Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zjazd z ronda ,kto ma pierszeństwo.

Featured Replies

Napisano

Rysunek przedstawia zjazd z ronda(sory za jakość)Parokrotnie już miałem taką sytuację że w punkcie X (na zielono) o mało nie doszło do stłuczki.Nie wiem jak to traktować czy to jeszcze rondo i auto A (czerwone) ma pierszeństwo czy B (niebieskie) bo jest to już za rondem a on jest z prawej strony?

]http://i47.tinypic.com/dx0m4j.jpg[/img] Dodaje link bo załącznik nie działa i nie mogłem go ożywić.

Napisano
  • Autor

> Załącznik nie działa.

Właśnie zauważyłem zaraz coś poradzę. Dodałem link,działa.

Napisano

> Rysunek przedstawia zjazd z ronda

Brakuje znaków na załączniku.

Jeżeli nie ma - to art. 22 p. 4 PoRD

Napisano

W miejscu, gdzie czerwony zmienia pas jezdni zdaje się, że jest ciągła linia. Na skrzyżowaniu nie zmieniamy pasa.

Napisano

Pojazd A z tego pasa na rondzie NIE może skręcic na prawo , więc pojazd B ma pierszeństwo , a nawet jak by skręcił z pasa zew. i zjechał z ronda to i tak ma pojazd B po prawej i powinien mu ustąpić pierszeństwa

Napisano

> Pojazd A z tego pasa na rondzie NIE może skręcic na prawo , więc

> pojazd B ma pierszeństwo , a nawet jak by skręcił z pasa zew. i

> zjechał z ronda to i tak ma pojazd B po prawej i powinien mu

> ustąpić pierszeństwa

Popieram, jak nie ma znaków, to obowiązuje zasada "prawej ręki". Pojazd B ma pierwszeństwo.

Napisano

według mnie załącznik jest niekompletny z rysunku wnioskuje ze może to być rondo turbinowe, na wlocie powinny być znaki "ustąp pierwszeństwa" i jeśli tak to pojazd "B" ustępuje. Dodatkowo zjazd w prawo jest skanalizowany - wg mnie musi być tam oznakowanie

Napisano

> Pojazd A z tego pasa na rondzie NIE może skręcic na prawo

Owszem, fizycznie tego nie da się zrobić, jeżeli pasy są po okręgu. Więc jak chce zjechać to zmienia pas na prawy i z niego zjeżdża. Oczywista oczywistość, że nie teleportuje się - musi przejechać przez pas zewnętrzny. Co nie wpływa nijak na odpowiedź na pytanie.

Napisano
  • Autor

> Pojazd A z tego pasa na rondzie NIE może skręcic na prawo , więc

> pojazd B ma pierszeństwo , a nawet jak by skręcił z pasa zew. i

> zjechał z ronda to i tak ma pojazd B po prawej i powinien mu

> ustąpić pierszeństwa

Przepraszam ,zakradła się nieścisłość,dopiero wasze wypowiedzi mi to uzmysłowiły ,na rondzie są linie CIĄGŁE.

przed rondem z każdej strony są dwa pasy: prawy do jazdy prosto lub w prawo, a lewy do jazdy prosto lub w lewo.

Tylko przedstawiony wjazd jest wyjątkiem bo prawy pas ma rozgałęziony przed rondem.

Z pozostałych trzech stron żeby skręcić w prawo trzeba wjechać na rondo i co za tym idzie przepuścić tych zjeżdżających.

Jutro spojrzę dokładnie i narysuje jeszcze jeden rysunek dla wyklarowania sytuacji.

Napisano

Nawet jeżeli "B" ma znak "ustąp pierwszeństwa", to i tak ma pierwszeństwo przed "A". No, chyba, że "A" jechałby prawym pasem. No i ważne, czy linia trójkątów nie jest przypadkiem na tym właśnie pasie, bo to całkowicie zmienia postać rzeczy. mod.gif

Napisano
  • Autor

Zrobiłem dokładniejszy rysunek ronda ,rzeczywiście namieszałem z tymi liniami,dziś się przyjrzałem i koryguję. Znaki które narysowałem są przed każdym wjazdem. http://i45.tinypic.com/mjnv9j.jpg[/img]

Napisano

Ewidentnie "B" ustępuje pierwszeństwa a rondo tak jak pisałem wcześniej jest typu"turbina" 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Zrobiłem dokładniejszy rysunek ronda ,rzeczywiście namieszałem z tymi

> liniami,dziś się przyjrzałem i koryguję. Znaki które narysowałem

> są przed każdym wjazdem. http://i45.tinypic.com/mjnv9j.jpg[/img]

A ten pojazd B to ma również znak A-7 czy tylko P-13?

Napisano

> A ten pojazd B to ma również znak A-7 czy tylko P-13?

A co to za różnica czy pionowy czy poziomy oba tak samo ważne i mówią o ty samym- ustąp pierwszeństwa.

Napisano

> A co to za różnica czy pionowy czy poziomy oba tak samo ważne i mówią

> o ty samym- ustąp pierwszeństwa.

Różnica tkwi w odpowiednim rozporządzeniu.

Linia P-13 bez znaku A-7 nie obowiązuje bo

Quote:

2. Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa
wynikającego ze znaku pionowego A-7
.

Napisano

. Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów"

> wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia

> pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.

Tego nie wiedziałem smile.gif dobre info

Napisano
  • Autor

> A ten pojazd B to ma również znak A-7 czy tylko P-13?

Jest znak A-7.

Napisano

> Jest znak A-7.

Jeśli B ma A-7 to IMHO nie ma o czym dyskutować. Co najwyżej o tym, że A może nie być świadomy, że znajduje się na drodze z pierwszeństwem przejazdu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.