Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymian łożyska w sprężarce klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witam

Robiłem rozrząd i mechanik mówi, że muszę wymienić łożysko w klimatyzacji, robiliście może już coś takiego. Podobno ciężko się do tego dobrać, jaka to może być cena ?

Napisano

tia

jak już rozbebeszysz sprężarkę do łożyska, zbadaj se też sprzęgiełko sprężarki

Napisano

> muszę wymienić łożysko w klimatyzacji, robiliście może już coś takiego.

Chodzi o łożysko sprzęgła sprężarki? Jeśli tak, to niestety koszty są niemałe. Jest tylko jeden producent tego łożyska - Nachi i kosztuje ok. 200zł. Wymiana łożyska to wydatek ok. 100-150zł i do tego jeszcze ponowne nabicie klimatyzacji, czyli kolejne ~150zł.

Po wymianie może się okazać, że masz święty spokój na długi czas, a równie dobrze może się to rozlecieć po jakimś czasie, jak u mnie irked.gif

Naprawdę, warto się mocno zastanowić nad zakupem sprężarki na Allegro z rozbieranego samochodu na części. Wyjdzie to taniej lub najwyżej tyle samo, co wymiana łożyska.

Napisano
  • Autor

> Chodzi o łożysko sprzęgła sprężarki? Jeśli tak, to niestety koszty są

> niemałe. Jest tylko jeden producent tego łożyska - Nachi i

> kosztuje ok. 200zł.

<................................................>

no tal ale nie wiadomo ile wytrzyma łożysko w tej nowej/starej sprężarce. Chyba wolę naprawić swoją i wiadomo co mam a z tymi porozbitkowymi to kupujesz trochę kota w worku

Napisano

> Chyba wolę naprawić swoją i wiadomo co mam

Też tak sądziłem i rok później sprężarka klimy się zatarła unieruchamiając samochód, bo "fachowcom" najwidoczniej coś nie poszło przy wymianie łożyska.

"Nowa" sprężarka z francuskiego dawcy na razie działa bez zarzutu, a główną zaletą jest to, że żaden pseudofachowiec nie wkładał tam swoich łap ok.gif A co za tym idzie, raczej nie ma szans, że znowu w drodze sprężarka się zatrze.

Napisano

> czy takie coś może być?

Przecież to jest łożysko wzdłużne, czyli oporowe.

Napisano

> Podobno ciężko

> się do tego dobrać, jaka to może być cena ?

Robiłem dwa lata temu. U fachowca od klimy zostawiłem ok. 550zł za całość, czyli nowe łożysko, naprawa, nabicie.

Napisano
  • Autor

> Robiłem dwa lata temu. U fachowca od klimy zostawiłem ok. 550zł za

> całość, czyli nowe łożysko, naprawa, nabicie.

czyli ok 400 u mojego fachowca to dobra cena.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> czyli ok 400 u mojego fachowca to dobra cena.

U mnie w ASO chcą 400 zł za wymianę łożyska klimatyzacji. Z chęcią zabrałbym się za to sam, wg. tutoriala, tylko że zastanawia mnie fakt czy po spuszczeniu czynnika nie trzeba będzie załadować sprężarkę olejem. Jak to wygląda w praktyce?

Łożysko kupiłem to: KLIK

U mnie efekt wadliwej pracy sprężarki wygląda tak że przy WYŁączonej klimie słychać metaliczny świst obracającego się łożyska który potęguje się wraz z obrotami silnika. Po załączeniu klimy pisk owy cichnie, lub też pow. 2000 obr wręcz zmienia swoją sinusoidę + występuje efekt tarcia.

I teraz zadam pytanie, czy w sprężarce występują dwa łożyska? Jedno łożysko klimatyzacji, a drugie sprzęgła ?

Napisano
  • Autor

> U mnie w ASO chcą 400 zł za wymianę łożyska klimatyzacji. Z chęcią zabrałbym się za to sam, wg.

no i właśnie to jest pewnie połowa kosztów, wypompowanie i wpompowanie czynnika z klimy. Nic na to sam nie poradzsz, trzeba sie podłączyć do tego kombajnu od klimatyzacji. Do tego dojdzie cena łożyska i ogólnie z dużo nie zaoszczędzisz. No chyba, że gdzieś tanio wypompuja i napompuja klimę ale raczej cena będzie koło 200 pln. Normalna obsługa to u mnie ok 150 pln a tu trzeba na dwie raty się podłączać.

Napisano

tak wystepują nawet trzy łożyska dwa wałka klimatyzacji ( igiełkowe)i jedno koła pasowego ( kulkowe jedno lub dwurzędowe )

to łożysko koła pasowego pracuje cały czas bez względu na włączenie klimatyzacji

lub nie,po włączeniu zaczyna obracać się wałek sprężarki ok.gif

Napisano

Dzięki Saigon. Dziś spuściłem gaz z układu co cieakwe zeszło go 560 g smile.gif wg specyfikacji pisało że wchodzi 500 +/- 25 g, jak to możliwe ?

Napisano

> Dzięki Saigon. Dziś spuściłem gaz z układu co cieakwe zeszło go 560 g wg specyfikacji pisało że

> wchodzi 500 +/- 25 g, jak to możliwe ?

A jak to obliczyles ile zeszlo z dokladnoscia do grama? hmm.gif

Napisano

> A jak to obliczyles ile zeszlo z dokladnoscia do grama?

Ze wzoru matematycznego tego z reklamy... co leci aktualnie w telewizji palacz.gifcool.gif

Żarty, żartami, ale na wyświetlaczu maszynki obsługującej klime po zessaniu wyświetliło ilość zassanego czynnika w gramach - 560g. Auto użytkuje od roku, od początku klimę używałem regularnie i raczej jej nie szczędziłem, więc ten winik albo wydaje mi się zawyżony, albo ciśnienie w klimie było zbyt wysokie niewiem.gif20.GIF

Napisano

możliwe ,że była nabijana i trochę więcej było podane gazu ale taka różnica to nic

nie szkodzi ( nie rozerwie chłodnicy ) ale pewnie oleju zeszło mniej ??? ( zawsze coś zostaje w układzie ) ok.gif

Napisano

> możliwe ,że była nabijana i trochę więcej było podane gazu ale taka różnica to nic

> nie szkodzi ( nie rozerwie chłodnicy ) ale pewnie oleju zeszło mniej ??? ( zawsze coś zostaje w

> układzie )

Ile oleju zeszło tego nawet on sam nie wie, bo waga olejowa uległa szkodzeniu wink.gif Przepełniona instalacja powoduje wytężoną pracę sprężarki i większe jej zużycie, to prawda ?

Dziś się zabiorę za wymianę łożyska, przy okazji zastanawiam się ile kosztuje przewód zasilania paliwa ( środkowe wyjście ) z filtra do silnika, bo przy sprawdzeniu dokręcenia śrub EGR'a urwałęm imbusem klipsik... a pisali aby uważać zeby.GIFtuk.gif

Napisano

wieksze zużycie ........ tak jeśli będzie zbyt dużo gazu i mało oleju ale nie +25gram

oryginalny przewód paliwa jest dosyć drogi

Napisano

> wieksze zużycie ........ tak jeśli będzie zbyt dużo gazu i mało oleju ale nie +25gram

> oryginalny przewód paliwa jest dosyć drogi

Rozkręciłem bebechy, ale na gwałt potrzebowałem auta i w 15 min. musiałem skręcać wszystko z powrotem smile.gif Jutro dokończę. Przewód 46826728 - PRZEWÓD GIĘTKI kosztuje ok 65 zł.

W eLearn jest błęd z tego co mi się wydaje, napisane jest że aby poluzować automatyczny napinacz trzeba go nacisnąć, co jest nieprawdą gdyż trzeba przekręcić go przeciwnie do wskazówek zegara smile.gif wtedy po kole napinacz zjeżdza w lewo luzując pasek.

Co teraz ? Przewody od klimy ? Wyskie i niskie ciśnienie, 3 śruby mocujące sprężarkę do silnika, i napięcie. O czymś zapomniałem ?

IMGP4319.JPG

Napisano

A żeby nie zakładać nowego wątku. Jaki jest ten pasek wielorowkowy? Którego producenta wybrać? No i gdzie to kupić, bo potrzeba mi to wymienić.

Napisano

> Jaki jest ten pasek wielorowkowy?

U mnie jest Gates, kupić pewnie na Allegro, a montaż nowego to 20 minut roboty.

Napisano

> U mnie jest Gates, kupić pewnie na Allegro, a montaż nowego to 20 minut roboty.

A jakies wymiary? Bo wszędzie piszą uniwersalny, no ale przeciez długość jest chyba rózna, czy nie?

Napisano

> A jakies wymiary? Bo wszędzie piszą uniwersalny, no ale przeciez długość jest chyba rózna, czy nie?

Poszukałem dla Ciebie i znalazłem smile.gif

Długość paska ma znaczenie. W aucie ze sprężarką jest oczywiście dłuższy. Podaje numery ePER:

Pasek wielorowkowy BEZ sprężarki klimatyzacji:

71746480 - PASEK NAPĘDOWY

L=815

Pasek wielorowkowy ZE sprężarką klimatyzacji:

71739512 - PASEK NAPĘDOWY

L=1270

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.