Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felgi Alessio Monza 15x7 i ocieranie o śrubę

Featured Replies

Napisano

witajcie

nabyłem dzisiaj taki komplet felg z oponami 195/50r15 niestety opona jest jakieś 2mm od górnego mocowania amortyzatora.

Tak sobie myślę, zastosować dystans 5mm? Przy 5mm to chyba nawet bym nie musiał zmieniać śrub bo w zestawie dostałem komplet śrub do tych alu.

Napisano

pewnie mowa o prawej stronie z tyłu waytogo.gif

to wybij z tej strony podkładkę (zyskasz dodatkowe 1-1,5mm)

zawsze możesz zastosować dystans ale wtedy może ci przycierać o błotnik

Napisano
  • Autor

> pewnie mowa o prawej stronie z tyłu

tak bo od tej strony zacząłem przymiarkę, z przodu nic nie trze jest extra, z tyłu właśnie się zastanawiam co zrobić. Czy te 1-1.5mm to wystarczy czy tam nie powinno być chociaż 5mm?

> to wybij z tej strony podkładkę (zyskasz dodatkowe 1-1,5mm)

> zawsze możesz zastosować dystans ale wtedy może ci przycierać o błotnik

Napisano

> witajcie

> nabyłem dzisiaj taki komplet felg z oponami 195/50r15 niestety opona jest jakieś 2mm od górnego

> mocowania amortyzatora.

> Tak sobie myślę, zastosować dystans 5mm? Przy 5mm to chyba nawet bym nie musiał zmieniać śrub bo w

> zestawie dostałem komplet śrub do tych alu.

możesz zrobić tak jak ja, odkręć amorek i zetnij wystające części tulei w amorku, zyskasz około 10mm, tylko brzeszczotem a nie kątówką aby się nie rozwulkanizowało

Napisano
  • Autor

> możesz zrobić tak jak ja, odkręć amorek i zetnij wystające części tulei w amorku, zyskasz około

> 10mm, tylko brzeszczotem a nie kątówką aby się nie rozwulkanizowało

ale chyba tylko od zewnętrznej strony bo inaczej amorek zmieni swój kąt nachylenia chyba?

a jak wygląda kwestia lewej strony, wszystko powinno podejść bez dłubania? Dodam, że chodzi o wersje 3 drzwi. cool.gif

Napisano

> ale chyba tylko od zewnętrznej strony bo inaczej amorek zmieni swój kąt nachylenia chyba?

> a jak wygląda kwestia lewej strony, wszystko powinno podejść bez dłubania? Dodam, że chodzi o

> wersje 3 drzwi.

ja ciołem z obu stron do moich 205/45/16

Napisano
  • Autor

> ja ciołem z obu stron do moich 205/45/16

Czy trzeba wyjąć całego amorka, czy wystarczy wykręcić śrubę i wysunąć tulejkę którą trzeba skrócić? I czy nie trze potem amorek o karoserię?

Napisano

> Czy trzeba wyjąć całego amorka, czy wystarczy wykręcić śrubę i wysunąć tulejkę którą trzeba

> skrócić? I czy nie trze potem amorek o karoserię?

wygodniej będzie pewnie cięcie na stole ... a nie w aucie

Napisano
  • Autor

> wygodniej będzie pewnie cięcie na stole ... a nie w aucie

amorek wykręciłem, zdjąłem jedną podkładkę bo na śrubie są dwie spiłowałem także kawałek tulejki i teraz jest ok.

spod.jpg

Napisano

> amorek wykręciłem, zdjąłem jedną podkładkę bo na śrubie są dwie spiłowałem także kawałek tulejki i

> teraz jest ok.

baaaaaaardzo na styk grinser006.gif

Napisano

> amorek wykręciłem, zdjąłem jedną podkładkę bo na śrubie są dwie spiłowałem także kawałek tulejki i

> teraz jest ok.

obawiam się ze w szybszym tfu co ja mowie w każdym zakręcie będziesz miał przycierki

proponuje założyć 5mm dystans na tył

i powinno być gites

Napisano

> obawiam się ze w szybszym tfu co ja mowie w każdym zakręcie będziesz miał przycierki

> proponuje założyć 5mm dystans na tył

> i powinno być gites

będzie bezpieczniejsze i pewniejsze waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> baaaaaaardzo na styk

generalnie kąt nachylenia koła bardzo się nie zmienia, więc nie wydaje mi się aby koło miało trzeć np o nadkole od wewnątrz.

Napisano
  • Autor

> obawiam się ze w szybszym tfu co ja mowie w każdym zakręcie będziesz miał przycierki

dzisiaj bagażnik był załadowany napojami z makro trochę siedział i nic nie tarło. Zresztą jak może trzeć w zakręcie, przecież tylnie koła nie skręcają ? Ma ktoś jakieś fotki jak ma u siebie to zrobione? Tzn jaka jest odległość koła od wewnętrznej części błotnika.

Napisano

> dzisiaj bagażnik był załadowany napojami z makro trochę siedział i nic nie tarło. Zresztą jak może

> trzeć w zakręcie, przecież tylnie koła nie skręcają ?

skoro wiesz lepiej to po kiego się pytasz

nie chce mi się kolejny raz tego tłumaczyć

> Ma ktoś jakieś fotki jak ma u siebie to

> zrobione? Tzn jaka jest odległość koła od wewnętrznej części błotnika.

fotek nie mam

ale u mnie odległość od wewnętrznego poszycia do koła była 1,5cm a i tak widziałem ślady na nadkolu od przycierki opony

Napisano
  • Autor

> ale u mnie odległość od wewnętrznego poszycia do koła była 1,5cm a i tak widziałem ślady na

> nadkolu od przycierki opony

hmm, to chyba masz dystans 10mm a nie 5mm? Jutro właduje do auta kilka worków z cementem i sprawdzę.

Napisano

> hmm, to chyba masz dystans 10mm a nie 5mm? Jutro właduje do auta kilka worków z cementem i

> sprawdzę.

a na jakiej podstawie twierdzisz ze mam dystans 10mm

Napisano
  • Autor

> a na jakiej podstawie twierdzisz ze mam dystans 10mm

bo jeśli jest 1,5cm to albo dystans albo węższa felga, innego rozwiązania nie wiedzę.

Napisano

> bo jeśli jest 1,5cm to albo dystans albo węższa felga, innego rozwiązania nie wiedzę.

ale dalej nei wiem na jakiej podstawi eto sądzisz

ja nigdzie nie napisałem jaką felgę miałem założoną

pytałeś się o odległość do koła to ci napisałem

a że ty się uparłeś na swoją fele to twoja sprawa

Napisano
  • Autor

> ale dalej nei wiem na jakiej podstawi eto sądzisz

> ja nigdzie nie napisałem jaką felgę miałem założoną

> pytałeś się o odległość do koła to ci napisałem

> a że ty się uparłeś na swoją fele to twoja sprawa

ja po prostu chce używać tych felg i nie mieć problemów z tarciem nawet przy 5 osobach i pełnym bagażniku. I jeśli wyjdzie, że masz rację i trze to będę myślał chociaż o dystansie 5mm.

Jeśli się już zdecyduje na dystans, to jak z pierścieniem centrującym? Bo na chłopski rozum, nie będzie już dolegał całą powierzchnią do piasty?

Napisano

> ja po prostu chce używać tych felg i nie mieć problemów z tarciem nawet przy 5 osobach i pełnym

> bagażniku. I jeśli wyjdzie, że masz rację i trze to będę myślał chociaż o dystansie 5mm.

przy tym co pokazałeś na foto na 99% będzie tarło w zakrętach przy wyższej prędkości

na prostej drodze nie będzie problemu

ale np na pokonywanie pod kątem jakiejś przeszkody choćby pijanego tfu śpiącego no leżącego policial.gif ( hehe.gif)

będzie objawiać się przycieraniem

co lepsze pokazałeś stronę lewą (kierowcy) gdzie relatywnie jest więcej miejsca na koło niż po prawej

więc jak widzę to po lewej to ciekawe jak jest po prawej

(punto jest asymetryczne odnośnie wnęki na koło z tyłu)

Napisano
  • Autor

> więc jak widzę to po lewej to ciekawe jak jest po prawej

> (punto jest asymetryczne odnośnie wnęki na koło z tyłu)

z prawej tak na oko jest podobnie, zresztą zrobię fotki i zamieszczę to będzie wiadomo.

Napisano

> z prawej tak na oko jest podobnie, zresztą zrobię fotki i zamieszczę to będzie wiadomo.

hehe podobnie hehe.gif

na pewno jest różnica

ja bez dystans na prawym kole nie mogłem wcale jechać

po lewej mogłem być bez dystansu

Napisano
  • Autor

> hehe podobnie

> na pewno jest różnica

> ja bez dystans na prawym kole nie mogłem wcale jechać

> po lewej mogłem być bez dystansu

sprawdziłem, po lewej stronie tarło o śrubę po prawej nie tarło, ale i tak zastosuje dystanse 5mm na stronę.

Napisano

> sprawdziłem, po lewej stronie tarło o śrubę po prawej nie tarło, ale i tak zastosuje dystanse 5mm

> na stronę.

o której stronie mówisz ?? bo jest mała rozbieżność hehe.gif

(patrz tak jak siedzisz za kółkiem )

Napisano
  • Autor

> o której stronie mówisz ?? bo jest mała rozbieżność

> (patrz tak jak siedzisz za kółkiem )

dystanse założone, jest min 1cm od śruby, podkładki po jednej na stronę zdjęte, tulejka spiłowana.

Napisano

> dystanse założone, jest min 1cm od śruby, podkładki po jednej na stronę zdjęte, tulejka spiłowana.

teraz jest profi... tak jak powinno być smile.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> teraz jest profi... tak jak powinno być

za chwilę będzie test 5 osób +pełen bagażnik trasa 2x 250km grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ty lepiej fotki zapodaj jak to prezentuje się...

Felgi wyglądają tak

kolo4.jpg

Napisano

> Felgi wyglądają tak

oświetlanie gruntu

co by nie było widac dokładnie auta

i tak nic nie da dla tego zawiasu 1.2m rotfl.gif

Napisano

> Felgi wyglądają tak

Kurde, jednak terenówka...

Dzięki, wyleczyłeś mnie z alu do P2 bez gleby...

hehe.gif

Napisano

> Kurde, jednak terenówka...

> Dzięki, wyleczyłeś mnie z alu do P2 bez gleby...

to ty nie widziałeś boje_sie.gif przy nim p2 ładnie wygląda rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Kurde, jednak terenówka...

> Dzięki, wyleczyłeś mnie z alu do P2 bez gleby...

to tego badziewnego auta gleby zakładać nie mam zamiaru, przecież ta buda się rozłazi grinser006.gif ten śmietnik ma znośnie wyglądać a nie się rozlecieć oslabiony.gif

fotki robiłem na szybko dlatego jakość marna.

kolo5.jpg

Napisano

Gdzie się rozłazi?

Napisano
  • Autor

> Gdzie się rozłazi?

dokładnie to się złazi, kielichy do środka się schodzą. Moją rozpórkę przymierzyłem do drugiego punto zdrowo zglebionego sprowadzonego z UK nie pasowała, była zbyt mocno rozkręcona a u mnie wchodziła bez problemu. Po prostu kielichy się zlazły bo blacha cieńka a buda raczej do silnika 1.2 była projektowana a nie do ciężkiego diesla.

Napisano

> dokładnie to się złazi, kielichy do środka się schodzą. Moją rozpórkę przymierzyłem do drugiego

> punto zdrowo zglebionego sprowadzonego z UK nie pasowała, była zbyt mocno rozkręcona a u mnie

> wchodziła bez problemu. Po prostu kielichy się zlazły bo blacha cieńka a buda raczej do

> silnika 1.2 była projektowana a nie do ciężkiego diesla.

Dziwne, jakieś znaki na kielichach?

Napisano

offtop:

Alfi, zapodaj fotki swojego Kropka... bo avatar wyglada zachecajaco :-)

Napisano
  • Autor

Ostrzegam przed Marek T oszukał mnie, twierdząc, że felgi nie mają bić, jak się okazuje jest inaczej. Poniesie konsekwencje, ale niech inni także wiedzą, że warto go unikać.

Napisano

> Ostrzegam przed Marek T oszukał mnie, twierdząc, że felgi nie mają bić, jak się okazuje jest

> inaczej. Poniesie konsekwencje, ale niech inni także wiedzą, że warto go unikać.

Nigdy, ale to nigdy nie powiedziałem Ci że one nie mają bić albo że są proste bo nie chciałem wyjść w razie sprawdzenia na idiotę. Byłem otwarty żeby jechać je sprawdzić przy Tobie, ale ty przyjechałeś w niedzielę i do tego jak mnie nie było. Wziąłeś je, nie sprawdziłeś a teraz masz dziwne pretensję że Cię oszukałem icon_rolleyes.gif

Napisano

> przyznaję auto zrobione ze smakiem, gratulacje

blush.gif Dziękuje blush.gif

Napisano
  • Autor

Tak mam pretensje, bo powiedziałeś, że jeździłeś na nich i wszystko było ok, a tym czasem musiałem prostować 4 koła wydając na to 200zł, to jest twoim zdaniem uczciwe? Nie dało się tego nie czuć w czasie jazdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.