Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AutoCasco przez sieć?

Featured Replies

Napisano

Ponieważ od jakiegoś czasu ubezpieczenie OC przechodzi na nowego właściciela, mam rodzielone platności OC i AC na oba auta.

I tak - auto pierwsze, kupiłem w kwietniu, OC było ważne do marca przyszłego roku, więc szkoda było nie skorzystać. Zrobiłem rekalkulację na siebie i nie dopłaciłem do tego. Ubezpieczyłem tylko AC. W marcu tego roku skończyło się OC, więc zawarłem umowę w LibertyDirect poprzez net (było najkorzystniej). Teraz pod koniec kwietnia konczy mi się AC. Można wykupić samo AC poprzez sieć? Jakiś link do kalkulatora?

To samo będę miał z drugim autem kupionym przedwczoraj. OC ważne do października, jutro idę rejestrować i ubezpieczyć AC. Więc znów OC i AC będę miał "rozdzielone" 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Do AC trzeba obfocić auto, więc pewnie nie da rady.

No ale razem z OC da radę bez problemu, a foty też robią zlosnik.gif

Nie mam za dużego doświadczenia z ubezpieczeniami przez sieć, ale co zerknę w kalkulator to liczy albo OC+AC albo samo OC. Nie znalazłem samego AC i pytałem w Liberty, to nie ma takiej opcji (z OC jest, ale samo casco się nie da...)

Trudno - jak się nie da, to pójdę do mojej agentki, choć samo OC na mojego galaxa miała sporo drożej od tego w Liberty 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Do AC trzeba obfocić auto, więc pewnie nie da rady.

Mam pełny pakiet i nie robili mi żadnych zdjęć-ubezpieczenie w Allianz

Napisano
  • Autor

> Mam pełny pakiet i nie robili mi żadnych zdjęć-ubezpieczenie w Allianz

dziwne.... hmm.gif a co gdyby ktoś wpadł na pomysł ubezpieczenia uszkodzonego auta i potem zgłaszał szkodę? icon_eek.gif

Napisano

podobny wątek dziś się już pojawił i koledzy pisali że przy kontynuacji nie zawsze foty strzelają a przy 1 umowie z ubezpieczycielem foto być musi smirk.gif

Napisano
  • Autor

> podobny wątek dziś się już pojawił i koledzy pisali że przy kontynuacji nie zawsze foty strzelają a

> przy 1 umowie z ubezpieczycielem foto być musi

Przy kontynuacji to rozumiem, skoro w trakcie nie zgłaszał szkody, to i auto całe. A jeżeli nie całe, to co za różnica, czy zgłosi przed końcem jednej polisy czy na początku nowej wink.gif

Ale sądziłem, że przy zawieraniu nowego ubezpieczenia foto się robi (jeżeli nie, to IMO sprzyja nadużyciom zlosnik.gif)

Napisano

> Przy kontynuacji to rozumiem, skoro w trakcie nie zgłaszał szkody, to i auto całe. A jeżeli nie

> całe, to co za różnica, czy zgłosi przed końcem jednej polisy czy na początku nowej

> Ale sądziłem, że przy zawieraniu nowego ubezpieczenia foto się robi (jeżeli nie, to IMO sprzyja

> nadużyciom )

Przy pierwszej umowie "direct" z nowym ubezpieczycielem wszystko było załatwione przez telefon - OC i AC. Dwa różne auta i dwie różne osoby. W obu przypadkach nikt nawet nie zasugerował, żeby obejżeć / obfocić auto.

Napisano

No ale zawierasz na 3-4 dni przed datą obowiązywania po to żeby EWENTUALNIE obfocić auto ok.gif

Napisano

> dziwne.... a co gdyby ktoś wpadł na pomysł ubezpieczenia uszkodzonego auta i potem zgłaszał

> szkodę?

jest to możliwe gdyż informują Cię że może zadzwonić do Ciebie człowieczek z prośbą o umówienie się i obfocenie auta i sprawdzenie czy to co podałeś zgadza się w rzeczywistości ale nie musi

Napisano

Ubezpieczałem samochód przez internet w ubezpieczalni "direct" i warunkiem dla AC było obfotografowanie i obejrzenie samochodu przez ich przedstawiciela, sprawdził ilość kompletów kluczyków, typ opon i chciał do wglądu dokument zakupu również.

W ich systemie AC było ważne dopiero kilka dni po wypełnieniu kwestionariusza, a nie od razu nazajutrz jak w przypadku OC gdyz musieli sobie zagwarantować czas na tę wizję lokalną.

To było na poczatku 2008r, może od tej pory uproszczono procedurę, ewentualnie nie w każdej ubezpieczalni "direct" tak jest?

Napisano
  • Autor

> jest kalkulator a jak nie ma to na stronie konkretnego ubezpieczyciela masz

Ale mnie się rozchodzi TYLKO o AC. Wszystkie znane mi kalkulatory, po podaniu danych wypluwają 2 warianty - 1. OC, 2.OC+AC. Nigdzie nie znalazłem wariantu samo AC, dlatego pytam.

A z innej beczki.

Kupiłem używane auto. Ma opłacone OC do października. Mam zdaje się możliwość rezygnacji z tego OC. Jak to załatwić, gdybym chciał zrezygnować z tego OC i kupić pakiet OC+AC w ubezpieczalni przez sieć?

Jutro idę przerejestrować auto. Jeżeli bym zachował dotychczasowe OC, to przerejestrowaniu zrobiłbym u agenta rekalkulacje. A jeżeli chcę zrezygnować, to mam po prostu wypowiedzieć OC i zawrzeć przez sieć? cfaniaczek.gif

To jak wrócić autem od agenta do domu? Bez OC? blush.gif

Napisano

> podobny wątek dziś się już pojawił i koledzy pisali że przy kontynuacji nie zawsze foty strzelają a

Nie musi. Jeżeli auto jest nowe wink.gif

Napisano

... A jeżeli chcę zrezygnować, to mam po prostu wypowiedzieć OC i

> zawrzeć przez sieć?

> To jak wrócić autem od agenta do domu? Bez OC? ...

Agent ubezpieczeniowy poinformował mnie, że jak wypowiem OC poprzedniego właściciela to ono i tak obowiązuje do końca okresu przejściowego (o ile dobrze pamiętam 30 dni od momentu kupna auta). Więc nową polisę wykupiłem od dnia następnego po tym okresie przejściowym. W takim wypadku masz ciągłość ubezpieczenia OC.

Napisano
  • Autor

> ... A jeżeli chcę zrezygnować, to mam po prostu wypowiedzieć OC i

> Agent ubezpieczeniowy poinformował mnie, że jak wypowiem OC poprzedniego właściciela to ono i tak

> obowiązuje do końca okresu przejściowego (o ile dobrze pamiętam 30 dni od momentu kupna auta).

> Więc nową polisę wykupiłem od dnia następnego po tym okresie przejściowym. W takim wypadku

> masz ciągłość ubezpieczenia OC.

ok.gif

na wszelki wypadek zadzwonię jeszcze do LibertyDirect i zapytam jak oni to widzą hmm.gif

Napisano

axa - nie musi, przynajmniej w 2008 r.

Napisano

> Ale mnie się rozchodzi TYLKO o AC. Wszystkie znane mi kalkulatory, po podaniu danych wypluwają 2

> warianty - 1. OC, 2.OC+AC. Nigdzie nie znalazłem wariantu samo AC, dlatego pytam.

Paweł Ty leniuchu... kara.gifkara.gifkara.gif

Zajrzałeś choć do linki którą dałem cfaniaczek.gifwpysk.gif

> A z innej beczki.

> Kupiłem używane auto. Ma opłacone OC do października. Mam zdaje się możliwość rezygnacji z tego OC.

> Jak to załatwić, gdybym chciał zrezygnować z tego OC i kupić pakiet OC+AC w ubezpieczalni

> przez sieć?

> Jutro idę przerejestrować auto. Jeżeli bym zachował dotychczasowe OC, to przerejestrowaniu

> zrobiłbym u agenta rekalkulacje. A jeżeli chcę zrezygnować, to mam po prostu wypowiedzieć OC i

> zawrzeć przez sieć?

> To jak wrócić autem od agenta do domu? Bez OC?

Nie wiem bo nie miałem takiej sytuacji i jak dla mnie całe te przepisy to można o kant doopy potłuc, zamiast uprościć maxymalnie to utrudnili maxymalnie no.gifczerwona.gif

Napisano
  • Autor

> Paweł Ty leniuchu...

> Zajrzałeś choć do linki którą dałem

oto, co wypluł Twój cudowny kalkulator hehe.gif

po kliknięciu w "sprawdź składkę" odsyła do kalkulatora na stronie danego ubezpieczyciela i zaczynasz zabawę we wprowadzanie danych od nowa - efektem jest wyplucie opcji, które podałem - 1.OC, 2.OC+AC rotfl.gif

283606476-kalk.JPG

> Nie wiem bo nie miałem takiej sytuacji i jak dla mnie całe te przepisy to można o kant doopy

> potłuc, zamiast uprościć maxymalnie to utrudnili maxymalnie

to fakt sick.gif

post-6413-1435250736064_thumb.jpg

Napisano

> Nie musi. Jeżeli auto jest nowe

Dokładnie tak-przy zawieraniu kolejnej polisy zaznaczają ,że auto nie ma uszkodzeń.U mnie nikt nie robił fotek auta.Z tym ,że chciałem jeszcze dodać nie wiem czy to ma jakieś znaczenie że ja mam pakiet dealerski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.