Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po sąsiedzku- Zagaka palio 1.2 75 LPG

Featured Replies

Napisano

Witam, ja z kacika obok zlosnik.gif

Pacjent to palio 1.2 75 +LPG. Auto gaslo podczas jazdy, zapalala sie kontrolka wtrysku zarowno na gazie jak i na benzynie.

Autko podpieto pod kompa- ECU sie rozjechalo i poszlo do magika.

Dalsze ogledziny wskazaly spalony sterownik LPG- wymieniony + wiazka tez nowka.

Na gazie smiga bez problemu. Na benzynie obroty szaleja(1200-100 na jalowym) kontrolka juz sie nie zapala i koputer nie pokazuje zadnych bledow, mimo to silnik chodzi jak traktor, gasnie.

Sprawdzone wszystkie kabelki, wyczyszczona przepustnica, podmieniany krokowiec, podmieniona lambda (jutro jeszcze bedzie sprawdzana nowka sztuka, bo uzywka ktora byla pod reka cos nie domaga na wysokich obrotach), sprawdzone swiece, nowe kable.

Obie cewki sprawne, wszytskie czujniki OK, masa jest. Slychac pracujaca pompe paliwa na zaplonie(wiec chyba dziala;p)

Jutro mam zamiar sprawdzic jeszcze dokladnie pompe paliwa, filtr paliwa, podwojny przekaznik(tylko nie mam na podmianke).

Czy ktos ma pomysl co to moze byc? na co zwrocic jeszcze uwage?

Napisano

> Witam, ja z kacika obok

> Pacjent to palio 1.2 75 +LPG. Auto gaslo podczas jazdy, zapalala sie kontrolka wtrysku zarowno na

> gazie jak i na benzynie.

> Autko podpieto pod kompa- ECU sie rozjechalo i poszlo do magika.

> Dalsze ogledziny wskazaly spalony sterownik LPG- wymieniony + wiazka tez nowka.

> Na gazie smiga bez problemu. Na benzynie obroty szaleja(1200-100 na jalowym) kontrolka juz sie nie

> zapala i koputer nie pokazuje zadnych bledow, mimo to silnik chodzi jak traktor, gasnie.

> Sprawdzone wszystkie kabelki, wyczyszczona przepustnica, podmieniany krokowiec, podmieniona lambda

> (jutro jeszcze bedzie sprawdzana nowka sztuka, bo uzywka ktora byla pod reka cos nie domaga na

> wysokich obrotach), sprawdzone swiece, nowe kable.

> Obie cewki sprawne, wszytskie czujniki OK, masa jest. Slychac pracujaca pompe paliwa na

> zaplonie(wiec chyba dziala;p)

> Jutro mam zamiar sprawdzic jeszcze dokladnie pompe paliwa, filtr paliwa, podwojny przekaznik(tylko

> nie mam na podmianke).

> Czy ktos ma pomysl co to moze byc? na co zwrocic jeszcze uwage?

Wtryskiwacze sprawdzone ?

Napisano
  • Autor

> Wtryskiwacze sprawdzone ?

Dodam do listy i sprawdze jutro.

Zjawisko nasila na zimnym silniku, na cieplym jest troszke lepiej.

Napisano

> Dodam do listy i sprawdze jutro.

> Zjawisko nasila na zimnym silniku, na cieplym jest troszke lepiej.

A czujnik temperatury jest okej?

Napisano

ja miałem podobnie, źle była ustawiona emulacja sondy lambda. Dopiero gazownik do tego doszedł, wymieniałem już dosłownie wszystko a usunięcie usterki zajęło gaziarzowi 5minut i polegało na przestawieniu jednego pinu.

Napisano

tak się składa, że samochód trafił do mojego warsztatu. zagadka jest niezła. już praktycznie na 100% wiem co jest przyczyną takiego zachowania. zgadzam się z przedmówcą, sprawa dotyczy emulacji sondy. mam natomiast wątpliwości czy pomoże zmiana sposobu emulacji. zasięgnąłem języka u gazowników mających doświadczenie z fire'ami i tu zaskoczenie. komputer palio nie za dobrze znosi emulację i stąd wyskakujący błąd braku dostosowania parametrów. aby to się nie działo sygnał sondy powinien zostać odcięty przy pracy na gazie, nie pomaga tutaj nawet emu na masę.

oznacza to, że komputer nie powinien się uczyć parametrów na gazie, czyli powinien pracować w trybie "marchewy". jedyne co można zrobić to odcięcie marchewki przekaźnikiem. nie wiem jak to się ma do pracy właściwej na gazie, który czerpie z sygnału sondy. ważne aby ecu nie dostało tego sygnału. reset adaptacji + takie podpięcie+ adaptacja na benzynie - takie wnioski. może macie doświadczenie w tej sprawie? proszę o wypowiedzi.

Napisano

> Dodam do listy i sprawdze jutro.

> Zjawisko nasila na zimnym silniku, na cieplym jest troszke lepiej.

to sprawdziles te wtryskiwacze ?? bo miałem podobne objawy ....

Napisano

u mnie tez byly rózne jaja auto czasem chcialo jechac czasem nie podcisnienie spadało z -0,7 do -0,2bar'a mieszanka robiła sie uboga , niewiadomo oco chodziło okazało sie ze sprawdzą jest silniczek krokowy ( a ty przed podmianką resetowałes kompa bo jesli nie to nic nie da ta twoja podmianka róznych czujników lub urzadzeń) sprzawdz jescze znaki na rozżądzie czy napewno jest ok

Napisano

komp chyba powiedział pa pa. nawet po wymianie eepromu wyrzuca usterke mikroprocesora.

Napisano

> tak się składa, że samochód trafił do mojego warsztatu. zagadka jest niezła. już praktycznie na

> 100% wiem co jest przyczyną takiego zachowania. zgadzam się z przedmówcą, sprawa dotyczy

> emulacji sondy. mam natomiast wątpliwości czy pomoże zmiana sposobu emulacji. zasięgnąłem

> języka u gazowników mających doświadczenie z fire'ami i tu zaskoczenie. komputer palio nie za

> dobrze znosi emulację i stąd wyskakujący błąd braku dostosowania parametrów. aby to się nie

> działo sygnał sondy powinien zostać odcięty przy pracy na gazie, nie pomaga tutaj nawet emu na

> masę.

> oznacza to, że komputer nie powinien się uczyć parametrów na gazie, czyli powinien pracować w

> trybie "marchewy". jedyne co można zrobić to odcięcie marchewki przekaźnikiem. nie wiem jak to

> się ma do pracy właściwej na gazie, który czerpie z sygnału sondy. ważne aby ecu nie dostało

> tego sygnału. reset adaptacji + takie podpięcie+ adaptacja na benzynie - takie wnioski. może

> macie doświadczenie w tej sprawie? proszę o wypowiedzi.

U mnie jest emulacja i powiem szczerze, że komp się rozjechał.

Jest (tzn. przed uturbieniem, bo teraz od tygodnia to już nieważne) ubogo, muli go do 5 tys obr a potem dopiero dostaje kopa i takie klocki ale odpala normalnie, wolne obroty normalnie, wszystko normalnie tylko właśnie trochę muli. Mam wrażenie że po jakimś czasie jeżdżenia na benzynie wracał do normalności.

Napisano
  • Autor

> U mnie jest emulacja i powiem szczerze, że komp się rozjechał.

> Jest (tzn. przed uturbieniem, bo teraz od tygodnia to już nieważne) ubogo, muli go do 5 tys obr a

> potem dopiero dostaje kopa i takie klocki ale odpala normalnie, wolne obroty normalnie,

> wszystko normalnie tylko właśnie trochę muli. Mam wrażenie że po jakimś czasie jeżdżenia na

> benzynie wracał do normalności.

Odlacze jutro calkiem kompa od gazu, akumumulator na troszke zrobie autoadaptacje i zrobie wycieczke z 50km na samej benzynie.

Kupilem przekaznik podwojny z rozbitka. Wymienilem i bylo lepiej przez troche... Co ciekawe sytuajacja poprawia sie po kazdym jego odlaczeniu, by po kilku km na LPG wrocic to poprzedniego stanu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.