Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ręczna pompka paliwa w silniku gaźnikowym.

Featured Replies

Napisano

Przy okazji wątku o benzynie na klubowym przypomniała mi się pewna rzecz, o której myślałem jakiś czas temu. Mianowicie denerwuje strasznie długie zasysanie paliwa przez silnik po wyjeżdżeniu benzyny z baku do końca. Co prawda staram sie nie jeździć na oparach i tankować odpowiednio wcześniej, ale czasem zdaża się, że benzyna się skończy i trzeba dolać np z zapasu. No i wtedy zaczyna się zabawa. Nie wiem czy to jest normalne, ale z racji tego, że pompa paliwa jest przy silniku, a nie w baku to strasznie długo trwa zanim benzyna dotrze do gaźnika. Jak się ma słaby akumulator to podczas takiej zabawy można go nawet rozładować icon_rolleyes.gif

No a teraz do sedna ok.gif Mianowicie. W Skodzie 100S z 1970 roku, którą kieeeedyś pomykał mój tata widziałem, że pompa paliwa miała dodatkowa wajchę, ruszając którą można było recznie zaciągnąć paliwo do układu i heja. Po kilku latach w moje ręce wpadła instrukacj bodaj od Poloneza albo PF125P i tam widziałem, że w układ wmontowana byłataka jakby gruszka z zaworkami. I tutaj też poprzez ściskanie owej można było napompować sobie paliwa i nie katować silnika. Zastanawiam się, czy dałoby się taką np gruszkę zamontować do silnika w Uniaku? hmm.gif zdałoby to egzamin? hmm.gif

Napisano

po pierwsze może ta twoja pompka paliwa dobrze nie trzyma i ciężko ma zassać. A przy zapalaniu nie masz problemów z odpaleniem- czy długo heblujesz? A jak wyjeździsz paliwo do końca to proponuję przy zapalaniu (czy gorący czy zimny) zaciągnąć na max ssanie to wtedy pompka powinna szybko pociągnąć wink.gif

Napisano
  • Autor

> po pierwsze może ta twoja pompka paliwa dobrze nie trzyma i ciężko ma

> zassać. A przy zapalaniu nie masz problemów z odpaleniem- czy

> długo heblujesz? A jak wyjeździsz paliwo do końca to proponuję

> przy zapalaniu (czy gorący czy zimny) zaciągnąć na max ssanie to

> wtedy pompka powinna szybko pociągnąć

Przy jeździe na codzień nie ma żadnych problemów ok.gif jak mam dobry aku to zapala od "pierwszego" zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif a jak się zdarzy wyjeździć do końca to po kilkanaście razy kręce rozrusznikiem zanim zassie. Bez różnicy czy ze ssaniem czy bez ok.gif

Napisano

Słyszałem o tym, że właśnie ludzie np. w Fiatach 125p mieli podobny problem, że po długim postoju benzyna odparowywała niewiem.gif z komory pływakowej i potem trzeba było się sporo nakręcić rozrusznikiem żeby pompa dopompowała paliwa żeby dało się odpalić silnik. Z tego co wiem to niektórzy montowali pompę z Łady, bo ona właśnie miała możliwość ręcznego dopompowania ok.gif

Natomiast jeśli chodzi o Uniaka, to nie mam pojęcia co mogłoby podejść. Jeśli udałoby ci się coś znaleźć to byłoby świetnie, ale póki co jedynym rozwiązaniem jakie przychodzi mi do głowy (takim doraźnym) to wlanie trochę benzyny bezpośrednio do gaźnika ok.gif Ta niewielka ilość powinna wystarczyć żeby silnik chwilę pochodził a pompka zdążyła zassać paliwo normalnie do gaźnika wink.gif

Napisano
  • Autor

> Słyszałem o tym, że właśnie ludzie np. w Fiatach 125p mieli podobny

ciach

> chwilę pochodził a pompka zdążyła zassać paliwo normalnie do

> gaźnika

No tak, ale nie będę się bawił z dolewkami paliwa do gaźnika przykładowo w środku lasu o 23 jak wracam od serce.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Natomiast fakt, że w momencie kiedy mój Uniak stoi nieruszany dłużej niż 3-4 dni to miał male problemy z odpaleniem i trzeba bylo zakręcić ze 2-3 razy żeby zaskoczył. Podejrzeam, że to raczej wina nieszczelności w układzie, bo długo miałem takową, ale niedawno została uszczelniona zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

To mam inny pomysł ideia.gif Sprzedaj Uniaka i kup sobie Łajdaczkę 2103, o taką:

Jak widać nawet gdy akumulatora zabraknie to można jeszcze odpalić na korbkę grinser006.gif I raczej ręczną pompkę paliwa ma. A ogrzewanie ma że hej zlosnik.gif Taki wóz nigdy cię nie zawiedzie skromny.gif

A jaka ładna serduszka.gif No i siłowni nie trzeba, jak z resztą widać na załączonym filmiku hehe.gif

EDIT: A tak już bardziej poważnie grinser006.gif Myślę, że mógłbyś założyć sobie po prostu elektryczną pompkę paliwa, jedynie musiałbyś zrobić sobie specjalnie kawałek instalacji ok.gif To chyba najprostsze rozwiązanie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> proponuję gaźnik zamienić na wtrysk i po kłopocie

Tia i baw się potem człowieku, bo nie wiesz co w elektronice siadło, rób resety kompa, podmianki modułów, czujników itd. Widziałeś co mam w podpisie? cfaniaczek.gif ja wole gaźnik, bo prostszy w obsłudze 270751858-jezyk.gifgrinser006.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Tankować za wczasu. Przecież jest wskaźnik, jest kontrolka rezerwy. Wiesz ile mniej więcej km możesz przejechać na danej ilości benzyny.

Wtedy nie będzie problemu.

Napisano
  • Autor

> To mam inny pomysł Sprzedaj Uniaka i kup sobie Łajdaczkę 2013, o

> taką:

> Jak widać nawet gdy akumulatora zabraknie to można jeszcze odpalić na

> korbkę I raczej ręczną pompkę paliwa ma. A ogrzewanie ma że hej

> Taki wóz nigdy cię nie zawiedzie

> A jaka ładna No i siłowni nie trzeba, jak z resztą widać na

> załączonym filmiku

Fajne autko serduszka.gif slyszalem, ze grzanie ma niezle ok.gif

> EDIT: A tak już bardziej poważnie Myślę, że mógłbyś założyć sobie po

> prostu elektryczną pompkę paliwa, jedynie musiałbyś zrobić sobie

> specjalnie kawałek instalacji To chyba najprostsze rozwiązanie

hmm.gif to już musiałbym robić z kimś kto by miał pojęcie o takich przeróbkach. Zreszta u mnie to by się wiazało pewnie z wymianą baku, zaślepieniem otworu w bloku po starej pompie itd itp zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tankować za wczasu. Przecież jest wskaźnik, jest kontrolka rezerwy.

> Wiesz ile mniej więcej km możesz przejechać na danej ilości

> benzyny.

> Wtedy nie będzie problemu.

No i generalnie tak robie ok.gif ale kiedyś zdażało się czasami, że coś źle wyliczylem, a stacji w pobliżu ni huhu zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif zreszta to tylko takie dywagacje. Nie wyjeżdżam benzyny aż tak czesto do zera, żebym musiał na gwałtu rety montować tą pompkę zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif a teraz puki co to już nawet zapasowy kanisterek przestałem wozić, więc i tak i tak musze sie pilnować zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ale nigdy nic nie wiadomo zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Mam rozwiązanie na Twoje problemy. wink.gif Załóż LPG. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mam rozwiązanie na Twoje problemy. Załóż LPG.

Myślę o tym od jakiegoś czasu zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ale wydać 1000-1500zł to nie w kij dmuchał 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mam rozwiązanie na Twoje problemy. Załóż LPG.

To miał byĆ mój text biglaugh.gif

Napisano

> Myślę o tym od jakiegoś czasu ale wydać 1000-1500zł to nie w kij

> dmuchał

raz wydasz a potem to sama radośĆ

Napisano

> Myślę o tym od jakiegoś czasu ale wydać 1000-1500zł to nie w kij

> dmuchał

Wiesz, aby mieć butlę homologację i pieczątkę w dowodzie. W takim aucie jak Twoje, instalację można poskładać na używanych gratach. I będzie tanio i dobrze. wink.gif Myślę, że przy dobrym wietrze to i w 800zł można by się zamknąć. waytogo.gif

Napisano

> Wiesz, aby mieć butlę homologację i pieczątkę w dowodzie. W takim

> aucie jak Twoje, instalację można poskładać na używanych

> gratach. I będzie tanio i dobrze. Myślę, że przy dobrym wietrze

> to i w 800zł można by się zamknąć.

butla w koło ważna do 2016, z pieczątką w dowodzie zamknęło się w 600zł 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> raz wydasz a potem to sama radośĆ

Ale mieć ten 1000 też trzeba 270751858-jezyk.gif ale gdyby miał to raczej bym się nie zastanawiał ok.gif silnik w tej chwili mam w prawie idealnym stanie to przy spokojnej jeździe beż deptania, pewnie bym mógł zejść z kosztami o dobre 40% hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz, aby mieć butlę homologację i pieczątkę w dowodzie. W takim

> aucie jak Twoje, instalację można poskładać na używanych

> gratach. I będzie tanio i dobrze. Myślę, że przy dobrym wietrze

> to i w 800zł można by się zamknąć.

Wczoraj z ciekawości przejrzałem Allegro i widziałem używke od jakiegoś poldolota chyba z 92 roku za 150 zl zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif do wymiany tam ponoć były jakies elektrozawory plus podstawa pod gaźnik na pasującą do mojego silnika. Ciekawe ile by wyszło łącznie hmm.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.