Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kradzież dowodu rejestracyjnego

Featured Replies

Napisano

Czy przy kradzieży dowodu rejestracyjnego należy przerejestrować auto? Czy wystraczy jedynie wtórnik?

Napisano

> Czy przy kradzieży dowodu rejestracyjnego należy przerejestrować

> auto? Czy wystraczy jedynie wtórnik?

jak to wygląda prawnie nie wiem, ale dla bezpieczeństwa zmienił bym numery

Napisano
  • Autor

> jak to wygląda prawnie nie wiem, ale dla bezpieczeństwa zmienił bym

> numery

No ja właśnie też nie wiem. Jutro będę dzwonił na Policje.

Napisano

> Jutro będę dzwonił na Policje.

A dlaczego jutro ? Może lepiej za tydzień ? A może to nie kradzież tylko się zgubił? Nie chciałbym być na Twoim miejscu jak ktoś użyje do przestępstwa dowód rejestracyjny.

Kiedyś żonie skradziono paszport do którego został dorobiony cały komplet innych dokumentów a to co w akcie oskarżenia miała kobieta zatrzymana za kilka lat to ludzkie pojęcie przechodziło i i gdybym nie zgłosił tego do organów to żonę odwiedzałbym w więzieniu.

Napisano
  • Autor

> A dlaczego jutro ? Może lepiej za tydzień ?

Ano daltego, że dzwonilem dzisiaj to mi powiedziano, że cżłowiek który się tym zajmuje będzie jutro po godz. 8:00.

Samo zgłoszenie o kradzieży mam już za sobą - niestety na policji w Barcelonie, a tutaj na hasło "kradzież portfela" leją ciepłym moczem.

Napisano

> niestety na policji w

> Barcelonie, a tutaj na hasło "kradzież portfela" leją ciepłym

> moczem.

Barcelona też jest w obszarze UE więc obowiązują ich podobne procedury jak u nas. Uzyskać z policji zaświadczenie o kradzieży dowodu i udać się po duplikat do wydziału komunikacji.

Napisano

taaaaaaaaa beksa.gifrotfl.gif

jak mu powiedzieli, że jutro to jutro, nie przeskoczy tego no.gif to nie Polska ale zawsze możesz poradzić koledze, żeby skargę zlożył hehe.gifhehe.gif

dla wszystkich ciekakwych, nalezy uważac w Hiszpanii na kieszonkowców, bo smigają po kieszeniach i torebkach aż miło sick.gif noście osobno po róznych kieszeniach dokumenty, karty czy gotówkę zlosnik.gif

Napisano

> kieszonkowców, bo smigają po kieszeniach i torebkach aż miło

> noście osobno po róznych kieszeniach dokumenty, karty czy

> gotówkę

Tak jasne ale nie wiem czy wiesz że nie tylko w Hiszpanii grasują kieszonkowcy np.Włochy .

Wracając do tematu to polecam lekturę wpisaną pod hasłem "wtórnik dowodu rejestracyjnego" w popularnej w tej części europy wyszukiwarce internetowej o znajomo brzmiącej nazwie Google

Przykadowy link

Napisano

nic nie zmienia faktu, że dowód został utracony w wyniku przestepstwa, kwestia techniczna czy dzisiaj czy jutro zostanie wydane zaświadczenie przez właściwą policję w tym przypadku hiszpańską ok.gif

druga kwestia to taka, że na pewno w dniu jutrzejszym jakby nie starał się autor wątku nie jest w stanie pojawic się w PL wydziale komunikacji i złożyć wniosku o wtórnik hehe.gif

Napisano

> na pewno w dniu jutrzejszym jakby nie

> starał się autor wątku nie jest w stanie pojawic się w PL

> wydziale komunikacji i złożyć wniosku o wtórnik

Pytanie brzmiało : "Czy przy kradzieży dowodu rejestracyjnego należy przerejestrować auto? Czy wystraczy jedynie wtórnik? i "doszliśmy wspólnie" że wystarczy wtórnik więc chcąc pomóc koledze podaję dalsze informacje że może oczekiwać nawet do 30 dni

Co do przybycia z wnioskiem na jutro w godzinach otwarcia urzędu to jest to jeśli szybciutko wydadzą mu zaświadczenie z policji to ma dość duże szanse załatwić sprawę tego samego dnia

Napisano

naprawdę nie che mi się pisac i tłumaczyć Tobie ale teoria nabijasz wątek i nic po za tym no.gif

skoro dżwigneli mu dowód to znaczy, że jest samochodem, chyba, że lubi stertę papierów wozić ze sobą no.gifo co go nie posądzam.

Znając dotychczasowa praktykę obywateli oraz honorowanie pism policji układu Schengen, to bez najmniejszego problemu na tym kwicie wróci do PL i dopiero złoży wniosek o wtórnik.

Niejeden z Polaków tak wracał i jakoś żyje hehe.gif

Po za tym jak ma jakieś pytania to może do swojego Wydziału Komunikacji zadzwonić, czy nawet Konsula RP wink.gif

Już Ci pisałem, że jest w Hiszpanii i tam jest troszeczkę inaczej niż w PL, a Ty dalej swoje biglaugh.gif

Napisano

> Po za tym jak ma jakieś pytania to może do swojego Wydziału

> Komunikacji zadzwonić, czy nawet Konsula RP

> Już Ci pisałem, że jest w Hiszpanii i tam jest troszeczkę inaczej niż

> w PL, a Ty dalej swoje

Ale w czym widzisz problem nie zadzwonił tylko zapytał , nie wyjaśnił że Barcelona i że zgłoszenia na policji dokonał , dostał podpowiedzi co ma zrobić żeby załatwić sprawę i powinien być zadowolony , jeśli nie jest niech dalej pyta będę mu pomagał jak umiem .

Obaj nabijamy licznik ale uważam że jeden z nas nie pomaga .

Napisano

> Obaj nabijamy licznik ale uważam że jeden z nas nie pomaga .

Nabijacie, nabijacie. skromny.gif

Napisano

> Czy przy kradzieży dowodu rejestracyjnego należy przerejestrować

> auto? Czy wystraczy jedynie wtórnik?

Przerabiałem sprawę kilka lat temu. Wtórnik wystarczy ale jeśli chcesz mieć całkowity spokój ducha to całkiem zmień tablice ok.gif Tylko wiadomo, że koszt większy.

Napisano
  • Autor

> Przerabiałem sprawę kilka lat temu. Wtórnik wystarczy ale jeśli

> chcesz mieć całkowity spokój ducha to całkiem zmień tablice

> Tylko wiadomo, że koszt większy.

Taka też decyzja zapadła odgórnie - do piątku powininem mieć wtórnik + stare tablice z nową naklejką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.