Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krzywię tarcze?

Featured Replies

Napisano

Z 2-3 miesiące temu wymieniałem komplet hamulców - przód, miesiąc wcześniej - tył.

Tył był już strasznie zjechany - należała się wymiana.

Przód natomiast byłby dobry... gdyby nie to, że tarcze strasznie się powykrzywiały icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Zaczęło się, od tego, że czułem bicie przy lekkim przyhamowaniu (powiedzmy, że tylko przy wyższych prędkościach). Później już jakiekolwiek wciśnięcie hamulca powodowało "tepanie" autem.

Wymieniłem więc tarcze i klocki - w sumie byłyby jeszcze w stanie bardzo dobry, gdyby nie to, że powykrzywiały się jak cholera icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif (miały 1,5 roku).

Nowy komplet o ile mnie pamięć nie myli - jest z TRW.

Aaaale - zaczynam znowu odczuwać jakieś bicie icon_eek.gif

Na tą chwilę powiedzmy, że tylko przy lekkim wciśnięciu hamulca przy prędkości powyżej 120 km/h - ale coś wyczuwam icon_eek.gif

Nie wiem czy nie miało to jednak czegoś wspólnego z kołami - wczoraj założyłem letnie (oczywiście z wyważaniem). Przy okazji mechanik obejrzał hamulce - mówił, że kompletnie nic nie widać - nie powinno być problemu...

Jest to możliwe, żebym w jakiś sposób "psuł" tarcze w ekspresowym tempie?

Przejechałem na nich w 2-3 miesiące może koło 3-4 tys. km.

Zawsze uważam, żeby nie wjechać do jakieś wody przy rozgrzanych tarczach więc raczej taką opcję uszkodzeń wykluczam zlosnik.gif

Dodam, że chodzi o forda mondeo, tarcze są wentylowane.

Napisano

Ja swego czasu w megance miałem taki problem. W odstępie paru miesięcy skrzywiłem 3 komplety tarcz. 4max, Delphi i Brembo - te ostatnie dałem to przetoczenia i już był spokój.

Nie mam pojęcia o co mogło chodzić, klocki nowe, dobrze chodzące zaciski niewiem.gif

Teraz w Foce też wymieniałem i problemu nie było.

Napisano

> Ja swego czasu w megance miałem taki problem. W odstępie paru miesięcy skrzywiłem 3 komplety tarcz.

> 4max, Delphi i Brembo - te ostatnie dałem to przetoczenia i już był spokój.

> Nie mam pojęcia o co mogło chodzić, klocki nowe, dobrze chodzące zaciski

> Teraz w Foce też wymieniałem i problemu nie było.

Bardzo czesta przyczyna bicia tarcz jest nierówne przyleganie tarczy do mocowania spowodowane korozją gniazda tarczy. Warto przeleciec sie po punktach mocowania szczotką drucianą przed montażem.

Mialem ten sam problem w Astrze. Po przykreceniu nowych tarcz lekkie bicie. Zniknęło po rozebraniu i porzadnym oczyszczeniu piasty.

Czy takie wstępne bicie moze powodowac dalsze wyginanie tarczy? Moim zdanim może.

Napisano

> Czy takie wstępne bicie moze powodowac dalsze wyginanie tarczy? Moim zdanim może.

owszem moze. olalem kiedys te sprawe i dopuscilem bicie 0.07mm (graniczne wg. producenta auta bylo 0.1) na drugim kole bylo 0.02-3. Na poczatku bylo ok, niestety po paru kkm zaczalem odczuwac telepanie kiery. Zmierzylem i okazalo sie ze na tym "trefnym" kole bicie wzroslo do 0.15.

W moim przypadku skonczylo sie na wymianie piasty, lozyska no i tarcz. Od tego czasu zawsze montujac tarcze wszystko czyszcze a na koniec i tak mierze jakie bicie wyszlo i poprawiam do skutku.

Napisano

A płyn hamulcowy kiedy wymieniany?

Ja też myślałem, że pokrzywiłem 2 komplety i nie mogłem się uporać z biciem, aż do momentu aż wymieniłem płyn hamulcowy. Po tym zabiegu jak ręką odjął.

Napisano

> A płyn hamulcowy kiedy wymieniany?

> Ja też myślałem, że pokrzywiłem 2 komplety i nie mogłem się uporać z biciem, aż do momentu aż

> wymieniłem płyn hamulcowy. Po tym zabiegu jak ręką odjął.

icon_eek.gif nie jestem w stanie sobie wyobrazić zależności icon_eek.gif

masz na to jakąś teorię ?

bo w sumie mam ten sam problem ... trzecia mazda 6 i w trzeciej przy hamowaniu z dużej prędkości mi bije crazy.gif

małe przebiegi ... i na początku jest zawsze ok ...

fakt że jeżdżę dość ostro ... no ale raczej auto powinno być do tego przygotowane ... w sumie nie latam jak WRC

Napisano

Tu masz moje wypociny i prawdopodobną teorię.

Powtarzam jeszcze raz U MNIE wymiana płynu pomogła, przed wymianą było bicie po wymianie zniknęło, co nie znaczy, ze u innych pomoże.

edyta:

ogólnie zaleca się zmienić płyn co te 2-3 lata?

Napisano

<ciach>

> Dodam, że chodzi o forda mondeo, tarcze są wentylowane.

jako że problem dotyczy auta ze szpilkami w piastach polecam ten link .

pozdr

Napisano
  • Autor

> A płyn hamulcowy kiedy wymieniany?

Przy ostatniej wymianie tarcz i klocków smile.gif

Napisano

Mondeo powiadasz? hmm.gif

Obejrzyj więc wszystkie elementy gumowe zawieszenia, łącznie z poduszkami amortyzatorów. Fordy jakoś słabo znoszą nasze polskie dziury. Naprawy zawieszenia to w zasadzie jedyna wada Forda, które mi do tej pory doskwierała.

Mocowanie tarczy hamulcoej jest również bardzo ważne. Nie oczyszczenie piasty z brudu i rdzy może dawać efekt źle przykręconej (krzywo) tarczy - i zaczynasz zabawę od nowa.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Ja swego czasu w megance miałem taki problem. W odstępie paru miesięcy skrzywiłem 3 komplety tarcz.

> 4max, Delphi i Brembo - te ostatnie dałem to przetoczenia i już był spokój.

> Nie mam pojęcia o co mogło chodzić, klocki nowe, dobrze chodzące zaciski

> Teraz w Foce też wymieniałem i problemu nie było.

Miałem podobnie.

W końcu pomogło przetoczenie tarcz raz i potem po kilku tyś znowu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.