Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ścięty klin na wale - i co dalej? Swift GTi.

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Po krótce opiszę, co ostatnio bolało mojego Świstaka: brak mocy poniżej 3000RPM (powyżej auto też nie miało normalnej mocy), wolne obroty ~500RPM, praktycznie brak ssania. Pomogło ustawienie wyprzedzenia zapłonu na maxa - ale na krótką metę i wiadomo, że tak być nie może. Z resztą - nawet stworzyłem na AK odpowiedni temat wink.gif

Dziś kumpel zdjął rozrząd, postanowił przyjrzeć się dolnemu kółku. Po jego zdjęciu okazało się, że z klinu zostało już bardzo niewiele i tak wygląda sytuacja:

klin1.jpg

klin2s.jpg

No i pytanie, co teraz z tym zrobić?

Kumpel stwierdził, że trzeba obrobić i wał i kółko (bez tego klin nie będzie trzymał) - inaczej nie ma sensu zakładać nowego klinu, bo i tak pójdzie. Jakieś Wasze pomysły? Bo średnio mi się podoba potrzeba wyciągania wału (tożto silnk trzeba będzie wyjąć), oddawania go i kółka do Instytutu Spawalnictwa w Gliwicach, gdzie obrobią wszystko (naspawanie, potem odpowiednie frezowanie, by było jak nóka) tak, że klin będzie trzymał...

Jakieś inne pomysły? Jest aż tak źle z wypustką w wale i kole?

Może ta wypustka w wale była by OK, a trzeba by jedynie dorwać kółko w dobrym stanie? Z samym zrobieniem mocnego klinu nie ma problemu. Załatwienie używanego kółka w dobrym stanie też problemem pewnie nie będzie (w tym miejscu błogosławię wręcz Swiftklub wink.gif ) wink.gif

Powiem szczerze - aktualnie nie mam zbyt wielkich funduszy, a jeszcze zawieszenie trzeba porobić i łożyska kół wymienić, do tego opony.

Pozdr.

Napisano

A czy końcówka wału z klinem to walec czy stożek? Gniazdo na klin na wale wygląda OK, więc niebardzo widzę tutaj problem niewiem.gif

Napisano

Wszystko zależy od stanu wpustu na wale. Jeśli jest OK, to problem jest malutki.

Miałem podobną sytuację i dałem nowy klin i zrobiłem nowy wpust i znacznik na kole pasowym. Koszt bardzo niewielki w zakładzie obróbki metalu.

Dodatkowo skleiłem koło z wałem średnim klejem do śrub (do narzędzi ręcznych), takim, który puszcza przy lekkim podgrzaniu palnikiem.

Jeśli jednak wpust w wale jest wyrobiony, to zrób nowy wpust na kole zębatym, daj nowy klin i potem wszystko sklej odpowiednim klejem loctite.

I teaz pytanie - czy do wymiany rozrządy musisz zdejmować to koło pasowe?

Jeśli nie, to daj mocny i trwały klej loctite do obciążonych połączeń.

A jeśli tak, to daj mocny loctite ale puszczający w wysokiej temp.

Gdy będziesz musiał zdjąć to koło, to je podgrzejesz i lekko zejdzie.

Napisano

Quote:

Zacznij od sprawdzenia rozrządu, objawy wskazują na przestawiony.

Że tak powiem... a nie mówiłem zlosnik.gif

Załatw dobre kółko, wpust na wale przedłuż w kierunku na zewnątrz małym frezem na szlifierce. Nie trzeba wyciągać wału. Załóż nowy, nieoryginalny, dłuższy klin i po sprawie.

Napisano

> Quote:

> Zacznij od sprawdzenia rozrządu, objawy wskazują na przestawiony.

> Że tak powiem... a nie mówiłem

> Załatw dobre kółko, wpust na wale przedłuż w kierunku na zewnątrz

> małym frezem na szlifierce. Nie trzeba wyciągać wału. Załóż

> nowy, nieoryginalny, dłuższy klin i po sprawie.

A czy mi się wydaje, czy na wale jest hmmm...wypust? Znaczy się, coś, co wystaje z wału i robi za klin i jest częścią wału, a nie typowym klinem wkładanym do wpustu?

Napisano

> Że tak powiem... a nie mówiłem

Nie chwalimy się .. bo nie wypada ... 270751858-jezyk.gif

...ale byłem pierwszy z tą diagnozą. grinser006.gif

Napisano

Nie wiem jak w Swifcie, ale Seju takie nowe kółko dużo nie kosztuje. Nie pamiętam dokładnie, bo kupowałem z rok temu, ale chyba w granicach 10-30zł, więc wydaje mi się, że nabycie nowego kółka to nie problem, ale z japońcem może być innaczej.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak w Swifcie, ale Seju takie nowe kółko dużo nie kosztuje.

> Nie pamiętam dokładnie, bo kupowałem z rok temu, ale chyba w

> granicach 10-30zł, więc wydaje mi się, że nabycie nowego kółka

> to nie problem, ale z japońcem może być innaczej.

Do Swifta dostępne jest jedynie w ASO i kosztuje 160zł, przy tygodniu czekania. Także dość nieciekawie.

Macie jeszcze jakieś pomysły? Przedstawiłbym je kumplowi i byśmy zadecydowali, co robimy ze Świstem wink.gif

Pozdr.

Napisano

> Macie jeszcze jakieś pomysły? Przedstawiłbym je kumplowi i byśmy

> zadecydowali, co robimy ze Świstem

> Pozdr.

Moim zdaniem to nie koło jest problemem. Wystarczy wyprowadzić - wyrównac - wpust pod klin. Problemem jest przynajmniej tak wyglada na zdjeciu kanałek wpustu na wale.

Ja bym spobował wyrównac powierzchnie boczne tego kanałka za pomocą diaxa tak by były prostopadłe do osi wału i dorobić nowy klin dwustopniowy - szerszy na wał zwężony do koła.

Napisano

kółko dajesz nowe, nowy klin i teraz trzeba by przymierzyć czy utrzyma się to dobrze na starym miejscu na wale czy trzeba robić nowe nacięcie pod klin na wale, ale ja bym najpierw zrobił próbę bo nie wygląda to tragicznie (widziałem gorsze)

Napisano

> A czy mi się wydaje, czy na wale jest hmmm...wypust?

Wydaje Ci się wink.gif.

W wale jest wycięty rowek pod wpust czółenkowy.

Co do problemu to jak wspomnieli przedmówcy. Jeśli rowek w wale jest w dobrym stanie to nowy wpust załatwi sprawę. Jeśli nie, trzeba napawać rowek, a później go odpowiednio obrobić.

Nie trzeba od razu specjalistycznego zakładu. Ludzie napawają takie rzeczy spawarką, bez demontażu wału. Potem dremelek (albo pilniczek) w rękę i można rowek dopasować do wpustu. Trzeba się tylko przedtem pozbyć uszczelniacza wału, bo i tak ulegnie zniszczeniu podczas napawania. Nie jest to może bardzo fachowy sposób, ale zdaje egzamin. Trzeba tylko uważać, żeby nie przegrzać powierzchni wału współpracującej z wargą uszczelniacza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.