Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moment dokrecania piasty

Featured Replies

Napisano

Witam

Wymieniłem ostatnio piastę w tylnym lewym kole. Stare łożysko zaczęło terkotać (na bieżni kilka wżerów).

Nakrętkę piasty dokręciłem momentem 28 Nm. I ten moment mnie zastanawia. Źródła podają informacje o momencie 28 daNm, to przecież 10x więcej - 280Nm, ale przy takim to łożysko pewnie się nawet nie przekręci. Jak to jest z tymi momentami u Fiata, inni producenci podają wartości momentów w Nm a tu taka niespodzianka. Ma ktoś może jakiś pomysł ?

Napisano

> inni producenci podają wartości momentów w Nm a tu taka

> niespodzianka. Ma ktoś może jakiś pomysł ?

1daNm=10Nm

sprawdź tą piastę bo nie ma żartów.

Napisano
  • Autor

> 1daNm=10Nm

> sprawdź tą piastę bo nie ma żartów.

Otóż właśnie. Tyle, ze jak zaserwuję jej 280 Nm to sie zastanawiam czy to sie jeszcze będzie kręciło. Tam jest takie łożysko, które dokręcając nakrętkę ściska się coraz mocniej.

Czy 280 to jest poprawna wartość ?

Napisano

> Tyle, ze jak zaserwuję jej 280 Nm to sie zastanawiam

> czy to sie jeszcze będzie kręciło.

Tyle ma być - więc będzie OK ok.gif

Napisano

Może nie powinienem w tym temacie pisać, ale mam pytanie dot. właśnie piasty.

Oba tylne koła sztywne, przy podniesieniu lewarkiem i kręceniu kołem nic nie słychać, za to przy jeździe zaczyna buczeć od 55km/h do 70km/h gdzie przy tej prędkości hałas jest spory, później gwałtownie się wycisza i dalej słychać już głównie opony, tłumik i silnik.

Czy takie objawy będą prawidłowe dla padniętego łożyska?

Co w dalszej eksploatacji może się stać ? wink.gif

Wizja 400zł za obie piasty trochę mnie przeraża ( bo nie wiem która to buczy ale wiem że z tyłu).

Napisano

Nie tyle zużyte co suche. Nikt tego nie robi, a te łożyska można smarować, bo strona od kapsla nie ma krycia, widać kulki. Ja osobiście przy wymianie belki nasmarowałem je i mam pełne kapsle smaru. Łożysko tylnej piasty jest tak skonstruowane, że po dociśnięciu pierścienie schodzą się do siebie i dalsze dociskanie już nie zmniejsza luzu.

Napisano

> Wizja 400zł za obie piasty trochę mnie przeraża ( bo nie wiem która

> to buczy ale wiem że z tyłu).

Podnieś sobie tył i pokręć kołami po kilka razy na przemian - wtedy jest szansa usłyszeć które łożysko padło ok.gif

Napisano

W tym właśnie cały sęk że nic nie słychać sprawdzałem każdą stronę po 3-4 razy kręciłem i wolno i najszybciej jak mogłem, to że hamulec trze też raczej odpada, miesiąc temu były robione i nadal jest tak samo.

Z badań oranoleptycznych pasażera na kanapie wynika że to prawa strona, choć ja mam wrażenie że i lewa niedomaga.

Napisano
  • Autor

> Nie tyle zużyte co suche. Nikt tego nie robi, a te łożyska można

> smarować,

Może to jest metoda przedłużenia życia łozyska. Moje było nie tyle suche, co smar w środku miał konsystencję zjełczałego masła. Gdyby nie uszkodzona bieżnia to rzeczywiście można by przesmarować. Wydaje mi się, że woda i brud dostają sie tam nie od strony kapsla, który od środka nie miał korozji, tylko od drugiej strony a tu już widać było rdzawe skutki działania wody.

Napisano
  • Autor

> przy jeździe zaczyna buczeć od 55km/h do

> 70km/h gdzie przy tej prędkości hałas jest spory, później

> gwałtownie się wycisza i dalej słychać już głównie opony, tłumik

> i silnik.

U mnie zaczynało buczec własnie od takiej prędkości ale już się nie wyciszało. Może jest jeszcze szansa na uratowanie łożyska jesli to tylko wyschnięty smar, lub jest go za mało.

Napisano

za to przy jeździe zaczyna buczeć od 55km/h do

> 70km/h gdzie przy tej prędkości hałas jest spory, później

> gwałtownie się wycisza

A jak pokonujesz zakręty to też słychać hałas? U mnie jak padła lewa strona to przy pokonywaniu zakrętu w prawo przestawało buczeć .

Napisano

Ja mam takie pytanie, nie chciałem zakładać nowego tematu, u mnie też buczy jedno koło z tyłu, czy jest możliwość wymiany samego łożyska w tylnym kole czy trzeba całą piastę, mam ABS i wieniec zębaty, może ktoś wie i czy trudna to robota.

Napisano

> A jak pokonujesz zakręty to też słychać hałas?

Muszę wziąć bardzo ostro ciasny zakręt przy V=55-60km/h żeby nie huczało. Przy lekkich zakrętach hałas nie ustępuje.

A w ogóle to sprawa się trochę naświetliła icon_rolleyes.gif Nie mam w ogóle jednego kapsla z tyłu i nawet mi się to nigdy w oczy nie rzuciło. Czy na przednich łożyskach kapsle też powinny być?

Jak wyjąć ten który już jest wsadzony? Śrubokrętem i młotkiem sobie poradzę ? zeby.GIF

Myślicie że jak na początek podczyszczę trochę WD-40 i później upcham smaru do łożysk wystarczy to na jakiś czas?

Napisano

> czy jest możliwość wymiany samego łożyska w tylnym kole czy trzeba całą piastę,

Trzeba całą piastę i to jest trochę kaszana bo do wersji z ABS taka piasta trochę trzaska portfel :/

> może ktoś wie i czy trudna to robota.

Robota nie jest raczej trudna, zdjąć koło, zdjąć bęben (tu może być problem jak jest rancik na bębnie), odkręcić nakrętkę od piasty, wyciągnąć starą, wyczyścić przesmarować smarem, założyć nową i dokręcić odpowiednim momentem, uzupełnić smaru, założyć kapsel, bęben, koło i w drogę.

Jak to się mówi...

Kto smaruje ten jedzie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Czy na

> przednich łożyskach kapsle też powinny być?

> Jak wyjąć ten który już jest wsadzony? Śrubokrętem i młotkiem sobie

> poradzę ?

Z przodu nie ma kapsli, jest inny typ łożyska.

Kapsel wyjmujesz duzym srubokrętem lub płaskim przecinakiem na zasadzie dźwigni, którą opierasz o śrubę koła - raz z jednej raz z drugiej strony.

Jak nie ma kapsla to smar w łożysku jest już do niczego i trzeba go wymienić w całości. Łożysko i tak trzeba wyjąć, żeby stwierdzić czy bieżnie nie są zdegradowane

Napisano

> A w ogóle to sprawa się trochę naświetliła Nie mam w ogóle jednego

> kapsla z tyłu i nawet mi się to nigdy w oczy nie rzuciło.

hmm.gif Miałeś kołpak założony , że ci to zasłaniał czy jak ? icon_eek.gif

Napisano

> Miałeś kołpak założony , że ci to zasłaniał czy jak ?

Tak, poza tym nigdy na ten element nie zwracałem szczególnej uwagi. icon_rolleyes.gif A teraz mam za swoje.

Edit:

W związku z tym, że nie mogłem kupić kapsla, potryskałem na początek obficie wd-40 stronę bez kapsla i co... cisza zlosnik.gif

Teraz by się przydał jakiś gęsty smar w aerozolu którym bym wdmuchnął i przykrył korkiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.