Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H problemy z silnikiem - muli

Featured Replies

Napisano

Witam

Tak jak w temacie muli mi silnik w astrze H 1,9 CDTI, wogóle nie wchodzi na obroty, jest po wymianie kolektora ssącego klapy się nie ruszały, EGR wyczyszczony, filtr paliwa ok powietrza ok, żadnego błędu nie pokazuje. Powiedzcie gdzie można jeszcze szukać przyczyny?

Napisano

> Witam

> Tak jak w temacie muli mi silnik w astrze H 1,9 CDTI, wogóle nie

> wchodzi na obroty, jest po wymianie kolektora ssącego klapy się

> nie ruszały, EGR wyczyszczony, filtr paliwa ok powietrza ok,

> żadnego błędu nie pokazuje. Powiedzcie gdzie można jeszcze

> szukać przyczyny?

ile to ma mieć "nalatane"?

być może wtryskiwacze,

brat

Napisano
  • Autor

Na liczniku jest 130 000 km, a tak naprawdę to niewiadomo bo sprowadzona. Jak sprawdzić czy to wtryskiwacze auto stoi u mechanika już 5ty dzień zeby.GIF

Napisano

Co to znaczy "nie wchodzi na obroty" ?? Na wolnych czy pod obciążeniem/w czasie jazdy ??

Check sie zapala ?? Może jakaś nieszczelność w układzie podciśnienia ??

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy "nie wchodzi na obroty" ?? Na wolnych czy pod

> obciążeniem/w czasie jazdy ??

Na wolnych obrotach jest ok, ale nie reaguje na pedałgazu, gaz do dechy a u nic, jak sie troche przytrzymie gaz to obroty idą do góry i potem zaskakuje jak sie puści pedał tosamo, w trakcie jazdy bez zmian uda się rozpędzić na 2 bieg potem obroty rosną 3 jest ok ale jak sie zwolni znowu sytuacja ze star.

> Check sie zapala ?? Może jakaś nieszczelność w układzie podciśnienia

> ??

Mechanik wymienił przewód podciśnieniowy i nic to ne zmieniło, chek sie nie świeci świecił się wcześniej ale wyświwtlił świecę żarową - wymieniona

Napisano

Spróbujcie z odpiętą wtyczka przepływomierza wykonać jazdę próbną. Oczywiście check będzie świecił.

Napisano

> Na liczniku jest 130 000 km, a tak naprawdę to niewiadomo bo

> sprowadzona. Jak sprawdzić czy to wtryskiwacze auto stoi u

> mechanika już 5ty dzień

z tego co opisujesz to wątpię żeby to były wtryskiwacze,

sądziłem że właśnie silnik zamula i np zaczyna ciągnąć normalnie przy wyższych prędkościach obrotowych np od 3 tys obr/min,

przy tym co piszesz to nie mam pojęcia co obstawić :/

brat

Napisano
  • Autor

> Muli tak samo jak przed wymianą kolektora?

Tak muli tak samo; zaraz po wymianie chodził jak marzenie po 2 godzinach powtórka z rozrywki

Napisano
  • Autor

Witam

Astra ma nowy kolektor tamten był w rozsypce, odebrałem ja w sobotę i na pierwszy rzut nogi czuć różnicę ale czasami go przymuli.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Witam

Dzięki przychylności kącikowego kolegi i jego programikowi wynajdliśmy coś takiego:

P2279-11 - nieznany kod błędu

P0130-03 - nieznany kod błędu

B1S1 Czujnik O2 (Rząd 1 Czujnik 1) - wartość z TEcha -5mV

I co wy na to

Napisano

P2279 - Nieszczelność w układzie dolotowym

P0130 - Usterka w obwodzie sondy lambda #1.

Odnośnie P2279 do sprawdzenia: Przepływomierz, EGR, szczelność rur dolotu oraz IC.

Przy takich błędach nic dziwnego że muli.

Napisano
  • Autor

> InterCooler - chłodnica powietrza doładowującego.

> Te błędy to stare, sprzed wymiany dolotu, czy świeże?

Hmm z tego co mówił mi mechanik błędy kasowali na bieżąco a te co wyskoczyły to po wymianie kolektora i p czyszczeniu EGR

Napisano

> Hmm z tego co mówił mi mechanik błędy kasowali na bieżąco a te co

> wyskoczyły to po wymianie kolektora i p czyszczeniu EGR

Czyli jednak dalej jest coś, co wpływa źle na działanie sondy lambda.

Nieszczelność w dolocie, EGR albo sama sonda ... ew. nieszczelność w kolektorze wydechowym przed katalizatorem.

Napisano
  • Autor

Dobra ja się na tym nie znam Ci pseudo mechanicy chyba też nie pytanie czy ktoś zna dobrego speca od opla w okolicach KAtowic?

Napisano

Wszyscy mechanicy to spece wink.gif

Powiedz jakiemuś że jest amator to zobaczysz jak się obrazi

Napisano
  • Autor

Dajta mi takiego za którym idą czyny nie teoria !!!

Napisano
  • Autor

Witam

Auto już po mechaniku, po wymianie kolektora jak pisałem, oraz po zmianie softu plus regulacji przepływomierza nowe objawy to :

- spadek mocy turbiny odczuwalny przy jeździe

- delikatne dławienie silnika w zakresie obrotów 1000 - 2000

- tak jakby turbo dziurka tzn wcześniej asterka ciągła od 1000 obrotów i był ogień teraz ciągnie dopiero od 1800 - 2000

o co kaman help

Pozdro

Napisano

Nie wiem czy dobrze kojarze, ale cos chyba bylo wlasnie o aktualizacji softu, ze na nowszej wersji auto duzo slabiej jezdzilo. Koledzy mnie pewnie poprawia w razie czego. Co do informacji, ze juz odebrales od mechanika to skoro jezdzi zle to znaczy, ze nie zrobil auta jak nalezy no.gif

Napisano

> -wcześniej asterka ciągła od 1000

> obrotów i był ogień

yikes.gifboje_sie.gif

Tak to nawet w Beemkach nie ma żeby ogień był od 1000 obr

Może obrotomierz przekłamuje wink.gif Jeździłem kilkoma Astrami 1.9 i zadna nie jechała od tak niskiego dołu. Nawet po tuningu.

> teraz ciągnie dopiero od 1800 - 2000

Tak powinna bo wtedy zaczyna sie max moment

Błędy skasowane? Jak tak to wypedałuj czy są nowe i jakie. Jak nie skasowane to skasuj żeby nie wyskakiwały stare nieaktywne i

po jakimś czasie sprawdź czy są nowe i je tu wrzuć to sie może coś doradzi.

Zmiana softu dotyczyła ECU? I w jakim celu była zrobiona?

Napisano
  • Autor

No tak może troche przesadziłęm z tymi obrotami, ale fakt faktem astra nie jest tak dynamiczna jak byłą przed usterką.

Co do softu to wgrali nowy soft silnika w celu włąśnie wyeliminowania mulenia i to im sie udało tylko że jak pisałem troche rzuca silnikiem w zakresie 1800 - 2000 jak sie zmieni bieg do 1800 to jest spoko nic sie nie dzieje ale jak się jedzie na biegu np 3 poniżej 2000 szarpie.

Turbina w mojej Astrze troche świszczy i z tego się nasunęł amyśł mechanikowi że .....

Szef tego geszeftu stweirdził że turbina już "umiera" i jest uszkodzona mechanicznie, komp nic na to nie wskazuje; auto ma przejechane 132 000 tyś czy to już koniec turbiny? Co można jeszcze zrobić?

Napisano

Jak fachman stwierdził rzeczywiście fizyczne uszkodzenie turbiny to imho nie ma co sie 270747800-sex.gif tylko wymienić/regenerować bo jak sie rozsypie i wpadnie do dolotu to kaplica. Zależy też co to za uszkodzenie. Jeśli jest luz na łożyskach to jak wyżej frown.gif Może ma zapieczone łopatki ? To turbina ze zmienną geometrią i takie rzeczy się czasami zdarzają. Wtedy można próbować usunąć zanieczyszczenie.

Komp nie musi pokazywać błędów.

Coś wcześnie padła ta turbinka. Aż dziwne. Ktoś musiał jej mocno nie szanować albo ma wiecej przelatane niż jest na blacie.

Napisano
  • Autor

Czyli teraz musiałbym znaleźć speca od turbin? Ile taki szpas kosztuje? I czy znacie kogoś na śląsku?

Napisano

witam

od 3 miesięcy mam astre III h z silnikiem z16xer

silnik niby duży i dynamiczny ale mam jeden problem

dotyczy to jazdy z niska prędkością obrotowa poniżej 2500 obr/min

moim zdaniem silnik reaguje z opóźnieniem na dodanie gazu, upływa ok 1 sekunda zanim zacznie się zbierać

szczególnie dokuczliwe jest to przy ruszaniu z miejsca, na skrzyżowaniu muszę się dobrze zastanowić zanim wyjadę, nie da się samochodem odjechać dynamicznie.

Naczytałem się na niemieckich forach opla ze dilerzy wymieniali w takim przypadku oprogramowanie silnika.

Czekam na uwagi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.