Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bierze olej

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem, ponieważ ubywa mi olej z silnika. Mianowicie chodzi o to, że miesiąc temu miałem na bagnecie przed maximum. Dziś sprawdziłem i jest prawie minimum. Co trzeba zrobić, żeby oleju nie ubywało? Miska jest sucha.

Napisano

> Co trzeba zrobić, żeby

> oleju nie ubywało? Miska jest sucha.

hmm...remont silnika ? zlosnik.gif

Napisano

Pierw bym pomierzyl komreszke na garnkach:) jak coś słabiej wyjdzie wtedy robisz próbę olejową, I prawde Ci powie Czy wina lezy po stronie glowicy czy też dołu silnika

Napisano

A nie dymi Ci jakoś mocniej ostatnio?

Jakiś tłusty osad na rurze wydechowej?

Biały osad przy korku wlewu oleju?

Napisano
  • Autor

Jak odpalam to idzie chmura dymu białego. Po chwili już tak nie dymi mocno. Tak miałem jak go kupiłem ostatniego grudnia 09r. Ale białego osadu przy korku nie zauważyłem. Czyli może to być uszczelka pod głowicą?

Napisano

> Witam. Mam problem, ponieważ ubywa mi olej z silnika. Mianowicie

> chodzi o to, że miesiąc temu miałem na bagnecie przed maximum.

> Dziś sprawdziłem i jest prawie minimum. Co trzeba zrobić, żeby

> oleju nie ubywało? Miska jest sucha.

sprawdz czy ci sie nie poci gdzies silnik nie zostawiasz plam na ziemi? Z wydechu kopci? masz okopcona koncowke?

Napisano

jesli nie ma wyraźnych sladów wycieków, to żrec moze albo przez prowadnice, albo przez pierścienie.

Pomiar kompresji powinien wytypowac którędy.

Zazwyczaj jest to kwestia "gumek" na zaworach ok.gif

Napisano

hmm. moje byle CC 900 palilo przeszlo litr oleju na 1000km. kupilem nowe uszczelniacze zaworowe za 12zl, poswiecilem temu 3 godzinki i wymienilem je nawet bez zdejmowania glowicy zeby.GIF po wymianie uszczelniaczy miedzy wymianami oleju ubywalo moze z 2mm to maxymalnie

Napisano
  • Autor

Wyciek mam z przekładni, jutro wymieniam uszczelniacz i olej przekładniowy. A olej silnikowy znika i nie ma śladu. Z wydechu jak wyżej pisałem kopci przy zapaleniu silnika, potem stopniowo mniej. Może faktycznie wymienić te uszczelniacze zaworowe... Jutro będę wiedział wszystko. Mechanik mi sprawdzi, bo ja jeszcze na silniku się nie znam, żeby coś robić.

Napisano

> Wyciek mam z przekładni, jutro wymieniam uszczelniacz i olej

> przekładniowy. A olej silnikowy znika i nie ma śladu. Z wydechu

> jak wyżej pisałem kopci przy zapaleniu silnika, potem stopniowo

> mniej. Może faktycznie wymienić te uszczelniacze zaworowe...

> Jutro będę wiedział wszystko. Mechanik mi sprawdzi, bo ja

> jeszcze na silniku się nie znam, żeby coś robić.

pierwsze, to sprawdzić kompresje i będziesz wiedział czy wymienić uszczelniacze, czy też pierścienie.

U mnie też zjadał olej, a dolewałem praktycznie co tydzień.

W styczniu 2009r. po wymianie UPG i uszczelniaczy, aż do obecnej chwili, nie dolałem ani kropelki. wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki, a można wiedzieć ile to cię kosztowało?

Napisano

> Dzięki, a można wiedzieć ile to cię kosztowało?

nie licząc części i płynów eksploatacyjnych to robocizna wyniosła mnie 260zł

Napisano
  • Autor

Pasowało by zrobić to przed Centozlotem, bo inaczej musiałbym kupić olej i dolewać.

Napisano
  • Autor

Mam pytanie do doświadczonych. Lepiej wymienić uszczelniacze i pierścienie, czy zrobić swapa? Mam CC 900 '94 wtrysk, 115tyś km.

Napisano

robić remont, uszczelniacze, upg i git ok.gif

Napisano
  • Autor

A pierścienie też trzeba wymieniać? Dzięki za radę

Napisano

zmierz kompresję i zobacz co wyjdzie, myślę że przy przebiegu 115 kkm nie będzie to jeszcze konieczne, bo taki masz przebieg?

Napisano
  • Autor

Tak, tylko nie mam pojęcia, czy licznik był kręcony. jeden z mechaników mi powiedział, że za robotę bierze 250zł + uszczelka i uszczelniacze (50zł). Oddaje chyba głowice do czyszczenia i nie wie jaki to koszt. Nie chcę, żeby się okazało że jakieś tłoki i pierścienie jeszcze trzeba wymienić. Dlatego pytałem o naprawę, czy swap. Dziś dolałem 0,5l oleju, bo już MIN było. Miesiąc temu był prawie MAX.

Napisano

Do czego oddaje ? Ja myłem we wannie zlosnik.gif Swap to z 900 na 1.1 albo 1.2 to raczej drogo wyjdzie więc odpuść raczej wink.gif

Napisano
  • Autor

No widzisz, tak to jest z nieznajomymi mechanikami... Samemu się boję rozbierać to bo się za bardzo nie znam. A chcę dojechać na Centozlot (będzie to mój pierwszy). Może znajdę dobrego mechanika.

Napisano

Szukaj tańszego magika który nie będzie chciał kąpać za kasę Twojej głowicy hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

uszczelka pod głowice (tylko oryginał) 80zł w aso

uszczelniacze 14zł

uszczelka pokrywy zaworów 10zł

gra warta świeczki, bardziej niż swap, bo taniej cie to wyjdzie, rób upg i uszczelniacze zaworowe, pierścienie nie powinny kwalifikować się do wymiany przy takim przebiegu, ja miałem ok 148tys przebiegu i nie wymagały wymiany. Mamy auto z tego samego rocznika, więc wymieniaj tylko to, a będziesz jeszcze nim śmigał baaaardzo długo. wink.gif

Napisano

> uszczelka pod głowice (tylko oryginał) 80zł w aso

> uszczelniacze 14zł

> uszczelka pokrywy zaworów 10zł

> gra warta świeczki, bardziej niż swap, bo taniej cie to wyjdzie, rób

> upg i uszczelniacze zaworowe, pierścienie nie powinny

> kwalifikować się do wymiany przy takim przebiegu, ja miałem ok

> 148tys przebiegu i nie wymagały wymiany. Mamy auto z tego samego

> rocznika, więc wymieniaj tylko to, a będziesz jeszcze nim śmigał

> baaaardzo długo.

no jasne że tak, rozkręć sam - to nie problem, a głowicę daj do szlifierza na planowanie i wymianę uszczelniaczy zaworowych - mnie skasował za coś takiego 60pln. Potem sam poskręcasz do kupy i będziesz dłuuuugo śmigał.

Napisano

> A pierścienie też trzeba wymieniać? Dzięki za radę

Nawet jakbys miał wymieniać pierścienie, to i tak koszta sa znikome.

Zdarzyło mi się robić ostatnio robić kącikowe CC i z częsci to tylko pierścienie, upg, uszczelka pokrywy i kolektora wydechowego. Kompleksowy serwis głowicy, trzy popołudnia i po sprawie.

Przynajmniej będziesz wiedział co masz ok.gif

A swapa zrobisz na starych klamotach i za chwile możesz mieć to samo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Faktycznie macie rację. Muszę to zrobić do zlotu. Bo nie mam zamiaru oleju dolewać po drodze angryfire.gif

Napisano

czytam temacik i mam identyczny problem autko mam z 94 roku 900 na gazniorku i muci mi ok litra na 3000 tys mineralnego silnik suchutki...i do tego klepia mi zaworki i zastanawiam sie czy wymieniac cala klawiaturke z spi czy tylko popychacze.jak doradzacie?? i oczywiscie najpierw pojade kompreche sprawdzic bo auto tak jakby caly czas delikatnie na niebiesko z rurki sadzilo i smierdzi przepalonym olejem i na zimnym chodzi tak jakby na 3 garki i nie rowno pracuje a na cieplym spoko jest w miare...co o tym sadzicie ?? przbieg 92 kkm frown.gif

Napisano

Po 115kkm 900cm jeżeli nie był katowany i miał na czas świeży olej to silnik powinien być zupełnie sprawny ok.gif

Miałem w sc 0,9 z lekko poprawioną głowicą 100kkm nakręcone i ubytki oleju nawet przy butowaniu na maxa wynosiły może 300ml/10kkm.

Napisano

no a moj nie mial bardzo zle tylko ze przez 8 lat zrobil 36 kkm i duzo stal w garazu pozniej zostal przjety i zrobil przez drugie 8 lat 60 kkm i zaczelo sie lykanie najpier bral litr na 4 kkm pol syntetyka a teraz litr na 3 kkm minerlanego.pogadam z kumplem to na warsztacie sprawdzimy kompresje.i bede w sumie wiedzial co dalej czy to pierscienie czy glowica.

Napisano

Samochód nie jeżdżony też się zużywa niestety-prawdopodobnie pierścienie się zapiekły i stwardniały uszczelniacze zaworowe.

Miał on chociaż co rok nowy olej?

Napisano

nie no pod tym wzgledem to zawsze mial wszystko na czas a nawet wczesniej....dziadzio dbal zeby.GIF i ja tez tego pilnuje by mial wszystko ok i w okreslonym czasie wink.gif aha i chcialem sie zapytac kogos kto wymienial w 900 pierscienie to czy one na tloku maja byc rozsuniete zamkami co 120 stopni czy jak ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.