Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyłączanie pompy benzyny podczas pracy na gazie

Featured Replies

Napisano

jak to zrobić, wiem że potrzebny jest jakiś przekaźnik, robił ktoś może coś takiego? potrzebowałbym jakiś schemacik 20.GIF

Napisano

Ogólna zasada jest taka:

Jak załącza się elektrozawór LPG wyłączana jest pompa paliwa. Realizuje się to przy pomocy przekaźnika, który otrzymując sygnał z elektrozaworu rozwiera obwód pompy. Szumnie nazwany "Automatyczny Wyłącznik Pompy Paliwa" to właśnie zwykły przekaźnik. U siebie wyprowadziłem napięcie do cewki przekaźnika z elektrozaworu gazu przy wtryskiwaczach. Tu jest przykład jakiś tekst

Na przykład: jakiś tekst a opisane jest tu jakiś tekst i tu jakiś tekst i tu jakiś tekst i gdybyś sobie chciał dorobić sygnalizację jakiś tekst .

A najlepiej użyj googla i pooglądaj na wielu przykładach jak inni to robią.

Na marginesie: nie zgadzam się z taką wypowiedzią "...pompy paliwa nie odcina sie prowadzi to do uszkodzenia wtryskiwaczy spytasz dlaczego bo nie sa chlodzone... " Od blisko trzech lat używam takiego odcięcia i niczego niepokojącego nie zauważyłem.

Pozdrawiam

Napisano

> jak to zrobić, wiem że potrzebny jest jakiś przekaźnik, robił ktoś może coś takiego? potrzebowałbym

> jakiś schemacik

Oczywiście,że robił.

Schemacik??? No lekka przesada. Bierzesz przekaźnik, podpinasz cewkę pod zawór LPG, znajdujesz w swoim aucie przewód zasilający pompę benzynową, przecinasz go i końce wpinasz na styk bierny. Jeśli masz gaz sekwencyjny, to prawdopodobnie będziesz musiał użyć przekaźnika czasowego, ponieważ moment przerzucania na LPG może w sekwencji trwać kilka sekund, podczas których auto potrzebuje noPB i LPG jednocześnie, więc nie można pompy zbyt szybko odciąć. Takie przekaźniki są do kupienia na Allegro, swój wykonałem samodzielnie zabudowując dwa tranzystory wewnątrz klasycznego przekaźnika samochodowego.

Powodzenia.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście,że robił.

> Schemacik??? No lekka przesada. Bierzesz przekaźnik, podpinasz cewkę pod zawór LPG, znajdujesz w

> swoim aucie przewód zasilający pompę benzynową, przecinasz go i końce wpinasz na styk bierny.

> Jeśli masz gaz sekwencyjny, to prawdopodobnie będziesz musiał użyć przekaźnika czasowego,

> ponieważ moment przerzucania na LPG może w sekwencji trwać kilka sekund, podczas których auto

> potrzebuje noPB i LPG jednocześnie, więc nie można pompy zbyt szybko odciąć. Takie przekaźniki

> są do kupienia na Allegro, swój wykonałem samodzielnie zabudowując dwa tranzystory wewnątrz

> klasycznego przekaźnika samochodowego.

> Powodzenia.

no właśnie nieco obadałem temat i chyba kupie jakiegoś gotowca z allegro zlosnik.gif

niestety nie ma aż takich zdolności elektronicznych żeby sam sobie zrobić frown.gif

Napisano

Wszystko, czego potrzebujesz to: chęci , zwykły przekaźnik 12 V, i cztery kable z wsuwkami (żeby dało się je zgrabnie podłączyć do przekaźnika). Dwa idą w miejsce bezpiecznika pompy paliwa, a dwa - do elektrozaworu. Wstaw zdjęcie pinów przekaźnika, to Ci napiszę, co dokładnie z czym połączyć.

Na marginesie dodam, że ja u siebie odcięcie miałem i je odłączyłem, ponieważ po jakimś czasie pompa paliwa zaczęła po włączeniu zapłonu wydawać dziwne odgłosy. A jakiejkolwiek poprawy ekonomiki spalania nie zauważyłem niewiem.gif

Napisano

Trzeba jeszcze dodać, że pompa paliwa w niektórych pojazdach jest wpięta w obwód jeszcze z innymi urządzeniami, odbiornikami, np. z grzałką sądy lambda. Trzeba dobrze przeanalizować schemacik samochodziku w którym będziemy podłączać przekaźnik, szczególnie jeżeli chcemy go wpiąć zamiast bezpiecznika.

Napisano

> ... Trzeba dobrze przeanalizować schemacik samochodziku w którym będziemy podłączać przekaźnik...

Dokładnie tak.

Dobrze jest się odciąć pompę szeregowo przed lub za wyłącznikiem wstrząsowym - jeżeli taki jest w aucie, bo w przeciwnym razie możemy narazić się na świecenie kontrolki silnika ...

Napisano

> Dwa idą w miejsce bezpiecznika pompy paliwa.....

Bez obrazy kolego - zastępowanie bezpiecznika jakimkolwiek innym elementem (w tym przypadku stykiem) jest GŁUPOTĄ !!! (jako doświadczony i solidny elektryk mam prawo do takiej oceny)

Kolega chce oszczędzić pompę, a nie spalić auto.

> Na marginesie dodam, że ja u siebie odcięcie miałem i je odłączyłem, ponieważ po jakimś czasie

> pompa paliwa zaczęła po włączeniu zapłonu wydawać dziwne odgłosy. A jakiejkolwiek poprawy

> ekonomiki spalania nie zauważyłem

Odcięcie pompy raczej nie służy poprawie ekonomiki spalania, lecz kilku innym celom, m.in. redukcji bezsensownego zużycia prądu, szczególnie w warunkach miejsko - zimowych.

Naturalnemu zużyciu pompy też nie zapobiegnie, szczególnie kiedy się je wykona już w aucie kilkuletnim.

Napisano

> Bez obrazy kolego - zastępowanie bezpiecznika jakimkolwiek innym elementem (w tym przypadku

> stykiem) jest GŁUPOTĄ !!! (jako doświadczony i solidny elektryk mam prawo do takiej oceny)

A wyjaśnij czemu.

Zastąpiłem bezpiecznik czymś takim:

pompapb.jpg

i co z tym nie tak? Ze cztery lata tak jeżdżę i jeszcze problemów nie miałem.

Napisano

> i co z tym nie tak?

A nic - jest spoko ok.gif

Po prostu z Twojego opisu (i z "wykazu" części, które wcześniej proponowałeś - nie było tam mowy o nowym bezpieczniku) nie wynikało, że w miejsce oryginalnego bezpiecznika wstawiłeś nowy bezpiecznik w szereg ze stykiem. Odniosłem zatem wrażenie, że proponujesz całkowite ominięcie bezpiecznika i wpięcie na jego miejsce styku - stąd moja zdecydowana reakcja.

Widziałem już wiele efektów "radosnej twórczości amatorskiej", dlatego w porę wolę ostro kwitować niektóre zapędy - ale oczywiście Twoje rozwiązanie (jeśli tylko solidnie wykonane i bezpiecznik nie zmienił nominału) uznaję za prawidłowe.

Przy okazji raz jeszcze przypuszczam, że nie masz SEKWENCJI, ponieważ takie odcięcie w instalacji sekwencyjnej prowadzi do szarpania w momencie przełączania na LPG, gdyż pompa noPB jest odcinana zbyt szybko. W instalacjach podciśnieniowych takie rozwiązanie jest OK.

Napisano

> Po prostu z Twojego opisu (i z "wykazu" części, które wcześniej proponowałeś

Odpowiedziałeś na mój pierwszy post w tym wątku.

Wcześniej mi się nie chciało pisać, bo temat oklepany - powraca co kilka tygodni.

> Przy okazji raz jeszcze przypuszczam, że nie masz SEKWENCJI, ponieważ takie odcięcie w instalacji

> sekwencyjnej prowadzi do szarpania w momencie przełączania na LPG, gdyż pompa noPB jest

> odcinana zbyt szybko.

Fakt. Nie mam sekwencji. Ale ładnych kilka sekund na biegu jałowym silnik pracuje, jak wyłączę pompę (choćby do wymiany filtra paliwa). Więc IMO nie powinno szarpać. Ale jak komuś faktycznie za szybko ciśnienie spada, to może dołożyć opóźnienie przełączenia o kilka sekund.

Napisano

> Trzeba jeszcze dodać, że pompa paliwa w niektórych pojazdach jest wpięta w obwód jeszcze z innymi

> urządzeniami, odbiornikami, np. z grzałką sądy lambda. Trzeba dobrze przeanalizować schemacik

> samochodziku w którym będziemy podłączać przekaźnik, szczególnie jeżeli chcemy go wpiąć

> zamiast bezpiecznika.

Słusznie - może tak być w zależności od auta. I dlatego proponuję jednak poszukać przewodu wychodzącego do pompy. U mnie w Aveo okazał się na tyle długi, że po przecięciu i założeniu konektorków trafił wprost na styki przekaźnika umieszczonego pod płytą bezpieczników. Ten sposób jest pewny, elektrycznie prawidłowy, no i wygląd nienaganny - z wierzchu przeróbka jest niewidoczna.

Napisano

> Fakt. Nie mam sekwencji. Ale ładnych kilka sekund na biegu jałowym silnik pracuje, jak wyłączę

> pompę (choćby do wymiany filtra paliwa)...

Na biegu jałowym tak, ale sekwencji zdarza się automatycznie przełączać również podczas obciążenia, kiedy zużycie paliwa jest wielokrotnie większe. Samo przełączanie też nie jest natychmiastowe, lecz może trwać ok. 2-3 sekund i w tym czasie musisz jeszcze zapewnić silnikowi należyte ciśnienie noPB.

Więc IMO nie powinno szarpać. Ale jak komuś

> faktycznie za szybko ciśnienie spada, to może dołożyć opóźnienie przełączenia o kilka sekund.

Dokładnie - nie proponuję schodzić poniżej 10 sekund - zysk żaden a ryzyko szarpnięcia lub zgaśnięcia auta zimą rośnie.

Napisano

> Bez obrazy kolego - zastępowanie bezpiecznika jakimkolwiek innym elementem (w tym przypadku

> stykiem) jest GŁUPOTĄ !!! (jako doświadczony i solidny elektryk mam prawo do takiej oceny)

Spoko; przyznaję Ci rację. W powyższy obwód (dodatkowy odcinek obwodu pompy) ma być wpięty bezpiecznik taki jak bezpiecznik pompy paliwa, o czym nie wspomniałem. 20.GIF

> Odcięcie pompy raczej nie służy poprawie ekonomiki spalania, lecz kilku innym celom, m.in. redukcji

> bezsensownego zużycia prądu, szczególnie w warunkach miejsko - zimowych.

...co nie znaczy, że redukcja bezsensownego zużycia prądu nie wpływa na spalanie hmm.gif

Pomijalnie mało? Zgoda, ale u mnie samochód z odcięciem palił wręcz więcej niż bez odcięcia. I to ok. 0,5l/100km LPG w podobnych (praktycznie takich samych) warunkach.

Napisano

> Pomijalnie mało? Zgoda, ale u mnie samochód z odcięciem palił wręcz więcej niż bez odcięcia. I to

> ok. 0,5l/100km LPG w podobnych (praktycznie takich samych) warunkach.

Ciekawa teoria.

No - skoro tak twierdzisz, to może warto dociążyć alternator jakimiś dodatkowymi odbiorami. Może zejdzie litr, lub dwa... grinser006.gif

A poważnie - może wiatr był inny 893goodvibes.gif

Napisano

Mam przekaźnik i na nim jest napisane 20/30A. Nie znam się za bardzo na tym ale nie będzie za mały bo gdzieś wyczytałem że ma być 40A?

Napisano

> Mam przekaźnik i na nim jest napisane 20/30A. Nie znam się za bardzo na tym ale nie będzie za mały

> bo gdzieś wyczytałem że ma być 40A?

u mnie na pompie fabrycznie jest 30A, abs ma 40A

Napisano

> u mnie na pompie fabrycznie jest 30A, abs ma 40A

hmm... muszę jeszcze się przypatrzeć jemu o co dokładnie chodzi z tym 20/30A to może się nada. Przekaźnik produkcji polskiej więc może trochę lepszy jakościowo od tych chińskich wpysk.gif

Napisano

Wystarczy z dużym zapasem. Mierzyłem pobór prądu przez pompę paliwa i wyszło że jest na poziomie 3.5 - 4A więc spoko.

Napisano

> Wystarczy z dużym zapasem. Mierzyłem pobór prądu przez pompę paliwa i wyszło że jest na poziomie

> 3.5 - 4A więc spoko.

elegancko brawo.gif

dzięki kolego 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.