Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zdrowie budy w c-cento

Featured Replies

Napisano

tak się zastanawiam... mialem kiedys agenta '96. pamietam, ze o ile progi byly zdrowe i ogolny stan budy zadowalajacy, to na przednim nadkolu znalazłem szpachlę (tu gdzie opiera się lewy but)...

ciekaw jestem, czy był to akurat przypadek tego egzemplarza (jakis dzwon z przeszlosci), czy tez moze jest to slaby punkt...

szukam (jak juz wiecie) aktualnie ccs'a i moje pytanie brzmi: na ile dobrego stanu budy moge oczekiwac w srednio 13-letnim cento?

Napisano

ja mam ccs-a 96 rok na stan budy nie narzekam

w tym roku rdza zaczeła wychodzić mi pod i wokół zamka na tylnej klapie

podłoga i reszta jest ok

Napisano

> tak się zastanawiam... mialem kiedys agenta '96. pamietam, ze o ile

> progi byly zdrowe i ogolny stan budy zadowalajacy, to na

> przednim nadkolu znalazłem szpachlę (tu gdzie opiera się lewy

> but)...

> ciekaw jestem, czy był to akurat przypadek tego egzemplarza (jakis

> dzwon z przeszlosci), czy tez moze jest to slaby punkt...

> szukam (jak juz wiecie) aktualnie ccs'a i moje pytanie brzmi: na ile

> dobrego stanu budy moge oczekiwac w srednio 13-letnim cento?

tylne nadkola, tylne błotnik iwewnetrzne, tylny pas w srodku, sporadycznie podłuznice to punkty newralgiczne. No i oczywiscie progi ale to zalezy od konserwowania mam kolege jezdzi w kjs 2 lata sejem próg wgiety ale polakierowany i konserwowany i nic... ruda nie bierze

Napisano

jak nie był bity to ma większe szanse ,że bedzie buda w dobrym stanie ,miałem agenta z 97 to był igła a później z 96 to stan nadwozia tragiczny ,progi tylne błotniki wszystko zgnite , jak rozbierałem rdzewiuszka do kasacj to okazaóło się , że praew przód był wszczepiany

Napisano

jak kupiłem mojego to poprzedni właściciel poinformował mnie, że samochód był bity w tył, na prawym błotniku pokazała się rdza. No i na przeglądzie okazało się, że przód też był robiony, wyskakuje powoli rdza na masce. Małe ognisko rdzy przy zamku na klapie, i wcina drzwi kierowcy... na samym dole przy kanalikach do odprowadzania wody.

Napisano

> but)...

Tyle co ja obejrzałem cienkich to problemy są najczęściej w miejscach mocowania przedniego zawieszenia (kielichy, miejsca mocowania wahaczy), tyle że to jest skutek stosowania twardego zawieszenia. Jak ktoś gania na serii to powinno być lepiej.

Rdzewieć lubi też przednia część progów (to już niezależnie jak auto jeżdżone).

U mnie do remontu mam wszystkie punkty mocowania silnika do budy, wraz z podłużnicami - ale to też pewnie będzie efekt rajdowania i cięższego silnika.

No i ogólnie - jak gdzieś kiedyś było bite, to potem wyłazi rude.

Napisano

> Rdza lubi podłogę z tyłu, nadkola tylne

dokładnie... widzę to u siebie

Napisano

jakbyś szukał CC to lepiej by było szukać FSM z roczników 92-93 albo Maquillage 93-94, blacha i ocynk, z tamtych roczników (80% produkcji szło na eksport) bez porównania, do tego co było po 95 roku. oslabiony.gif

Ale jak szukasz Sportinga 95-98 to raczej optował bym za garażowanym bezwypadkowym i zadbanym, tylko to raczej mało realne, bo jak ktoś ma taki w super stanie to raczej się go nie pozbędzie, na pewno liczyć się trzeba z takimi defektami jak przedstawili koledzy wyżej.

Ja mam model z 94 i na swoim mogę ci powiedzieć tam gdzie blachy są oryginalne to jedynie wyszedł burchel na tylnej klapie przy zamku, niestety od 95 roku przód jest robiony i wychodzą takie buble jak rdza na rantach błotników przednich, na pasie przednim, na nadkolach wewnętrznych, ruda na masce, rdza na progach i łączeniach progu, rdza na kielichach mocowania amortyzatora, rdza na dolnych partiach drzwi, rdzewieć też lubią progi wewnętrze, oraz przednie kielichy pod podłogą.

Napisano

> jakbyś szukał CC to lepiej by było szukać FSM z roczników 92-93 albo

> Maquillage 93-94, blacha i ocynk, z tamtych roczników (80%

> produkcji szło na eksport) bez porównania, do tego co było po 95

> roku.

> Ale jak szukasz Sportinga 95-98 to raczej optował bym za garażowanym

> bezwypadkowym i zadbanym, tylko to raczej mało realne, bo jak

> ktoś ma taki w super stanie to raczej się go nie pozbędzie, na

> pewno liczyć się trzeba z takimi defektami jak przedstawili

> koledzy wyżej.

> Ja mam model z 94 i na swoim mogę ci powiedzieć tam gdzie blachy są

> oryginalne to jedynie wyszedł burchel na tylnej klapie przy

> zamku, niestety od 95 roku przód jest robiony i wychodzą takie

> buble jak rdza na rantach błotników przednich, na pasie

> przednim, na nadkolach wewnętrznych, ruda na masce, rdza na

> progach i łączeniach progu, rdza na kielichach mocowania

> amortyzatora, rdza na dolnych partiach drzwi, rdzewieć też lubią

> progi wewnętrze, oraz przednie kielichy pod podłogą.

Powiem Ci sąsiad ma CC 700 z 92, i wygląda lepiej jak mój 270751858-jezyk.gif tylko już lekko matowy jest 270751858-jezyk.gif ale zero rdzy blush.gif

Napisano

> Powiem Ci sąsiad ma CC 700 z 92, i wygląda lepiej jak mój tylko już

> lekko matowy jest ale zero rdzy

to nic mój sąsiad ma Cinquecento kupionego 3 miesiące wcześniej niż mój też 899 Maquillage i do dziś zero ognisk rdzy, stoi 14 lat pod chmurką (pierwszy rok garażowany, jak u mnie) i tylko listwa heko na klapie bagażnika, oraz czerwony lakier zmatowiał.

Napisano
  • Autor

CCS, ktorego mam na celowniku tez jest exportowy - szyby elektryczne, air-bag i centralny zamek... moze nie bedzie wiec taki ostatni?

Napisano

> CCS, ktorego mam na celowniku tez jest exportowy - szyby elektryczne,

> air-bag i centralny zamek... moze nie bedzie wiec taki ostatni?

jak nie będzie bity, to wszystko powinno być ok wink.gif

Napisano

Ja buduje obecnie CC MAXI Evo 2 na budzie z 92r. Spawanko jedynie w tylnych częściach progów i pod nogami zaraz za nadkolem ( spowodowane brakiem chlapaczy ). A pod choinkę kupiłem żonie EVO3 z 94 r. i też widzę że jedynie obspawam zgrzewy i roboty większej nie będzie, więc to prawda że starsze roczniki lepiej się trzymają.

Napisano

> roku.

No i się zgodzę. Od 9 lat mam CC z 93 roku i kupiłem go z małymi kropkami (2 sztuki) na klapie bagażnika. Nic z tym nie robiłem przez cały okres użytkowania. Nie konserwowałem nigdy ani nadwozia ani podwozia i jest bez zmian :-)

Napisano

Mój 96' i jego ogniska korozji:

- podszybie (dużo CC ma problem z tym), do opanowania jeśli się dziura nie zrobi ok.gif

-dolny rant drzwi żre ale delikatnie-szpachla na drzwiach źle naprawione, drugie zdrowiutkie.

-mocowanie amortyzatorów (to na 3-ch śrubach pod maską), od strony nadkola (nie spod maski) Do opanowania, przez tyle lat mogla woda wypłukać i nalot rdzy się pojawił. Poskrobane, zakonserwowane jest ok.

-no i ostatnio przy wymianie aku sick.gif Pod akumulatorem, pod plastikową podstawką dziura, Wielkości 50gr.. Podstawka zdarła lakier i pojawiła się ruda. Na razie prowizorka na wiosnę będę zwalczał

Podłoga zdrowa, progi również. Ojciec jest kierowcą zawodowym, zajeździł parę aut już i choć często się nabija z mojego CC zlosnik.gif To przy ostatnim wspólnym dłubaniu przy CC stwierdził ,że jest zdziwiony że blacha tak dobrze wygląda po 13 latach.

Napisano

Ja mam rocznik 97, nigdy nie był uderzony z boku, jednak tylne części progów od wewnątrz są już zjedzone więc czeka mnie wymiana. Jak będziesz kupował zdejmuj tylne boczki i zobacz co się tam dzieje, no i dotykaj ręką progów jak są miękkie to znaczy, że już sito jest zlosnik.gif reszta zdrowa, wzmocnienie miałem skorodowane bo było walone.

Napisano

> but)...

w moim czerwonym cento mialem mniej rdzy niz w niejednym kilkuletnim seju bo praktycznie rdzy nie bylo ale za to w czarnym sporo musialem robic. napewno Dduze znaczenie miala konserwacja jaka zrobil wlasciciel bo na fabrycznej polegac nie mozna, poprostu jest jej za malo a profile zamkniete nie sa niczym chronione.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.