Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie bardzo chcce grzać w kabinie

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj jadąc 60 km trasą nie mogłem auta na grzać w środku, jeżeli dawałem pokrętło na 2gi bieg i ogrzewanie na full to temperatura silnika spadała wtedy do ok 60-70 stopni jeżeli dałem dmuchawe na 4 to dmuchało zimnem a wskazówka od temperatury spadała do zera. Przy włączeniu dmuchawy na prędkość 2-4 to było słychać jakieś jęki jakby silnikowi (dmuchawy) brakowało smaru.

Napisano

> Witam

> Wczoraj jadąc 60 km trasą nie mogłem auta na grzać w środku,

sprawdź termostat, metoda macajewa prawdę powie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdź termostat, metoda macajewa prawdę powie

Termostat odrzucałem bo nie tak dawno byl wymieniany ale z nimi nigdy nie wiadomo. Sprawdze jeszcze dzisiaj.

Napisano

a jak szybko Ci się nagrzewa silnik jak odpalasz po nocy przy temp. kilkanaście st. poniżej zera?

Ja bym zaczął od termostatu. Sprawdź czy rura do chłodnicy jest zimna przez kilka minut po odpaleniu. Ma być gorąca dopiero jak silnik się nagrzeje.

Rok temu kupiłem termostat i okazał się gorszy od fabrycznego który chyba nie był jeszcze wymieniany.

Napisano
  • Autor

> a jak szybko Ci się nagrzewa silnik jak odpalasz po nocy przy temp.

> kilkanaście st. poniżej zera?

> Ja bym zaczął od termostatu. Sprawdź czy rura do chłodnicy jest zimna

> przez kilka minut po odpaleniu. Ma być gorąca dopiero jak silnik

> się nagrzeje.

> Rok temu kupiłem termostat i okazał się gorszy od fabrycznego który

> chyba nie był jeszcze wymieniany.

Dzisiaj sprawdziłem jak się nagrzewa wąż, wiec trwało to dość długo (-11stopni na polu), waż nie zrobił się ciepły nagle tylko w miarę wolno (2-3 min), a to chyba powinno być parę sekund. Z tym że drugim problemem był brak płynu w zbiorniczku hehe rano zalałem litr a wieczorem juz zbiornik pusty...

Napisano

> Dzisiaj sprawdziłem jak się nagrzewa wąż, wiec trwało to dość długo

> (-11stopni na polu), waż nie zrobił się ciepły nagle tylko w

> miarę wolno (2-3 min), a to chyba powinno być parę sekund. Z tym

> że drugim problemem był brak płynu w zbiorniczku hehe rano

> zalałem litr a wieczorem juz zbiornik pusty...

Przy sprawnie działającym termostacie, dopóki wskazówka temperatury nie osiągnie pułapu ponad 90 stopni, to wąż powinien być ciągle zimny, po czym nagle robi się gorący (gdy termostat sie otworzy) i temp na wskaźniku opada.

Jeśli w trakcie pracy silnika wąż stopniowo robi się coraz cieplejszy, to znak, że termostat jest niesprawny.

W sprawnym układzie chłodzenia ubytek płynu nie występuje. Albo masz nieszczelność układu i płyn ucieka, albo uszkodzoną uszczelkę pod głowicą.

Przy braku płynu i zapowietrzonym układzie chłodzenia, ogrzewanie będzie działać bardzo słabo, bądź wogóle.

Napisano

> Z tym

> że drugim problemem był brak płynu w zbiorniczku hehe rano

> zalałem litr a wieczorem juz zbiornik pusty...

to szukaj wycieku, litr płynu nie znika bezsladowo...

EDIT: padnięta uszczelke pod głowica przy tej ilości znikajacego płynu to chyba szybko byś zobaczył bo z wydechu waliloby białym dymem(para) jak cholera... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> to szukaj wycieku, litr płynu nie znika bezsladowo...

> EDIT: padnięta uszczelke pod głowica przy tej ilości znikajacego

> płynu to chyba szybko byś zobaczył bo z wydechu waliloby białym

> dymem(para) jak cholera...

Nie nie to nie uszczelka. Wyciek jest najprawdopodobniej spowodowany pęknięciem chłodnicy na tych plastikowych elementach. Chociaż dziwne jest to ze raz ucieka powoli a raz cały litr w ciągu dnia...

Ale zauważyłem jeszcze taką jedną rzecz. Przy sprawdzaniu tego termostatu, opierałem się o silnik i czułem jak od czasu do czasu nim poszarpuje, w srodku słychać takie delikatne bum bum co jakiś czas cóż to takiego? HĘ?

Napisano

Podzielę się doświadczeniem wczorajszym, mój objawy miał bardzo podobne. Autko przestało grzać w środku i wszystko wskazywało na termostat. Przy wymianie okazało się, że jakiś idiot wlał do układu chłodzenia coś co płynem nazwać nie można bo zamarzło. Co prawdopodobnie było przyczyną uszkodzenia pompy wodnej, bo wyłamane były opatki w niej. Ktoś przyoszczędził, nie dość, że na płynie to przy wymianie rozrządu nie wymienił pompy i prawdopodobnie gdyby nie ten lód i tak by padła.Auto odpowietrzone i po wymianie termostatu nadal nie grzało w środku. Stąd podejrzenie pompy i co się okazało słuszne. Też były słyszalne takie dziwne dźwięki i silnik pracował inaczej tak jakby nie do końca na prawidłowych obrotach choć wskazówka była na tym samym poziomie. Jutro odbieram autko mam nadzieje, że na tym się skończy. martwię się żeby dodatkowo nie poszła upg ale jestem dobrej myśli. Autko mam dopiero dwa miesiące a kłopot już jest i to w takim czasie. No ale cóż oby to był koniec kłopotów.

Napisano

> prawdopodobnie było przyczyną uszkodzenia pompy wodnej, bo

> wyłamane były opatki w niej.

a co się stało z tymi wyłamanymi łopatkami pompy?

Napisano

> a co się stało z tymi wyłamanymi łopatkami pompy?

A tego dokładnie nie wiem, ale układ był cały zamarznięty,węże wchodzące do chłodnicy tu pod pasem przednim, przy pompie wody też, czy te łopatki mogą narozrabiać coś dalej w silniku ? Cały płyn został wymieniony, jutro wymiana pompy, po tym jak mimo wymiany termostatu i odpowietrzeniu nadal nie grzało. Trudno mi się niestety odnieść , bo wiem tyle ile przekazał mi mechanik.

Napisano
  • Autor

> Podzielę się doświadczeniem wczorajszym, mój objawy miał bardzo

> podobne. Autko przestało grzać w środku i wszystko wskazywało na

> termostat. Przy wymianie okazało się, że jakiś idiot wlał do

> układu chłodzenia coś co płynem nazwać nie można bo zamarzło. Co

> prawdopodobnie było przyczyną uszkodzenia pompy wodnej,

Plyn wlewałem sam osobiście wiec napewno nic nie zamarzło. pompa wymieniona jakiś miesiąc temu na SKF.

Jakiej firmy chłodnice wybrać? Jaki jest mniej wiecej koszt takiej wymiany? (auto z klimatyzacja)

Napisano

Miałem podobnie. Najpierw przestało działać ogrzewanie. Okazało się, że brakuje 2 litrów płynu. Po dolaniu było OK, po paru dniach znowu uciekł płyn. Tym razem został rozchlapany wokół rozrządu - czyli pompa wody. W moim przypadku też okazało się, że przy wymianie rozrządu nie wymienili pompy, mimo, że mieli wymienić angryfire.gif

Napisano
  • Autor

Autko jutro idzie na serwis. Z ta pompa to aż im pokaże paragonik bo może i u mnie też tak zaszaleli... Jak na razie dzisiaj sprowadzają chłodnice cena 240 zł ... Poza tym po ich naprawach słychać jakieś stkuki i ni cholery nie wiem co to, przeważnie przy odpalaniu i na biegu jałowym. Jak by gdzieś śrubka obijała się o plastiki, jutro też im o tym powiem.

Napisano

Przyłączę się do tematu. Zacznę od pytania, w jakim czasie nagrzewa się Wam silnik?

U mnie wydaje się to dosyć spory okres czasu od uruchomienia silnika, jeżdżąc trwa to chyba z jakieś 15 minut. Chłodnica po pewnym czasie jest ogólnie ciepła, czyli obieg cieczy występuje i nie ma wycieków. Muszę jeszcze wymacać te przewody o których wspominaliście. wink.gif

I drugie pytanie, jaką temperaturę silnika wskazuje podczas jazdy? Teraz przy tych mrozach, w czasie jazdy, mój wskaźnik ledwo się unosi. A z reguły i tak nie wzrasta do wartości większej niż ok 70 stopni.

Dodam, że silnik po odpaleniu (zimny) pracuje na wyższych obrotach ok 1000 obr/min, dopóki się jakoś nie zagrzeje.

Napisano

Skoro nie nagrzewa się więcej jak 70 stopni to albo robisz bardzoo krótkie odcinki albo co bardziej prawdopodobne termostat do wymiany 270751858-jezyk.gif .Tak ogólnie tempo nagrzewania silnika zależy również od nas tzn jeśli wsiadasz do auta ,odpalasz i od razu pokrętło ogrzewania dajesz na max wtedy znacznie wydłużasz czas nagrzewania się silnika ponieważ chłodzisz go dodatkowo za pośrednictwem nagrzewnicy (która mimo swojej nazwy jest również chłodnicą) ,proponuje przez pierwszych kilka min jazdy ustawić pokrętło na min lub ew, na średni gdyż suma sumarum w autku cieplej zrobi się znacznie szybciej grinser006.gif

Napisano

> Skoro nie nagrzewa się więcej jak 70 stopni to albo robisz bardzoo

> krótkie odcinki albo co bardziej prawdopodobne termostat do

> wymiany

Ostatnio (w piątek) jechałem z Łodzi do siebie, jest to jakieś 60km. Nie mogłem auta dogrzać, wskazówka temp. silnika prawie się nie unosiła. Ciepłe powietrze z nawiewu leciało, ale nie aż tak ciepłe, jak to bywało. Całkiem możliwe, że to przez te spore mrozy.

Poza okresem zimowym temp. silnika sięga 80-90 stopni, a w łódzkich korkach i więcej, dmuchawa dosyć często pracuje.

Napisano

ja jechalem w -11 do marketu -5km .w polowie trasy wskaznik pokazal 92 i tylko na swiatlach szedl lekko w gore . ponizej 92podczas jazdy nie pokazuje . .uwalony termostat . nie domyka i caly czas masz otwarty duzy obieg .a latem niee ma nic do rzeczy co najwyzej czesciej wlacza sie wentyl . i po to jest .pokazuje wyzsza temp bo temp powietrza chlodzacego jest wyzsza a co za tym idzie gorsze warunki chlodzenia .

Napisano
  • Autor

Witam

Auto już ma nową chłodnice jednak chciałem zapytać ile u Was kosztuje wyiana. U mnie zawołali sobie 120 zł ! Czy to normalna cena? Sama chłodnica to koszt 240 zł. Co sadzicie o cenie wymiany czy to nie za dużo?

Napisano

Drogo, wedlug mojej oceny wymiana chlodnicy powinna kosztowac max 60 PLN.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Drogo, wedlug mojej oceny wymiana chlodnicy powinna kosztowac max 60

> PLN.

> Pozdrawiam

Też tak słyszałem że wymiana w granicach 50 zł powinna być. Wiec zmiana mechanika i tyle, jeszcze w dzień wigili taki prezent zrobili pff.

Temat wyczerpany dziekuję za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.