Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti, pytanie o filtr oleju i olej

Featured Replies

Napisano

Przyszła pora na wymianę oleju i chcę zalać coś innego. Rok temu zalałem Castrol EDGE 5W40, teraz rozważam zalanie Mobil1 5W30. I tu pytanie, czy mogę zalać 5W30 (producent zaleca 5W40)? Wcześniej jak auto było na stanie salonu był zalewany olej GM 5W30, ale on nie spełnia norm wymaganych przez producenta dla silników diesla.

I jeszcze jedno pytanie o filtr oleju. Czy występują zamienniki filtra oleju do silników diesla? W ASO wołają 120zł, na Allegro stoją po 48 zł tylko mam obawy, żeby nie była to jakaś podróbka.

Napisano

> Przyszła pora na wymianę oleju i chcę zalać coś innego. Rok temu zalałem Castrol EDGE 5W40, teraz

> rozważam zalanie Mobil1 5W30. I tu pytanie, czy mogę zalać 5W30 (producent zaleca 5W40)?

> Wcześniej jak auto było na stanie salonu był zalewany olej GM 5W30, ale on nie spełnia norm

> wymaganych przez producenta dla silników diesla.

Zalej po prostu Mobila 5W50 ok.gif

5W30 nie ryzykowałbym jeśli producent nie zaleca.

Napisano

Bralem od tego goscia. Podejrzewam ze ktos nie dostal tego filtra do samochodu i idzie z nim na allegro teraz.

Ostatnio bralem z tego adresu , bo filtr powietrza tez warto wymienic nawet jesli nie zalecany. A co do olejow to Inter Cars kupilem w dobrej cenie z klasa C3 olej Castrol 5W40, bo jak zalecaja to ma byc taki co do 5W50 to nie wiem czy nie jest przereklamowany.

Napisano

> A co do olejow to Inter Cars kupilem w dobrej cenie z klasa C3 olej Castrol 5W40, bo jak

> zalecaja to ma byc taki co do 5W50 to nie wiem czy nie jest przereklamowany.

No bo jak niby przecietny smiertelnik ma roznice w olejach wyczuc hmm.gif

W Laczku mam teraz Castrola Edge Sport 5W40, a w Fabii Mobila 1 5W50 i dla mnie to jeden grom, uwazam ze rownie dobrze moglbym se Lotosa zalac, co i przy najblizszych wymianaach uczynie ok.gif

Napisano

> Przyszła pora na wymianę oleju i chcę zalać coś innego. Rok temu zalałem Castrol EDGE 5W40, teraz

> rozważam zalanie Mobil1 5W30. I tu pytanie, czy mogę zalać 5W30 (producent zaleca 5W40)?

> Wcześniej jak auto było na stanie salonu był zalewany olej GM 5W30, ale on nie spełnia norm

> wymaganych przez producenta dla silników diesla.

Możesz nalac 5W30 bez problemu. Dodatkowo powiem, że wszystkie ASO GM serwisujące Chevrolety mają obowiązek wlewania tylko oleju 5W30 do silników diesla pod groźbą utraty gwarancji. To po głośnym problemie z filtrem DPF u jednego z taxiaży (było w turbokamerze). Powiedziano mi w serwisie, że jak wleje inny olej i coś mi padnie w silniku to nie mam na niego gwarancji.

Napisano
  • Autor

> Możesz nalac 5W30 bez problemu. Dodatkowo powiem, że wszystkie ASO GM serwisujące Chevrolety mają

> obowiązek wlewania tylko oleju 5W30 do silników diesla pod groźbą utraty gwarancji. To po

> głośnym problemie z filtrem DPF u jednego z taxiaży (było w turbokamerze). Powiedziano mi w

> serwisie, że jak wleje inny olej i coś mi padnie w silniku to nie mam na niego gwarancji.

W takim przypadku ASO GM może sobie pogadać. Instrukcja obsługi i książka serwisowa jasno piszą, że musi to być olej 5W40 spełniający normy, których nie spełnia olej GM.

Napisano

> W takim przypadku ASO GM może sobie pogadać. Instrukcja obsługi i książka serwisowa jasno piszą, że

> musi to być olej 5W40 spełniający normy, których nie spełnia olej GM.

To nie jest wymysł ASO takie wytyczne dostali z centrali GM i obowiązują wszystkie ASO.

W książce serwisowej jest napisane, że parametry techniczne samochodu mogą ulec zmianie i to co tam jest wydrukowane może byc nieaktualne.

Napisano

> To nie jest wymysł ASO takie wytyczne dostali z centrali GM i obowiązują wszystkie ASO.

> W książce serwisowej jest napisane, że parametry techniczne samochodu mogą ulec zmianie i to co tam

> jest wydrukowane może byc nieaktualne.

Zapytamy na infolinii.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie o filtr oleju. Czy ktoś z Was montował koreański zamiennik? Pytam, ponieważ gość w sklepie zaoferował mi koreański filtr (nazwy nie pamiętam) za 30zł. Warte to coś?

Napisano

Jak jakosc jest taka sama jak filtra kabiny, ktory kupilem kiedys - to nie polecam.

Cena jest zbyt niska jak na dobra jakosc. Mann kosztuje dwa razy wiecej i chyba to cos tlumaczy.

Napisano

> Jak jakosc jest taka sama jak filtra kabiny, ktory kupilem kiedys - to nie polecam.

> Cena jest zbyt niska jak na dobra jakosc. Mann kosztuje dwa razy wiecej i chyba to cos tlumaczy.

A na takich elementach nie warto oszczędzać, bo to naprawdę kropla w porównaniu z całkowitymi kosztami eksploatacji smile.gif

Napisano
  • Autor

> A na takich elementach nie warto oszczędzać, bo to naprawdę kropla w porównaniu z całkowitymi

> kosztami eksploatacji

Wiem, że nie warto oszczędzać. Zależy mi na czasie, chcę jak najszybciej wymienić olej, stąd szukam filtra oleju. We Wrocławiu jak na razie trafiłem na filtr w ASO za 120zł, i ten w sklepie za 30zł. Na Allegro są za 50zł, ale nie będą go miał na jutro.

Napisano

> Możesz nalac 5W30 bez problemu. Dodatkowo powiem, że wszystkie ASO GM serwisujące Chevrolety mają

> obowiązek wlewania tylko oleju 5W30 do silników diesla pod groźbą utraty gwarancji. To po

> głośnym problemie z filtrem DPF u jednego z taxiaży (było w turbokamerze). Powiedziano mi w

> serwisie, że jak wleje inny olej i coś mi padnie w silniku to nie mam na niego gwarancji.

Mam oficjalną informacje z GM ze w zadnym wypadku nie wolno stosowac olejow innych niz zalecane dla danego silnika. Czyli 5W30 dla silnika z DPF jest niedopuszczalne.

Podajcie serwis ktory wam taki olej zalecil. Oto tresc

Szanowny Panie

Uprzejmie informujemy, ze otrzymalismy Pana maila z dnia 30/03/2010r. w sprawie oleju silnikowego do Chevroleta Lacetti z silnikiem 2.0 TCDI rok produkcji 2007.

Pragniemy poinformowac, ze do silnikow 2.0 diesel w Chevrolecie Lacetti z silnikiem 2.0 TCDI musi byc stosowany olej 5W40 koniecznie spelniajacy norme C3.

Z wyrazami szacunku

Franciszek Szelag

Dział Obsługi Klienta GM

Napisano
  • Autor

> Mam oficjalną informacje z GM ze w zadnym wypadku nie wolno stosowac olejow innych niz zalecane dla

> danego silnika. Czyli 5W30 dla silnika z DPF jest niedopuszczalne.

> Podajcie serwis ktory wam taki olej zalecil.

Czyli możemy w zasadzie zalewać tylko Castrole EDGE lub Magnatec. Żaden inny nie spełnia normy ACEA C3 i jest 5W40. Najświeższa instrukcja obsługi pisze również o 0W40 dla temp. niższych niż -25 stopni.

Napisano

> Mam oficjalną informacje z GM ze w zadnym wypadku nie wolno stosowac olejow innych niz zalecane dla

> danego silnika. Czyli 5W30 dla silnika z DPF jest niedopuszczalne.

> Podajcie serwis ktory wam taki olej zalecil. Oto tresc

> Szanowny Panie

> Uprzejmie informujemy, ze otrzymalismy Pana maila z dnia 30/03/2010r. w sprawie oleju silnikowego

> do Chevroleta Lacetti z silnikiem 2.0 TCDI rok produkcji 2007.

> Pragniemy poinformowac, ze do silnikow 2.0 diesel w Chevrolecie Lacetti z silnikiem 2.0 TCDI musi

> byc stosowany olej 5W40 koniecznie spelniajacy norme C3.

> Z wyrazami szacunku

> Franciszek Szelag

> Dział Obsługi Klienta GM

Łeeee, ja lałem Mobila 0W40, Castrola Edge 5W40, w ASO wlali mi raz jakiegoś Elfa 0W30 chyba, a ostatnio wlałem Magnateca 5W40.

I co? I nic.

A te zalecenia to wymyślają tylko po to, żeby potem mieć powód do wykręcania się od gwarancji.

Napisano

Zlałem po 1470 km to co fabryka zalała ( nikt nie potrafił określić jaki to był olej ). Zalałem Castrol Edge Sport 5W-40 niby nie spełniający norm DPF'u. Auto przy rozruchu zrobiło się cichsze. icon_rolleyes.gif

Teraz przy wymianie pójdzie Total INEO ECS 5W-30 do DPF'u, paliwooszczędny icon_rolleyes.gif

Nie czytam więcej opinii na różnych forach bo zgłupieć idzie biglaugh.gif

Na tym Castrolu DPF dopala się przy jeździe miejskiej co 750 km czyli i tak rzadziej niż w instrukcji.

Może to kwestia bezsiarkowego GTL'a z Shell'a niewiem.gif

Napisano

> Czyli możemy w zasadzie zalewać tylko Castrole EDGE lub Magnatec. Żaden inny nie spełnia normy ACEA

> C3 i jest 5W40. Najświeższa instrukcja obsługi pisze również o 0W40 dla temp. niższych niż -25

> stopni.

Totalna bzdura dla mnie. Total Ineo ECS jest 5W-30 jest low saps, dedykowany do DPF i spełnia C2, czyli klasę wyższą od C3.

Napisano

> Totalna bzdura dla mnie. Total Ineo ECS jest 5W-30 jest low saps, dedykowany do DPF i spełnia C2,

> czyli klasę wyższą od C3.

Wejdz na strone z normami olejow i zobaczysz roznice, bo na papierze sa widoczne. Moze po 15kkm nie ma ale przy 150kkm moze beda widoczne.

To jest tak jak jezdzenie na oleju opalowym po pierwszych kilometrach nie widac roznicy, a potem nagle auto staje bez powodow.

Napisano

> Teraz przy wymianie pójdzie Total INEO ECS 5W-30 do DPF'u, paliwooszczędny

To w końcu można do tego diesla 5W30 czy nie?

Bo jeśli silnik nie przystosowany, to nie radziłbym - lepiej pozostać przy 5W40.

Napisano

> To w końcu można do tego diesla 5W30 czy nie?

> Bo jeśli silnik nie przystosowany, to nie radziłbym - lepiej pozostać przy 5W40.

Kazdy z nas jest dorosly i umie czytac, wiec do niego nalezy decyzja co wleje do silnika w swoim samochodzie.

Napisano

> o 5W30 - czy taki olej nadaje się do tego silnika?

W serwisie powiedzieli jednoznacznie. Ma być low saps i najlepiej 5W-30. Znowu ile osób tyle zdań.

Napisano

> W serwisie powiedzieli jednoznacznie. Ma być low saps i najlepiej 5W-30. Znowu ile osób tyle zdań.

Podaj nazwe tego serwisu, a gwarantuje ci ze wkrotce zmieni zdanie.

Stanowisko GM jest jednoznaczne i masz je w mojej odpowiedzi. Ja leje 5W40 z klasa C3.

Napisano

Jezeli spelnia klase C3 to tak.

Napisano

OK, ale co jest nie tak z 5W-30 ? Bo norma C2 to akurat klasa wyższa od C3.

I jak patrzę na specyfikację wielu diesli z DPF to wszędzie jest 5W-30.

Napisano

> I jeszcze inaczej - na stronie Castrola podają jako idealny 0W-30. Też odpada ?

Daj swojego linka, bo castrol na swoje oficjalnej stronie jako odpowiedni olej dla Chevrolet Lacetti i Epica podaje Magnatec 5W40 lub 0W40. Ale po wejsciu na inne produkty widac tez ze Edge 5W40 tez spelnia ta klasyfikacje. A na tej samej tronie 0W30 nie spelnia klasy C3 wiec nie moze byc dodawany do silnikow z DPF, a oto dlaczego jest ta klasa

C3 - Nowa klasyfikacja (od 10/2004). Oleje do silników Diesla w

samochodach osobowych z filtrem cząstek stałych. Zawartość popiołów

siarczanowych maks.0,8% (HTHS > 3,5 mPas).

Napisano
  • Autor

> Jescze raz - C2 to klasa wyższa od C3

Chyba jednak nie, czym wyższa cyfra, tym wyższa klasa. Jeżeli tak by było to dlaczego producenci olejów nie wpisują tylko np. ACEA C1. Wtedy by to oznaczało, że spełnia pozostałe normy ACEA C2 i C3. A tak wymieniają wszystkie i większość olejów spełnia normy ACEA C1/C2. Tylko Mobil1 i Castrol ma ACEA C3 i wymienia tę klasę na opakowaniu.

Napisano

No sam podajesz linki w których widać że C2 to klasa wyższa od C3.

To chyba jedyna norma w której niższy współczynnik oznacza wyższą jakość.

Napisano

No chyba nie tak

ACEA A1 Jakość standardowa.

ACEA A2 Wysoka jakość standardowa.

ACEA A3 Wyższa jakość zachowania w stosunku do temperatury oraz oksydacji.

ACEA A4 Kategoria zarezerwowana dla przyszłych konstrukcji silników benzynowych wyposażonych w bezpośredni system wtrysku paliwa.

ACEA A5 Oleje silnikowe dające możliwość redukcji konsumpcji paliwa oraz umożliwiające wydłużenie rekomendowanych przez producentów przebiegów między obsługowych.

Czyli im wieksz liczba tym wieksze mymagania, wiec w klasie C bedzie to samo.

Nadal szukam opisu do klasy ACEA

Napisano

Mam racje, moze niezbyt wiarygodna strona, ale jednak

link

A oto oficjalny dokumet klasyfikujacy olej link

Wynika z niego jak i innych tekstow, roznica miedzy C2 a C3 to poziom zapobiegania i wartosci scieralnosci cylindrow podczas ich pracy. winner.gif

Napisano
  • Autor

> Pytam o lepkość. Czy 5W30 jest dopuszczony do tego silnika?

Do Diesla nie, do benzyny tak.

Napisano

Nie wszystko w temacie bo kolega chyba jednak rozmija się z prawdą.

Nadal twierdzę, że C2 to OLEJ WYŻSZEJ JAKOŚCI OD C3 więc jak najbardziej może być stosowany do VCDI.

http://www.auto-swiat.pl/poradniki,artykuly,Czy-wymiana-oleju-jest-konieczna-,Najlepszy-olej-do-twojego-auta,21799.html

"W 2004 roku stworzono też nową kategorię olejów do aut wyposażonych w filtry cząstek stałych i trójdrożne katalizatory. Oleje te spełniają normy C1, C2 lub C3. Są to tzw. oleje niskopopiołowe. Najmniej popiołów, siarki i fosforu zawierają oleje klasy C1"

To raz, a dwa ( bo nie chce mi się bardzie szukać ):

http://www.lotos.pl/handlowy/grupa_kapitalowa/lotos_oil/strona/7074

"W grupie olejów do samochodów osobowych wyposażonych w układy oczyszczania spalin w postaci filtrów cząstek stałych wyróżniono trzy klasy: C1, C2, C3. Jako kryterium rozróżnienia klas przyjęto zawartość popiołów siarczanowych tzw. SAPS (C1-najniższa, C3-najwyższa)oraz lepkość HTHS (C1,C2 niski HTHS)." - czyli C3 ma więcej popiołów niż C2.

Aby zamknąć temat zapraszam choćby na stronę TOTAL'a i opis produktu 5W-30 INEO ECS:

http://www.totalpolska.pl/lub/lubpoland....F3004DB954&

Co prawda głównie rekomenduje go koncern PSA, ale jest dedykowany do diesli z DPF

"Olej ten chroni filtr cząstek stałych przed zapychaniem, gwarantuje ciągłość pracy filtra. Zmniejszenie zużycia paliwa skutkuje również zmniejszeniem emisji CO2 przez samochód."

Myślę, że temat został wyczerpany.

5W-30 może być stosowany w silnikach diesla z DPF jeżeli ma klasę MINIMUM C3

Napisano

> 5W-30 może być stosowany w silnikach diesla z DPF jeżeli ma klasę MINIMUM C3

Ale ja nie pytam o ogólniki, ani o klasy C, ani o PDF. Pytam, czy konkretnie ten silnik może mieć zalany olej o lepkości 5W30?

Bo do takiego oleju silnik musi być mechanicznie przystosowany, a nie każdy jest i wtedy taki silnik może nie mieć dobrego smarowania.

Napisano

> Może być jak najbardziej.

dlatego do Chevrolet/Opel ze wzgledu na rodzaj stosowanego DPF moze miec w dieslu klase C3 i lepkosc 5W40 nie inny, dla Peugeot'a ktory uzywa innego DPF moze i na pewno 5W30 jest dobrym olejem.

Napisano

Co chwilę piszesz kolego co innego. Zobacz sam:

rwicik:

Ty:

> Jezeli spelnia klase C3 to tak.

Z tą odpowiedzią się zgadzam dodając tylko informacje, że "minimum klasę C3".

A z drugiej strony nie dziwmy się, że użytkownik w głowie ma mętlik jeżeli przeczyta taki post. Ile osób próbowało przekonać, że C3 to klasa wyższa od C2 ?

Napisano

Klasa C2 jest glownie uzywana przez Peugeot. Wg SAPS jest to klasa rownorzedna dla klasy C3, rozni sie tylko jakoscia wykonania i wg Castrol jest ona lepsza. W takim przypadku pozostaje tylko korzystanie z wartosci lepkosciowej i tutaj sa rozbieznosci pomiedzy Peugeot a Opel/Chevrolet. Pierwszy zalece 5W30 a drugi 5W40.

Dlatego zamykajac temat ja bede wybieral zawsze do mojego diesla TCDI z DPF olej 5W40 w klasie nie gorszej jak C3 offtopic.gif

A tak BTW to dzialania marketingowe firm olejowych nie znaja granic, a tworzenie nowych klas olejowych nie konczy sie.

Napisano

A ja spróbuję tego Ineo ECS i podzielę się z Wami spostrzeżeniami, jeżeli takowe będą grinser006.gif Pozdrawiam Was i Wesołych Świąt smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.