Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zafira - który silnik?

Featured Replies

Napisano

Witam,

poszukuję informacji dla kolegi, który chciałby kupić Zafirę. Zastanawia się nad modelem z roku 2005 czyli Zafira II. Proszę o sugestie czy silnik 1.8 będzie wystarczający do tego autka? Kolega nastawia się raczej na benzynę gdyż chciałby założyć instalację gazową - i tu kolejne pytanie czy w przypadku tego autka i tego silnika jest to polecane? Proszę także o informacje co do usterkowości jak i kosztów eksploatacyjnych ..... Co polecacie, szukać takiego autka na rynku polskim czy raczej nastawić się na poszukiwania zagranicą?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> poszukuję informacji dla kolegi, który chciałby kupić Zafirę.

> Zastanawia się nad modelem z roku 2005 czyli Zafira II. Proszę o

> sugestie czy silnik 1.8 będzie wystarczający do tego autka?

> Kolega nastawia się raczej na benzynę gdyż chciałby założyć

> instalację gazową - i tu kolejne pytanie czy w przypadku tego

> autka i tego silnika jest to polecane? Proszę także o informacje

> co do usterkowości jak i kosztów eksploatacyjnych ..... Co

> polecacie, szukać takiego autka na rynku polskim czy raczej

> nastawić się na poszukiwania zagranicą?

> Z góry dziękuję.

> Pozdrawiam

ten silnik kiepsko sie nadaje do gazu - trzeba by zakładać lubryfikacje i czesciej wykonywać kosztowną regulacje zaworów oslabiony.gif

Napisano

> 1,8 do takiego autka to trochę za mało proponuję poszukać coś z 2,0

1.8 ma 140km więc wystarczy do normalnej jazdy a 2.0 w zafirach to doładowane jednostki więc szkoda tyle mocy na samochód rodzinny palacz.gif

Napisano

> 1.8 ma 140km więc wystarczy do normalnej jazdy

Kolega nie podał o którą zafirę chodzi A czy B. Myślałem że chodzi o 1,8 116 lub 125 KM z Zafiry A

>a 2.0 w zafirach to

> doładowane jednostki więc szkoda tyle mocy na samochód rodzinny

Miałem dwa samochody ze słabymi silnikami i powiedziałem dosyć męczarni w trasie. Nie ważne czy to auto rodzinne czy nie. Trzeba mieć coś pod nogą aby sprawnie wyprzedzać TIR'y. palacz.gif

Napisano
  • Autor

Tak jak najbardziej chodzi koledze o Zafirę B czyli model produkowany od 2005 roku. Hmmmm a czy te 1.8 (140KM) to nie ten silnik co w Astrach tylko zmodyfikowany? Wydawało mi się że nadaje się do sekwencji? A co powiecie o użytkowaniu takiego autka?

Wśród ogłoszeń większość to diesle frown.gif a benzyniaków jak na lekarstwo.

Napisano

Witaj

> Tak jak najbardziej chodzi koledze o Zafirę B czyli model produkowany

> od 2005 roku. Hmmmm a czy te 1.8 (140KM) to nie ten silnik co w

> Astrach tylko zmodyfikowany?

Owszem jest ten co w Astrach i jest zmodyfikowany, ale dobry "gaziarz" nie poleci montowania LPG nawet sekwencji.

Wydawało mi się że nadaje się do

> sekwencji? A co powiecie o użytkowaniu takiego autka?

> Wśród ogłoszeń większość to diesle a benzyniaków jak na lekarstwo.

Użytkowo jest takie same jak diesel smile.gif Silnik i moc są wg mnie wystarczające zarówno do wyprzedzania jak i do swobodnego przemieszczania się, dynamika jest na dobrym poziomie (ale owszem nie to co z turbiną).

Jeżeli ma lekką nogę będzie spalać poniżej 8l/100km, jak dynamicznie 10l nie będzie problemem wink.gif

Pokonałem na razie 3 tkm i jestem zadowolony i cieszę się, że nie wybrałem diesla. Tu często pojawia się problem z kołem dwumasowym oraz filtrem DPF, czasem nieuzasadnione spadki mocy. No ale mniej pali zeby.GIF

Większość jest diesli bo są sprowadzane z zachodu i nikłe szanse na znalezienie auta z rzeczywistym przebiegiem poniżej160 tkm (w tym wieku oczywiście).

Niech postara się znaleźć z polskiego salonu i broń Boże z silnikiem 1,6 screwy.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję za info. Przekarzę informację. Dlatego własnie nie chce kolega kupowac diesla gdyż "nic nigdy nie wiadomo" na co się trafi frown.gif

A jazda na gazie jest bardziej ekonomiczna, hmmmm a może ten silnik 2.2 będzie lepszy do gazu? Chociaż powiem szczerze znaleźć autko z polskiego salonu jak sa to własnie 1.6 frown.gif

No nic będziemy szukac bo sam jestem ciekaw tego autka smile.gif

PS. Ale popytałbym jeszcze o ten gaz w silniku 1.8, dlaczego ma jakieś przeciwwskazania do instalacji gazu?

Sorki za upierdliwośc ale jestem wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

Kolego -kupując każdy samochód , którego historii nie znamy nigdy nic nie wiadomo... Oczywiście szansa, ze benzyniak będzie miał mniejszy przelot jest większa niż przy dieselku, ale zauważ, że to jak np był bity nie zalezy od rodzaju silnika smile.gif. A jak kupisz rozbitka z wstawionymi oryginalnymi , tyle że uzywanymi blachami w oryginalnym kolorze, to nawet czujnik lakieru nie pomoże...

Moim zdaniem trzeba szukac auta zadbanego, w którym widac ,z ę jednak było używane. Bo jesli nie widac, ze było uzywane to łądnie zostało odpicowane.

I jeszcze jedno - IMO bezpieczniej kupować od prywatnej osoby, a nie od handlarza..

Napisano
  • Autor

Tu się zgodzę z kolegą, samochód musi być z pewnego źródła. Od handlarzy trzymam się z daleka, choć słyszałem że niektórzy naprawdę mają samochody godne polecenia.

Właśnie siedzimy z kolega i wertujemy ogłoszenia w sieci .....

Napisano

> A jazda na gazie jest bardziej ekonomiczna, hmmmm a może ten silnik

> 2.2 będzie lepszy do gazu?

Większa pojemność (plus spora masa auta) trudno tu mówić o ekonoomiczności smile.gif choć i tak taniej niż na benzynie, ale tu nic Ci nie podpowiem niewiem.gif

Chociaż powiem szczerze znaleźć autko

> z polskiego salonu jak sa to własnie 1.6

Cierpliwości, da się, mi się udało a szukałem kilka miesiecy zeby.GIF

> No nic będziemy szukac bo sam jestem ciekaw tego autka

> PS. Ale popytałbym jeszcze o ten gaz w silniku 1.8, dlaczego ma

> jakieś przeciwwskazania do instalacji gazu?

> Sorki za upierdliwośc ale jestem

> Pozdrawiam

Nie podam Ci żelaznych argumentów dlaczego lepiej nie, zapytaj na kąciku LPG, albo bezpośrednio w serwisie "gazowym". Ja po 2 autach z LPG tu już nawet nie podejmowałem tematu - w moim przypadku montaż się zupełnie nie opłacał.

Powodzenia

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam Wszystkich Userów

odświeżę temat bo też jestem na kupnie Zafiry, ale mam bardziej sprecyzowane potrzeby, tzn:

Po pierwsze: auto będzie wykorzystywane do ciągnięcia przyczepy - nie często, jednak nie jest to mała przyczepka.

Po drugie szukam takiej wersji silnikowej która da mi trochę przyjemności z jazdy( jak moje prawie stukonne seicento zeby.GIF) (chodzi o to bym nie musiał redukować "trzy w dół" żeby furmankę wyprzedzić.

Po trzecie zastanawiam sie nad wersją OPC, ale są troszkę za drogawe jak dla mnie a nie wiem czy oprócz wyposażenia i kilku lakierowanych elementów więcej, mają jeszcze jakieś dodatkowe zalety (chodzi o silnik).

Wiem ze sa tam 190 konne silniki tylko jak one się sprawują ??

Ze względu na ceny szukam najmłodszej wersji A, chyba że trafi sie tanio jakaś fajna B

Z uwagi na to że mam teraz diesla ( mazda 626 2.0 TDI) która raczej średnio radzi sobie z przyczepą (ale staruszka nie daje za wygrana smile.gif) zastanawiam się czy nie lepsza była by jednostka benzynowa (z możliwością zagazowania). Nie robie dużych przebiegów więc to kolejny powód który przeważa szalę na stronę jednostki benzynowej, bo jadąc do pracy przez 5 km nie zdążę silnika nawet zagrzać a wiadomo że to nie najzdrowsze dla diesli

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

PS: a może ktoś z Was ma do sprzedania pewny samochód z udokumentowaną historią (albo coś wie o takim) (woj. podkarpackie/małopolskie)

Pozdro all

kyniu

Napisano

swego czasu kumpel chciał sprzedać swoja Zafirę A 2,2 DTI rocznik 2003 albo 2004(nie pamietam) za ok 33-35 tys. ale czy nadal chce sprzedać to nie wiem niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.