Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GM / Opel / Silnik 1.6 Turbo 180 KM

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktoś z Was posiada lub jeździł Oplem Insignia lub Astra z doładowanym silnikiem benzynowym o pojemności skokowej 1.6 o mocy 180 KM i momencie obrotowym 240 Nm ?

Napisano

1,6 nie miałem okazji...

1,4T 140KM daje radę ok.gif

Zobaczymy jak z żywotnością... kwestia czasu..

Napisano

Jeździł i ma, a o co pytasz?

Napisano

W najgorsze mrozy 12l, tak teraz w granicach 10l, odcinki 5km, postój kilka godzin i 5km.

Napisano

> W najgorsze mrozy 12l, tak teraz w granicach 10l, odcinki 5km, postój kilka godzin i 5km.

to w normie hmm.gif

Napisano

Znośnie, VC 1.6 16V 105KM paliła tyle samo. Autostrada tempomat na 130km/h spaliła 7.3/100km.

Napisano

> Znośnie, VC 1.6 16V 105KM paliła tyle samo. Autostrada tempomat na 130km/h spaliła 7.3/100km.

mój fiacior 1,4 150 KM pali podobnie na kapciach 225, ale t-jet najoszczędniejszy nie jest i tez przewaznie bardzo krótkie odcinki robię.

średnią z kompa po miescie mam 9,4, gdzie w stilo z tej samej pojemności i 95 KM, ale duzo mniejszej masy miałem poniżej 8 l ok.gif

Napisano

To są dane dla zimówek 205, zobaczymy co będzie na letnich.

Napisano

Moja Lala 2.0T przy normalnej jezdzie miejskiej potrzebuje 10l

Napisano

> Moja Lala 2.0T przy normalnej jezdzie miejskiej potrzebuje 10l

zacny wynik, ale czym to jest spowodowane, wieksza pojemność, większa masa i spalanie jak silnik o dużo mniejszej pojemności.

Zastanawia mnie co w takim razie taki Fiat czy Opel źle robią? niewiem.gif

Napisano

Trochę może dziwnie zestopniowana skrzynia, na początku brała mi 14l, cały czas się uczę. wink.gif Jeszcze pytanie jakie warunki jazdy, jaka moc etc.. wink.gif

Napisano

Tak z ciekawosci sie spytam. Po co komu wiedziec czy jakis silnik spali 0.5 ltr/100km wiecej lub mniej? Jak Ci sie podoba jezdzenie tym autem to kupuj. Stac Cie na auto to i stac Cie na paliwo - proste.

Napisano

> Stac Cie na auto to i stac Cie na

> paliwo - proste.

Święta racja ok.gifok.gif

Napisano

Kiedy Michal nie pytał jeszcze o nic, oprócz tego czy jeździ ktoś. zlosnik.gif Rado się pytał z ciekawości. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> zacny wynik, ale czym to jest spowodowane, wieksza pojemność, większa masa i spalanie jak silnik o

> dużo mniejszej pojemności.

> Zastanawia mnie co w takim razie taki Fiat czy Opel źle robią?

a to myslales ze jak bedzie 1.4 pod maska, nawet mimo tego ze ma 150KM to bedzie palil mniej niz taki o wiekszej pojemnosci z ta sama moca? zlosnik.gif

Napisano

> a to myslales ze jak bedzie 1.4 pod maska, nawet mimo tego ze ma 150KM to bedzie palil mniej niz

> taki o wiekszej pojemnosci z ta sama moca?

To jest oczywiste

Napisano

> a to myslales ze jak bedzie 1.4 pod maska, nawet mimo tego ze ma 150KM to bedzie palil mniej niz

przy palowaniu nie, przy spokojnej jezdzie na pewno mniej -> pojemnosc

Napisano

> zacny wynik, ale czym to jest spowodowane

Pewnie tym, że porównujesz spalanie dwóch różnych kierowców w dwóch róznych miastach. grinser006.gif

Napisano

> przy palowaniu nie, przy spokojnej jezdzie na pewno mniej -> pojemnosc

to sie chyba tylko przy silniku 0.9 twin air sprawdzi zlosnik.gif

Napisano

Nie o to pytałem, bo pierwszy dzień na forum nie jestem wpysk.gif Kolega ma 2,0 T w ciężkiej budzie i pali tyle co fiata 1,4 T w lżejszej budzie, czy 1,6 T Opla 180 KM,więc czym to jest spowodowane, ze Laguna pali tyle samo?

Napisano

> Pewnie tym, że porównujesz spalanie dwóch różnych kierowców w dwóch róznych miastach.

ale ja w korkach nie jeżdzę, raczej u mnie są warunki sprzyjające ok.gif

Napisano

jeżeli by nie było różnicy to by nikt nie pakował się w ten Downsizing zlosnik.gif

Napisano

> jeżeli by nie było różnicy to by nikt nie pakował się w ten Downsizing

na stawkach OC oszczedzaja grinser006.gif

Napisano

> na stawkach OC oszczedzaja

Ale to anomalium (stawki OC zależne od pojemności) działa jeszcze gdzieś poza Polską?

Mam 1.4T (122KM). Na trasie Gdańsk-Kraków, Kraków-Gdańsk z załadowanym do końca bagażnikiem i 3 osobami na pokładzie spalił 6.1l/100km. Jazda przeciętnie 100-120km/h (chociaż na południu "troszkę" szybciej 270751858-jezyk.gif)

Po mieście wychodzi 7,5 - 9l

Napisano

> na stawkach OC oszczedzaja

to już user na tym zyskuje, ale głównie producentom chodzi o to, że w warunkach testowych zużycia paliwa mogą wycisnąć małe spalanie (które ma się nijak do rzeczywistego zlosnik.gif) a przez to spełnić wymagania emisji spalin dla norm EURO. I tak producent zadowolony bo sprzedaje ekologiczne samochody i user, kupując samochód cieszy się, że ma KM jak w 2 litrówce a spalanie 1.4 tylko czemu później na forach motoryzacyjny często padają pytania ile komuś pali samochód bo on jakoś nie może uzyskać tego co deklarował producent grinser006.gif

Napisano

> czemu później na forach motoryzacyjny często padają pytania ile komuś pali samochód bo on

> jakoś nie może uzyskać tego co deklarował producent

Jak nie potrafi jeździć, to nie może uzyskać. Da się zejść nawet poniżej. Normalna jazda oczywiście powoduje większe spalanie, ale nie są to rozbieżności jakoś zdecydowanie większe niż przy innych silnikach. Oczywiście jak ktoś bezmyślnie ciśnie, albo ma non stop korki, to spali dużo więcej niż deklaruje producent.

Napisano

> Jak nie potrafi jeździć, to nie może uzyskać. Da się zejść nawet poniżej. Normalna jazda oczywiście

> powoduje większe spalanie, ale nie są to rozbieżności jakoś zdecydowanie większe niż przy

> innych silnikach. Oczywiście jak ktoś bezmyślnie ciśnie, albo ma non stop korki, to spali dużo

> więcej niż deklaruje producent.

no właśnie. Mnie się T-Jet podoba głównie dlatego, że jest uniwersalny. Jak jadę spokojnie i oszczędnie to pali mniej więcej tyle co wolnossący 1.4 (bez specjalnego starania można zejść w trasie do 6l/100 lub trochę poniżej). Jak chcę przycisnąć to mam czym i TIRa na trasie wyprzedzę sprawniej niż wolnossącym 1.4. Oczywiście pewnie przy takim manewrze spali więcej, chociaż tez niekoniecznie, bo przy niższych obrotach mam większy moment i nie muszę tak redukować biegów jak w wolnossącym. Więc dla mnie - same zalety. No i tak jak napisałeś - jak ktoś nie umie jeździć tylko ciśnie po pedałach bez większego sensu, to pewnie spali mu za dużo zlosnik.gif

Napisano

> Jak nie potrafi jeździć, to nie może uzyskać. Da się zejść nawet poniżej. Normalna jazda oczywiście

> powoduje większe spalanie, ale nie są to rozbieżności jakoś zdecydowanie większe niż przy

> innych silnikach. Oczywiście jak ktoś bezmyślnie ciśnie, albo ma non stop korki, to spali dużo

> więcej niż deklaruje producent.

no tak zapomniałem o Twoich zdolnościach ekodriwingu grinser006.gif ale to jest wyjątek potwierdzający regułę zlosnik.gif

Napisano

> to sie chyba tylko przy silniku 0.9 twin air sprawdzi

przy kazdym. Kwestia skali. I tak spalanie glownie zalezy od stylu jazdy

Napisano

> Mam 1.4T (122KM). Na trasie Gdańsk-Kraków, Kraków-Gdańsk z załadowanym do końca bagażnikiem i 3

> osobami na pokładzie spalił 6.1l/100km. Jazda przeciętnie 100-120km/h

Coś mało mnie się widzi 270751858-jezyk.gif Mój spaliłby pewnie z 7l/100km albo i trochę więcej, bo zauważyłem że ten silnik jest dość wrażliwy na obciążenie kabiny pasażerskiej. Jak jadę sam to racja, okolice 6,1/100 są jak najbardziej do zrobienia ok.gif No chyba, że większośc drogi przemierzyłbym z prędkością 100km/h a nie 120km/h wink.gif Aha, silnik TSI w aucie z podpisu wink.gif

Napisano

100km/h to i moja spali w granicach 6.5l/100km, a nawet ciut poniżej.

Napisano

> 100km/h to i moja spali w granicach 6.5l/100km, a nawet ciut poniżej.

U mnie wygląda to tak, że jak jadę sam z prędkością ~100km/h to łyka ciut ponad 6/100. Jak jadę te 120km/h to w 7/100 powinienem się zmieścić. Jednak jak auto jest obciążone 3 osobami + cały bagażnik to przy 120km/h już zbliża się do 8/100, więc niemało.

Napisano

No to przy nieobciążonym ciut tak ze 0.2-0.3 więcej, i przy obciążonym mniej więcej tyle samo mniej. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.