Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samobojca na autostradzie

Featured Replies

Napisano

> W Niemczech jak jechalem pare razy, to owwszem. Wszyscy trzymaja sie prawej strony. Zdazalo sie

> pare razy ze wyprzedzalem auto na prawym pasie jadace 90, jadac lewym i majac okolo 130 - 140.

> Za mna czasem zbieralo sie kilku chetnych zeby jechac szybciej, ale nigdy zaden nie mrugnal

> ani nie podjechal pod zdezak. Cierpliwie czekali az skoncze wyprzedzac i dopiero wtedy dawali

> w palnik.

Zdajesz sobie sprawe jak wysokie sa mandaty w Niemczech za nietrzymanie wymaganego przepisami odstepu i poganianie poprzedzajacego? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Dobra to powiedzmy ze jest bardzo duzy ruch na autostradzie. Prawym pasem jedzie sznur samochodow i

> ciezarowek z predkoscia 90km/h.

> Powiedzmy ze ja wjezdzam na lewy pas ktory akurat jest wolny i jade 130 wyprzedzajac wszystkich.

> Dlatego ze sznurek na prawym pasie jest bardzo dlugi, wyprzedzanie powwiedzmy trwa 10 minut.

> Czy uwazasz, ze powinienem zjechac co jakis czas na prawy pas, zwolnic na chwile do tych 90, poto

> zeby ci ktorzy chca jechac szybciej mogli mnie wyprzedzic?

A wiesz co mnie wkurza najbardziej?

To, ze ludzie maja klapki na oczach jak te konie. Widza tylko koniec wlasnej maski. Cisne sobie rowniutkim tempem. Maly ruch na autostradzie, wiec co jakis czas pykne kierunkiem, wyprzedze i znow wracam na prawo.

Tylko dlaczego do ciezkiej cholery co druga osoba jest tak zagapiuona przed siebie, ze nie widzi pojazdfu zblizajacego sie z tylu z duzo wieksza predkoscia? I to nawet jesli ten pojazd z daleka prosi dlugimi o zrobienie miejsca?

Dopiero jak sie komus przykleisz do zderzaka to laskawie Cie zauwaza i odsuwa sie na bok.

Sytuacje gdy na autostradzie jest duzy ruch i nie ma sie gdzie odsunac to jedno. Glupota i bezmyslne blokowanie lewego pasa to drugie. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Zdajesz sobie sprawe jak wysokie sa mandaty w Niemczech za nietrzymanie wymaganego przepisami

> odstepu i poganianie poprzedzajacego?

No i dobrze. Jak widac te wysokie mandaty w tym przypadku dzialaja.

A ile to razy mi tlumaczono tu na kaciku, ze wprowadzenie surowych kar za wykroczenia w Polsce nic by nie zmienilo na drogach.

Napisano

> A wiesz co mnie wkurza najbardziej?

> To, ze ludzie maja klapki na oczach jak te konie. Widza tylko koniec wlasnej maski. Cisne sobie

> rowniutkim tempem. Maly ruch na autostradzie, wiec co jakis czas pykne kierunkiem, wyprzedze i

> znow wracam na prawo.

> Tylko dlaczego do ciezkiej cholery co druga osoba jest tak zagapiuona przed siebie, ze nie widzi

> pojazdfu zblizajacego sie z tylu z duzo wieksza predkoscia?

Ale napisz konkretnie. Z jaka predkoscia jedzie ten pojazd i z jaka predkoscia jedziesz ty?

>I to nawet jesli ten pojazd z

> daleka prosi dlugimi o zrobienie miejsca?

Nie ma takiego czegos jak proszenie dlugimi o zrobienie miejsca.

> Dopiero jak sie komus przykleisz do zderzaka to laskawie Cie zauwaza i odsuwa sie na bok.

> Sytuacje gdy na autostradzie jest duzy ruch i nie ma sie gdzie odsunac to jedno. Glupota i

> bezmyslne blokowanie lewego pasa to drugie.

Napisano

> Ale napisz konkretnie. Z jaka predkoscia jedzie ten pojazd i z jaka predkoscia jedziesz ty?

o 30-40kmh wyzsza. Co za roznica? icon_rolleyes.gif

Jesli ktos ciagnie sie lewym pasem 110kmh a ja doganiam go jadac 140 to chyba roznica predkosci jest znaczna, prawda?

Jesli dodatkowo juz z odleglosci (nieraz) kilkuset metrow prosze o zwolnienie lewego pasa to chyba moznaby oczekiwac, ze ktos sie odsunie, prawda? Zwlaszcza, jesli prawy pas jest wolny. Niestety, nagminne jest to, ze dopiero jak juz dogonisz i wytracisz predkosc to dopiero wtedy ludzie sie "budza".

> Nie ma takiego czegos jak proszenie dlugimi o zrobienie miejsca.

Nie? hmm.gif

Zawsze uwazalem, ze na drodze powinno sie dbac o zdrowy rozsadek i tzw kulture jazdy. Nie widze niczego zlego w pyknieciu raz czy dwa razy dlugimi z daleka. Nie kazdy patrzy caly czas w lusterka a bywa, ze i my zblizamy sie szybciej niz sie komus wydaje. Z reszta jest to czynnosc dosc powszechna podczas nocnych, szybkich przelotow po niemieckich autostradach. Blysniecie dlugimi widac o wiele lepiej niz kierunkowskaz szybko zblizajacego sie samochodu.

Proszenie dlugimi o miejsce to jedno, przyklejenie sie do zderzaka i napier....nie dlugimi ile wlezie to drugie. Wydaje mi sie, dostrzegasz roznice. icon_rolleyes.gif

Z reszta swiatla to uzyteczna rzecz. Mozna dac znac kierowcy TIRa, ze moze sie ladowac na lewy - mozna tez dac mu znac, ze juz moze sie wrocic na prawy, itd... Przyklady mozna by mnozyc.

Moim zdaniem najwazniejsze zasady na drodze:

1. Dzis ja Tobie - jutro Ty mi

2. Nie czyn drugiemu co Tobie niemile

3. Jedz i daj jechac innym

Jak sie pamieta o tych 3 zasadach to jazda robi sie o wiele spokojniejsza i przyjemniejsza.

Napisano

> http://www.smog.pl/wideo/32788/151_kilometrow_w_51_minut/ zastanawia mnie albo gosc byl pijany albo

> nacpany albo kierowca rajdowy bo normalny czlowiek by tak nie ryzykowal

Ładnie.... swoją drogą w 1:39s jakiś dostawczak ładnie zmienił pas. Nie patrząc do tyłu ot tak sobie żółwim tempem wyprzedzał inne pojazdy. Niezły też ruch na tej autostradzie. Jazda pasami awaryjymi też wspaniała.

Normalnie filmik nie na motokacik, tylko kacik niżej wink.gif

Napisano

> dobry skurczybyk ja bym sie tak nie odważył

nie dobry tylko głupi no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.