Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja w terminie 30 dni - jak to w końcu jest?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jako, że sprzedałem Matizka a kupiłem Focusa slinka.gif zwróciłem uwagę na pewną sprawę. Otóż ZTCW po kupnie auta trzeba w ciągu 14 opłacić podatek w urzędzie skarbowym a następnie w ciągu 30 auto przerejestrować.

I tu pojawia się wątpliwość, bo widuję auta o których wiem, że obecni właściciele nabyli je znacznie dawniej niż miesiąc temu a wciąż jeżdżą na blachach z innych powiatów.

Nie ukrywam, że trochę się spłukałem z kasy to raz, a dwa, że moja nowa foka ma ubezpieczenie ważne do lipca i zwyczajnie mi szkoda tego zmarnować i po co mają dwa razy dostać kasę za to samo.

Ale głównie chodzi mi o to, co się stanie jak pójdę do WK powiedzmy za 2 miesiące a oni zobaczą na umowie datę 13.01.2010 hmm.gif

Jak to ludzie robią, że jeżdżą miesiącami na blachach poprzedniego właściciela? Przecież wtedy formalnie auto nadal jest własnością poprzedniego, co z ubezpieczeniem no i co w razie jakiegoś dzwona ?

Napisano

a co ma ubezpieczenie do przerejestrowania auta, przerejestrowujesz idzesz do ubezpieczalni a tam robisz aneks do umowy zmieniajacy dane wlasciciela, ja tak robilem i nigdy nie bylo problemow

Napisano

OC będziesz miał nawet jak przerejestrujesz, tylko musisz jeździć z umową K/S.

Powinieneś w ciągu 30dni przerejestrować, ale jak tego nie uczynisz w tym terminie, nie ma żadnej kary.

Napisano

> Ale głównie chodzi mi o to, co się stanie jak pójdę do WK powiedzmy

> za 2 miesiące a oni zobaczą na umowie datę 13.01.2010

Pani w okienku moze Cie wyslac do kąta , nakazac kleczenie na grochu lub dostaniesz linijka smile.gif

A tak na serio to zalezy od WK i kaprysu siedzacego za lada...

Najwazniejsze to zaplacic podatek lub akcyze jezeli auto zza granicy bo za nieterminowa oplate sa kary - sam sie o tym przekonalem jak sie 7 dni z akcyza spoznilem (moglem sobie przepisac umowe ale chcialem byc uczciwy).

A reszta Cie nie obchodzi ,musisz tylko miec przy sobie umowe K-S.

Napisano

Tylko zwróć uwagę ile % zniżek w OC ty posiadasz a ile poprzedni właściciel,jeśli różnica jest duża to ubezpieczalnia to wyliczy i może okazać się że do zapłaty za pół roku wyjdzie więcej niż gdzie indziej na cały rok. Ja tak miałem.

Ale na zmianę ubezpieczyciela masz 30 dni,jeśli to ciebie dotyczy to lepiej idz i się dowiec.

Napisano
  • Autor

> Pani w okienku moze Cie wyslac do kąta , nakazac kleczenie na grochu

> lub dostaniesz linijka

> A tak na serio to zalezy od WK i kaprysu siedzacego za lada...

W takim razie co w najgorszym wypadku gdy trafię na zły dzień jakiejś obrażonej na cały świat urzędniczki jak pofatyguję się do WK powiedzmy za 4 miesiace?

> Najwazniejsze to zaplacic podatek lub akcyze jezeli auto zza granicy

> bo za nieterminowa oplate sa kary - sam sie o tym przekonalem

OK czyli skarbówka na pierwszy ogień.

Napisano

> a co ma ubezpieczenie do przerejestrowania auta, przerejestrowujesz

We Wrocławiu naprzyklad nie zarejstrujesz auta bez zaplaconego podatku. Wiem ze to chore ale wymagaja screwy.gif

Napisano

Kolegi ojciec bodajże przez rok samochod nie przerejestrował i żadnych kłopotów przy rejestracji później nie miałok.gif

Napisano

ja wczoraj rejestrowalem auto kupione w 1.12.2009 r. oplacone w urzedzie skab na czas , polisa juz zawarta na mnie , z ubezpieczeniem OC nie ma problemu przechodzi na kolejnego wlasciciela tylko pofatyguj sie i przepisz je na siebie to unikniesz zamieszania w pozniejszym terminie , jezeli bylo ac to zalezy od ubezpieczyciela ale nie przechodzi na Ciebie

Napisano

> a dwa, że moja

> nowa foka ma ubezpieczenie ważne do lipca i zwyczajnie mi szkoda

> tego zmarnować i po co mają dwa razy dostać kasę za to samo.

Ale masz świadomość, że aktualna polisa AC tego auta, która była wystawiona na poprzedniego właściciela już jest anulowana? Sprzedawca informuje ZU o zbyciu auta, na tej podstawie polisa AC wygasa z dniem zgłoszenia sprzedaży. Odnośnie polisy OC w najgorszym przypadku ubezpieczyciel sam skontaktuje się z Tobą.

Napisano

nic sie nie stanie jeśli chodzi o WK, sam tak jeżdże w Wołdze bo chce mieć czarne blachy, nikogo to nie obchodzi - a OC mam na siebie zlosnik.gif

Napisano

> nic sie nie stanie jeśli chodzi o WK, sam tak jeżdże w Wołdze bo chce

> mieć czarne blachy, nikogo to nie obchodzi - a OC mam na siebie

czyli jeździsz na DR poprzedniego właściciela, ale jak się skończy miejsce na pieczątki badań technicznych to i tak będziesz zmuszony zmienić DR i tablice

Napisano
  • Autor

> Tylko zwróć uwagę ile % zniżek w OC ty posiadasz a ile poprzedni

> właściciel,jeśli różnica jest duża to ubezpieczalnia to wyliczy

> i może okazać się że do zapłaty za pół roku wyjdzie więcej niż

> gdzie indziej na cały rok.

Ale to chyba nie do ustalenia, no bo skąd mam wiedzieć ile zniżek miał poprzedni właściciel?

Tym bardziej, że ja w Hestii mam 2 auta i mieszkanie więc dali mi dodatkowe zniżki

za fakt kompleksowego ubezpieczenia, a jak pójdę do Inter Risk bo tam miał poprzedni właściciel to boję się że na wejście mnie skasują jak za zboże wink.gif

P.S. AC auto nie miało.

Napisano

> a jak pójdę do Inter Risk bo tam

> miał poprzedni właściciel to boję się że na wejście mnie skasują

> jak za zboże

To porównaj i wybierzesz co taniej. Masz na to właśnie 30 dni. Po tym terminie OC automatycznie przejdzie na ciebie

Napisano

> czyli jeździsz na DR poprzedniego właściciela, ale jak się skończy

> miejsce na pieczątki badań technicznych to i tak będziesz

> zmuszony zmienić DR i tablice

jeszcze mam 2 lata

a potem mam w planie poprosić tego właściciela o wymian DR (on nie bedzie musiał zmieniać tablic zlosnik.gif

Napisano

> jeszcze mam 2 lata

> a potem mam w planie poprosić tego właściciela o wymian DR (on nie

> bedzie musiał zmieniać tablic

Niestety będzie musiał zmienić.

Napisano

> Niestety będzie musiał zmienić.

Na jakiej podstawie? Myślałem że nie ma końca terminu ważności takich tablic.

Napisano

Bylem ostatnio w WK bo się skończyło miejsce w przeglądzie i babka zapytała jakie tablice, bo jak czarne to dojdzie jeszcze koszt nowych tablic.

Napisano
  • Autor

Dzwoniłem przed chwilą do firmy gdzie miał OC poprzedni właściciel. Wszystko ładnie pięknie, można zmienić polisę na mnie ale muszę mieć auto przerejestrowane na siebie. No to co mi to da, jak ja w firmie gdzie mam drugie auto i mieszkanie mam komplet zniżek?

Powtórzę pytanie z pierwszego posta:

jak to ludzie robią, że jeżdżą miesiącami na blachach poprzedniego właściciela?

nie rozumiem tego. skoro te 30 w WK można sobie odpuścić to OK ale problem pojawia się w przypadku ubezpieczenia. W tej chwili jeżdżę na OC na nazwisko poprzedniego właściciela, ale ile tak można?

może ktoś łopatologicznie to wyjaśnić.

Napisano

> Bylem ostatnio w WK bo się skończyło miejsce w przeglądzie i babka

> zapytała jakie tablice, bo jak czarne to dojdzie jeszcze koszt

> nowych tablic.

Dwa lata temu dowód wymieniałem. Sam dowód, babka mówiła że tablice są bezterminowe i jak za parę lat przyjdę to też tylko dowód wymienię. Oczywiście jak Siena tyle wytrzyma wink.gif

Ja bym walczył. W końcu masz ekskluzywne tablice cool.gif Szkoda ich stracić.

Tu masz coś więcej tak na szybko KLIKNIJ MNIE

W dodatku z tej samej miejscowości jesteśmy, a to dziwne. Raz wiedzą jak jest, innym razem już przepisów nie znają screwy.gif

Napisano

> nowych tablic.

Hmm. Myśłe, że ta babka wprowadziła cie w błąd. O ile mi wiadomo nie ma nigdzie przepisu nakazującego zmiany tablic jeśli właściciel jest ten sam (2 lata temu wydano mi nowy dowód do czarnych tablic). Może weszły jakieś nowe przepisy ale raczej nie.

Pozdrawiam

Napisano

> Dwa lata temu dowód wymieniałem. Sam dowód, babka mówiła że tablice

> są bezterminowe i jak za parę lat przyjdę to też tylko dowód

> wymienię. Oczywiście jak Siena tyle wytrzyma

O to ciekawe, bo domniemam że w tym samym WK się dowiadywaliśmy.

Napisano

ja tez dzwonilem do agenta przed chwilą bo OC nowego auta jest tylko do 31 stycznia a nie wiem czy zdaze przerejstrowac do tego czasu - kupilem kilka dni temu (mam czas do ok 15 lutego) - Wiec okazało sie ze bez problemu moge zrobic ubezpieczenie na siebie z numerem rejestracyjnym starym... da sie (warta)po zmianie numeru agent uzupełnia polise o nowy numer i tyle.

summa sumarum

auto na DR ma stare dane, na polisie ma nowego własciciela i stary numer - jesli miejsce na przeglądy w DR jest to teoretycznie mozna by tak jezdzic (zumowa k-s w dokumentach).

obowiazek przerejstrowania jest (30 dni) ale nie ma za uchylanie sie od tego obowiazku zadnej kary... wiec teoretycznie nic ci nie moga zrobic... waytogo.gif

jedyne co nie opłaca sie "zapomniec" to opłacenie PCC krolik.gif

Napisano

> O to ciekawe, bo domniemam że w tym samym WK się dowiadywaliśmy.

No właśnie smile.gif Walcz z betonem, nie ma to tamto piesc.gif

Napisano

> nowych tablic.

widać chciała wyciągnąć od ciebie kaske na nwe blaszki

nie ma obowiązku takiego by zmieniać tablice z czarnych na białe ale oczywicie interpretacja biurw jest w kazdym WK inna.

ero

jeśli przedstawi ci akt prawny nakazujący zmiane tablic to OK a ze tego raczej nie zrobi to niech sobie te biale tabliczki wsadzi... tam gdzie chce rotfl.gif

Napisano

> We Wrocławiu naprzyklad nie zarejstrujesz auta bez zaplaconego

> podatku. Wiem ze to chore ale wymagaja

A jak Ty byś chciał? cfaniaczek.gif Idziesz z umową K/S do US, płacisz 2% podatku od kwoty w umowie i z pokwitowaniem wpłaty maszerujesz do wydziału komunikacji. Normalna a nie chora kolej rzeczy...

Napisano

> A jak Ty byś chciał? Idziesz z umową K/S do US, płacisz 2% podatku

> od kwoty w umowie i z pokwitowaniem wpłaty maszerujesz do

> wydziału komunikacji. Normalna a nie chora kolej rzeczy...

A co ma wydzial komunikacji do moich podatkow? Czy zaplace podatek czy nie moja sprawa chyba. Jak kupuje auto na firme (faktura VAT) to nikt w Wydziale komunikacji nie pyta mnie czy zaplacilem za niego podatek. Dlaczego?

Napisano

> A co ma wydzial komunikacji do moich podatkow? Czy zaplace podatek

> czy nie moja sprawa chyba. Jak kupuje auto na firme (faktura

> VAT) to nikt w Wydziale komunikacji nie pyta mnie czy zaplacilem

> za niego podatek. Dlaczego?

Dlatego, ze wtedy dokumentem zakupu jest Faktura VAT a nie umowa k-s. A gdy kupuje sie auto na fakture VAT lub fakture VAT-marza (najczesciej spotykane w przypadku kupna auta z komisu) to Ty nie placisz podatku i te dokumenty sa wystarczajace do zarejestrowania auta.

Napisano

> A gdy kupuje sie auto na fakture VAT lub fakture VAT-marza

> (najczesciej spotykane w przypadku kupna auta z komisu) to Ty

> nie placisz podatku i te dokumenty sa wystarczajace do

> zarejestrowania auta.

Jak kupuje na normalna fakture VAT to normalnie place podatek. Wiec nadal nie widze powodob aby zadac odemnie potwierdzenia tej wplaty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.