Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zaciski hamulcowe benzyna-ropa

Featured Replies

Napisano

> jak w temacie - czynnosc jest plug&play?

> czy mocowania nie pasuja?

jaka czynosc hmm.gif

dieslu masz wentylowane tercze w benzynie nie, wymiar jest ten sa 240 mm hmm.gif o ile dobrze pamietam

Napisano
  • Autor

> jaka czynosc

> dieslu masz wentylowane tercze w benzynie nie, wymiar jest ten sa 240

> mm o ile dobrze pamietam

chodzi mi o czynnosc wymiany zaciskow hamulcowych w benzynie na te z ropniaka - czy zaciski maja takie same mocowania i czy pasuja p&p

srednice tarcz sa takie sam wiec teoretycznie wymiana zaciskow i tarcz i ma sie w benzynce hamulce wentylowane - o ile zaciski maja takie same mocowania.....

w 4x4/100hp... wieksza srednica tarcz - 257 mm wiec pewnie do kol 13" nie zmiesci sie to - a szkoda

Napisano

Swoją drogą ciekawa sprawa.

Gdyby problemem przełożenia tarcz i zacisków z 4x4/100HP do zwykłej pandy był tylko rozmiar felg... to miałbym motywacje by szybciej wrzucić jakiś większy felunek i poprawić hamulce ^^, zeby.GIF

Napisano

> chodzi mi o czynnosc wymiany zaciskow hamulcowych w benzynie na te z

> ropniaka - czy zaciski maja takie same mocowania i czy pasuja

> p&p

kurcze mam zdjecie ale nie widac mocowania, a epera dzis usunalem

> srednice tarcz sa takie sam wiec teoretycznie wymiana zaciskow i

> tarcz i ma sie w benzynce hamulce wentylowane - o ile zaciski

> maja takie same mocowania.....

> w 4x4/100hp... wieksza srednica tarcz - 257 mm wiec pewnie do kol 13"

> nie zmiesci sie to - a szkoda

wydawalo mi sie ze 4x4 tez ma 240 mm hmm.gif

Napisano

> wydawalo mi sie ze 4x4 tez ma 240 mm

Mi też.

Myślałem że 257 ma tylko 100hp... confused.gif

Napisano

Coś podobnego wypluł mi katalog brembo. W jakimś 4x4 były 257.

Napisano
  • Autor

> kurcze mam zdjecie ale nie widac mocowania, a epera dzis usunalem

> wydawalo mi sie ze 4x4 tez ma 240 mm

w sumie nie mylisz sie - bo tarcze jakie maja pandy 1,1 i 1,2 w ośce sa w 4x4 ale z tylu smile.gif

tu ladnie opisane

Napisano

> w sumie nie mylisz sie - bo tarcze jakie maja pandy 1,1 i 1,2 w ośce

> sa w 4x4 ale z tylu

> tu ladnie opisane

myslalem o przednich zlosnik.gif

ale cos mi sie pokielbasilo widac biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Swoją drogą ciekawa sprawa.

> Gdyby problemem przełożenia tarcz i zacisków z 4x4/100HP do zwykłej

> pandy był tylko rozmiar felg... to miałbym motywacje by szybciej

> wrzucić jakiś większy felunek i poprawić hamulce ^^,

240 wg mnie beda super zdawaly egzamin - tylko zapodac ciete i wiercone wyntyle - i lepszych chyba nie ma sensu

po zalozeniu zwyklych ale nacinanych i wierconych spora roznice mozna odczuc - nie ma efekty przegrzewania wiec takei tylko dodatkowo wentyle... wink.gif

Napisano

> Swoją drogą ciekawa sprawa.

> Gdyby problemem przełożenia tarcz i zacisków z 4x4/100HP do zwykłej

> pandy był tylko rozmiar felg... to miałbym motywacje by szybciej

> wrzucić jakiś większy felunek i poprawić hamulce ^^,

Zaciski i tarcze 257 wentylowane leżą w mojej szafie na wiosne bede kombinował zlosnik.gif

Napisano

Cięte i wiercone są bez sensu ze względu na sposób w jaki klocek się zużywa. Jest ścinany dość szybko przez ostre krawędzie na tarczy. I przy normalnym użytkowaniu nie ma to sensu - klocki znikają zauważalnie szybciej... Dla mnie wspaniałe byłyby większe tarcze i oponki minimum 185 z dobrym gripem. Ja najwyraźniej przyciągam debili na drodze, niejednokrotnie zdarzyło mi się hamować ze 80-100 do niemal zera na krótkim dystansie. Nie zapomnę jak kretyn wjechał mi wprost przed maskę na obwodnicy garwolina ledwo rozpędzony. Ze 130 musiałem schodzić do ~40 kmh - myślałem że się mówiąc brzydko zesram...

P.S

Nie wiem dlaczego pisząc tego posta pomyślałem że może vito już coś wie na ten temat, a tutaj proszę smile.gif

Napisano
  • Autor

> Cięte i wiercone są bez sensu ze względu na sposób w jaki klocek się

> zużywa. Jest ścinany dość szybko przez ostre krawędzie na

> tarczy. I przy normalnym użytkowaniu nie ma to sensu - klocki

> znikają zauważalnie szybciej... Dla mnie wspaniałe byłyby

> większe tarcze i oponki minimum 185 z dobrym gripem. Ja

> najwyraźniej przyciągam debili na drodze, niejednokrotnie

> zdarzyło mi się hamować ze 80-100 do niemal zera na krótkim

> dystansie. Nie zapomnę jak kretyn wjechał mi wprost przed maskę

> na obwodnicy garwolina ledwo rozpędzony. Ze 130 musiałem

> schodzić do ~40 kmh - myślałem że się mówiąc brzydko zesram...

> P.S

> Nie wiem dlaczego pisząc tego posta pomyślałem że może vito już coś

> wie na ten temat, a tutaj proszę

ze zuzyciem klockow sie nie zgodze - porownywalna trwalosc na gladkich i cietych/wierconych - nie jest to opinia zaslyszana a z wlasnego doswiadczenia mowie - od dluzszego czasu mam nacinane i wiercone tarcze i teraz wlasnie chyba koncza mi sie klocki - czyli cos ok 40 kkm -wg mnie calkiem w normie wynik -dlatego ja - jezeli juz to wentylowane ciete i wiercone

druga sprawa - z doswiadczenia powiem ze o ile szersza opona poki jest w miare nowa i nie zjechana jest fajnym rozwiazaniem tak pozniej zachowanie jej pogarsza sie diametralnie w miare jej zuzycia... a na mokrym jest to jeszcze bardziej dokuczliwe - takie mam spostrzezenia po konczeniu kompletu opon 175 - na szerszych.... lepiej nie bedzie

na ten sezon zapewne kupie nowe gumy - ale powaznie zastanawiam sie czy optymalnym rozwiazaniem nie bedzie 165...

szeroko.. poki nowe fajnie i ladnie ale pozniejsze wrazenia.... niestety nieco mnie zniechecaja (mimo ze jeszcze jakis czas temu zastanawialbym sie nad 185)

Napisano

jeśli klocki wytrzymały Ci 40tys km to faktycznie dużo. Tyle ile moje w pełnej serii. Tak swoją drogą - przy jakim przebiegu wymienialiście tarcze?

Opony - tutaj się nie zgodzę że szersze podczas zużywania będą się gorzej zachowywały niż 155 przy tym samym traktowaniu. na mokrym w tym sezonie zdarzało się że ledwo pod górkę ruszałem :/

Zamierzam sprawić sobie uniroyale - one nie powinny sprawiać kłopotów. I wiem że będą to 185 lub 195. Przeżyje ten wzrost spalania rzędu 0,7L. To nie jest wysoka cena za bezpieczeństwo.

Wolę mieć gorsze przyspieszenie niż słabe hamulce smile.gif

Napisano

> druga sprawa - z doswiadczenia powiem ze o ile szersza opona poki

> jest w miare nowa i nie zjechana jest fajnym rozwiazaniem tak

> pozniej zachowanie jej pogarsza sie diametralnie w miare jej

> zuzycia... a na mokrym jest to jeszcze bardziej dokuczliwe -

> takie mam spostrzezenia po konczeniu kompletu opon 175 - na

> szerszych.... lepiej nie bedzie

> na ten sezon zapewne kupie nowe gumy - ale powaznie zastanawiam sie

> czy optymalnym rozwiazaniem nie bedzie 165...

> szeroko.. poki nowe fajnie i ladnie ale pozniejsze wrazenia....

> niestety nieco mnie zniechecaja (mimo ze jeszcze jakis czas temu

> zastanawialbym sie nad 185)

zalezy od opony generalnie.. ale kazda wraz ze zuzyciem jest coraz gorsza

Napisano

Czym szersza opona tym więcej wody do odprowadzenia, szersza opona mniejszy nacisk na jednostkę powierzchni to wszytko równa się mniejszy docisk opony do podłoża i mamy aquaplaning.

Przy węższej nie dość, że mniej wody do odprowadzenia to jeszcze większy nacisk opony na podłoże po mniejsza powierzchnia opony dotyka podłoża.

Pytanie z drugiej strony jak się ma zużycie opony 175 a 155?? Widać jakąś różnice? 175 powinna wolniej schodzić.

Napisano

co do nacinanych tarcz hamulcowych i przedstawionej teorii co do zużycia klocków - mijasz się z prawdą.

Napisano
  • Autor

> Pytanie z drugiej strony jak się ma zużycie opony 175 a 155?? Widać

> jakąś różnice? 175 powinna wolniej schodzić.

tu ciezko powiedziec bo trzeba by bylo porownac takie same opony

nokian 175 vs fireston 155 - dluzej wytrzymal nokian ale przytarty nokian jest na mokrym bardzo nieprzyjemny.....

Napisano
  • Autor

> jeśli klocki wytrzymały Ci 40tys km to faktycznie dużo. Tyle ile moje

> w pełnej serii. Tak swoją drogą - przy jakim przebiegu

> wymienialiście tarcze?

w sumie to przy nalocie 110 kkm jestem w trakcie trzeciego kompletu tarcz wink.gif, czwarty komplet klockow; i czeka mnie zakup piatego kompletu opon.... to moze nie bede sie wypowaiadal co do trwalosci tarcz - wszystko tzw zuzycie eksploatacyjne....

Napisano

> w sumie to przy nalocie 110 kkm jestem w trakcie trzeciego kompletu

> tarcz , czwarty komplet klockow; i czeka mnie zakup piatego

> kompletu opon.... to moze nie bede sie wypowaiadal co do

> trwalosci tarcz - wszystko tzw zuzycie eksploatacyjne....

To ja chyba jestem hadrcorem hehe.gif

tarcze mam 2, klocki 3 kpl a opony bede kupowal 2 kpl w ciagu 6 lat i 120kkm ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Pytanie z drugiej strony jak się ma zużycie opony 175 a 155?? Widać

> jakąś różnice? 175 powinna wolniej schodzić.

o jakies o,00o06 mm na rok zlosnik.gif

od opony bardziej zalezy waytogo.gif

Napisano

Hardkorem jestem ja panowie. Teraz w Pandzie siedzi:

3 kpl klocków

2 kpl szczęk

fabryczny kpl tarcz i bębnów.

W tym roku kupuje nowe opony letnie - to będą pierwsze nowe - fabryczne wytrzymały do tej zimy (czyli od 2004 roku). W tym roku już ich nie założę - strach na nich jeździć.

Zimówiki zostały kupione w 2005r i pracują dzielnie do dzisiaj.

Panda 2004 114tys 6 lat.

P.S

Dareek24 - kto mija się z prawdą o klockach?

Napisano

> W tym roku kupuje nowe opony letnie - to będą pierwsze nowe -

> fabryczne wytrzymały do tej zimy (czyli od 2004 roku).

seryjne, tzn? dębica czy pirelli? zlosnik.gif

> Zimówiki zostały kupione w 2005r i pracują dzielnie do dzisiaj.

jakie?

Napisano

Letnie Continentale były

Zimowe fuldy - musiałbym spojrzeć na model jeżeli to kogoś interesuje.

Samochodzik był kupowany przez moich rodziców jako podemonstracyjny z przebiegiem chyba 3 tys. Był jeżdżony bardzo delikatnie stąd małe zużycie elementów typu opony czy tarcze. Sam nim staram się jeździć możliwie jak najpłynniej.

Napisano

no chyba ja - mam 68 tkm i o ile pamiętam 5 ty komplet tarcz - w tym były mikody nacinane i nawiercane były brembo klocków było 6 kpl- najgorsze ferrodo premier

co do opon 2 komplety zimówek barum polaris 2 , komplet fabrycznych Conti, 6 sztuk Firestone F-580 oraz obecnie komplet Uniroyal RainXpert

a co do mijania z prawdą - miałeś tarcze nacinane i nawiercane iż twierdzisz e "tną" klocki?

Napisano

Taka jest idea tarcz nacinanych i nawiercanych. Zwiększają tarcie nie poprzez powierzchnię styku a ścinanie klocka. Czynnik odprowadzania temperatury również pomaga w hamowaniu.

Sam widziałem z bardzo bliska jak wygląda proces mocnego hamowania na takich tarczach. I właśnie tak było.

Napisano

> Taka jest idea tarcz nacinanych i nawiercanych. Zwiększają tarcie nie

> poprzez powierzchnię styku a ścinanie klocka. Czynnik

> odprowadzania temperatury również pomaga w hamowaniu.

> Sam widziałem z bardzo bliska jak wygląda proces mocnego hamowania na

> takich tarczach. I właśnie tak było.

pytam jeszcze raz - ile przejechałeś SAMODZIELNIE km na takich tarczach PANDĄ?

Napisano

Napisałem wyżej że od początku nie wymieniałem w mojej tarcz ani razu.

Nie wiem jak zachowują się takie tarcze przy delikatnym hamowaniu. Widziałem natomiast jak proces przebiega przy mocnym naciskaniu hamulca.

Poza tym nie jest ważna marka samochodu ani jego masa - ważna jest tylko siła hamowania.

Napisano

> Taka jest idea tarcz nacinanych i nawiercanych. Zwiększają tarcie nie

> poprzez powierzchnię styku a ścinanie klocka. Czynnik

> odprowadzania temperatury również pomaga w hamowaniu.

> Sam widziałem z bardzo bliska jak wygląda proces mocnego hamowania na

> takich tarczach. I właśnie tak było.

Nacinanie i nawiercanie tarcz nie powoduje efektu gilotyny jak sugerujesz ani nie służy do polepszenia chłodzenia!

Nacinanie i nawiercanie służy do lepszego oczyszczania tarcz i powierzchni klocków z brudu oraz przeciwdziała krzywieniu się tarcz pod wpływem nagłych zmian temperatury.

Napisano

> Napisałem wyżej że od początku nie wymieniałem w mojej tarcz ani

> razu.

no to przepraszam ale mam prośbę - nie zbieraj głosu bo mijasz się z prawdą no.gif. miałem takie tarcze i zapewniam Cię iż nie powodują przyśpieszonego zużycia klocków!

> Poza tym nie jest ważna marka samochodu ani jego masa - ważna jest

> tylko siła hamowania.

icon_eek.gifboje_sie.gifpad.gif

zrób test załaduj Pandę i osrto zahamuj, mierz długość hamowania później to samo na "pusto" zahamuje na tym samym dystansie? faint.gif- prawa fizyki kolego

Napisano

> zrób test załaduj Pandę i ostro zahamuj, mierz długość hamowania

> później to samo na "pusto" zahamuje na tym samym dystansie? -

> prawa fizyki kolego

To mówiłem w kontekście ścinania klocków. Nie długości hamowania i masy samochodu. Nawet o niej nie wspomniałem więc nie wiem skąd to bierzesz... Dlatego nie dziw się tak.

Liczy się nacisk wywierany przez zacisk na klocek, gdyż wtedy klocki ulegają lekkiemu odkształceniu i rowki które znajdują się na tarczy wpływają na szybsze ścieranie.

Sam sobie z ciekawości kupię takie tarcze i zobaczę jak to w Pandach się odbywa.

Bazuje "tylko" na tym co widziałem w laboratorium napędu. Dla mnie jest to niepodważalny dowód pokazujące różnice między nacinanymi a gładkimi.

Napisano

> Liczy się nacisk wywierany przez zacisk na klocek, gdyż wtedy klocki

> ulegają lekkiemu odkształceniu i rowki które znajdują się na

> tarczy wpływają na szybsze ścieranie.

Ale się uparłeś na to "ścinanie" klocków przez otwory i nacięcia w tarczy!

Gdyby tak się dzialo to taka tarcza załatwiłaby klocki podczas kilku hamowań? (fotka w załączniku)

Niestety tak się nie dzieje!

post-95197-1435250688805_thumb.jpeg

Napisano

Nie napisałem że zżera Ci połowę klocka przy hamowaniu.

Może zbiorę informację do dalszej dyskusji:

Czego nie wiem:

-Jak zachowuje się klocek i tarcza nawiercana, nacinana podczas codziennej eksploatacji - niezbyt mocne i niezbyt długie hamowanie

Co wiem:

-Wywierając duży nacisk na klocek sprawiamy że występuje zjawisko ścinania - i nigdzie nie twierdzę że po dwóch hamowaniach nie będzie już klocka

-Do tarcz nawiercanych i nacinanych stosuje się twardsze klocki.

-Lepszym rozwiązaniem jest większa gładka tarcza niż mniejsza ale nacinana i nawiercana !w aspekcie zużycia klocka i tarczy!

I z mojej strony koniec o nacinanych i nawiercanych tarczach.

A jeśli chodzi o zdjęcie - też mam podobną w rowerze.

Napisano

> A jeśli chodzi o zdjęcie - też mam podobną w rowerze.

Akurat ta tarcza na fotce jest do motocykla KTM i ma średnicę zewnetrzną 220mm więc od rowerowej dzieli ją potworna przepaść a siły na nią dzialające są porównywalne z tarczami samochodowymi!

Nie zanotowano jakiegoś niezwykle agresywnego zużywania sie klocków, oczywiście rozpatrując to w kategoriach motocyklowych.

Napisano

> a zimówki masz?

Mam juz 2 kpl ok.gif

Wracając poniekąd do tematu:

Darek, Rejmi wy macie Mikody nacinane, jak one sie sprawuja warto je brac za te 150zł do tego klocki remsy i bedzie to działało?

Napisano
  • Autor

> Mam juz 2 kpl

> Wracając poniekąd do tematu:

> Darek, Rejmi wy macie Mikody nacinane, jak one sie sprawuja warto je

> brac za te 150zł do tego klocki remsy i bedzie to działało?

taki ja mialem plan - mikoda cieta i wiercona plus remsa ale jak poszedlem z nowymi remsami i tarczami na wymiane okazalo sie ze... remsa do pandy nie pasuje do mojej pandy... i na szybko musialem brac klocki i wzialem doslownie to co bylo od reki - jakies vector - twarde troche

remsy klocuchy sa bardzo dobre ale miej na uwadze ze stosunkowo miekkie

gdybym mial wymeiniac tarcze - tylko i wylacznie ciete i wiercone - czy mikoda - pewnie tak bo znam i mam bdb zdanie o mikodzie

jak to ze soba zagra niestety nie wiem - ale poszczegolne elementy tego zestawu jak najbardziej polecam

Napisano

Hmmm a czemu Ci remsa nie podeszla? bo ferodo to nie chce za bardzo pylą ...

Napisano
  • Autor

> Hmmm a czemu Ci remsa nie podeszla? bo ferodo to nie chce za bardzo

> pylą ...

nie podeszla remsa w sensie nie pasowala do zaciskow - bo jak gosc w sklepie zamowil po numerze katalogowym do pandy 169 to przyszly ale niestety byly to inne klocki - tak na pierwszy rzut oka to tak jakby do pandy 4x4 - a ze samochod mialem juz w gorze gotowy do wsadzenia nowych klockow to wzialem co bylo na sklepie

a remse jeden komplet zajezdzilem i byly to bardzo dobre klocki!!

Napisano

> nie podeszla remsa w sensie nie pasowala do zaciskow - bo jak gosc w

> sklepie zamowil po numerze katalogowym do pandy 169 to przyszly

> ale niestety byly to inne klocki - tak na pierwszy rzut oka to

> tak jakby do pandy 4x4 - a ze samochod mialem juz w gorze gotowy

> do wsadzenia nowych klockow to wzialem co bylo na sklepie

> a remse jeden komplet zajezdzilem i byly to bardzo dobre klocki!!

A no wlasnie, tak samo ja kupilem kiedys ferodo. Auto na podnosniku a tu zonk klocki nie pasuja i wymiana byla okazalo sie ze gosc popatrzyl na katalog dal mi klocki do cc i niby mialy pasowac a nie pasowały jednak.

Dziek. Wiec chyba skusze na mikode i remse ok.gifok.gif

Napisano

to ja piszę Ci nie z laboratorium tylko z praktyki - NIC NIE ŚCINA KOLEGO i klocki nie ulegają szybszemu zużyciu w porównaniu do tarcz litych

aby Ci uzmysłowić moje hamowania to powiem Ci iż parę raz zaświeciły się tarcze grinser006.gif

no i kolejna kwestia co do klocków hamulcowych- niestety układ hamulcowy pandy 1.1 i 1.2 jest żywcem wzięty z cc 700 a masy i prędkości troszkę inne wiec przy tak małych tarczach dodatkowo zamontować twarde klocki parę ostrzejszych hamowań masz na klocku warstwę szkliwa i po hamulcach - to są fakty

dlatego w przypadku pandy najlepsze klocki które odrobinę szybciej się zużywają lecz mocniej "łapią" np TRW Lucas

największe dziadostwo to ferrodo premier

Napisano

> Darek, Rejmi wy macie Mikody nacinane, jak one sie sprawuja warto je

> brac za te 150zł do tego klocki remsy i bedzie to działało?

Wolfi - u mnie Mikody wytrzymały około 1500- 2000 km ( lipiec sierpień) i zwichrowane zostały. ponownie zainstalowałem originali ricambi plus TRW Lucas i do dziś latają - około 10000 km

zareklamowałem poprzednie - dostałem nowe lecz już ich nie montowałem- sprzedane jednemu z centomaniaków.

jak się potem okazało nie działały mi wcale z tyłu hamulce zapieczone cylinderki wiec cały ciężar hamowania był na przód i to spowodowało przegrzanie hamulców

gdybym miał jeszcze raz kupić - co może na wiosnę uczynię grinser006.gifkupiłbym Mikody z klockami Lucasa taki zestaw nie do zdarcia - aby uzmysłowić rozgrzane do czerwoności dymiły i hamowało jak za pierwszym razem

Napisano

> Wolfi - u mnie Mikody wytrzymały około 1500- 2000 km ( lipiec

> sierpień) i zwichrowane zostały. ponownie zainstalowałem

> originali ricambi plus TRW Lucas i do dziś latają - około 10000

> km

> zareklamowałem poprzednie - dostałem nowe lecz już ich nie

> montowałem- sprzedane jednemu z centomaniaków.

> jak się potem okazało nie działały mi wcale z tyłu hamulce

> zapieczone cylinderki wiec cały ciężar hamowania był na przód i

> to spowodowało przegrzanie hamulców

> gdybym miał jeszcze raz kupić - co może na wiosnę uczynię kupiłbym

> Mikody z klockami Lucasa

Dzięki za odpowiedzi ok.gifok.gif

Napisano

> Mikody z klockami Lucasa taki zestaw nie do zdarcia - aby

> uzmysłowić rozgrzane do czerwoności dymiły i hamowało jak za

> pierwszym razem

W jaki sposób trzeba jeździć żeby hamulce świeciły? shocked.gif

Napisano

> W jaki sposób trzeba jeździć żeby hamulce świeciły?

no da radę - mam taki odcinek "testowy" 40 km 500 m średnie spalanie ok 19l/100 km grinser006.gifdrive.gifbiglaugh.gif

Napisano

> no da radę - mam taki odcinek "testowy" 40 km 500 m średnie spalanie

> ok 19l/100 km

Może warto zainwestować w tarcze wentylowane 257 z 100hp lub 4x4 ?

Napisano
  • Autor

> do tego klocki remsy ...

Wolfi a gdzie znalazles klocki remsa do kupienia?

u mnie jets to jakis strasznie deficytowy towar w sklepach...a ze ze slyszenia wnioskuje ze moje klocki zaczynaja dogorywac to tez bym chetnie remse wsadzil

Napisano

> Wolfi a gdzie znalazles klocki remsa do kupienia?

> u mnie jets to jakis strasznie deficytowy towar w sklepach...a ze ze

> slyszenia wnioskuje ze moje klocki zaczynaja dogorywac to tez

> bym chetnie remse wsadzil

Zamówić sie da w tych waszych sklepach?

Ja zazwyczaj dzwonie dzień wcześniej i mówie co potrzebuje. Na drugi dzień czeka to co potrzebuje grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.