Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tnie opony od wewnątrz z tyłu

Featured Replies

Napisano

Zeszłego sezonu przy zmianie kół na zimówki zauważyłem że tył jest dość mocno ścięty od wewnątrz więc udałem się do aso (już na zimówkach) tam mechanik przejechał przez rolki i stwierdził że zbieżność z tyłu jest na zero i doradził aby zamienić sprężyny i amory miejscami. Jak doradził tak zrobiłem (przy okazji wymiana amortyzatorów na nówki-seryjne delphi) i przez całą zimę (opony 145/70 na standardowych kołach) nie zauważyłem aby coś od wewnątrz się z nimi działo (a było jeżdżone chwile po asfalcie). Myślałem że dylemat załatwiony, jednak w tym roku po zmianie na lato (175/50/13 dunlop i felga intra 4x100 7Jx13 H2 ET23 z dystansem 10mm) problem powrócił. koła przez zimę były na wymianie opon i są wyważone, Pan który wyważał stwierdził że są proste (jest chyba tylko po jednym czy dwa małe odważniki na kole). Moje pytanie to co z tym fantem zrobić? Zauważyłem że jak tak się popatrzy z tyłu to faktycznie koło jest przechylone górą do wewnątrz i opona najwięcej styka się z asfaltem wewnętrzną stroną. Myślałem może żeby podstawić bęben jakimiś podkładkami ( w miejscu mocowania do wahacza) ale nie wiem czy to dobry pomysł? sprężyny z tyłu to fk -50 "wzmocnione" dwiema gumami na stronę (może to tych gum wina?).Tuleje na wahaczu wymieniane rok temu - zero luzów.

Czekam na wszelkie propozycje jak się zabrać za fanta

a i przy okazji wesołych świąt

Napisano
  • Autor

> zmień springi na serię, a problem zniknie

tylko jak auto wtedy będzie wyglądało z przodu -70 a z tyłu 0?

Czyli co na tych springach nie da się jeździć??

Napisano
  • Autor

> u mnie jest -50 i tez mam z tym problem

Dla tego pytam tutaj bo to raczej typowy problem i chyba ktoś znalazł rozwiązanie? bo wymiana co sezon opon jest średnio dobrym rozwiązaniem

Napisano

pokaż foto tyłu jak układają Ci się felgi

Napisano

> Dla tego pytam tutaj bo to raczej typowy problem i chyba ktoś znalazł rozwiązanie? bo wymiana co

> sezon opon jest średnio dobrym rozwiązaniem

wlasnie to nie problem tylko tzw. negatyw, albo rybki albo akwarium , chcesz zeby staly prosto zaloz serie springi 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> pokaż foto tyłu jak układają Ci się felgi

dziś nie mam jak zrobić foty, dam jutro ale opona od nadkola jest na jakieś 3 palce

Napisano
  • Autor

> wlasnie to nie problem tylko tzw. negatyw, albo rybki albo akwarium , chcesz zeby staly prosto

> zaloz serie springi

Może stać i krzywo ważne tylko żeby nie cięło opon a to chyba jest do uzyskania? bo trochu mi się nie chce wierzyć że wszyscy co mają glebę zmieniają opony co sezon

Napisano

i to właśnie powoduje negatyw ok.gif a jak pisałem to mi nie wierzyli że nie bo musiałaby być gleba -80. Nieprawda bo nawet w serii koła minimalnie krzywo stoją. Ja po przebiegu 15tkm miałem od środka o 0.5mm mniej bieżnika niż od zewnątrz na serii.

Napisano

> Może stać i krzywo ważne tylko żeby nie cięło opon a to chyba jest do uzyskania? bo trochu mi się

> nie chce wierzyć że wszyscy co mają glebę zmieniają opony co sezon

możesz dać jakieś podkładki pod górne śruby mocowania piasty do wachacza żeby się wyprostowały. Robiliśmy tak w lanosie i jest ok, w skodzie też tak miałem i też wyprostowałem bo mnie qrwica brała jak na to patrzyłem rotfl.gif w seicento też mam zamiar tak zrobić ale to chyba dopiero jak będę troche obniżał bo narazie nie jest to aż tak bardzo dokuczające.

Napisano

ja w swoim poprzednim cento żeby nie zmieniać co sezon opon obróciłem je...

Napisano

ja mam -40 i tez jest negatyw z tylu taki urok tego zawiasu.... cos kosztem czegos jak Morgan napisal uroki tjunu....

Napisano

negatyw sam w sobie nie tnie tak bardzo opon bardziej bedzie je scinalo przez zla zbieznosc ktora moze byc spowodowany z tylu wyrabanymi tulejami

Napisano

> Może stać i krzywo ważne tylko żeby nie cięło opon a to chyba jest do uzyskania? bo trochu mi się

> nie chce wierzyć że wszyscy co mają glebę zmieniają opony co sezon

Mi wchodzi jeden palec i opon nie trze

Napisano
  • Autor

> możesz dać jakieś podkładki pod górne śruby mocowania piasty do wachacza żeby się wyprostowały.

> Robiliśmy tak w lanosie i jest ok, w skodzie też tak miałem i też wyprostowałem bo mnie qrwica

> brała jak na to patrzyłem w seicento też mam zamiar tak zrobić ale to chyba dopiero jak będę

> troche obniżał bo narazie nie jest to aż tak bardzo dokuczające.

po jednej podkładce na górnych śrubach wystarczy?

Podkładki zwykłe fi 8 czy jakieś specjalistyczne?

Napisano

> po jednej podkładce na górnych śrubach wystarczy?

zalezy ile bedziesz chcial "naprosowac" kolo, sam zobaczysz

> Podkładki zwykłe fi 8 czy jakieś specjalistyczne?

specjalistycznie moze nie ale o twardosci 8,8 bo mniejsze przy dokreceniu moze znieksztalcic ...........

Napisano
  • Autor

> zalezy ile bedziesz chcial "naprosowac" kolo, sam zobaczysz

> specjalistycznie moze nie ale o twardosci 8,8 bo mniejsze przy dokreceniu moze znieksztalcic

> ...........

a jak pójdę do sklepu żelaznego i powiem proszę 4 podkładki fi 8 to one będą miały odpowiednią twardość czy muszę gdzieś do jakiegoś innego sklepu po te podkładki się udać?? (jakiego)

a i przy okazji zapytam co trzeba odkręcić żeby dostać się do tych śrub? (wystarczy jak ściągnę bęben czy muszę rozkręcać łożysko? )

Napisano
  • Autor

a obuwie pacjenta wygląda tak (o ile coś wogule będzie widać na zdjęciach):

33460011.jpg

33460009.jpg

33460014.jpg

Napisano
  • Autor

> u mnie tak samo i nie narzekam

gdyby nie cięło to bym się niczym nie przejmował no i jak by mnie stać było na nowe opony co sezon to tez bym się pewnie nie przejmował ale że tak nie jest więc się trochę martwię tym problemem.

jak znajdę chwile wolnego czasu to podłoże te podkładki może to zabije chwasta

Napisano

> zalezy ile bedziesz chcial "naprosowac" kolo, sam zobaczysz

panowie czegos nie rozumie, pod co podlozy te podkladki ? Przeciez sworzen na ktory montuje sie piaste jest jednoscia z wahaczem, nie jest w zaden sposob przykrecony to gdzie te podkladki?

Napisano

> Dla tego pytam tutaj bo to raczej typowy problem i chyba ktoś znalazł rozwiązanie? bo wymiana co

> sezon opon jest średnio dobrym rozwiązaniem

wymiana co sezon opon to fatycznie nie za bardzo opłacalne mi tez troche tnie mam oponki 195 jezdze juz na nich 4 rok nie wymieniam co sezon tylko obracam opony koszt 15pln szt robie 15 tys rocznie i z tego co widze oponki jeszcze z sezon posluza bo po tym zabiegu scina druga strone i po dwóch sezonach sa równiutkie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.