Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

większe opony od serii

Featured Replies

Napisano

Pytanie jak w temacie.

Na 100 % licznik oszukuje jak opony są większe ,ale powiedzmy ,że przy 100 na godzine oszukuje o 15 to czy przy 50 oszukuje też 15 czy połowe mniej 7,5 ?.

Pzdr.

Napisano

Myśle że mniej, w lanosie ostatnio z nawigacją porównywałem, licznikowe 60 to 56, licznikowe 100 to 91, licznikowe 120 to 110...

Napisano

Na pewno mniej, ale nie jest to zależność liniowa, żeby można było sobie tak dzielić przez połowę.

Napisano

> Na pewno mniej, ale nie jest to zależność liniowa, żeby można było sobie tak dzielić przez połowę.

ok.gif

Napisano

Policz sobie o ile procent zwiekszyl Ci sie obwod kola i bedziesz wiedzial, jak zachowa sie licznik zlosnik.gif

Z reszta na siecie sa gdzies gotowe kalkulatory, ktore to zrobia za Ciebie.

PZdr,

Maciej

Napisano

> Na pewno mniej, ale nie jest to zależność liniowa, żeby można było sobie tak dzielić przez połowę.

a ja uważam że liniowa, dlaczegoby miała nie być? niewiem.gif

Napisano

> a ja uważam że liniowa, dlaczegoby miała nie być?

Pewnie, ze liniowa.

Wskazania beda sie roznily o tyle % o ile zmieni sie obwod opony zlosnik.gif

Napisano

> Pytanie jak w temacie.

> Na 100 % licznik oszukuje jak opony są większe ,ale powiedzmy ,że przy 100 na godzine oszukuje o 15

> to czy przy 50 oszukuje też 15 czy połowe mniej 7,5 ?.

> Pzdr.

a to nie jest taklie proste do oszacowania

na blad we wskazaniach licznika sklada sie nie tylko kolo ale i sam pomiar (w uproszczeniu licznik) - sa liczniki ktore "same z siebie" zawyzaja o stala wartosc liczbowa lub o stala wartosc procentowa

w miare najprosciej to wez nawi i sprawdz - wtedy zobaczysz czy blad jest staly niezaleznie od predkosci czy im szybciej tym wieksze przeklamanie (wtedy bedziesz mial procentowy)

dla przykladu - u mnie przeklamanie wskazan jest stale i wynosi 7%

Napisano

> Pewnie, ze liniowa.

> Wskazania beda sie roznily o tyle % o ile zmieni sie obwod opony

W teorii oczywiscie liniowa, bo przeciez to nic innego jak mierzenie obrotow. W praktyce jednak liczniki wraz ze wzrostem predkosci maja rozne przklamania wiec zalozenie drastycznie roznego rozmiaru opon moze spowodowac jeszcze wieksza nieliniowosc.

Napisano

> rozmiaru opon moze spowodowac jeszcze wieksza nieliniowosc.

Lub "wyprostowanie" tego przekłamania. Obecnie mam trochę wyższe koła na osi napędzanej niż przewidziano i porównując GPS z licznikiem licznik przekłamuje o jakieś 0.5km/h przy prędkości 100km/h.

Napisano

> Pytanie jak w temacie.

> Na 100 % licznik oszukuje jak opony są większe ,ale powiedzmy ,że przy 100 na godzine oszukuje o 15

> to czy przy 50 oszukuje też 15

Idąc tym tokiem myślenia, stojąc licznik powinien pokazywać że jedziesz 15km/h 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Pytanie jak w temacie.

> to czy przy 50 oszukuje też 15 czy połowe mniej 7,5 ?.

> Pzdr.

Will they fit - świetna stronka

Wpisujesz seryjny rozmiar i taki jak planujesz założyć i wszelkie potrzebne info Ci wyrzuca

Napisano

> Myśle że mniej, w lanosie ostatnio z nawigacją porównywałem, licznikowe 60 to 56, licznikowe

> 100 to 91, licznikowe 120 to 110...

Ja słyszałem, że liczniki zawsze zawyżają prędkość tak są skonstruowane, to dla tego na gps-ach jest zwykle mniej.

Napisano

> Lub "wyprostowanie" tego przekłamania. Obecnie mam trochę wyższe koła na osi napędzanej niż

> przewidziano i porównując GPS z licznikiem licznik przekłamuje o jakieś 0.5km/h przy prędkości

> 100km/h.

jesli to licznik analogowy to z calym szacunkiem, ale nie jestes w stanie z taka dokladnoscia odczytac predkosci

cyfrowe tez maja skale co 1km/h

Napisano

> jesli to licznik analogowy to z calym szacunkiem, ale nie jestes w stanie z taka dokladnoscia

> odczytac predkosci

> cyfrowe tez maja skale co 1km/h

Widzę kiedy wskazówka prędkościomierza pokrywa się z kreską na skali przy "100", tempomacik na płaskim i można porównywać z tym co podaje GPS. Suwmiarką nie będę mierzył setnych części milimetrów różnicy między wskazówką a kreską na skali. Obecnie na letnich właśnie jest to 100 vs. 99,3-99,7km/h. Na zimówkach miałem vs. ~95km/h.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.