Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr oleju Bravo 1,6 16V

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Ja z kącika obok. Dziś chciałem wymienić olej w Bravo żony i zdziwiło mnie, że stary filtr oleju jest znacznie większy od tego który otrzymałem w skepie. Zakupiłem filtr Filtrona 537/1 wg katalogu ich jest ok, ale w porównaniu do starego jest strasznie mały. Czy taki filtr jest dobry czy lepiej założyć taki jak był poprzednio ?? I na jaki imbus jest korek spustu oleju ?? Chodzi o Bravo sx 1,6 16V z 1997 roku. Proszę o poradę i pomoc.

Edit: zamontowany filtr jest dla modeli do końca 96 r mój jest od stycznia 97 czym poza wysokością się różnią te filtry ??

pozdrawiam

Napisano

> Zakupiłem filtr Filtrona 537/1 wg

> katalogu ich jest ok, ale w porównaniu do starego jest strasznie mały.

Podczas ostatniej wymiany kupiłem tradycyjnie filtr oleju z Sędziszowa i przy wymianie przeżyłem to samo zdziwienie co ty wink.gif

Najwyraźniej w grę wchodzi szeroko pojęta oszczędność materiału waytogo.gif

Napisano

> Najwyraźniej w grę wchodzi szeroko pojęta oszczędność materiału

ostatnio jak kupowałem to się Pan pytał jaki ma być...

wg katalogu filtrona do końca 96roku jest ten większy a po 97 ten mniejszy...

ja mimo roku 1997 mam od zawsze ten większy filterek...

Katalog Filtrona...

Napisano
  • Autor

> ostatnio jak kupowałem to się Pan pytał jaki ma być...

> wg katalogu filtrona do końca 96roku jest ten większy a po 97 ten mniejszy...

No ale jaka jest różnica w nich albo z czego to wynika że zastosowano mniejszy filtr hmm.gif

> ja mimo roku 1997 mam od zawsze ten większy filterek...

Ja pierwotnie też myślałem, że podjadę i wymienię na ten starszy ale chyba pozostanę przy tym co jest katalogowo zlosnik.gif

> Katalog Filtrona...

Widziałem, na tej podstawie pisałem posta wink.gif

Doczytałem w sieci, że korek jest na imbus 12 i powinno wystarczyć 4 L oleju. Prosił bym o potwierdzenie ok.gif

Napisano

Ja przy wymianie do 1.6 16v wlewam 3.5 l i jest w połowie między kreskami, na 10 tys. km mi wystarcza

Napisano
  • Autor

> Ja przy wymianie do 1.6 16v wlewam 3.5 l i jest w połowie między kreskami, na 10 tys. km mi

> wystarcza

Dzięki czyli zakupiona bańka 4L Mobila 10W40 wystarczy wink.gif Filtr założę ten mniejszy (przewidziany w katalogu) bo i tak zmieniam co 10kkm zlosnik.gif

Napisano

> Filtr założę ten mniejszy (przewidziany w

> katalogu) bo i tak zmieniam co 10kkm

Będzie OK .

Wcześniej do mojego z katalogu filtrów z Sędziszowa w tym samym sklepie zawsze był dłuższy , od zeszłego roku jest krótszy i też najwyraźniej działa waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Będzie OK .

Też tak myślę waytogo.gif

imbus 12 do korka ?

Uszczelniacie czymś gwint czy nie trzeba ?

Napisano

> Też tak myślę

> imbus 12 do korka ?

> Uszczelniacie czymś gwint czy nie trzeba ?

12 albo 14, korka nigdy nie uszczelniałem...

gumkę filtra pociągnij delikatnie olejem przed przykręceniem...

Napisano

> imbus 12 do korka ?

12

> Uszczelniacie czymś gwint czy nie trzeba ?

Uszczelkę tylko przesmaruj olejem przed dokręcaniem filtra , jak już zresztą napisał przedmówca .

Napisano

Filtr Filtrona OP 537/1 i OP 545 różnią się tylko rozmiarem, ale są zamienne. Według moich doświadczen, tak naprawdę jest około 15 filtrów oleju przykręcanych, a referencji w katalogu ze 100. Nie mam pojęcia po co tak zrobili.

Napisano
  • Autor

> 12

ok.gif

> Uszczelkę tylko przesmaruj olejem przed dokręcaniem filtra , jak już zresztą napisał przedmówca .

to wiem, zmiana oleju mi nie dziwna ale robię to pierwszy raz w fiacie i zdziwił mnie korek na imbus zlosnik.gif

Dziekuję za pomoc 20.GIF

Napisano

> to wiem, zmiana oleju mi nie dziwna ale robię to pierwszy raz w fiacie i zdziwił mnie korek na

> imbus

> Dziekuję za pomoc

w pugu tez taki mam

imbusy chyba wprwadzili pod koniec 90 - korek jest plaski i nie wystaje z miski smile.gif

Napisano

> Podczas ostatniej wymiany kupiłem tradycyjnie filtr oleju z Sędziszowa i przy wymianie przeżyłem to

> samo zdziwienie co ty

> Najwyraźniej w grę wchodzi szeroko pojęta oszczędność materiału

ale mozesz kupic sobie ten wiekszy smile.gif

ja teraz z filtrona bralem wlasnie wiekszy - jakos tak wole miec wieksza powierzchnie filtrujaca (ale tez wiecej oleju trzeba dolac (kapke)

filtr w fiatach jest praktycznie 1 (duzy albo maly) i jest do wszystkiego - od cieniasa, uno po bravo i i crome - w alfie tez te same

i to niezaleznie od wersji silnikowej - wsio ryba czy to mala benzyna czy duzy diesel

w sumie to i dobrze - ostatnio zmienialem rozrzad w JTD - napinacz jest dokladnie taki sam jak w moim 1.4 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> imbusy chyba wprwadzili pod koniec 90 - korek jest plaski i nie wystaje z miski

Vectra jak i inne ople które miałem posiadały korek na klucz wkręcany z tyłu miski i jej dolnej krawędzi, ale to tak poza tematem wink.gif

Napisano

> w pugu tez taki mam

> imbusy chyba wprwadzili pod koniec 90 - korek jest plaski i nie wystaje z miski

w niektórych autach bywał wcześniej - Citroen BX rocznik '83 miał korek na imbus... kwadratowy (sic)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.