Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

automatyczny start silnika - jaki czujnik...?

Featured Replies

Napisano

...wykorzystać, do poinformowania układu[elektronicznego],

o konieczności ROZŁĄCZENIA rozrusznika?

W sensie, który czujnik informuje o tym, że silnik już działa?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Napisano

> ...wykorzystać, do poinformowania układu[elektronicznego],

> o konieczności ROZŁĄCZENIA rozrusznika?

> W sensie, który czujnik informuje o tym, że silnik już działa?

> Z góry dzięki za odpowiedź!

najprosciej z kontrolki ladowania

Napisano

Odczytaj sobie z czujnika położenia wału ilość obrotów, jeśli >= 800rpm to...

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> najprosciej z kontrolki ladowania

A nie jest tak, że kontrolka nie gaśnie póki trzymam kluczyk na rozruszniku?

Napisano
  • Autor

> Odczytaj sobie z czujnika położenia wału ilość obrotów, jeśli

Rozrusznik w aucie nie zrobi więcej obrotów?

Myślałem raczej o czymś co reaguje na wystąpienie zapłonu w cylindrze...

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> Rozrusznik w aucie nie zrobi więcej obrotów?

Zależy w jakim aucie, ale raczej nie więcej niż 1krpm, przynajmniej jak padła mi pompa paliwa w marysi to rozrusznik dokręcał(o ile pamiętam) do ~1krpm

> Myślałem raczej o czymś co reaguje na wystąpienie zapłonu w cylindrze...

Może da się coś odczytać z czujnika spalania stukowego?

Trzeba by się zastanowić jak to jest rozwiązane w samochodach z rozruchem z przycisku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Trzeba by się zastanowić jak to jest rozwiązane w samochodach z rozruchem z przycisku.

Wszystko leci przez ECU.

ECU otrzymuje sygnał z czujnika halla - jeżeli obroty przekraczają pułap maksymalnych obrotów rozrusznika + pewna rezerwa na "prawie załapujący" silnik, rozrusznik jest odcinany.

Systemy autostartu wyłączają rozrusznik nieco później, niż robiłaby to osoba odpalająca auto "z palca".

Napisano

> Trzeba by się zastanowić jak to jest rozwiązane w samochodach z rozruchem z przycisku.

hmm.gif a nie działa to analogicznie jak kluczyk w stacyjce? Guzik wciśnięty = rozrusznik kręci.

Napisano

> a nie działa to analogicznie jak kluczyk w stacyjce? Guzik wciśnięty = rozrusznik kręci.

Chyba zależy od auta. Z tego co pamiętam(ktoś miał jakiś problem, chyba za długo kręcił) co czytałem na MK/MD to chyba laguna startuje sama(wciskasz a samochód sam decyduje ile kręcić).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a nie działa to analogicznie jak kluczyk w stacyjce? Guzik wciśnięty = rozrusznik kręci.

We wszystkich sprzętach, z którymi się spotkałem, także tych pozornie palonych z klucza, robisz tylko jednorazowo "pstryk" guziczkiem, a samochód sam robi pełną "procedurę startową" - włącza zapłon, grzeje świece (w dieslu ofc) i na koniec uruchamia rozrusznik na wymagany czas.

Napisano

> We wszystkich sprzętach, z którymi się spotkałem, także tych pozornie palonych z klucza, robisz

> tylko jednorazowo "pstryk" guziczkiem, a samochód sam robi pełną "procedurę startową" - włącza

> zapłon, grzeje świece (w dieslu ofc) i na koniec uruchamia rozrusznik na wymagany czas.

Już dobrze nie pamiętam bo jeździłem takim samochodem (mała służebna Meganka - karta+guzik) parę lat temu i to dość niedługo. Z tego co jednak pamiętam, działała tak jak napisałem i zbyt krótkie/lekkie wciśnięcie przycisku [start] kończyło się tylko lekkim pierdnięciem ale silnik nie zapalał. Fakt że coś mogło być popsute biglaugh.gif

Napisano

> Fakt że coś mogło być popsute

Nawet na pewno było wink.gif Jak chciałem kupić lagune II to nawet sprzedajacy mi wmawiał, że trzeba trzymać. Dopiero znajomy co miał takie auto i przyszedł na oględziny pokazał, że to jest popsute...i wiele innych rzeczy jeszcze zlosnik.gif

Napisano

> Już dobrze nie pamiętam bo jeździłem takim samochodem (mała służebna Meganka - karta+guzik) parę

> lat temu i to dość niedługo. Z tego co jednak pamiętam, działała tak jak napisałem i zbyt

> krótkie/lekkie wciśnięcie przycisku [start] kończyło się tylko lekkim pierdnięciem ale silnik

> nie zapalał. Fakt że coś mogło być popsute

Dziś pod domem mam pochodną takiegoż auta.

Pali "na pstryknięcie pstryczkiem".

Napisano

> Wszystko leci przez ECU.

> ECU otrzymuje sygnał z czujnika halla - jeżeli obroty przekraczają pułap maksymalnych obrotów

> rozrusznika + pewna rezerwa na "prawie załapujący" silnik, rozrusznik jest odcinany.

> Systemy autostartu wyłączają rozrusznik nieco później, niż robiłaby to osoba odpalająca auto "z

> palca".

potwierdzam, zwłaszcza zimą przy dużym mrozie.

Napisano

W lagunie II w mroźne dni procedura wyglądała tak:

1. Wchodzisz do samochodu wciskasz START

2. Wychodzisz skrobac szyby (grzanie świec trwa)

3. W międzyczasie jak jestes na zewnatrz po nagrzaniu swiec żarowych silnik "sam" zapala

4. Spojrzenia przechodzących akurat osób bezcenne zlosnik.gif

Napisano

> 4. Spojrzenia przechodzących akurat osób bezcenne

tia, wszyscy współczują, że ktoś się musi z laguną męczyć zeby.GIF

Napisano

> W lagunie II w mroźne dni procedura wyglądała tak:

> 1. Wchodzisz do samochodu wciskasz START

> 2. Wychodzisz skrobac szyby (grzanie świec trwa)

> 3. W międzyczasie jak jestes na zewnatrz po nagrzaniu swiec żarowych silnik "sam" zapala

> 4. Spojrzenia przechodzących akurat osób bezcenne

Hmmm...

Coś chyba kręcicie hipolicie, bo zawsze gdy puściłem sprzęgło w trakcie procedury to się przerywała.

To raz.

A dwa, że szybko musiałbyś wysiadać - grzanie świec nawet w ciężki mróz to raptem 5-10 sek.

To nie andoria, gdzie można pół faja zjarać zanim się ugrzeje :-)

Napisano

> A dwa, że szybko musiałbyś wysiadać - grzanie świec nawet w ciężki mróz to raptem 5-10 sek.

> To nie andoria, gdzie można pół faja zjarać zanim się ugrzeje :-)

No nie mów, że wysiadanie trwa dłużej. No chyba, że z czołgu wysiadasz. palacz.gif

Napisano

> Hmmm...

> Coś chyba kręcicie hipolicie, bo zawsze gdy puściłem sprzęgło w trakcie procedury to się

> przerywała.

> To raz.

> A dwa, że szybko musiałbyś wysiadać - grzanie świec nawet w ciężki mróz to raptem 5-10 sek.

> To nie andoria, gdzie można pół faja zjarać zanim się ugrzeje :-)

1. Automat, sprzegla brak zlosnik.gif

2. Grzanie świec w dobry mróz spokojnie 10-15 sek zdarzyłem wyjsc

Napisano

> 1. Automat, sprzegla brak

Puszczenie hamulca - to samo.

Przynajmniej we wolwie tak działa.

Napisano

> 1. Automat, sprzegla brak

> 2. Grzanie świec w dobry mróz spokojnie 10-15 sek zdarzyłem wyjsc

w BMW przy starcie trzeba nacisnać na hamulec w przypadku automatu. nawet jeśli chcesz zdjąć noge ze sprzegła czy hamulca to raczej nie zdążysz. Grzanie świec to max 2-3 sek w największy mróz

Napisano

> w BMW przy starcie trzeba nacisnać na hamulec w przypadku automatu. nawet jeśli chcesz zdjąć noge

> ze sprzegła czy hamulca to raczej nie zdążysz. Grzanie świec to max 2-3 sek w największy mróz

BMW to nie Renault wink.gif

W Renault w ASB można zapalić silnik tylko w pozycji N lub P i nie trzeba mieć wcisniętego pedału hamulca.

Nawet nie wsiadam do samochodu tylko włączam grzanie siedzeń, wciskam start i skrobie ........ (warunek ASB w poz N lub P)

Napisano

> W lagunie II w mroźne dni procedura wyglądała tak:

> 1. Wchodzisz do samochodu wciskasz START

> 2. Wychodzisz skrobac szyby (grzanie świec trwa)

U mnie w Megance trzeba trzymać wciśnięty pedał np. sprzęgła.

Inaczej auto przerwie procedurę odpalania... hmm.gif

Napisano

> We wszystkich sprzętach, z którymi się spotkałem, także tych pozornie palonych z klucza, robisz

> tylko jednorazowo "pstryk" guziczkiem, a samochód sam robi pełną "procedurę startową" - włącza

> zapłon, grzeje świece (w dieslu ofc) i na koniec uruchamia rozrusznik na wymagany czas.

W Passacie odpalanym "bezkluczykowym kluczykiem" trzeba tenże kluczyk włożyć w gniazdo, nacisnąć i trzymać tyle czasu ile chce sie kręcić rozrusznikiem. W renówkach wystarczy pstryknąć "start".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.