Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ale nie wiem co :( prosze o pomoc

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich w nowym roku

Przytrafiła mi się straszna historia frown.gif , a mianowicie było to tak jechaliśmy na pogrzeb frown.gif i do celu mieliśmy około 70 km , nagle na skrzyżowaniu kropek zrobił focha i zgasł frown.gif próbuje odpalic , a tu ani rusz , także pchanie na pobocze i próba odpalenia , nadal cisza , postałem chwilę i pomyślałem że może odpali na popych , tak się stało kropek odpalił smile.gif no to jedziemy , do celu pozostało 15 km i na wzniesieniu kropek yyyyy i zgasł , próba odpalenia tak siak i nic frown.gif no to trafiła mi się gwiazda z niebia smile.gif no i na hol frown.gif , pod domem próba odpalenia raz drugi ...... cisza , myślę odepnę akumulator może moduł załapał jakiś błąd , no to podpinam klemy za około 5 minut , kropek miał problem zaskoczy na obroty wciskając pedał gazu udało mi się zapalic , tylko jak puściłem pedał gazu kropek tracił obroty i gasł frown.gif , stwierdziłem że może paliwo jest do bani i dolałem do baku denaturatu , wieczorem kropek odpalał za każdym razem smile.gif ale silnik chodzi prawie jak w traktorze frown.gif i słychac delikatny taki dzwięk jak by delikatnie coś ocierało o coś drugie frown.gif , w tym momęcia kropek odpala troszkę lepiej smile.gif ale bardzo dziwnie chodzi i całą budą trzęsie frown.gif , byłem w serwisie fiata ale było dużo ludzi więc stwierdziłem że zadzwonie i się umówię na konkretny termin ( aby podłączyc pod kompa ) , proszę was bardzo o rady co sprawdzic frown.gif bo mi ręce opadają pozdrawiam i liczę na pomoc , acha jak sprawdzic sądę czy działa i czy te objawy mogą zależec od sądy frown.gif

z nawiewów troszkę śmierdzic spalenizną , ale nie wiem do czego to przyrównac frown.gif

Kropek I 1.2 benzyna

Napisano

poprzez odpinanie kabli sprawdzić które cylindry nie chodzą, na której świecy nie ma iskry, może to cewka nawaliła

Napisano
  • Autor

> poprzez odpinanie kabli sprawdzić które cylindry nie chodzą, na

> której świecy nie ma iskry, może to cewka nawaliła

świece i kable zastały sprawdzone podpbno są ok smile.gif , jakieś inne pomysły frown.gif

Napisano

> świece i kable zastały sprawdzone podpbno są ok , jakieś inne

> pomysły

skoro prosisz o pomysły:

Sprawdź ciśnienie na cylindrach - jeżeli będzie prawidłowe, cewki, przewody WN i świece są ok, to typuję usterkę kompa.

Edit:

Jeżeli to silnik 1.2 to jeszcze wtryski można sprawdzić

Napisano

> świece i kable zastały sprawdzone podpbno są ok , jakieś inne

> pomysły

a czy szanowny kolega na ta impreze watpliwej jakosci ( pogrzeb oslabiony.gif ) nie myl auta ? Nie zalales gdzies elektryki ? hmm.gif Albo po drodze po jakiejs chlapie nie jechane ? bo pogoda jaka jest kazdy widzi no.gif

Jesli nie dzieje sie nic podejrzanego poza niepaleniem na ktorys gar , odpalilbym auto , niech sie wygrzeje/wysuszy.. chociaz to tez sredni pomysl bo jeden gar bedzie chodzil "w ciemno" niewiem.gif

Napisano

z objawow wychodzi na to ,ze nie pali na wszystkie cylindy , wiec jak kable sa ok i swiece to pozostaje z zaplonu do sprawdzenia cewka - modul . Pozostale opcje to przeskoczyl pasek lub sonda lambda odwala ok.gif

Napisano
  • Autor

powiem tak , auto odpalane parenaście razy dzisiaj i odpala troszke ciężko ale odpala , silnik pracuje jak traktorek , czepie silnikiem tak że aż gałka od zmiany biegów się częsie frown.gif z rury wydechowej jest takie bbb bbb bbb frown.gif , sprawdzaliśmy z kuzynem wtryski i na jednym nie było w ogóle reakcji frown.gif także może coś z wtryskami , jutro zadzwonie i się umówię do warsztatu , chyba że coś jeszcze mam sprawdzic frown.gif ? , a możliwe że to cewka padła , jakie by były objawy padnientej cewki ? tak tylko pytam może to frown.gif ?

Napisano
  • Autor

> z objawow wychodzi na to ,ze nie pali na wszystkie cylindy , wiec jak

> kable sa ok i swiece to pozostaje z zaplonu do sprawdzenia cewka

> - modul . Pozostale opcje to przeskoczyl pasek lub sonda lambda

> odwala

ok no to jak sprawdzic sądę tak na szybko i pod blokiem ? bo sprawdze i zobacze , bo też podejrzewam

Napisano

> ok no to jak sprawdzic sądę tak na szybko i pod blokiem ? bo sprawdze

> i zobacze , bo też podejrzewam

odpiac , bedzie blad ale silnik powienien pracowac normalnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> odkrecic , bedzie blad ale silnik powienien pracowac normalnie

czyli mam wykręcic całą sąde z rury i powinien silnik odpalic normalnie i chodzic tak ? dobrze trybie smile.gif

Napisano

> czyli mam wykręcic całą sąde z rury i powinien silnik odpalic

> normalnie i chodzic tak ? dobrze trybie

Źle - odepnij wtyczkę łączącą sondę z instalacją samochodu.

Napisano

> czyli mam wykręcic całą sąde z rury i powinien silnik odpalic

> normalnie i chodzic tak ? dobrze trybie

sama wtyczke bo tak bys mial dziure w wydechu zlosnik.gif ,wiecej w archiwum wink.gif

Napisano
  • Autor

> Źle - odepnij wtyczkę łączącą sondę z instalacją samochodu.

ok smile.gif dzięki tak zrobie , zobacze jutro i dam znac co i jak smile.gif pozdrawiam , i dziękuję wszystkim za podpowiedzi , ale czekam nadal na trafną usterkę smile.gif , a powiedzcie mi jeszcze czy jak odpenę sądę i odpali to sąda wtedy będzie ok czy nie ? ucze się mechaniki na kropku smile.gif pozdrawiam

Napisano

> ok dzięki tak zrobie , zobacze jutro i dam znac co i jak pozdrawiam

> , i dziękuję wszystkim za podpowiedzi , ale czekam nadal na

> trafną usterkę , a powiedzcie mi jeszcze czy jak odpenę sądę i

> odpali to sąda wtedy będzie ok czy nie ? ucze się mechaniki na

> kropku pozdrawiam

odpal , przejedz sie , jak bedzie chodzil ok ( bedzie mial chyba tylko wyzsze obroty na jalowym z tego co pamietam ) to wychodzi ze sonda , pozniej wymiana i kasowanie bledow na egzaminerze ok.gif

Napisano

> ok dzięki tak zrobie , zobacze jutro i dam znac co i jak pozdrawiam

> , i dziękuję wszystkim za podpowiedzi , ale czekam nadal na

> trafną usterkę , a powiedzcie mi jeszcze czy jak odpenę sądę i

> odpali to sąda wtedy będzie ok czy nie ? ucze się mechaniki na

> kropku pozdrawiam

Sonda nie będzie miała wpływu na takie zachowanie silnika. W fazie nagrzewania silnika sygnał z sondy jest przecież pomijany przez ECU no ale mogę się mylić. Odepnij ją i zobaczysz czy się coś zmieni - myślę że to nie ten trop ale ....

Napisano

W PI skasuje błędy przez odpięcie aku.

Napisano
  • Autor

no ok sprawdzę sondę , a teraz mi się przypomniało że jak jechałem na trasie do kropek miał mało mocy frown.gif może to coś pomoże w rozwiązaniu problemu

Napisano

> no ok sprawdzę sondę , a teraz mi się przypomniało że jak jechałem na

> trasie do kropek miał mało mocy może to coś pomoże w

> rozwiązaniu problemu

a czy Wam to nie wygląda może na przeskoczony pasek rozrządu ?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a czy Wam to nie wygląda może na przeskoczony pasek rozrządu ??

też stawiam frown.gif ale zobaczymy , na razie sprawdzę sondę i powiem co i jak smile.gif

Napisano

> też stawiam ale zobaczymy , na razie sprawdzę sondę i powiem co i

> jak

jak sobie jeszcze przypomnisz, że przed tym objawem gdzieś zaliczyłeś jakąś żabkę, auto Ci szarpnęło, zgasło albo coś w tym stylu to będzie to argument przemawiający niestety za

Napisano

Albo na padający/zabrudzony czujnik położenia wału? cfaniaczek.gif

Napisano

tez pisalem , jezeli nie ukl. zaplonu to bardzo prawdopodobne ok.gif

btw z tymi bledami to faktycznie w p1 mozna odlaczyc aku wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak sobie jeszcze przypomnisz, że przed tym objawem gdzieś zaliczyłeś

> jakąś żabkę, auto Ci szarpnęło, zgasło albo coś w tym stylu to

> będzie to argument przemawiający niestety za

brak objawów które opisujesz smile.gif , także może nie przeskoczył smile.gif

Napisano
  • Autor

> tez pisalem , jezeli nie ukl. zaplonu to bardzo prawdopodobne

> btw z tymi bledami to faktycznie w p1 mozna odlaczyc aku

aku odpinałem nawet na dwie godziny i nic , chodzi tak samo , czyli objawy zostały , teraz jak byłem w Katowicach to chodzi jak traktorek , ma mniej mocy niż zawsze frown.gif i słychac takie coś jakby gdzieś delikatnie coś o coś ocierało taki delikatny gwizd ( nie umiem tego opisac frown.gif ) jak jest włączony nawiew to troszke pośmierduje czymś spalonym frown.gif

Napisano

> aku odpinałem nawet na dwie godziny i nic , chodzi tak samo , czyli

> objawy zostały , teraz jak byłem w Katowicach to chodzi jak

> traktorek , ma mniej mocy niż zawsze i słychac takie coś jakby

> gdzieś delikatnie coś o coś ocierało taki delikatny gwizd ( nie

> umiem tego opisac )

imho rozrzad , tak jak w moim klekocie ostatnio rotfl.gif

Napisano

> no ok sprawdzę sondę , a teraz mi się przypomniało że jak jechałem na

> trasie do kropek miał mało mocy może to coś pomoże w

> rozwiązaniu problemu

claps.gif To ma być quiz - zagadka z podpowiedziami a my mamy zgadywać. Kto trafi otrzyma nagrodę. smile.gif

Napisano
  • Autor

jeśli to rozrząd przeskoczył ( silnik 8V ) to możliwe że coś uszkodziłem jadąc na takim silniku ponad 200 kilometrów do domu frown.gif ?

Napisano

> aku odpinałem nawet na dwie godziny i nic , chodzi tak samo , czyli

> objawy zostały , teraz jak byłem w Katowicach to chodzi jak

> traktorek , ma mniej mocy niż zawsze i słychac takie coś jakby

> gdzieś delikatnie coś o coś ocierało taki delikatny gwizd ( nie

> umiem tego opisac ) jak jest włączony nawiew to troszke

> pośmierduje czymś spalonym

ja bym odkręcił osłonę paska, o ile taka jest i zajrzał na pasek, rolki, napinacze itp sprawy. Być może są one już w stanie agonalnym.

Pamiętam w Marei ojca występowało w pewnym momencie takie rytmiczne terkotanie, nikt tego nie umiał zdiagnozować, jeden mechanior tylko zdjął obudowę paska i oczom ukazał się zeszlifowany blisko o 1/3 szerokości pasek. Gdzieś się franca przestawiła, bo rolka padła i go cięło angryfire.gif

Napisano

> To ma być quiz - zagadka z podpowiedziami a my mamy zgadywać. Kto

> trafi otrzyma nagrodę.

zgaduj zgadula zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym odkręcił osłonę paska, o ile taka jest i zajrzał na pasek,

> rolki, napinacze itp sprawy. Być może są one już w stanie

> agonalnym.

> Pamiętam w Marei ojca występowało w pewnym momencie takie rytmiczne

> terkotanie, nikt tego nie umiał zdiagnozować, jeden mechanior

> tylko zdjął obudowę paska i oczom ukazał się zeszlifowany blisko

> o 1/3 szerokości pasek. Gdzieś się franca przestawiła, bo rolka

> padła i go cięło

kompletny rozrząd robiony około rok temu ( zrobione około 6 tyś ) , to tak szybko by szlak trafił yikes.gif

Napisano

> kompletny rozrząd robiony około rok temu ( zrobione około 6 tyś ) ,

> to tak szybko by szlak trafił

Raczej nie powinno,czujnik położenia wału - zabrudzony,padający,przetarty kabel? sprawdzałeś?

Napisano
  • Autor

> Raczej nie powinno,czujnik położenia wału -

> zabrudzony,padający,przetarty kabel? sprawdzałeś?

czyściłem czujnik , kable sprawdzałem tylko na oko smile.gif niby wszystko gra frown.gif

Napisano

> brak objawów które opisujesz , także może nie przeskoczył

Skoro wszystko masz sprawdzone i silnik nie pracuje prawidłowo to proponuję wymianę silnika no sprawny i po problemie. cool.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro wszystko masz sprawdzone i silnik nie pracuje prawidłowo to

> proponuję wymianę silnika no sprawny i po problemie.

A ja Ci proponuje nie pisac w tym temacie , wiesz forum jest dla ludzi którzy sobie wzajemnie pomagają , a nie dogryzają frown.gif , nie każdy zna sie na mechanice tak jak ty np. , więc odpuśc sobie , ja opisuje co robiłem ale tylko profilaktycznie , także nie chcesz to się nie wypowiadaj i tyle OK

Napisano

> A ja Ci proponuje nie pisac w tym temacie , wiesz forum jest dla

> ludzi którzy sobie wzajemnie pomagają , a nie dogryzają , nie

> każdy zna sie na mechanice tak jak ty np. , więc odpuśc sobie ,

> ja opisuje co robiłem ale tylko profilaktycznie , także nie

> chcesz to się nie wypowiadaj i tyle OK

Na każdą sugerowaną przyczynę usterki odpowiadasz, że to nie może być przyczyną wadliwej pracy silnika ponieważ zostało sprawdzone - stąd moja sugestia.

Nie mam zamiaru Ci się narzucać więć zgodnie z Twoim życzeniem kończę pisanie w tym wątku.

Życzę szybkiej i niekosztownej naprawy kropka.

20.GIF

Napisano
  • Autor

> Na każdą sugerowaną przyczynę usterki odpowiadasz, że to nie może być

> przyczyną wadliwej pracy silnika ponieważ zostało sprawdzone -

> stąd moja sugestia.

> Nie mam zamiaru Ci się narzucać więć zgodnie z Twoim życzeniem kończę

> pisanie w tym wątku.

> Życzę szybkiej i niekosztownej naprawy kropka.

na każde nie odpowiadam tak jak piszesz frown.gif ale mów jak CI wygodnie smile.gif pozdrawiam i dziękuję

Napisano

Sprawdź rozrząd. wink.gif Zakładam, że świece wykręcane i sprawdzone?

Napisano

> kompletny rozrząd robiony około rok temu ( zrobione około 6 tyś ) ,

> to tak szybko by szlak trafił

wszystko mozliwe.

Znajomy zrobil 5tysi po sosnowcu w fordzie i zdechlo. Serwis ten kolo makro przyjal na reklamacje z podkulonym ogonem.

Coprawda potem byla walka ze to nie wina serwisu tylko producenta paska i nie oddawali chlopu kwartal auta ale w koncu stanelo na tym ze czyja wina zalatwiali na boku a fure lacznie z glowica ( bo tam sie grubo posypalo) zrobilo aso fordowskie na swoj koszt.

ps. tak sobie operuje lokalnymi nazwami bo cos mi sie kojarzy ze ty z SO ?

Napisano

> kable sprawdzałem tylko na oko

W jaki sposób? niewiem.gif

Silnik ewidentnie nie pali na wszystkich cylindrach - stąd nierówna praca i ten charakterystyczny zapach. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

świece i kable wn sprawdzał mechanik tam na miejscu i powiedział że wszystko ok smile.gif , coś mówił o wtrysku i sam słyszałem że jak wypinał wtyczki z wtrysków to na jednym nic nie syczyło , napięcie dochodzi , a jeden wtrysk tak jak by był zapchany frown.gif , nie wiem , ja jestem z Sosnowca smile.gif , zobaczymy , jeśli jest możliwośc sprawdzenia tego rozrządu metodą domową to proszę o podpowiedz jak to zrobic smile.gif dzięki

Napisano

> jeśli jest

> możliwośc sprawdzenia tego rozrządu metodą domową to proszę o

> podpowiedz jak to zrobic dzięki

Manual Yabolla w dolnej części jest sposób ustawiania rozrządu.

Co do przeskoku paska, nie potrzebowałem padniętego łożyska, wystarczyła osłona rozrządu i przeskoczył.

Napisano

> jeden wtrysk tak jak by był zapchany

Postaraj się wyjąć listwę wtryskową i w czasie kiedy czyjaś pomocna dłoń spróbuje uruchomić silnik, obserwuj czy wszystkie wtryski pracują. hmm.gif

Napisano
  • Autor

Odpalałem rano silnik i odpinałem sąde , silnik chodzi tak samo frown.gif także nie wiem czy sonda jest sprawna czy nie , bo już sam głupieje frown.gif , troszkę pojechałęm się przejechac z wypiętą sądą i wszystko chodzi tak samo jak z przypiętą sądą , także nie wiem czy sąda jest sprawna ?

Napisano

No to raczej wina lezy w czyms innym , a sonda wyglada na dobra

Napisano
  • Autor

> Postaraj się wyjąć listwę wtryskową i w czasie kiedy czyjaś pomocna

> dłoń spróbuje uruchomić silnik, obserwuj czy wszystkie wtryski

> pracują.

byłem wczoraj u innego mechanika i mi powiedział że wszystkie wtryski pracują , coś tam dotykał słuchał itp. frown.gif , umówię się do serwisu , a jak będę miał możliwość to sprawdzę ten rozrząd , chyba że jeszcze coś innego sprawdzic ?

Dzwoniłem do serwisu i umówiłem się na piątek smile.gif , gość mi powiedział przez telefon że to może być coś z zaworami frown.gif

Napisano
  • Autor

Tak chodzi silnik

no i co koledzy na to ? frown.gif

Napisano

> no i co koledzy na to ?

Może faktycznie pasek przeskoczył. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> a jak ma sie sprawa z luzem zaworowym?

niby mi robili około roku temu , ale wiesz jak to jest , troszke miałem przeczucie że gościu mnie oszukuje frown.gif , a sądzisz że tak by się rozpaprało wszytko ?

A myślicie że jak będę w piątek w serwisie to jest sens podpinac się pod kompa czy nie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.