Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymian miski olejowej

Featured Replies

Napisano

Czy do wymiany miski olejowej w punto 55s koniecznie trzeba zdejmować rurę wydechową?

Moja miska przerdzewiała na wylot po 10 latach i ostatniej zimie.

Napisano

> Czy do wymiany miski olejowej w punto 55s koniecznie trzeba zdejmować rurę wydechową?

> Moja miska przerdzewiała na wylot po 10 latach i ostatniej zimie.

Najlepiej zdemontowac. Podobno na upartego da sie zjac miske bez ruszania wydechu, ale trzeba sie ostro nakombinowac.

Napisano

całego wydechu nie trzeba rozpinać,styknie od kolektora dwururkę odkręcić i odchylić koło plecionki w dół zeby.GIF

Napisano

> całego wydechu nie trzeba rozpinać,styknie od kolektora dwururkę odkręcić i odchylić koło plecionki

> w dół

To ja wiem, pisalem ogolnie o wydechu 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> Najlepiej zdemontowac. Podobno na upartego da sie zjac miske bez ruszania wydechu, ale trzeba sie

> ostro nakombinowac.

da sie bez wiekszych problemów bez tylko kolo pasowe trzeba zdjac i wyłazi wink.gif przynajmniej moja wyszła smile.gif

Napisano

> Czy do wymiany miski olejowej w punto 55s koniecznie trzeba zdejmować rurę wydechową?

> Moja miska przerdzewiała na wylot po 10 latach i ostatniej zimie.

Z ciekawości zapytam-miska na wymianę kupiona oryginalna czy zamiennik ?

Moja miska bardzo skorodowana a cena za

oryginalną miskę + wymiana robi się spora sumka.

Pewnie w najbliższym czasie będzie mnie i mojego Punciaka

wymiana misi olejowej. Rozglądam się za pasującym i sprawdzonym zamiennikiem.

Napisano
  • Autor

Zamiennik z allegro za 89zł. Zobaczę jak będzie pasować i dam znać.

Napisano

Jak się udała operacja z zamiennikiem miski olejowej ?

Jeśli można to będę wdzięczny za podanie kosztów wymiany/robocizny.

Napisano

Czy pod miską jest tradycyjna uszczelka czy klejona jest tylko na sylikon?

Napisano

> Czy pod miską jest tradycyjna uszczelka czy klejona jest tylko na sylikon?

ja mam tylko silikon ok.gif

Napisano

> Czy pod miską jest tradycyjna uszczelka czy klejona jest tylko na sylikon?

Kup najlepiej taki czerwony do 300*C jednym ciągiem pokryj rant miski na grubość ok 0,5 cm pozostaw na ok 20-30 minut na powierzchni utworzy się coś w rodzaju "błony" spód miski dokładnie odtłuść najlepiej benzyną ekstrakcyjną i do sucha.

Potem delikatnie dociśnij i złap śrubami na krzyż potem jedną stronę przy wale i drugą na koncu powierzchnie płaskie staraj się nie dociągać nigdy do końca i systematycznie zmniejszaj szczelinę pomiędzy blokiem silnika a miską gdy już ładnie dojdzie -pozostaw do wyschnięcia na następny dzień można nalać oleju- nie odcinaj nadmiaru sylikonu ani go nie odrywaj-nie przeszkadza nadmiar natomiast bardzo łatwo jest uszkodzić tak powstałą uszczelkę.

Napisano
  • Autor

Ta miska z allegro to jednak straszna lipa (za89zl). Doszczelnienie tej miski na tej owalnej czesci graniczy z cudem - jest zle wyprofilowana. 3 razy zakladalem te miske i jak nie jednej to z drugiej strony ciekla - uzywalem oryginalnego loctite 598 (uzywanego na 1 montaz). Za kazdym razem micha schla 24 godziny. Teraz kupilem oryginal za 360 zl i za pierwszym razem sukces. Ciekawe czy teraz odzyskam te 89zl od allegrowicza?

Napisano

> Ta miska z allegro to jednak straszna lipa (za89zl). Doszczelnienie tej >miski na tej owalnej czesci graniczy z cudem - jest zle wyprofilowana.

>3 razy zakladalem te miske i jak nie jednej to z drugiej strony ciekla - >uzywalem oryginalnego loctite 598 (uzywanego na 1 montaz). Za

> kazdym razem micha schla 24 godziny. Teraz kupilem oryginal za 360 >zl i za pierwszym razem sukces.

>Ciekawe czy teraz odzyskam te 89zl od allegrowicza?

Miskę oryginalna kupiłeś też na Allegro ? W serwisie powiedzieli mi cenę około 700zł za oryginał. Będę wdzięczny za namiary na dobre pasującą miskę. Mam nadzieję że uda Ci się odzyskać pieniądze za miskę.

Napisano
  • Autor

Tak oryginal tez kupilem na allegro. W sumie blyskawicznie mi przyslali DHLem. Nie wiem czy maja wiecej takich misek ale podaje namiary na sprzedawce: Jel-Car z Jeleniej Gory

Mi w serwisie podali cene za oryginal 660zł klnie.gif

Orygianl ma duzo lepiej wyprofilowane rowki w czesci owalnej miski i na przejsciu z owalu na plaski styk. W sumie widze, ze nawet chyba lepiej kupic tanio uzywana miche i ja ratowac (spawac, malowac, wyklejac itp.) niz pakowac sie w produkty z Chin lub kuzni pana Kazia. No chyba, ze sie pojedzie ze stara micha i na zywo porowna z zamiennikiem.

Napisano

Dzięki za namiary, jeśli zdecyduję się na wymianę to będę szukał oryginalnej miski na Allegro. Rozmawiałem kiedyś z mechanikiem w serwisie Fiat-a i powiedział że widział kilka rodzajów zamiennika miski olejowej i 1 pasował a reszta albo nie dała się dobrze uszczelnić albo nie pasowała przegroda i trzeba było wycinać.

Napisano

Witam

Ja do mojego punciaka kupiłem miskę w Inter Cars - 4MAX, za ok. 140 zł. Pasowała, a do tej pory, tj. od dwóch ponad lat, nie ma zadnych wycieków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.