Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

valtek złóty vs czerwony

Featured Replies

Napisano

Pacjent to almera n15 1,4. Żółte valteki + stag. Przebieg na lpg, na jednym komplecie wtrysków, chyba imponujący 70 tys. Były tylko 2 czy 3 razy czyszczone. Niestety ich żywotność dobiega końca.

Pytanie do was, czy w tym autku da sie zastosować czerwonego valteka, czy będzie dostatecznie szybki ?? Jakie objawy są za wolnych wtrysków? Będę wdzieczny za odpowiedzi. Kupiłbym zółte, ale ciężko je dostać, w hurtowni lpg dowiedziałem się ze są wadliwe i już nie będą mieć. U mnie się sprawdzały.

Magic Jet odpuszczam, bo nie mam miejsca na to żeby zamontować pionowo, a nie mam na tyle umiejętności zeby przerobić frown.gif Matrix odpuszczam ze wzgledu na cene.

Napisano

Dlaczego wszyscy piszą tylko o żółtych i czerwonych Valtekach? Ja śmigam na szarych 2 Ohm i jest gitara. Na razie co prawda 20 kkm zrobione na nich, ale nie czyszczone ani razu i wszystko jest OK. Jeśli nie jesteś pewien czy czerwone wyrobią, to bierz szare.

Napisano

> Pacjent to almera n15 1,4. Żółte valteki + stag. Przebieg na lpg, na

> jednym komplecie wtrysków, chyba imponujący 70 tys. Były tylko 2

> czy 3 razy czyszczone. Niestety ich żywotność dobiega końca.

To kup zestaw naprawczy. Koszt to kilkanaście pln na wtryskiwacz, potem czyszczenie, kalibracja i śmigasz dalej.

Napisano

> To kup zestaw naprawczy. Koszt to kilkanaście pln na wtryskiwacz,

> potem czyszczenie, kalibracja i śmigasz dalej.

Ale kalibracji Kolega sam sobie nie zrobi zapewne. Nie zakładałby raczej takiego tematu. smile.gif

Można kupić np szare i bawić się ewentualnie w przekładanie cewek, bo to przecież żaden problem.

Napisano

> Pacjent to almera n15 1,4. Żółte valteki + stag. Przebieg na lpg, na

> jednym komplecie wtrysków, chyba imponujący 70 tys. Były tylko 2

> czy 3 razy czyszczone. Niestety ich żywotność dobiega końca.

> Pytanie do was, czy w tym autku da sie zastosować czerwonego valteka,

> czy będzie dostatecznie szybki ?? Jakie objawy są za wolnych

> wtrysków? Będę wdzieczny za odpowiedzi. Kupiłbym zółte, ale

> ciężko je dostać, w hurtowni lpg dowiedziałem się ze są wadliwe

> i już nie będą mieć. U mnie się sprawdzały.

> Magic Jet odpuszczam, bo nie mam miejsca na to żeby zamontować

> pionowo, a nie mam na tyle umiejętności zeby przerobić Matrix

> odpuszczam ze wzgledu na cene.

Ja miałem fabrycznie żółte waldemary, teraz mam czerwone - może to kwestia czyszczenia ale dopóki się nie nagrzeją to to telepie silnikiem, po nagrzaniu jest OK. Teraz w ofercie są szare valteki, PODOBNO wprowadzono je w zastępstwie żółtych które często za wcześnie dziękowały za współpracę.

Jeszcze przy czerwonych valtekach zdarza się zgasnąć silnikowi kiedy z wyższych obrotów luźno spada do wolnych(np wciśnięcie sprzęgła i puszczenie gazu), podobno to może być objaw zbyt wolnych wtrysków gazowych, może pokuszę się na zmianę na szare, na żółtych pracował mi cacy ale tylko jakieś 15 tyś.km.

Napisano

Czerwone Waldki do Lanosa (półsekwencja) to nie jest dobry pomysł i podane przez Ciebie objawy wynikają na pewno w dużej mierze (jeśli nie całej) z ich zastosowania.

Napisano

> Pacjent to almera n15 1,4. Żółte valteki + stag.

Teraz dopiero widzę, że jesteś z Krakowa. Jak masz ochotę, to mogę Ci te stare Waldki zregenerować i skalibrować. Zestwy naprawcze kupisz na pewno na Płaszowskiej. Ostatnio były po 12 zł/szt. Oczywiście po wszystkim mogę ustawić Staga, bo jest to nieuniknione. Jakbyś był zainteresowany, to - priv.

Napisano

> Czerwone Waldki do Lanosa (półsekwencja) to nie jest dobry pomysł i

> podane przez Ciebie objawy wynikają na pewno w dużej mierze

> (jeśli nie całej) z ich zastosowania.

Aj tam wink.gif już kiedyś pisałem jakim cudem u mnie się znalazły to troszeczkę inna historia... takie tam druciarstwo.

Szkoda że nikt za bardzo nie pisze o szarych valtekach, chętnie bym zmienił na matrixy ale to nie moja kieszeń.

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy da się jeszcze reanimować stare wtryski. Przyznam, że sam je ostatnio czyściłem. Niestety to nic nie pomogło, a mam wrażenie ze wręcz zaszkodziło. Dwa wtryski są jeszcze OKI, ale dwa już nie długo przejdą na ciemna stronę mocy wink.gif

Chciałem się upewnić, czy mogę kupić czerwone/szare valteki i wymienić cewki z moich. Druga sprawa, czy mogę zastosować szare valteki bez żadnych przeróbek, czy będą wystarczająco szybkie. Jakie są objawy wolnych wtrysków.

Napisano

> Aj tam już kiedyś pisałem jakim cudem u mnie się znalazły to

> troszeczkę inna historia... takie tam druciarstwo.

> Szkoda że nikt za bardzo nie pisze o szarych valtekach,

Bo one pojawiły się, jak ludzie zaczeli już na Valteki mocno narzekać i przez to pewnie nie jeżdżą w za wielu autach.

Napisano

O MagicJet też nie ma zbyt wiele wartościowych informacji. Do tej pory nie znalazłem informacji co ile się je czyści. Zastanawiam się czy tak naprawdę sa lepsze od czerwonych Valteków.

Napisano

Zastanawiam

> się czy tak naprawdę sa lepsze od czerwonych Valteków.

Patrząc na nie trudno się oprzeć wrażeniu, że to też "low budget".

Napisano

> Ja miałem fabrycznie żółte waldemary, teraz mam czerwone - może to

> kwestia czyszczenia ale dopóki się nie nagrzeją to to telepie

> silnikiem, po nagrzaniu jest OK. Teraz w ofercie są szare

> valteki, PODOBNO wprowadzono je w zastępstwie żółtych które

> często za wcześnie dziękowały za współpracę.

> Jeszcze przy czerwonych valtekach zdarza się zgasnąć silnikowi kiedy

> z wyższych obrotów luźno spada do wolnych(np wciśnięcie sprzęgła

> i puszczenie gazu), podobno to może być objaw zbyt wolnych

> wtrysków gazowych, może pokuszę się na zmianę na szare, na

> żółtych pracował mi cacy ale tylko jakieś 15 tyś.km.

Mam dokładnie coś takiego o czym piszesz, tak zachowuje się mój lanos! icon_eek.gifyikes.gifboje_sie.gif

Oczywiście czervone valteki, pierwszy montaż.

Byłem u gazownika (niby dobrego) z tym problemem, wymienili mi dysze i było tylko troszkę lepiej. Problem zostawiłem, nie stać mnie na kolejne chybione diagnozy.

Oczywiście gdy zasugerowałem że to może wina wtrysków to mnie objechał że się nie znam i pewnie naczytałem się tego na "tych forach internetowych" smile.gif

Tylko czy zmiana z valteków czerwonych na szare rozwiąże problem w moim przypadku niewiem.gif? Tego nikt nie wie, spróbuję jak będę miał za dużo $$ smile.gif

Napisano

> Oczywiście gdy zasugerowałem że to może wina wtrysków to mnie

> objechał że się nie znam i pewnie naczytałem się tego na "tych

> forach internetowych"

> Tylko czy zmiana z valteków czerwonych na szare rozwiąże problem w

> moim przypadku ? Tego nikt nie wie, spróbuję jak będę miał za

> dużo $$

proponuje zmienić gazownika ok.gif

nie kupuj całych wtrysków tylko wymień cewki wink.gif

Napisano

> proponuje zmienić gazownika

> nie kupuj całych wtrysków tylko wymień cewki

No waśnie zmieniłem gazownika, miał poprawić po pierwszym wink.gif

A czy zmiana cewek wiąże się z ponowną kalibracją i ustawieniem instalacji? Bo z wymianą cewek bym chyba sam sobie poradził, a z ustawieniem było by trudniej.

Napisano

> No waśnie zmieniłem gazownika, miał poprawić po pierwszym

> A czy zmiana cewek wiąże się z ponowną kalibracją i ustawieniem

> instalacji? Bo z wymianą cewek bym chyba sam sobie poradził, a z

> ustawieniem było by trudniej.

skoro po czyszczeniu wtrysków wymagana jest kalibracja, to po wymianie cewek chyba też, ale 100% pewności nie mam,

a ustawienie instalacji jest proste, potrzeba komputer (może byc nawet i stacjonarny w garażu zlosnik.gif), kabel (interfejs) i zainstalowany program AC gas synchro.

klikasz "autokalibracja" i stoisz i czekasz (auto ma chodzić na wolnych obrotach i ma być nagrzane) po skończeniu autokalibracji jedziesz na droge i sobie jeździsz na benzynie kilka kilometrów z różnymi obciążeniami, potem to samo na gazie. Jak masz zebrane wszystkie punkty patrzysz czy linie czasów wtrysku się pokrywają, wchodzisz w zakładke "odchyłka" i jeśli jest bliska lub równa 0% to jest git. Na stronie AC jest chyba instrukcja to można sobie ściągnąć i tam jest wszystko jasno i dokładnie napisane ok.gif

Napisano

> No waśnie zmieniłem gazownika, miał poprawić po pierwszym

> A czy zmiana cewek wiąże się z ponowną kalibracją i ustawieniem

> instalacji? Bo z wymianą cewek bym chyba sam sobie poradził, a z

> ustawieniem było by trudniej.

Nie jest to jakieś wielkie halo, ale w Twojej sytuacji sugerowałbym kupić cztery szare cewki na allegro i iść z nimi do dobrego speca od Staga. Do skalibrowania wtrysków i ustawienia instalacji potrzeba jednak to i owo. Szkoda, ze mieszkasz na drugim końcu Polski, bo umiałbym sobie z tym poradzić

Napisano

> Nie wiem czy da się jeszcze reanimować stare wtryski.

Dwa z Twoich wtrysków mają mechanicznie (pewnie przy którymś czyszczeniu) uszkodzone cylinderki. smile.gif Tłoczki nie mogły się w nich przesuwać swobodnie.

Napisano

> Dwa z Twoich wtrysków mają mechanicznie (pewnie przy którymś

> czyszczeniu) uszkodzone cylinderki. Tłoczki nie mogły się w

> nich przesuwać swobodnie.

W naszym Matizie jest listwa 4x czerwony Valtek. Od nowości jeden wtryskiwacz nie pracował, czego nie zauważył gazownik. Mając jeden w zapasie przepiąłem wężyk i kabelek i po sprawie. Po zbadaniu listwy okazało się że cewka jest dobra i właściwie wszystko jest OK ale tłoczek się nie przesuwa. Jak widać z jakością wykonania nie jest najlepiej ale może ja pecha miałem zeby.GIF

Napisano

Jak widać z

> jakością wykonania nie jest najlepiej ale może ja pecha miałem

1. Jakość faktycznie raczej taka sobie.

2. Niezależnie od tego, mogłeś mieć pecha.

3. Kolega kuku zrobił sobie sam (niezależnie od zużycia tych wtryskiwaczy), albo zrobił Mu ktoś, kto przy tych wtryskach grzebał.

Napisano

> Nie jest to jakieś wielkie halo, ale w Twojej sytuacji sugerowałbym

> kupić cztery szare cewki na allegro i iść z nimi do dobrego

> speca od Staga. Do skalibrowania wtrysków i ustawienia

> instalacji potrzeba jednak to i owo. Szkoda, ze mieszkasz na

> drugim końcu Polski, bo umiałbym sobie z tym poradzić

Też żałuję palacz.gif

Czyli jak rozumiem szare valteki radzą sobie już z czasami wtrysków i są odpowiednio szybkie do lanosa 16v?

Napisano

> Też żałuję

> Czyli jak rozumiem szare valteki radzą sobie już z czasami wtrysków i

> są odpowiednio szybkie do lanosa 16v?

Głowy za to nie dam, ale powinny być.

Zawsze możesz kupić używaną listwę z zółtymi cewkami i je przełożyć. Słyszałem, że obecnie jest już problem z nowymi żółtymi. Podobno je wycofali, ze względu na marną trwałość, a w ich miejsce weszły właśnie te szare, że tak się wyrażę - kompromisowe.

Napisano

Witam!

Też miałem problem z nabyciem nowych żółtych, te co były po 70kkm się wytłukły w sposób taki iż zestaw naprawczy nie dał rady.

Więc zakupiłem nowe czerwone, a ze starych przełożyłem żółte cewki. Więc mechanicznie mam czerwone, a elektrycznie żółte.

Od 15kkm spisuje się takie rozwiązanie ok.

pozdrawiam

GOLDEN!!!

• 3 tygodnie później...
Napisano

Odkopie trochę wątek.

Panowie, co myślicie o podgrzewaczu - (klik) do listwy wtryskowej?

W zasadzie ja miewam problemy z moją instalacja tylko zimą, czy ktoś może testował taki podgrzewacz, daje to coś?

Napisano

Ja ostatnio zamontowałem takowy podgrzewacz i to od tego sprzedawcy, mniej czuć telepanie silnikiem po przejściu na gaz, jako że mam czerwone waldemary to tym bardziej przydała się listwa. Choć mawiają że jak dobrze dobrane, zamontowane i skalibrowane wtryski to i podgrzewacz nie potrzebny.... ale po coś w nowych sterownikach dodali taką funkcję? Ja mam staga 300 w którym takowej funkcji nie ma więc zamontowałem sobie ten podgrzewacz i póki co to jakoś działa.

Gdzieś ktoś odpowiadał w którymś z wątków że ułatwia to rozpuszczenie syfu zbierającego się we wtryskach, ale to też wiąże się z jakością gazu oraz regularną wymianą filtrów.

A ja z innej bajki zapytam czy po wymianie filtrów(ciekła/lotna) trzeba regulować/coś ustawiać w sterowniku? Ciekły wymieniłem chyba na taki sam, lotny zmieniłem na matrixa z wymiennymi wkładami, nie wiem czy to robi różnicę.

Napisano

> A ja z innej bajki zapytam czy po wymianie filtrów(ciekła/lotna)

> trzeba regulować/coś ustawiać w sterowniku? Ciekły wymieniłem

> chyba na taki sam, lotny zmieniłem na matrixa z wymiennymi

> wkładami, nie wiem czy to robi różnicę.

Jeśli tylko przed wymianą filtrów było ok, to nie ma co regulować.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jeszcze raz powrócę do tematu, może komuś się przyda.

Wymieniłem wreszcie wtryski na szare valtek'i. Nareszcie silnik nie gaśnie i nie szarpie, obroty nie falują. yay.gifbrawo.gif

Spalanie nie uległo zmianie.

Dzięki za podpowiedzi. bow.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.