Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak dudnienie silnika może uprzykrzyć życie... 1,9TDI

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu pisałem na forum o niepokojącym dudnieniu w silniku 1,9TDI. Zaraz potem w trasie miałem awarię - poszła szklanka na jednym z cylindrów. Okazało się, że wytarty był też wałek rozrządu na krzywce nad rozbitą szklanką. W wyniku awarii dudnienie wzmogło się kilkukrotnie i waliło na parę kilometrów. Oddałem autko do mechanika będąc przekonanym, że wprawdzie czeka mnie wydatek, ale przynajmniej tego ch klnie.gifego dudnienia już nie będzie.

Jakież było moje zdziwienie, kiedy po odebraniu samochodu, w którym zrobiona została głowica (przez profesjonalny warsztat) okazało się, że dalej dudni. Może trochę słabiej, ale dudni. Porównuję się z innymi napotkanymi furkami z tym silnikiem i ewidentnie jest coś nie tak. Mechanik, który naprawiał zapewnia mnie, że nic złego się nie dzieje i że "on (silnik) tak sobie powietrze zasysa..."

Szczerze mówiąc mało mnie to przekonuje, no ale zastanawiam się co dalej. Kłócić się z mechanikiem jakoś nie widzę sensu. Pojechałem do ASO Seata, który stwierdził, ze podłączenie do kompa wykazało złe ustawienie kątów wtrysków i że trzeba zacząć od ich ustawienia, a jak to nie pomoże to będą grzebać dalej. Jak to miło czasem z fachowcami pogadać, nie? sciana.gif

Ponieważ w Seacie będą mieli dla mnie czas dopiero po świętach to na święta pojechałem do rodziny na południe. Tak się składa, że jeden z kuzynów żony prowadzi dość profesjonalny serwis pomp wtryskowych i posiada sprzęt do diagnostyki. Podjechałem, gościu od razu podłączył kompa i stwierdził, że rzeczywiście zapłon jest rozregulowany (okazało się, że poprzedni mechanik po założeniu rozrządu nie ustawił zapłonu) Wartość jaką pokazywał komp była 0,6 czegoś tam, a on ustawił na 2,9 twierdząc, że tak właśnie powinno być . Nie znam się na tym, więc nie dyskutowałem, ale po pierwsze silnik jest teraz wyraźnie głośniejszy, po drugie - dudnienie nie ustąpiło.

Zapytałem kuzyna co z tym dudnieniem. Podrapał się w głowę, ale żadnego pomysłu nie miał. Twierdzi, że być może jeden z zaworów w zrobionej głowicy jest lekko nieszczelny i że być może za jakiś czas się ułoży i dudnienie ustanie. Może... Na wszelki wypadek polecił, żebym zwrócił się od jakiegoś "silnikowca".

No więc i mnie już ręce opadły. Może ktoś będzie w stanie mi coś poradzić?

Napisano

A możesz ten dźwięk nagrać albo bardziej szczegółowo opisać/porównać do czegoś?

Napisano
  • Autor

> A możesz ten dźwięk nagrać albo bardziej szczegółowo opisać/porównać do czegoś?

dudnienie, głuche, niemetaliczne, jak stara ciuchcia, częstotliwość ok. 4 razy na sekundę, tak jakby powietrze gdzieś uderzało ze sporą siłą, słychać to bardziej od strony kierowcy, w środku po zamknięciu drzwi nie słychać tego w ogóle

Napisano

Masz fajny samochód, ale wiesz już, dlaczego swojego autobusu szukałem w wersji bez silnika TDI? confused.gif

Napisano
  • Autor

> Masz fajny samochód, ale wiesz już, dlaczego swojego autobusu szukałem w wersji bez silnika TDI?

nie wiem 893goodvibes.gif nigdy nie wybrałbym innego

poza tym dudnieniem jazda tym autkiem to bajka, silnik po chipie ma 140 kucyków i naprawdę daję niesamowitą frajdę ok.gif

Napisano

> nie wiem nigdy nie wybrałbym innego

> poza tym dudnieniem jazda tym autkiem to bajka, silnik po chipie ma 140 kucyków i naprawdę daję

> niesamowitą frajdę

Co kto lubi, grunt, że jesteś zadowolony ok.gifzlosnik.gif

Mój bez dodatków ma 145KM, jest cichy, nie ma dwumasy, turbiny, paliwo w zimie nie zamarza zlosnik.gif. I jest cichy, nawet na postoju ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Co kto lubi, grunt, że jesteś zadowolony

> Mój bez dodatków ma 145KM, jest cichy, nie ma dwumasy, turbiny, paliwo w zimie nie zamarza . I jest

> cichy, nawet na postoju

a zasieg na paliwie alternatywnym?

Napisano

> a zasieg na paliwie alternatywnym?

mówisz o lpg? stacji jest przecież co krok, nie tylko w PL wink.gif, zawsze też można napełnić oba zbiorniki, i sądzę, że wtedy dość daleko zajadę bez tankowania zlosnik.gif.

Nie chcę tutaj po raz kolejny rozpoczynać dyskusji na temat wyższości któregokolwiek z rodzajów paliwa, ale nikt mnie nie przekona, że tak wychwalane tedeiki są bezproblemowe. Mój benzynowiec o konstrukcji prostej jak cep, z łańcuchem rozrządu, który wytrzymuje ok. 300kkm, jest naprawdę mniej upierdliwy. Tam nie ma się co popsuć, a jeździ nie gorzej niż tdi kolegi mapsika. Auta te same, silniki różne, osiągi zbliżone. Tylko ja mam zdecydowanie mniej problemów z silnikiem. Nie muszę pamiętać, by tankować na odpowiednich stacjach, nie muszę studzić turbiny, nie martwi mnie koło dwumasowe, wtryski. Odpalam, tankuję, jadę. Jak coś się wysypie - koszta też będę miał niższe zlosnik.gif - choć prawdę mówiąc, nie bardzo tam jest coś do popsucia, chyba, że silnik się po prostu zużyje po znacznym przebiegu wink.gif - który i tak będzie pewnie zbliżony do przebiegu z jakim dokona żywota tdi wink.gif. Nawet jeżeli mój lata z sekwencyjną instalką lpg, która wbrew pozorom też jest bezobsługowa zlosnik.gif

EDYTA: Aha...i ja mam ciepło w zimie w kabinie hehe.gifhehe.gif

Napisano

tyle tekstu a na zadane pytanie nie odpowiedziales wink.gif

mialem auto z LPG i dokladnie znam jego zady i walety

co do stacji poza granicami: w zachodniej Europie o nie nie latwo, na pewno nie na autostradach

Napisano

> tyle tekstu a na zadane pytanie nie odpowiedziales

> mialem auto z LPG i dokladnie znam jego zady i walety

> co do stacji poza granicami: w zachodniej Europie o nie nie latwo, na pewno nie na autostradach

Sądzisz, że montując zbiornik lpg, pozbyłem się zbiornika na benzynę? blush.gif. Przecież auto jeździ na obydwu paliwach, więc nie rozumiem Twojego pytania o zasięg na lpg...

Napisano

> tyle tekstu a na zadane pytanie nie odpowiedziales

> mialem auto z LPG i dokladnie znam jego zady i walety

> co do stacji poza granicami: w zachodniej Europie o nie nie latwo, na pewno nie na autostradach

w europie poza Austria nie ma problemu z tankowaniem LPG przy autosradach

Napisano

> w europie poza Austria nie ma problemu z tankowaniem LPG przy autosradach

We Wloszech tez tam gdzie bylem przy autostradzie nie bylo

w Niemczech tez musialem zjechac z autostrady

Napisano

> instalką lpg, która wbrew pozorom też jest bezobsługowa

> EDYTA: Aha...i ja mam ciepło w zimie w kabinie

Swietnie opisales calosc. Mam podobne podejscie. Zastanawia mnie tylko, jak bedzie z elastycznoscia w/w silnikow hmm.gif

Napisano

> Sądzisz, że montując zbiornik lpg, pozbyłem się zbiornika na benzynę? . Przecież auto jeździ na

> obydwu paliwach, więc nie rozumiem Twojego pytania o zasięg na lpg...

od razu sie podtekstow doszukujesz

ale cosik na rzeczy musi byc skoro nadal nie ma odpowiedzi wink.gif

Napisano

> We Wloszech tez tam gdzie bylem przy autostradzie nie bylo

nie ma na kazdej stacji ale oglnie nie ma problemu (wlochy to II kraj w europie pod wzgledem pojazdow na LPG)

> w Niemczech tez musialem zjechac z autostrady

w ciagu ostatnich 5 lat powstalo bardzo duzo stacji dystrybutorow LPG szczegolnie przy trasach tranzytowych. zrobilem ostatnio 5700km po europie (niemcy, francja, hiszpania, francja, wlochy, slowenia, austria, czechy) i po austria nie bylo nigdzie problemu z zatankowaniem LPG (zasieg auta na LPG 400-450km)

Napisano

> dudnienie, głuche, niemetaliczne, jak stara ciuchcia, częstotliwość ok. 4 razy na sekundę, tak

> jakby powietrze gdzieś uderzało ze sporą siłą, słychać to bardziej od strony kierowcy, w

> środku po zamknięciu drzwi nie słychać tego w ogóle

W mojej Feli 1,9D Też miałem podobne dudnienie. ASO przez 3 popołudnia nie dali rady zlokalizować. Wymieniali poduchy, regulowali rozrząd i nic. Przyczynę, sam odkryłem.... źle włożony filtr powietrza, który wpadał w rezonans i wydawał dziwne dzwięki, coś jak infradzwięki. Po umocowaniu, jak ręką odjął.

Napisano

> No więc i mnie już ręce opadły. Może ktoś będzie w stanie mi coś poradzić?

a dolot powietrza sprawdzales? Nie masz ruchomych czesci, dziur albo mniejszych nieszczelnosci? Sprawdz obudowe filtra i rezonator (jesli jest).

Zeby sie nie okazalo, ze wymienisz pol silnika a powod bedzie banalny i naprawialny za pare zl

Napisano

> nie ma na kazdej stacji ale oglnie nie ma problemu (wlochy to II kraj w europie pod wzgledem

> pojazdow na LPG)

> w ciagu ostatnich 5 lat powstalo bardzo duzo stacji dystrybutorow LPG szczegolnie przy trasach

> tranzytowych. zrobilem ostatnio 5700km po europie (niemcy, francja, hiszpania, francja,

> wlochy, slowenia, austria, czechy) i po austria nie bylo nigdzie problemu z zatankowaniem LPG

> (zasieg auta na LPG 400-450km)

ja mialem LPG ze 3-4 lata temu wiec jesli sie cos zmienilo to ok.gif

wlasnie Wlochami bylem zdziwiony bo niby ojczyzna LPG a mialem problem ze znalezieniem stacji (zreszta nie tylko ja bo jak juz znalazlem to akurat inny Polak sie tankowal i mowil, ze do tej stacji specjalnie z dosyc daleka jechal)

Napisano

> a dolot powietrza sprawdzales? Nie masz ruchomych czesci, dziur albo mniejszych nieszczelnosci?

> Sprawdz obudowe filtra i rezonator (jesli jest).

> Zeby sie nie okazalo, ze wymienisz pol silnika a powod bedzie banalny i naprawialny za pare zl

tez bym od tego zaczol , bo w brew pozorom dolot moze generowac taki dzwiek

Napisano

> instalką lpg, która wbrew pozorom też jest bezobsługowa

> EDYTA: Aha...i ja mam ciepło w zimie w kabinie

a jaką masz dużą butlę i czy możesz w dalszym ciągu zapakować 7 osób?

ciepło w kabinie w tdi pojawia się po odpaleniu dodatkowej nagrzewnicy.

Napisano

> a jaką masz dużą butlę i czy możesz w dalszym ciągu zapakować 7 osób?

> ciepło w kabinie w tdi pojawia się po odpaleniu dodatkowej nagrzewnicy.

Butlę mam pod samochodem, w miejscu koła zapasowego (chyba 45 litrów). Mogę zamontować 7 foteli. Za chwilę ktoś powie, nie masz koła zapasowego zlosnik.gif - no mam, w piwnicy. Przy sobie mam telefon, mam assistanse, ostatnio przebiłem oponę jakieś .... 8 lat temu? confused.gifzlosnik.gif

EDYTA: Też mam dodatkową nagrzewnicę na tył - taka z wentylatorem, z oddzielnym sterowaniem. Baaardzo rzadko tego używam, bo w sumie wystarcza przednia nagrzewnica. Zaletą jest to, że silnik nagrzewa się po 2 km, nawet przy dużym mrozie. TDI potrzebuje dogrzewacza (nie dodatkowej nagrzewnicy - dogrzewacz grzeje silnik) a i tak potrzebuje na to więcej dystansu.

Napisano

> od razu sie podtekstow doszukujesz

> ale cosik na rzeczy musi byc skoro nadal nie ma odpowiedzi

po prostu niewiem, ile maksymalnie mogę przejechać bez tankowania, zwłaszcza na obu paliwach. Jak tak bardzo chcesz wiedzieć, to sobie policz - pojemność zbiornika lpg 45L, pojemność zbiornika noPb 70L. Średnie zużycie lpg 12, noPb 10. Zaznaczam, że to wartości mocno uśrednione.

Napisano
  • Autor

> W mojej Feli 1,9D Też miałem podobne dudnienie. ASO przez 3 popołudnia nie dali rady zlokalizować.

> Wymieniali poduchy, regulowali rozrząd i nic. Przyczynę, sam odkryłem.... źle włożony filtr

> powietrza, który wpadał w rezonans i wydawał dziwne dzwięki, coś jak infradzwięki. Po

> umocowaniu, jak ręką odjął.

wiesz, sprawdzę, bo faktycznie może to jakaś bzdura, tym bardziej że:

silnik hula aż miło

ustawienia na kompie wszystkie wzorcowe

spalanie idealne

oleju nie bierze ani tyci

no przecież gdyby to było coś poważnego to jakieś efekty musiały by być niewiem.gifhmm.gifconfused.gif

Napisano
  • Autor

> Co kto lubi, grunt, że jesteś zadowolony

> Mój bez dodatków ma 145KM, jest cichy, nie ma dwumasy, turbiny, paliwo w zimie nie zamarza . I jest

> cichy, nawet na postoju

te autka z każdym silnikiem są rewelacyjne ok.gif fajnie, żeśmy obaj podobną ewolucję przeszli: z nubirki na galalharana 893goodvibes.gif

a co do paliwa, pewnie masz rację, że kultura pracy benzyniaka jest inna, że grzeje się szybciej i że serwis tańszy, ale jest rzecz, ktora dla mnie ma znaczenie pierwszorzędne: brak dodatkowej butli, cały bagażnik dla siebie (to co piszesz o niepotrzebności koła zapasowego to imho trochę nonszalancja, bo na śrubę czy kawałek metalu możesz najechac w najmniej spodziewanym momencie i miejscu i nawet assistance Cię wtedy nie uratuje) brak problemów z instalacją, bo wbrew temu co mówisz instalacja, nawet sekwencyjna nie jest bezobsługowa i bezproblemowa. Jeździłem 12 lat na lpg w tym ostatnie 3 na sekwencji i szczerze mówiąc chciałem od tego odpocząć 893goodvibes.gifspineyes.gifwaytogo.gif

Napisano

> Butlę mam pod samochodem, w miejscu koła zapasowego (chyba 45 litrów). Mogę zamontować 7 foteli.

tylko to szukanie stacji co ~300km ,bo na pb to jednak trochę nie opłacalne.

> EDYTA: Też mam dodatkową nagrzewnicę na tył - taka z wentylatorem, z oddzielnym sterowaniem.

> Baaardzo rzadko tego używam, bo w sumie wystarcza przednia nagrzewnica. Zaletą jest to, że

> silnik nagrzewa się po 2 km, nawet przy dużym mrozie. TDI potrzebuje dogrzewacza (nie

> dodatkowej nagrzewnicy - dogrzewacz grzeje silnik) a i tak potrzebuje na to więcej dystansu.

przy włączenniu dodatkowej nagrzewnicy po 2 min. to ja mam cieplutko:)

Ws

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.