Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozstaw osi a przestronnosc wnetrza samochodu.

Featured Replies

Napisano

Zawsze uwazalem, ze rozstaw osi auta, mowi o przestronnosci jego wnetrza. Bagaznik pomijamy.

Przykladowo uwazam, ze civic ktorym sporo jezdze, majacy rozstaw osi 2620 mm, jest przestronniejszy od audi a4 pierwszej generacji moich znajomych. To samo sie ma do porownania, jakie robilem juz dawno temu z golfem czworka, gdzie wypadl on slabo. Nie inaczej jest z astra dwojka, ktora czesto jezdze ale juz tutaj jest troszke lepiej.

Porownalem civica takze do mercedesa klasy C pierwszej generacji sasiada i jest podobnie, czyli na korzysc civica. Z opiniami zgadzali sie wlasciciele w/w aut i byli tak samo zaskoczeni jak ja.

Zauwazylem tez, ze rozstaw osi jaki ma moj civic, nie byl czyms przecietnym w latach jego produkcji w tym segmencie. Porownuje do znanych modeli na rynku europejskim.

Podjac chce nastepujacy temat. Zastanawialem sie od jakiegos czasu nad tym, ze niektorzy producenci w klasie kompaktow, potrafia/potrafili dac sporo wiecej miejsca we wnetrzu od innych. Gdybam ze mniejsze wnetrze danego modelu moze to zachecac do zakupu wiekszego modelu i stad taka polityka ? Np: jesli chcesz miec przestronne audi to kup A6. Jesli nie chcesz az tyle wydac, to kup tansze A4 ale bedziesz mial mniej miejsca w srodku niz w passacie z podobnego rocznika, ktory notabene, bedzie przy podobnym wyposazeniu tanszy od A4. Mowa o autach nowych. Ale tu juz wchodzimy w temat placenia za marke.

Civic 5D do jakiego porownywalem auta znajomych (model 1995 - 2001), prawdopodobnie pochodzi od modelu ktory wczesniej byl sprzedawany w innej czesci swiata (chyba gdzies w azji) i zostal takze pozniej byc oferowany w europie, po dostosowaniu go do tutejszego rynku. Mysle czy to tez moze byc tego powodem ? Nie moge znalezc teraz zrodla tej informacji a wydaje mi sie, ze nawet wlasnie na AK, ktos je podawal ale pewnosci nie mam.

Zakladajac tez, ze wyzej opisana sytuacja jest jedynie przypadkowa i przykladowa, podyskutujmy o tym, czy wielkosc wnetrza zalezy przewaznie od rozstawu osi i dlaczego sa niekiedy tak znaczaco duze roznice, w oferowanej przestronnosci modeli roznych firm z tego samego segmentu rynku ? Jak duzy wplyw na przestronnosc ma rozstaw osi ? Na komfort tez ma ale tu nie o tym.

Zauwazylem tez, ze uksztaltowanie deski czy innych elementow w srodku, ma spory wplyw. Sadze ze to dawalo efekt wiekszej przestronnosci civica wobec pierwszej genenracji A4 (roznica rozstawu osi chyba tylko 3 mm).

Zapewne moga byc to przyczyny globalizacji produkcji a zatem i jej roznego kosztu, czy polityki danej marki ale o tym wlasnie chcialbym podyskutowac.

Historie na modelu civic podalem jedynie jako przyklad. Oprzyjmy sie prosze na wlasnych spostrzezeniach.

Napisano

Nie wiem jaki rozstaw ma Pasek B3 w porównaniu do nowszych modeli ale siedząc z tyłu można nogę na nogę założyć i bagażnik megawielki, wiadomo z przodu decha skromniejsza niż w nowszych, ale w nowszych z tyłu powinno być mniej więcej tyle samo miejsca a nie jest, i to samo w starszym Audi 100

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jaki rozstaw ma Pasek B3 w porównaniu do nowszych modeli ale

> siedząc z tyłu można nogę na nogę założyć i bagażnik megawielki,

> wiadomo z przodu decha skromniejsza niż w nowszych, ale w

> nowszych z tyłu powinno być mniej więcej tyle samo miejsca a nie

> jest, i to samo w starszym Audi 100

Oj prawda. Passat B3/B4 jest naprawde przestronny. Maja rozstaw, jesli dobrze pamietam, 2625 mm (moge sie mylic). W srodku duzo miejsca z tylu i z przodu.

Mega trwale auto i bardzo praktyczne.

Napisano

To co napisałeś w 1 poście jest wszystko prawdą. Do przestronności wnętrza potrzebny jest odpowiedni rozstaw osi ale niestety niektórzy projektanci samochodów duży rozstaw osi marnują na przerośniętą deskę rozdzielczą, na nisko opadający dach z tyłu samochodu no i czasami na bagażnik. Przykładem tego jest np. Fiat Bravo gdzie rozstaw osi wynosi 2,6 m a miejsca na nogi jak w samochodzie klasy B.

Napisano

Ma znaczenie.

Przykład.

Opel Vectra C/Signum.

Vectra C sedan jest na krótszym rozstawie osi.

Vectra C kombi i Signum na większym rozstawie, widać do doskonale właśnie na ilości miejsca na nogi przed tylną kanapą .

Napisano

> Nie wiem jaki rozstaw ma Pasek B3 w porównaniu do nowszych modeli ale

> siedząc z tyłu można nogę na nogę założyć i bagażnik megawielki,

Podobnie w moim Lacetti - wygopspodarowano dużo miejsca w środku, szczególnie na tylnej kanapie, gdzie siedząc można zakładać nogę na nogę. Ale za to bagażnika poskąpili.

Napisano

Mercedes, BMW, Audi (chyba też?) mają silniki umieszczone wzdłużnie - kabina bradziej do tyłu przesunięta, więc rozstaw osi nie przekłada się aż tak na miejsce w kabinie.

Poza tym, z tego co zauważyłem w niektórych samochodach projektanci powiększyli przestrzeń dla pasażerów z tyłu kosztem miejsca z przodu, np. Golf, Octavia.

A passat B3 faktycznie rewelacja jeśli chodzi o przestronność.

Napisano
  • Autor

> Mercedes, BMW, Audi (chyba też?) mają silniki umieszczone wzdłużnie -

> kabina bradziej do tyłu przesunięta, więc rozstaw osi nie

> przekłada się aż tak na miejsce w kabinie.

Zapomnialem zupelnie o ustawieniu silnika - masz jak najbardziej racje ok.gif Wszystko by sie zgadzalo.

> Poza tym, z tego co zauważyłem w niektórych samochodach projektanci

> powiększyli przestrzeń dla pasażerów z tyłu kosztem miejsca z

> przodu, np. Golf, Octavia.

Zgadza sie. Wiecej miejsca z tylu bedzie mial dopiero passat czy A6, z podobnych lat produkcji biorac pod uwage produkty tego koncernu.

Napisano

> Zakladajac tez, ze wyzej opisana sytuacja jest jedynie przypadkowa i

> przykladowa, podyskutujmy o tym, czy wielkosc wnetrza zalezy

> przewaznie od rozstawu osi i dlaczego sa niekiedy tak znaczaco

> duze roznice, w oferowanej przestronnosci modeli roznych firm z

> tego samego segmentu rynku ? Jak duzy wplyw na przestronnosc ma

> rozstaw osi ? Na komfort tez ma ale tu nie o tym.

No proste - kabina nie wyjdzie ponad rozstaw osi - to nie autobus :-), więc cudów nie ma - nie ma miejsca między osiami, nie ma gdzie kabiny upchać.

> Zauwazylem tez, ze uksztaltowanie deski czy innych elementow w

> srodku, ma spory wplyw. Sadze ze to dawalo efekt wiekszej

> przestronnosci civica wobec pierwszej genenracji A4 (roznica

> rozstawu osi chyba tylko 3 mm).

Ukształtowanie deski jest warunkowane tym, co pod deską - albo masz zaaaayebiście długie zwisy (np stara octavia) i można upchać szpeje typu nagrzewnica, elektryka, dmuchawy itp prawie że poza kabiną, albo masz krótki "sportowy" zwis i "sportowe" prowadzenie (bo sprzęt podparty daleko, w rogach), ale za to deska wypełnia pół wnętrza.

nie bez znaczenia jest też WRAŻENIE -> np w Corolli/Aurisie jest wrażenie MORZA plastiku - ale powoduje je bardzo nachylona szyba czołowa. U mnie, dwie generacje wstecz ta szyba jest w porównaniu z współczesnymi modelami niemal pionowa - skutkiem czego deska też jest pozornie krótka.

Podobnie z wnętrzem - czasem "boczki" są b szerokie, ale to jest podyktowane względami bezpieczeństwa - masywniejsze drzwi, grubsza i tak szczupła strefa zgniotu itd.

Mnie np bardzo dziwił lex IS 200 poprzedniej generacji - w środku miejsca na boki było mniej, niż w mojej corolce.

W 2 osoby siedziało się jak w maluchu - opierając się o siebie łokciami.

W wartościach bezwzględnych Lex był szerszy i to sporo...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.