Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Docieram Cruze.

Featured Replies

Napisano

Wtam!

No i śię doczekałem,wreszcie po trzech i pół miesiącach mam nowego Cruze 125 VCDI.

Żem zadowolony jak gwizdek to chyba nie muszę nikogo przekonywać.Ale do rzeczy:

Czy na dzień dzisiejszy trzeba docierać silniki,pomimo że są docierane na fabrycznych hamowniach?

To mój pierwszy diesel i chcę śię podpytać jak toto śię dociera.

A generalnie chodzi mi o relację -zmiana biegów i obroty.

Tzn:gdzieś tam wyczytalem że dla diesla przy zmianie biegów nie należy przekraczać 2.500 obr. przez pierwsze 500 km, i tak progresywnie co 500 km podnosząc próg o 500 obrotów.

Tzn:do 500 km limitem jest 2.500 obr.

1000 km - 3.000 obr.

1500 km - 3.500 obr.

Zawsze kiedy silnik jest w "temperaturze pracy"-dla silnika zimnego nie przekraczać 2.500 obr.

Ja kieruje śię uchem i zmieniam biegi(mniej/więcej) przy 1.800obr. bo przy wyższych silnik już niezle wyje.

Ale zastanawiam sie czy może właśnie o to chodzi żeby dociągać do tych limitow,"rozdziewiczając"powoli silnik

a jak wyje to niech wyje.

Pozdrawiam.

Napisano

Z tymi obrotami to bezedura jakaś. No chyba, że masz tak w książce obsługi pojazdu ale wątpię. Zasady docierania są takie same jak dla każdego nowego samochodu przez pierwsze ok 1500 km. Czyli unikać gwałtownego przyspieszania i hamowania, obciążania zimnego silnika i długotrwałej jazdy ze stałą prędkością. I tyle. Kiedyś czytałem instrukcję FSO Warszawy i tam faktycznie było tak, że do jakiegoś tam przebiegu można było jechać do 40km/h, potem do 60km/h, i na końcu do 80km/h żeby silnik się dotarł, zmieniając jeszcze po drodze ze 4 razy olej. Ale to było jakieś 50 lat temu a technologia trochę poszła na przód jednak.

Napisano

> Z tymi obrotami to bezedura jakaś. No chyba, że masz tak w książce obsługi pojazdu ale wątpię.

> Zasady docierania są takie same jak dla każdego nowego samochodu przez pierwsze ok 1500 km.

> Czyli unikać gwałtownego przyspieszania i hamowania, obciążania zimnego silnika i długotrwałej

> jazdy ze stałą prędkością. I tyle. Kiedyś czytałem instrukcję FSO Warszawy i tam faktycznie

> było tak, że do jakiegoś tam przebiegu można było jechać do 40km/h, potem do 60km/h, i na

> końcu do 80km/h żeby silnik się dotarł, zmieniając jeszcze po drodze ze 4 razy olej. Ale to

> było jakieś 50 lat temu a technologia trochę poszła na przód jednak.

Pamiętam, że w instrukcji do Astry II z 2002 r. było napisane, aby przez pierwsze 1500km nie przekraczać 3500 obrotów.

Napisano

> Wtam!

> No i śię doczekałem,wreszcie po trzech i pół miesiącach mam nowego Cruze 125 VCDI.

Witam,

Obecnie gdzie być nie poszedł w salonie to sprzedawcy zapewniają, że samochody są dotarte i docieranie ich to relikt przeszłości.

Osobiście uważam, że wszystko zależy od osobistego podejścia do auta. Ja swoje autko przez pierwsze kilometry docierałem czyli nie przekraczałem wysokich obrotów.

Ale.... w zeszłym roku dostałem jako auto zastępcze nowy samochód z przebiegiem niewiele ponad 1000km i dynamika jazdy była dużo większa niż moim "dotartym". Autko bez zająknięcia przyśpieszało, robiło to szybciej. Na 5 biegu gdzie mój pod górkę dostawał zadyszki tamten ciągnął.

Pytałem później w serwisie gościa któremu oddawałem samochód czemu się tak dzieje to mi powiedział wprost: jak się ułoży silnik tak później będzie pracował.

Napisano

> Pamiętam, że w instrukcji do Astry II z 2002 r. było napisane, aby przez pierwsze 1500km nie

> przekraczać 3500 obrotów.

Właśnie mam przed sobą instrukcję Astry G i jest napisane, by przez pierwszy 1000 km cytuję "nie wciskać pedału przyspieszenia do oporu. Unikać jazdy na niskich obrotach." Jedyne zalecenie co do zmiany biegów brzmi by "Na wszystkich biegach pedał przyspieszenia wciskać nie głębiej niż do 3/4 jego skoku". O obrotach ile to ma być konkretnie ani słowa.

Napisano

But od nowosci nic nei trzeba docierac. Ja mam demowke katowana na kazdym kroku i turbina byla jak nowa ok.gif

Napisano

> But od nowosci nic nei trzeba docierac. Ja mam demowke katowana na kazdym kroku i turbina byla jak

> nowa

potwierdzam

Napisano

> Wtam!

> No i śię doczekałem,wreszcie po trzech i pół miesiącach mam nowego Cruze 125 VCDI.

> Żem zadowolony jak gwizdek to chyba nie muszę nikogo przekonywać.Ale do rzeczy:

> Czy na dzień dzisiejszy trzeba docierać silniki,pomimo że są docierane na fabrycznych hamowniach?

> To mój pierwszy diesel i chcę śię podpytać jak toto śię dociera.

> A generalnie chodzi mi o relację -zmiana biegów i obroty.

> Tzn:gdzieś tam wyczytalem że dla diesla przy zmianie biegów nie należy przekraczać 2.500 obr. przez

> pierwsze 500 km, i tak progresywnie co 500 km podnosząc próg o 500 obrotów.

> Tzn:do 500 km limitem jest 2.500 obr.

> 1000 km - 3.000 obr.

> 1500 km - 3.500 obr.

> Zawsze kiedy silnik jest w "temperaturze pracy"-dla silnika zimnego nie przekraczać 2.500 obr.

> Ja kieruje śię uchem i zmieniam biegi(mniej/więcej) przy 1.800obr. bo przy wyższych silnik już

> niezle wyje.

> Ale zastanawiam sie czy może właśnie o to chodzi żeby dociągać do tych

> limitow,"rozdziewiczając"powoli silnik

> a jak wyje to niech wyje.

> Pozdrawiam.

Z samochodem jak z kobietą na początku trzeba delikatnie, można od razu na ostro ale zostaną obtarcia angryfire.gif. W instrukcji od aveo jest napisane że należy docierać auto przez pierwsze kilkaset kilometrów. Żeby nie było wątpliwości zamieszczam fote.

33970948.th.jpg

Mam znajomego mechanika który zajmuje się tylko remontami silników i najczęściej są to: przegrzanie, zerwane paski jak i zajeżdżone szczególnie "dawanie w piz.e na zimnym" co po rozebraniu silnika widać i wierzcie mi nie sa to duże fiaty tylko całkiem nowe, dobre auta. Osobiście jestem za tym by jednak po odpaleniu zimnego silnika odczekać kilkanaście sekund by olej dobrze się rozprowadził po silniku jak i nie ciśnięcie go bez potrzeby puki się nie rozgrzeje dobrze. Technologia poszła do przodu ale zasada działania jest ta sama, czyli jest olej który najlepiej smaruje w odpowiedniej temperaturze, jak i są części mechaniczne które się ocierają o siebie.

Napisano

Ale nikt nie sugeruje pałowania zimnego silnika. Reasumując - czy nowy, czy "dotarty" może chodzić "na pełen palnik" byleby był nagrzany.

Napisano

> Ale nikt nie sugeruje pałowania zimnego silnika. Reasumując - czy nowy, czy "dotarty" może chodzić

> "na pełen palnik" byleby był nagrzany.

Kolega ma racje dać mu wódki, pałowanie zaczynamy dopiero jak silnik osiągnie właściwą temperaturę.

Napisano

> W pędzel od nowosci

> Docieralo sie duze fiaty

Powiedz to instrukcji BMW zlosnik.gif

Napisano

> Powiedz to instrukcji BMW

Ale ,ktorego BMW bo e39 to juz pod youngtimera podchodzi wink.gif

Napisano

Ale kto tu mowi o pałowaniu za zimno ? Dotarty czy nie dotarty na zimno nie pałujemy ok.gif

Napisano

> Ale ,ktorego BMW bo e39 to juz pod youngtimera podchodzi

Szkoda, że ten silnik jest nadal robiony grinser006.gif

A w temacie: uważasz, że częście nie dopasowują się do siebie?

Miałem kiedyś służbówkę, która od nowości dostawała w d... i ani osiągi ani spalanie nie były satysfakcjonujące. Dodatkowo silnik dosyć szybko zaczął chodzić "traktorowato". Aha, drugie auto identycznie traktowane i z takim samym silnikiem tak samo pracowało

Napisano

> Szkoda, że ten silnik jest nadal robiony

W tej samej technologii ?

> A w temacie: uważasz, że częście nie dopasowują się do siebie?

I jak uwazasz lepiej sie dopasuja jak bedziesz meczyl silnik niskimi obrotami i wysokim biegiem czy moze jak bedziesz normalnie smigal.

> Miałem kiedyś służbówkę, która od nowości dostawała w d... i ani osiągi ani spalanie nie były

> satysfakcjonujące. Dodatkowo silnik dosyć szybko zaczął chodzić "traktorowato". Aha, drugie

> auto identycznie traktowane i z takim samym silnikiem tak samo pracowało

Pytanie jakie auto , jaki silnik , jaki przebieg druga sprawa docieranie to dla mnie dobijanie silnika niskimi obrotami nasze teksty od dawaniu w pedzel na dziendobry = normalna jazda ,przeciez nikt na codzien nie wali autem bez przerwy do odciecia waytogo.gif

Napisano

> W tej samej technologii ?

Info diesel

> I jak uwazasz lepiej sie dopasuja jak bedziesz meczyl silnik niskimi obrotami i wysokim biegiem czy

> moze jak bedziesz normalnie smigal.

Jakie męczył? 2500 obr dla diesla to dobra rzecz

> Pytanie jakie auto , jaki silnik , jaki przebieg druga sprawa docieranie to dla mnie dobijanie

> silnika niskimi obrotami

Skąd takie podejście? Docieranie to jazda w miarę delikatna na 1/2-3/4 maks obrotów

Napisano

> Nadal CR tylko druga dmuchawka doszła

Materialy , standardy we fabryce itp , itd

> Jakie męczył? 2500 obr dla diesla to dobra rzecz

Oby tak jezdzil moja ciotka mi wmawia ,ze dla diesla to 1500obr juz dobrze ,zapina piatka i gaz do dechy pod gore - a silnik chce wyskoczyc z auta.

> Skąd takie podejście? Docieranie to jazda w miarę delikatna na 1/2-3/4 maks obrotów

Czyli generalnie normalna jazda ok.gif

Napisano

> Materialy , standardy we fabryce itp , itd

Edytowałem, zobacz ok.gif

Napisano

> Edytowałem, zobacz

No ale tam nic nie ma o materialach czy standardach frown.gif

Mogli wprowadzic nowe ISO albo jakic HACCP samochodowy smile.gif

Napisano

> No ale tam nic nie ma o materialach czy standardach

Myślisz, że są gorsze niż w Chevym cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Generalnie każdy sprzedawca jakiej kolwiek marki bedzie zapewniał że samochody które sprzedaje są dotarte fabrycznie i jast to zrozumiałe,ponieważ sprzedawca sprzedaje samochody. Proste.

W żadnej z większości fabryk nikt nie dociera samochodów,nikt nie robi personalnego "road-testu" dla każdego samochodu,chyba że

jakaś elitarna marka "doszlifowywuje" jakiś swój model na torze

próbnym.Ale takie przypadki można zliczyć na palcach jednej ręki.

Tu gdzie mieszkam (Pamplona-Hiszpania) znajduje się spora

fabryka(montownia)samochodów,gdzie składają także silniki do danego modelu (nie podaję marki bo nie chcę niczego reklamować). Na jedną zmianę (8 g) schodzi około 500 silników (rekord 516),które się zazębiają z montażem całego samochodu. Tzn:co 8 godzin zjeżdża ok.500 nowych samodów ze świeżo zmontowanymi silnikami.Generalnie od wjazdu karoserji na

montaż do zjazdu na fabryczny parking to 3 godziny i 40 minut.

No i mniej więcej w którejś z cześci tych 3.40min mają być

docierane silniki.Coś mi się w to nie wierzy.

Jak wcześniej powiedziano na dzień dzisiejszy technologia

bardzo się rozwinęła a różnica miedzy tą z przed 50-ciu laty to to że,wcześniej samochód bez dotarcia po prostu się rozsypywał,a ten dzisiejszy jezdzi.A jesli sie go dobrze dotrze

to skutkiem jest:

cytuję piotra1982

>Ale.... w zeszłym roku dostałem jako auto

>zastępcze nowy samochód z przebiegiem niewiele

>ponad 1000km i dynamika jazdy była dużo

>większa niż moim "dotartym". Autko bez

>zająknięcia przyśpieszało, robiło to szybciej.

>Na 5 biegu gdzie mój pod górkę dostawał

>zadyszki tamten ciągnął.

>Pytałem później w serwisie gościa któremu

>oddawałem samochód czemu się tak dzieje to mi

>powiedział wprost: jak się ułoży silnik tak

>później będzie pracował.

Pozdrawiam.

Napisano

> Myślisz, że są gorsze niż w Chevym

Normalnie pytaniem na pytanie 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.