Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samobojca na autostradzie

Featured Replies

Napisano

> Tu masz nawet dalszą czesc.

Strasznie kiepsko sie to BMW zbiera.

Napisano

> Idoitów powiadasz...Lecą w okolicach dozwolonej na autostradzie i idiotów?

Dokładnie, Czesi tak jak my mają ruch prawostronny...

A skoro gość może wyprzedzać częściej po prawym skrajnym pasie niż po lewym to oznacza, że coś jest jednak nie tak!!!!!

Napisano

> A o ruchu prawostronnym słyszałeś? Nie Twoja sprawa ile inni jadą.

Skoro nie "Twoja sprawa ile inni jadą", to TYM bardziej nie Twoja sprawa którym pasem inni jadą. Łamać dozwoloną prędkość można, ale za żadne skarby nie wolno łamać zasady jazdy prawym pasem. Zastanów się Kolego zanim coś napiszesz.

Napisano

> Raczej zmusza bo widac auta ktore uciekaja na bok,a jakby ktos go nie zauwazyl w lusterku,co by

> bylo??

Nikogo nie zmusza, to że niektórzy uciekają z pasa szybszego, to jest logiczne. Gdyby ktoś nie zauważył w lusterku, to właśnie koleś wtedy wyprzedza go z prawej, bowiem szkoda mu czasu na burackie mruganie światłami, czy włączanie kierunkowskazu. Natomiast w skrajnych przypadkach widać, że w tej BMW oprócz pedału gazu jest też hamulec. Ktoś, kto choć raz w ten sposób jeździł, wie, że do takiej jazdy nie wystarczy zdać egzaminu na PJ. Trzeba wykazać się dużo większym refleksem od pozostałych uczestników drogi, dobrze znać prawa fizyki i oczywiście posiadać zdolności techniczne w prowadzeniu auta. Na filmie widać nie brakuje tych aspektów kierowcy.

Kiedyś jechałem z kuzynem Mercedesem W124, którego Vmax to 210 km/h, a my trasę ze Słupska do Lęborka (47km) zrobiliśmy dokładnie 17 minut w środku dnia w dzień powszedni. Średnia prędkość ponad 160 i jazda cały czas drogą krajową z jednym pasem ruchu w jednym kierunku.

Inny przykład, kolega kupił nowego malucha (to było w 1997r) i założył się ze mną, że przejedzie odcinek 25 km pod Słupskiem w czasie poniżej 14 minut. Wsiadłem z nim, była godz. 5 nad ranem, jechaliśmy odebrać znajomego z dworca PKP. Włączyłem stoper i wykręcił czas 14 minut i 10 sek.. Zakład przegrał, ale i tak dało to średnią powyżej 105 km/h, a wiadomo ile maluch jechał na maxa. Droga nie była zaliczana nawet do drugorzędnych.

Napisano

Gratuluję kuzyna. Rzeczywiście jest z kogo być dumnym.

Napisano

> Dokładnie, Czesi tak jak my mają ruch prawostronny...

> A skoro gość może wyprzedzać częściej po prawym skrajnym pasie niż po lewym to oznacza, że coś jest

> jednak nie tak!!!!!

Mają to, co i my, czyli bydło - pusta droga(niekoniecznie w TYM przypadku) i TRZEBA lewym pasem jechać.

Napisano

U nas to już nawet w miastach lewy pas jedzie wolniej od prawego bo wszyscy sobie chyba za punkt hobnoru stawiają, żeby się na nim znaleźć...

Napisano

> Skoro nie "Twoja sprawa ile inni jadą", to TYM bardziej nie Twoja sprawa którym pasem inni jadą.

> Łamać dozwoloną prędkość można, ale za żadne skarby nie wolno łamać zasady jazdy prawym pasem.

> Zastanów się Kolego zanim coś napiszesz.

Tu chodzi o co innego. Jak na 3 pasach ktoś leci lewym 160km/h a my jedziemy 110km/h prawym to wszystko fajnie i nikt nikomu nie wadzi.

Co innego jak ten wolny wyprzedza bez zwiększenia prędkości tak, żeby na lewym pasie przebywać jak najkrócej i nie budować karawany za sobą!

Napisano

> U nas to już nawet w miastach lewy pas jedzie wolniej od prawego bo wszyscy sobie chyba za punkt

> hobnoru stawiają, żeby się na nim znaleźć...

We Wrocławiu to ten lewy bywa w najlepszym stanie, bez dziur itp. - tylko tym można wytłumaczyć takie zachowanie. waytogo.gif

Napisano

> A o ruchu prawostronnym słyszałeś? Nie Twoja sprawa ile inni jadą.

Jak by to powiedzieć...Ze DWÓCH może tam NIE wyprzedzało jadąc lewym pasem na autostradzie - pozostali byli w trakcie wyprzedzania - a podobno z lewej strony wyprzedzamy...I niestety, to również MOJA sprawa, ile inni jadą. Skoro buras może pod 200 jechać, to dlaczego mi nie wolno łamać innego przepisu i jechać 130 lewym pasem?

Napisano

> Jak by to powiedzieć...Ze DWÓCH może tam NIE wyprzedzało jadąc lewym pasem na autostradzie -

> pozostali byli w trakcie wyprzedzania - a podobno z lewej strony wyprzedzamy...I niestety, to

> również MOJA sprawa, ile inni jadą. Skoro buras może pod 200 jechać, to dlaczego mi nie wolno

> łamać innego przepisu i jechać 130 lewym pasem?

najwidoczniej bycie burakiem od predkosci to mniejsze buractwo niz jezdzenie lewym pasem screwy.gifrotfl.gif

Napisano

> najwidoczniej bycie burakiem od predkosci to mniejsze buractwo niz jezdzenie lewym pasem

nic nie rozumiesz. Miszcze kierownicy jeżdżą szybko ale bezpiecznie, więc niebezpieczeństwo jest znikome. Jak ktoś jedzie lewym pasem zamiast prawym, to powoduje ogromne niebezpieczeństwo i co gorsza wkurw u miszcza, więc jest burak i już. zlosnik.gif

Napisano

Nie chodzi o buractwo tylko o to, że jedno zachowanie przeszkadza innym, a drugie nie.

Czy jadącemu 130km/h prawym pasem przekadza jak ktoś minie go 20km/h szybciej z lewej strony (poza urażeniem dumy)?

Napisano

> Nie chodzi o buractwo tylko o to, że jedno zachowanie przeszkadza innym, a drugie nie.

> Czy jadącemu 130km/h prawym pasem przekadza jak ktoś minie go 20km/h szybciej z lewej strony (poza

> urażeniem dumy)?

mnie nie pytaj, ja sie nie gniewam gdy ktos mnie wyprzedza.. wink.gif uwazam jednak, ze "wiekszego zla" dopuszcza sie ten co co jedzie na zlamanie karku (nie tylko swojego), niz ten co jedzie z przepisowa predkoscia lewym pasem

ja jednak nie mam dostepu do autostrady, a w zyciu takowa jechalem moze z 6 razy, wiec co ja tam wiem wink.gif

jesli stan drogi pozwala mi na jazde prawym pasem, to go uzywam ... ale gdy jest dziurawy lub ma koleiny, to zjezdzam z niego i jade lewym tak aby nie blokowac ruchu pozostalym samochodom ktore jada z przepisowa predkoscia (+-10km/h) ... jak sie komus spieszy to zapraszam na prawa strone z dziurami

Napisano

> Widzę, że Czesi też mają "problem lewego pasa"

duzo mniejszy niz u nas

zwlaszcza, ze to bylo w dosyc sporym ruchu wiec nic dziwnego, ze ruch sie rozklada na wszystkie pasy

u nich takich baranow jak u nas gdzie jest zupelnie pusta droga a delikwent jedzie lewym pasem "bo tak" nie zauwazylem

Napisano

> Oni taką jazde chyba mają genetycznie

Ludzie z tamtych stron wogóle mają jakąś smykałe do jazdy...

Napisano

> Ludzie z tamtych stron wogóle mają jakąś smykałe do jazdy...

albo to hehe.gif

sory że nie przeedytowałem ale mi jakieś cuda wychodzą przy edycji linków do filmów

Napisano

Jak jechałem z szwagrem (Turkiem) to gdy ludzie byli na pasach to nie zwalniał tylko zaczynał trąbić zlosnik.gif

Napisano

chyba tendencje do samounicestwiania, ale czego oczekiwac od dzikusow?

Napisano

> chyba tendencje do samounicestwiania, ale czego oczekiwac od dzikusow?

jak jeszcze kolesia w tej 330d moge zrozumiec ze sobie jezdzi szybko tak tego totalnie nie pojmuje ..

jaki sens ma rozpedzanie sie i "rzucanie" autem na boki na prostej drodze ?

hehe.gif ktos mnie oswieci ? zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> jak jeszcze kolesia w tej 330d moge zrozumiec ze sobie jezdzi szybko tak tego totalnie nie pojmuje

> ..

> jaki sens ma rozpedzanie sie i "rzucanie" autem na boki na prostej drodze ?

> ktos mnie oswieci ?

Wg mnie chodzi o adrenalinke smile.gif

I chęć popisania się przed innymi, wg mnie to jednak nie takie proste żeby przy takiej prędkości obrócić autem i znów jechać prosto

Napisano

> Wg mnie chodzi o adrenalinke

> I chęć popisania się przed innymi, wg mnie to jednak nie takie proste żeby przy takiej prędkości

> obrócić autem i znów jechać prosto

no nie jest to proste. moim zdaniem wrecz loteria ( jak widac na filmikach ) wiec po co wogole probowac ?

jesli chodzi o goscia z bmw to np wiele czynnikow sklada sie na taki wyscig ( umiejetnosci kierownika, auto , przygotowanie auta , opony , zawieszenie itd. )

a w przypadku tych arabow to albo sie uda albo nie ?

Napisano

> jak jeszcze kolesia w tej 330d moge zrozumiec ze sobie jezdzi szybko tak tego totalnie nie pojmuje

> ..

> jaki sens ma rozpedzanie sie i "rzucanie" autem na boki na prostej drodze ?

> ktos mnie oswieci ?

jaki jest sens przejezdzania jak najszybciej odcinka 400m ?

oswiecisz mnie ? grinser006.gif

Napisano

> jaki jest sens przejezdzania jak najszybciej odcinka 400m ?

> oswiecisz mnie ?

no przeciez to wiadomo od dawna.

kto ma wiecej kasy wlozonej w auto grinser006.gif

Napisano

> Ja myślę że raczej się wkurzył na tych wszystkich kretynów blokujących lewy pas...

> Każdemu mogą kiedyś nerwy puścić

Mi tez czasem puszczaja, ale za wolnego furacza mam zeby dalo sie efektywnie objezdzac kazdego.

W kazdym razie ile razy jade do rodziny przez PL to mam ochote kupic bron i strzelac do ludzi na lewym pasie...

Napisano

> Brak instynktu samozachowawczego

Raczej brak wyobrazji. Bazowal na tym, ze reszta kierowcow zachowa sie przewidywalnie - ze spelnionym takim zalozeniem, to tak jakby robil srednio trudny slalom po parkingu. Wystarczy jednak, ze chociaz jeden go nie zauwazy i zmieni pas nie wtedy, gdy trzeba...

Napisano

pewnie po prostu to jest ich drift contest.

Tylko, że u nas dba sie o bezpieczeństwo jak widać. A tam chyba wychodza z założenia, że jeden w te czy we w te nie robi różnicy...oslabiony.gif

Napisano

> Które kasowałyby się dopiero po dwóch latach.

> A i kwoty mandatów powinny być też takie, że przeciętny polski zjadacz chleba musiałby na niego

> robić minimum dwa miesiące.

Ale zjadacz zjadaczowi nie równy pod względem grubości portfela. Dla Kowalskiego mandat 1000 zł okaże się dotkliwy, a dla Rycha czy Zdzicha już nie. IMO już lepszym wyjściem jest wysokość mandatu proporcjonalna do dochodu.

Napisano

> Zawodowi kierowcy już dawno wyginęli.

Niby dlaczego tak sądzisz?

Napisano

> Zawodowi kierowcy już dawno wyginęli.

Tez bym chcial wiedziec na bazie jakich przeslanek wyciagasz ten wniosek.

Napisano

> ja jednak nie mam dostepu do autostrady, a w zyciu takowa jechalem moze z 6 razy, wiec co ja tam

> wiem

I tu poruszyłeś zasadniczą kwestię!

Jak Polacy mają potrafić bezpiecznie i płynnie jeździć po autobanach skoro nie odbywają na nich kursu...

W Niemczech co chwila widać nauki jazdy na autostradach, a u nas to widok sporadyczny, obok kilku miast, które mają w pobliżu takie dobrodziejstwo jak autostrada.

Napisano

> I tu poruszyłeś zasadniczą kwestię!

> Jak Polacy mają potrafić bezpiecznie i płynnie jeździć po autobanach skoro nie odbywają na nich

> kursu...

> W Niemczech co chwila widać nauki jazdy na autostradach, a u nas to widok sporadyczny, obok kilku

> miast, które mają w pobliżu takie dobrodziejstwo jak autostrada.

dlatego tak szczerze to moge powiedziec ze jazdy po autostradach nauczylem sie po zrobieniu "kilkunastu" dobrych kilometrow po niemieckich autostradach . na autostradzie w wiekszosci nie ma ograniczen predkosci a kulturka na drodze jest. w polsce jeszcze dlugo tak nie bedzie ...

Napisano

> I tu poruszyłeś zasadniczą kwestię!

> Jak Polacy mają potrafić bezpiecznie i płynnie jeździć po autobanach skoro nie odbywają na nich

> kursu...

> W Niemczech co chwila widać nauki jazdy na autostradach, a u nas to widok sporadyczny, obok kilku

> miast, które mają w pobliżu takie dobrodziejstwo jak autostrada.

Coz, pol roku temu jechalem do PL zagazowanym Fiatem Tipo 1.4. Nie dalo sie tym przekoryczyc predkosci na polskiej autostradzie a nawet jesli to minimalnie.

Mimo to trzeba bylo regularnie korzystac z dlugich zeby lewy pas sie zwolnil.

Masz racje, nasi rodacy nie umieja korzystac z autostrady.

Napisano

Dobry jest zlosnik.gif Całkiem dobrze mu szło. Jak dla mnie, nic dziwnego w tym filmiku nie ma, standardowy dojazd do pracy po DTŚ-ce zlosnik.gif

Napisano

> http://www.smog.pl/wideo/32788/151_kilometrow_w_51_minut/ zastanawia mnie albo gosc byl pijany albo

> nacpany albo kierowca rajdowy bo normalny czlowiek by tak nie ryzykowal

Można powiedzieć, że w ten dzień mu się udało i upiekło.

Może jeszcze tak parę razy mu się uda ale z pewnością kiedyś zostanie zaskoczony.

Może wtedy otworzą mu się oczy.

Napisano

> Masz racje, nasi rodacy nie umieja korzystac z autostrady.

A powiedz mi gdzie umieja?

W Niemczech...

Moze we Francji i Austrii jakos sobie radza.

Belgia, Holandia, Wlochy - powiedzmy ze ujdzie.

A reszta swiata? Czesto jest sporo gorzej niz w Polsce.

Napisano

> Skoro nie "Twoja sprawa ile inni jadą", to TYM bardziej nie Twoja sprawa którym pasem inni jadą.

> Łamać dozwoloną prędkość można, ale za żadne skarby nie wolno łamać zasady jazdy prawym pasem.

To jest akcja i reakcja.

Pasy środkowy i prawy są prawie puste w porównaniu do lewego w tym filmiku.

Więc wniosek prosty: gdyby nie zajęty lewy pas, wyprzedzanie odbywało się lewym pasem.

A tak- łamanie jednego przepisu przez jednych skutkuje złamaniem innego przepisu przez innych.

Za jechanie non stop maksymalną dozwolnoną prędkością lewym pasem

tak samo należy sie mandat jak za wyprzedzanie z prawej.

Napisano

> A powiedz mi gdzie umieja?

> W Niemczech...

> Moze we Francji i Austrii jakos sobie radza.

> Belgia, Holandia, Wlochy - powiedzmy ze ujdzie.

> A reszta swiata? Czesto jest sporo gorzej niz w Polsce.

W Polsce bywam wiec to mi sie rzuca w oczy. Ludzie sa jakby nieoswojeni z mysla, ze ktos moze jechac szybciej albo sporo szybciej.

Napisano

> W Polsce bywam wiec to mi sie rzuca w oczy. Ludzie sa jakby nieoswojeni z mysla, ze ktos moze

> jechac szybciej albo sporo szybciej.

No bo tam naprawde jak ktos jedzie autostrada 130 lewym pasem, to praktycznie nikt nie moze jechac szybciej a tym bardziej sporo szybciej.

Napisano

> No bo tam naprawde jak ktos jedzie autostrada 130 lewym pasem, to praktycznie nikt nie moze jechac

> szybciej a tym bardziej sporo szybciej.

tylko lewy nie służy do jazdy sobie od tak, nawet jeśli jedzie 130

Napisano

> tylko lewy nie służy do jazdy sobie od tak, nawet jeśli jedzie 130

Dlatego potwiedzilem to co ktos napisal, ze w Polsce ludzie nie umieja korzystac z autostrady.

Napisano

> Dlatego potwiedzilem to co ktos napisal, ze w Polsce ludzie nie umieja korzystac z autostrady.

w sumie to nie ma się co dziwić

ile przeciętny polak przejeżdża kilometrów autostradą w ciągu roku icon_rolleyes.gif

Napisano

> w sumie to nie ma się co dziwić

> ile przeciętny polak przejeżdża kilometrów autostradą w ciągu roku

Nie podciagal bym tego w ta strone...

Ile przecietny Anglik przejezdza autostrada w ciagu roku? Mysle ze sporo. I co z tego? Nic... I tak kazdy jedzie tym pasem ktory mu pasuje, i jazda 120km/h po prawym pasie (czyli naszym lewym) to standard.

Ja mam wrazenie ze w Polsce chodzi o cos innego.

Powiedzmy jedzie rzad samochodow prawym pasem 90km/h. Lewym pasem wyprzedza je ktos jadac 120km/h. I za nim robi sie kolejka bo kazdy by chcial jechac 160 lub wiecej.

I potem psiocza dlaczego ktos trzyma sie kurczowo lewego pasa jadac 120.

No ale co ten czlowiek ma zrobic. Bedzie co chwile zjezdzal na prawo i wyhamowywal do 90 zeby przepuscic kilku pospiesznych.

W Niemczech jak jechalem pare razy, to owwszem. Wszyscy trzymaja sie prawej strony. Zdazalo sie pare razy ze wyprzedzalem auto na prawym pasie jadace 90, jadac lewym i majac okolo 130 - 140. Za mna czasem zbieralo sie kilku chetnych zeby jechac szybciej, ale nigdy zaden nie mrugnal ani nie podjechal pod zdezak. Cierpliwie czekali az skoncze wyprzedzac i dopiero wtedy dawali w palnik.

Napisano

> ...

> Ja mam wrazenie ze w Polsce chodzi o cos innego.

> .....

> No ale co ten czlowiek ma zrobic. Bedzie co chwile zjezdzal na prawo i wyhamowywal do 90 zeby

> przepuscic kilku pospiesznych.

tak

skoro nie może jechać lub nie chce jechać szybciej powinien im ustąpić na tym to polega

powiem ci że mnie osobiście w Polsce wk.... takie zachowanie

bo on "wyprzedza" auto do którego ma 800m i jedzie te (w zależności od osobnika) 90-130km/h i nie zjedzie na prawy bo on "wyprzedza" mimo że by zjechał i wjechał na ten lewy przepuszczając z 10 aut i nie musił by zwalniać

ale on "wyprzedza" i takich spotykam codziennie

przypadek z dzisiaj

jadę sobie spokojnie 140 zbiżam się do "panny" w polo która lewym pasem pomyka 90 (przed nami prawym jedzie tir odległość na oko 1,5km)

ale uporczywie jedzie lewym bo tir jedzie 80 a ona 90

i jak tu nie wyprzedzać prawy m bo nie zjedzie bo wyprzedza sciana.gif a nawet jak wyprzedziła to wcale na prawy nie chciała zjechać trzeba było jej przypomnieć że mamy prawostronny ruch screwy.gif

Napisano

> tak

> skoro nie może jechać lub nie chce jechać szybciej powinien im ustąpić na tym to polega

Dobra to powiedzmy ze jest bardzo duzy ruch na autostradzie. Prawym pasem jedzie sznur samochodow i ciezarowek z predkoscia 90km/h.

Powiedzmy ze ja wjezdzam na lewy pas ktory akurat jest wolny i jade 130 wyprzedzajac wszystkich. Dlatego ze sznurek na prawym pasie jest bardzo dlugi, wyprzedzanie powwiedzmy trwa 10 minut.

Czy uwazasz, ze powinienem zjechac co jakis czas na prawy pas, zwolnic na chwile do tych 90, poto zeby ci ktorzy chca jechac szybciej mogli mnie wyprzedzic?

> i jak tu nie wyprzedzać prawy m bo nie zjedzie bo wyprzedza a nawet jak wyprzedziła to wcale na

> prawy nie chciała zjechać trzeba było jej przypomnieć że mamy prawostronny ruch

A to dlaczego nie wyprzedziles prawym?

Napisano

> Dobra to powiedzmy ze jest bardzo duzy ruch na autostradzie. Prawym pasem jedzie sznur samochodow i

> ciezarowek z predkoscia 90km/h.

> Powiedzmy ze ja wjezdzam na lewy pas ktory akurat jest wolny i jade 130 wyprzedzajac wszystkich.

> Dlatego ze sznurek na prawym pasie jest bardzo dlugi, wyprzedzanie powwiedzmy trwa 10 minut.

> Czy uwazasz, ze powinienem zjechac co jakis czas na prawy pas, zwolnic na chwile do tych 90, poto

> zeby ci ktorzy chca jechac szybciej mogli mnie wyprzedzic?

co innego duży ruch i np luka na 100m między wyprzedzanymi autami

a co innego ruch taki ze między wyprzedzanym jednym autem a 2 można spokojnie zjechać puścić szybciej jadących (nie hamując ewentualnie odjęcie nogi z gazu ) i wyprzedzać dalej

> A to dlaczego nie wyprzedziles prawym?

bo mi się akurat dzisiaj nie śpieszyło

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.