Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana wahaczy przednich

Featured Replies

Napisano

Witam.

Proszę o info w sprawie wymiany przednich wahaczy w Maryśce. Walczyłem cały dzień i efekt jest taki, że wstawiłem tylko jeden z dwóch planowanych, do tego tylko na 3 śruby - nie dałem rady przykręcić tej najdłuższej. Nowy wahacz jest tak twardy, że na wet na imadle nie da rady silentbloków trochę zgiąć by wahacz wszedł na miejsce. Do tego dochodzi jeszcze siłowanie się ze stabilizatorem. Chyba trzeba go będzie odkręcić ze wszystkich mocowań. Wiem na pewno, że nie jest to robota dla jednej osoby. Może macie manuala jak to zrobić?? niewiem.gif

Napisano

Oj, kolego trochę wiary w siebie wink.gif

Po 1 primo - nie naciągaj silentbloków w imadle, tylko zdemontuj łącznik stabilizatora, odepchnij zwrotnicę i amortyzator na maxa do przodu, po czym będziesz miał miejsce aby wcisnąć na swoje miejsce wahacz.

Po 2 - Najpierw złap go tymi dłuższymi śrubami potem tymi krótkimi. Faktem jest, że nowy wahacz stoi dęba tak, że sworzeń ostro walczy z osłoną przegubu ale jak owiniesz go szmatą to przetrwa.

Po 3 - przyda się słuszny pręt , ja stosuję żebrówkę chyba fi12. Naciągniesz nią wahacz cisnąć w dół, i trafisz sworzniem na otwór w zwrotnicy.

Teraz zostaje wszystko dokładnie podociągać i cieszyć się przez następne 30 kkm wink.gif.

Po tym czasie należy zanabyć następne i powtórzyć procedurę montażu rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki. W poniedziałek kolejne podejście

Napisano

W ubiegłym tygodniu wymieniałem bez odpinania łącznika stabilizatora, ale odkręcenie go ułatwia sprawę, śruby łapałem wpierw te, które dawały się złapać. Nie zajęło więcej jak dwie godziny , tak bez pośpiechu.

Napisano
  • Autor

Też łapałem najpierw te śruby, które dało się. Robiłem jednak ten błąd, że najpierw mocowałem sworzeń do zwrotnicy, a to ogranicza manewrowanie wahaczem.

Napisano

Ja już mam taką wprawę że wymieniam 2 wahacze w niecałe 3 godziny, łącznie z wymianą na wahaczach 4 silenbloków, ale to już mój 2 BBM i bawię się w to już prawie 9 lat.

Napisano

Odkręć dwie śruby, które łączą zwrotnice z amortyzatorem i bez problemu założysz.

Napisano
  • Autor

Podejrzewam, że odkręcenie tych śrub to będzie zajęcie na kilka godzin

Napisano

> Podejrzewam, że odkręcenie tych śrub to będzie zajęcie na kilka

> godzin

Masz rację, u mnie są tak zastane, że bez pneumatyka raczej nie da rady ich ruszyć.

Jedną nakrętkę już sobie zciachałem jak mi się nasadka zsunęła.

Bez ruszania tych śrub da radę nałożyć zwrotnicę na sworzeń, trzeba tylko dość słusznie nagiąć wahacz.

Napisano

> Witam.

> Proszę o info w sprawie wymiany przednich wahaczy w Maryśce.

> Walczyłem cały dzień i efekt jest taki, że wstawiłem tylko jeden

> z dwóch planowanych, do tego tylko na 3 śruby - nie dałem rady

> przykręcić tej najdłuższej. Nowy wahacz jest tak twardy, że na

> wet na imadle nie da rady silentbloków trochę zgiąć by wahacz

> wszedł na miejsce. Do tego dochodzi jeszcze siłowanie się ze

> stabilizatorem. Chyba trzeba go będzie odkręcić ze wszystkich

> mocowań. Wiem na pewno, że nie jest to robota dla jednej osoby.

> Może macie manuala jak to zrobić??

ale to jest praca dla jednej osoby - druga tylko zawadza . ja stawiam auto na podporce z jedenj strony a lewarke wyjmuje zeby potem nim podnosic i opuszczac zwrotnice . zakladalem wahacze jakis zamiennik z aso chyba vema i birth kaszana z lokalnego moto sklepu i nie bylo klopotow . birth musialem opilowac bo zwyczajnie przy skrecaniu dociskal oslone metalowa do tarczy az ja przetarlo na wylot . kiepskie wykonanie birtha i tak zreszta tuleje sie oberwaly po kilku dniach i w sklepie oddali kase .

ps . zlituj sie i uzupelnij profil

Napisano

Przed przystąpieniem do zakładania sprawdź czy te cztery śruby się wkręcają !!!

zakładałem i miałem podobny problem trzy załapały czwarta nie i na wszystkie sposoby za cholerkę ani tyci nie łapie .w końcu wyjąłem a tam nakrętka zgrzana w otworze nie symetrycznie bez gwintowania się nie obeszło- potem już było z górki

Łącznik odepniesz i wystarczy radzę przy okazji wymienić łączniki już za 3-dyszki można kupić szt. U mnie po mieście oryginał czy zamiennik wytrzymuje prawie tyle samo

Napisano

> Przed przystąpieniem do zakładania sprawdź czy te cztery śruby się

> wkręcają !!!

> zakładałem i miałem podobny problem trzy załapały czwarta nie i na

> wszystkie sposoby za cholerkę ani tyci nie łapie .w końcu

> wyjąłem a tam nakrętka zgrzana w otworze nie symetrycznie bez

> gwintowania się nie obeszło- potem już było z górki

> Łącznik odepniesz i wystarczy radzę przy okazji wymienić łączniki już

> za 3-dyszki można kupić szt. U mnie po mieście oryginał czy

> zamiennik wytrzymuje prawie tyle samo

to nie ja mam problem z wahaczami ale to dobra rada zeby sprawdzic czy stan gwintow i czy sruby sie swobodnie wkrecaja . ja przed odkrecaniem kazdej sruby w padace psikam wd40 i czekam kilka minut zlosnik.gif dzieki temu tfu tfu nic jeszcze sie nie urwalo i wszystko sie wkreca tam skad sie wykrecilo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Po ciężkich bojach udało się zamontować wahacz na 4 śruby, choć ta największa śruba weszła raczej dzięki szczęściu, bo walczyłem z tym ok godziny. Rzeczywiście odsunięcie kolumny do przodu pomaga. Jak będzie cieplej biorę się za drugi wahacz. Robota w tej temperaturze to samobójstwo. Pozdrawiam grinser006.gif

Napisano

> Po ciężkich bojach udało się zamontować wahacz na 4 śruby, choć ta

> największa śruba weszła raczej dzięki szczęściu, bo walczyłem z

> tym ok godziny. Rzeczywiście odsunięcie kolumny do przodu

> pomaga. Jak będzie cieplej biorę się za drugi wahacz. Robota w

> tej temperaturze to samobójstwo. Pozdrawiam

trzeba byc twardym zlosnik.gif potem jest co znajomym przy piwie opowiadac zlosnik.gif

Napisano

> Po 3 - przyda się słuszny pręt , ja stosuję żebrówkę chyba fi12.

> Naciągniesz nią wahacz cisnąć w dół, i trafisz sworzniem na

> otwór w zwrotnicy

Przypominam tylko, że tę metodę montażu uznano tu za przyczynę przedwczesnego "zrywania" silentbloków. Alternatywą jest obniżenie sanek, przykręcenie wahaczy i dokręcenie sanek.

Podczas pierwszego montażu naciąganie wahaczy nie ma miejsca, bo do nadwozia przykręcane są kompletne sanki.

Ja... naciągałem kijem.

Napisano
  • Autor

A ja się zaparłem na wahacz i poszło. grinser006.gif

Napisano

> Przypominam tylko, że tę metodę montażu uznano tu za przyczynę

> przedwczesnego "zrywania" silentbloków.

Wiem wiem, ale jest to metoda szybka i skuteczna. A wykonana z rozwagą raczej nie grozi zerwaniem silentbloka. Trzeba tylko z czuciem cisnąć. wink.gif

Silentbloki które ostatnio zdechły u mnie (wahacze zamienniki montowane w 2007r), oberwane były w taki sam sposób jak fabryczne, tyle tylko że fabryka wytrzymała dużo dłużej. Co świadczyć może o tym, że nie zostały zerwane podczas montażu, tylko ich jakość była mizerna. angryfire.gif

>Alternatywą jest obniżenie sanek, przykręcenie wahaczy i dokręcenie sanek.

Nawet nie chce myśleć jak się trzeba szarpać ze śrubami trzymającymi sanki.

> Ja... naciągałem kijem.

Moim partnerem była żebrówka 12'tka waytogo.gif

Napisano

Nie zrozumcie mnie źle ale nie wiem czy jesteście świadomi tego że wymiana wahacza ( bo rozumiem że chodzi tu o wymiane kompletnego wahacza ) kosztuje w warsztacie jakies 20 - 30 PLN ??

Ja rozumiem fazę na robienie wszystkiego w aucie samemu ale bez przesady- ani to miłe - ani bezpieczne - ani zdrowe

Napisano

> Nie zrozumcie mnie źle ale nie wiem czy jesteście świadomi tego że

> wymiana wahacza ( bo rozumiem że chodzi tu o wymiane kompletnego

> wahacza ) kosztuje w warsztacie jakies 20 - 30 PLN ??

Brak słów pad.gif

Napisano
  • Autor

Ciekawe gdzie takie ceny są za wymianę. Poza tym bałbym się dać auto klientowi, który ma takie ceny.

Napisano

> Ja rozumiem fazę na robienie wszystkiego w aucie samemu ale bez

> przesady- ani to miłe - ani bezpieczne - ani zdrowe

Niestety w KR kosztuje to więcej - poza tym "ziarnko do ziarnka, a zbierze sie miarka".

Za to jaka satysfakcja!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.