Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zle mapy na Staga

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pacjent Fiat Punto 1.2 8v. Instalka Stag4 reduktor Tomasseto, wtryski Raile

Mapa wyglada jak w załaczeniu- czy to oznaka za małych dysz? Cisnienie na reduktoze 1.2?

283377519-Mapaa.jpg

Parametry:

283377519-parametry_a.jpg

No i jeszcze pytania. Widze ze lamby nie faluja choc w miare rozgrzewania samochodu napiecie na nich spada z 1.96 do okolo 1v. Tymczasem na Euroscanie widze ze poprawnie faluje- ki diabel

Po za tym dlaczego jak klikam na Odchylke to mi sie ta zakladka nie aktywuje?

post-36264-14352506353665_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

No wiec dzis zapalila mi sie marchewa. Podpialem sie Euroscanem i byl blad bodajze

02 sensor failed - czyli od sondy lambda

Sonda rzeczywiscie nie pracuje - pokazuje 0 mV równiez na Euroscanie (o2 signal)

Mapy i dysze wiec swoją droga do poprawki ale czy jest mozliwe aby obie sondy sie zepsuły? Czy tez gazownikk mógl zostawic jakies luzne połączenie i teraz sie obluzowało? (instalka ma 3 tygodnie? Wczesniej przed zalozeniem instalki na 100% dziala - sprawdzalem w grudniu. Przebieg auta 108000

Czy jest mozliwe ze na skutek uszkodzenia sondy auto na jałowym troche nierówno pracuje (obroty od 770 do 890)

Napisano

Mapy w całości do bani.

Trzeba by:

- Wyczyścić pamięć ECU PB i pojeździć z 200 km na PB w celu ułożenia się ECU do stanu silnika (Adaptacja).

- zrobić autokalibarację instalacji i zobaczyć jak wychodzi mnożnik (według mnie masz za małe dysze, o jakieś 0,1-0,2 mm) Mnożnik początkowy czyli drugi punkt od lewej powinien zawierać się w przedziale od m/w 1,1 do 1,4 zgodnie z instrukcją programowania staga,

- zebrać mapę benzynową (niebieska mapa, u Ciebie na Screenie w zasadzie jej brak)

- Zebrać mapę LPG i bawić się mnożnikiem do momentu zgrania map.

Co do sond trudno powiedzieć czy są skopane, raczeń nie tylko zasilanie LPG powoduje że rozjeżdża się sterownik PB i wywala różne błędy. Może być tak, że przy bardzo złej mieszance silnik przechodzi do pracy na parametrach zastępczych i sondy stają, ale tego pewien nie jestem.

Generalni kolejny przykład na to ,,Nie miał człowiek problemu to sobie LPG założył''. Dawno pisałem, że Stag to niespacjalna instalacja, którą musi być zakładana przez dobrych fachowców (ale oni są na wymarciu, większość to zwykłe paproki)

proces ustawiania mnożnika w STAGu to jeden z bardziej porąbanych wynalazków, żaden problem na dzisiejsze czasy aby umieścić w sterowniku algorytm który sam będzie korygował czasy wtrysków LPG na podstawie oczytów z EOBD (STAG Premium, BRC Plug & Drive) , ale my chcemy zawsze tanio, i kupujemy staga 4 + najgorsze graty z myślą, że będziemy oszczędzali.

Z ciekawości spytam ile benzyny spalało Ci to punto 1.2 na codzień ? 6-6.6 Litra?

A i jeszcze jedno, pogratuluj swojemu ,,mechanikowi'' za wypuszczenie Cię w trasę na samej autokalibracji STAGA bez ustawień mnożnika. Jeśli nie robiłeś sam autokalibracji to na 101% gazownik nie wzniusł się na szczyty swojej wiedzi i kompetencji aby wyregulować prawidłowo instalację. Kolejny paprok nad paproki!

Napisano
  • Autor

> Mapy w całości do bani.

> Trzeba by:

> - Wyczyścić pamięć ECU PB i pojeździć z 200 km na PB w celu

Autoadaptacje skasowałem. Powiem gazownikom o tych dyszach i mapie. Mape ustawiali bo widziałem jak jechali na jazde ale widac ze chyba gosc który to robil nie mial pojecia co robil. Poprzedni samochod gazowal mi inny pracownik w tym samym warsztacie i samochod od 2 lat jezdzi bezproblemowo

> Może być tak, że przy bardzo złej mieszance silnik

> przechodzi do pracy na parametrach zastępczych i sondy stają,

> ale tego pewien nie jestem.

Mozesz miec racje- tzn ze sondy stanęly o ile to wogóle możłiwe????.

W każdym razie dzis na Euroscanie widze juz sygnal z sondy po tym jak pojezdziłem troche na benzynie. A w programie STAGa widac nadal niepopawne wartosci. Ale może też być tak, że cos sie tam musialo odlaczyc od Staga (kabelek od sond), wskutek czego zakłocony zostaje sygnał sondy do kompa benzynowego.

> Generalni kolejny przykład na to ,,Nie miał człowiek problemu to

> sobie LPG założył''. Dawno pisałem, że Stag to niespacjalna

> instalacja, którą musi być zakładana przez dobrych fachowców

> (ale oni są na wymarciu, większość to zwykłe paproki)

> proces ustawiania mnożnika w STAGu to jeden z bardziej porąbanych

> wynalazków, żaden problem na dzisiejsze czasy aby umieścić w

> sterowniku algorytm który sam będzie korygował czasy wtrysków

> LPG na podstawie oczytów z EOBD (STAG Premium, BRC Plug &

> Drive) , ale my chcemy zawsze tanio, i kupujemy staga 4 +

> najgorsze graty z myślą, że będziemy oszczędzali.

Ja nie wiem - czy dobranie dysz tak aby mnoznik byl w granicach opisanych przez instrukcje to takie trudne zadanie? Stag 4 nie jest wcale zły. A sterowanie z OBD o którym piszesz maja tylko nowsze samochody.

> Z ciekawości spytam ile benzyny spalało Ci to punto 1.2 na codzień ?

> 6-6.6 Litra?

W obecnych warunkach w miescie Poznan 8-9. Silniki 1.2 fiata nie sa zbyt oszczedne. Tylko widzisz ja kupilem auto z instalka II generacji. Tak bym nie zakladal gazu do tego auta ale poniewaz mial on juz wbite w papierach LPG a II generacja sprawiala problemy to postanowilem zeby zrobic przekladke na IV generacje.

P.S. Mapa benzyny nie byla dokladnie wyrysowana bo przypomniało mi sie iz miałem odłączany aku. Po takim zdarzeniu trzeba pojezdzic troche na benzynie zeby mapa benzyny ponownie sie wyrysowala ( przy poprawnej mapie gazowej brak mapy benzynowej niczemu nie szkodzi). Teraz to wyglada tak:

283382306-Mapab1.jpg

post-36264-1435250637196_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

>Mnożnik

> początkowy czyli drugi punkt od lewej powinien zawierać się w

> przedziale od m/w 1,1 do 1,4 zgodnie z instrukcją programowania

> staga,

Sprawdzilem w instrukcji - 2 pkt powinien sie zawierac miedzy 1 a 1.6. Może wiec moja mapa nie jest taka zla?

Napisano
  • Autor

> Sprawdzilem w instrukcji - 2 pkt powinien sie zawierac miedzy 1 a

> 1.6. Może wiec moja mapa nie jest taka zla?

Bylem dzis u gazwoników. Rozwiercili dysze - teraz jest 1.8 mnożnik zaczyna sie od 1.4. Mapy pokryte. Sonda podłączona do STAGA - widać ze ładnie faluje. Zobaczymy czy teraz bedzie OK.

Napisano

> Może wiec moja mapa nie jest taka zla?

Za dobra też nie była. Byli tu tacy, co chcieli poprawiać w zasadzie dwie nałożone na siebie linie, zwłaszcza jak się patrzy na Twoje obrazki.

Skoro jednak gaziarze, koniec końców, stanęli na wysokości zadania, to należy życzyć bezproblemowej już teraz jazdy.

Napisano

> Witam.

> Pacjent Fiat Punto 1.2 8v. Instalka Stag4 reduktor Tomasseto, wtryski

> Raile

Z ciekawosci zapytam jak masz podlaczone sondy ? Na obydwu są wartości. Ja mam 6V i faktycznie mam podlaczone dwie, ale mam po jednej na 3 cylindry. Mam oddzielny kolektor wylotowy na 3 cylindry i w nim sonde i oddzielny na kolejne 3 i w nim sonde. Ty masz dzielone po dwa cylindry na sonde czy jedna przed katem a druga po ? Na schemacie staga (ja mam 300 plus) pisze, że drugą podlacza sie przy silnikach 6V i 8V, a przy mniejszych jedną.

Napisano
  • Autor

Do Staga podlączoną mam tylko jedną sondę. Co wiecej nie jestem pewien czy ta druga sonda jest w moim aucie - były rózne wersje Punt... W każdym razie jesli sa 2 to jedna jest przed katem a druga za.

A do poprawnego dzialania Staga 4 nie jest wymagane podlączenie żadnej sondy - to jest tylko przydatne w przypadku diagnozowania problemów. Nie wiem jak w Stagu Premium czy 300+

Napisano

> A do poprawnego dzialania Staga 4 nie jest wymagane podlączenie

> żadnej sondy - to jest tylko przydatne w przypadku diagnozowania

> problemów. Nie wiem jak w Stagu Premium czy 300+

Tak samo - sondy tylko do podglądu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.