Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wytarcia skóry na kierownicy...

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu zauważyłem na kierownicy lekkie zagięcie/załamanie skóry na długości ok. 3-4cm... Jest to w miejscu, gdzie najczęściej trzymam kółko podczas jazdy, na części ze skóry perforowanej po zewnętrznej stronie koła. Do tej pory było to tylko lekkie zmarszczenie lica skóry (jakby naciągnięcie), ale dzisiaj zauważyłem, że lico skóry jest pęknięte. Sama skóra jest dobrze naciągnięta i nie marszczy się nigdzie, tylko to lico w miejscu trzymania kierownicy jakby się trochę naciągnęło. Odstająca część zachowuje się jak powłoka z farby lateksowej, rozciąga się przy pociągnięciu, w niektórych miejscach się oderwała...

Miał tak ktoś? Jak tam wasze skóry? Marszczą się? oink.gif

Temat kierownicy już jest, ale tam bardziej chodzi o kierownicę wielofunkcyjną niż o zachowanie się fabrycznej skóry podczas eksploatacji.

Napisano

u mnie 2 lata, 28tys km i skóra się nie marszczy

Napisano
  • Autor

> u mnie 2 lata, 28tys km i skóra się nie marszczy

Ja mam prawie 2,5 roku i prawie 70 tys. km...

Napisano

kolega mial podobny problem z marszczeniem sie skory, kierownica zostala wymieniona na gw na nowa

o ile wiem problem jest znany i dotyczyl pewnej partii kierownic jakie szly na auta

Napisano
  • Autor

> kolega mial podobny problem z marszczeniem sie skory, kierownica zostala wymieniona na gw na nowa

> o ile wiem problem jest znany i dotyczyl pewnej partii kierownic jakie szly na auta

Czyli co? Reklamować? Nie uznają tego za mechaniczne uszkodzenie?

EDIT: Z którego roku/miesiąca kolega ma auto?

Napisano

Wydaje mi się , że to nieuniknione. Prędzej czy później każda się wytrze a ma na to wpływ uchwyt rąk na kierownicy, czy nawet pocenie się dłoni. Oczywiście nie można wykluczyć też wady materiału frown.gif

Napisano

> Czyli co? Reklamować? Nie uznają tego za mechaniczne uszkodzenie?

Reklamuj wszystko, jeżeli masz wątpliwości.

Mi będą wymieniać tuleje belki, reflektor przedni i logo z tyłu i oby felgi tez sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Reklamuj wszystko, jeżeli masz wątpliwości.

> Mi będą wymieniać tuleje belki, reflektor przedni i logo z tyłu i oby felgi tez

Jest to naprawdę na niewielkiej powierzchni. Ale w sumie jest to jednak uszkodzenie... Jak ja nie lubię z nimi gadać, tulei też mi nie chcieli zmienić...

Napisano

> Czyli co? Reklamować? Nie uznają tego za mechaniczne uszkodzenie?

reklamuj.. a w razie problemow odezwij sie na priv, to pokieruje Cie w temacie ok.gif

> EDIT: Z którego roku/miesiąca kolega ma auto?

on ma prototyp nb z pierwszego miesiaca klepania, pierwsze demo dla dilera jakie przybylo do kraju na premiere auta

Napisano

> Jest to naprawdę na niewielkiej powierzchni. Ale w sumie jest to jednak uszkodzenie... Jak ja nie

> lubię z nimi gadać, tulei też mi nie chcieli zmienić...

Mi powiedział gościu, że nic nie słyszy, ale jak sobie życzę to mi wymienią. Inna sprawa, że jak nie wiesz w co się wsłuchiwać to nic nie usłyszysz.

Reflektor ma ciemny nalot w jednym miejscu i tez do wymiany idzie ok.gif

Napisano

> Jest to naprawdę na niewielkiej powierzchni. Ale w sumie jest to jednak uszkodzenie... Jak ja nie

> lubię z nimi gadać, tulei też mi nie chcieli zmienić...

Ja już jestem po wymianie koła kierownicy. Auto z 02.2008. Objaw podobny - łuszczący się, marszczący "skóropodobny materiał" na kierownicy. Poszło na gw. Skóra na nowej kierownicy jest zupełnie inna.

Pzdr

Napisano
  • Autor

> Ja już jestem po wymianie koła kierownicy. Auto z 02.2008. Objaw podobny - łuszczący się,

> marszczący "skóropodobny materiał" na kierownicy.

Szybka akcja. Kierownica zamówiona. Będą dzwonić, najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu.

Przy okazji kolejnej wizyty będę domagał się sprawdzenia jeszcze raz głośności zawieszenia. Wg nich wszystko w porządku, ja jednak przy pewnych nierównościach słyszę z tyłu jakieś dudnienie...

Napisano

> Szybka akcja. Kierownica zamówiona. Będą dzwonić, najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu.

> Przy okazji kolejnej wizyty będę domagał się sprawdzenia jeszcze raz głośności zawieszenia. Wg nich

> wszystko w porządku, ja jednak przy pewnych nierównościach słyszę z tyłu jakieś dudnienie...

ja na szczęście ma kierownice obszytą prawdziwą skórą a nie jakąś papodermą i na razie po przebiegu 15 tyś jest jak nowa palacz.gif

Jeśli słyszysz dudnienie a nie miałeś zmieniane jeszcze tuleje to najwyższy czas to zrobić póki jeszcze gw jest bo na pewno w najbliższym czasie te tuleje się rozlecą

Napisano

> Miał tak ktoś? Jak tam wasze skóry? Marszczą się?

Marszczą oink.gif Trochę głupio mi było to zgłaszać w ASO, bo w sumie nie wiem czy to podchodzi pod GW. Ale po tym co napisałeś zgłoszę zlosnik.gif

Jak tu wykombinować że mi podmienili na wersję ze sterowaniem, choćby za dopłatą? 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> ja na szczęście ma kierownice obszytą prawdziwą skórą a nie jakąś papodermą i na razie po przebiegu

> 15 tyś jest jak nowa

Imponujący przebieg. Moja papoderma po 15 tysiącach to jeszcze nowością pachniała grinser006.gif

> Jeśli słyszysz dudnienie a nie miałeś zmieniane jeszcze tuleje to najwyższy czas to zrobić póki jeszcze gw jest bo na pewno w najbliższym czasie te tuleje się rozlecą

O matko?! I co wtedy? rotfl.gif Świat nie kończy się wraz z końcem gwarancji...

Wiadomo, że wtedy trzeba będzie wyłożyć kasę z własnej kieszeni... Ale jak mam im udowodnić, że to tuleje, skoro oni twierdzą, że wszystko jest w porządku i oni niczego nie słyszą? Mam pojechać i udać głupa, że jest już po gwarancji? Wtedy poprawnie zdiagnozują?

Napisano

> Imponujący przebieg. Moja papoderma po 15 tysiącach to jeszcze nowością pachniała

> O matko?! I co wtedy? Świat nie kończy się wraz z końcem gwarancji...

pewnie że się nie kończy ale chyba po to jest gw żeby to robić za $$ Fiata a nie za swoje ok.gif

Napisano

> Ale jak mam im udowodnić, że to

> tuleje, skoro oni twierdzą, że wszystko jest w porządku i oni niczego nie słyszą? Mam pojechać

> i udać głupa, że jest już po gwarancji? Wtedy poprawnie zdiagnozują?

A nie możesz pojechać do innego serwisu? U mnie w sumie też tuleje specjalnie się nie tłukły, ale jednak po wymianie jest ciszej: w ogóle nie dochodzą żadne dźwięki z tylnego zawieszenia na nierównościach.

Serwis nie robił żadnych problemów: powiedziałem że tylne zawieszenie jest dosyć głośne i podejrzewam tuleje tylnej belki, o których wiem że była zmiana, a ja mam stare. Gość przytaknął i od razu wpisał wymianę w ramach gwarancji. Także pojedź po prostu do dobrego serwisu.

Napisano

> Miał tak ktoś? Jak tam wasze skóry? Marszczą się?

no wlasnie u mnie nie, ale moze do konca gw usterka wystapi i mi nowa fajere poloza zlosnik.gif

Napisano

Heh ciekawy tamat. Jak dla mnie bardzo na czasie. Jutro wymieniam kierownicę (zmarszczyła się). I tu ciekawostka. Nie ma już kierownic "starego typu" z czarną nicią i sterowaniem w kierownicy ( bez sterowania nie ma problemu ). Ja na moją czekałem 6 tygodni i nic. W końcu serwis zamówił mi fajerę z niebieską nicią (ze sporta blue maserati) a do tego gałę od biegów też z niebieską nicią. Dodam iż mam cool jezz-a i grafit w środku i czewrona licho by pasowała.

Napisano

bravo 2007 rok przebieg 143 000km kierownica z tego samego powodu wymieniona na gwarancji...

początkowo nie chcieli tego zrobić ale troszkę jestem netrętny i po kilku mejlach do słonecznej Italli się zgodzili

Napisano

> Heh ciekawy tamat. Jak dla mnie bardzo na czasie. Jutro wymieniam kierownicę (zmarszczyła się).

daj fote tego marszczenia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I tu ciekawostka. Nie ma już kierownic "starego typu" z czarną nicią i sterowaniem w kierownicy

> ( bez sterowania nie ma problemu ). Ja na moją czekałem 6 tygodni i nic.

A to nie ma takich kierownic teraz w Bravo?

EDIT: Przecież wymieniają tylko konstrukcję, "bebechy" poduszki i sterowania zostają te same... Szukali przy mnie w ePerze i nic nie mówili, że nie ma!

Nawet coś mówił przy poszukiwaniach o opcjach czarnej nitki i sterowania...

WDIT 2: Do szarego techno to chyba tylko czarna nitka podchodzi... Jak nie będą mieli to chyba nie będę wcale zmieniał...

Napisano

> A to nie ma takich kierownic teraz w Bravo?

> EDIT: Przecież wymieniają tylko konstrukcję, "bebechy" poduszki i sterowania zostają te same...

> Szukali przy mnie w ePerze i nic nie mówili, że nie ma!

> Nawet coś mówił przy poszukiwaniach o opcjach czarnej nitki i sterowania...

> WDIT 2: Do szarego techno to chyba tylko czarna nitka podchodzi... Jak nie będą mieli to chyba nie

> będę wcale zmieniał...

Stare kierownice były czarne i z jakby "śliskiej" skóry. Nowe kierownice są jaśniejsze i z porowatą powierzchnią. Łaski nie robią, mnie wymienili po gwarancji ok. miesiąca. Oczywiście nie obeszło się bez interwencji w FAP, ale grunt że wymienili. W piśmie do FAP napisałem, że w lutym 2009 roku była zmiana dostawcy kierownic, więc to o czymś świadczy i że problem występuje nie tylko w moim aucie, bo to samo miałem w Grande Punto...

Napisano

> Stare kierownice były czarne i z jakby "śliskiej" skóry. Nowe kierownice są jaśniejsze i z porowatą

> powierzchnią. Łaski nie robią, mnie wymienili po gwarancji ok. miesiąca. Oczywiście nie

> obeszło się bez interwencji w FAP, ale grunt że wymienili. W piśmie do FAP napisałem, że w

> lutym 2009 roku była zmiana dostawcy kierownic, więc to o czymś świadczy i że problem

> występuje nie tylko w moim aucie, bo to samo miałem w Grande Punto...

Masz jakieś fotki tych "zmarszczek"? Ciekaw jestem jak to wygląda u innych.

Napisano

...u mnie bylo to samo, ale na mniejszą skale.

Wymienili na nową w ramach gwarancji.

Sprawdz jeszcze na lewarku zmiany biegów, bo u mnie też się pomarszczył, ale tez został wymieniony.

Moje Bravo jest z 2007 roku

pozdrawiam

Tomek

Napisano
  • Autor

U mnie jest dokładnie w tym samym miejscu, tylko wytarcie nie są takie drobne jak u Ciebie. U mnie jest jedna, długa na 3-4cm zmarszczka, ale właśnie w takim typie jak te drobne na zdjęciu.

Napisano

przyjrzałem się dzisiaj swojej kierownicy. Auto jest z 2007r. przebieg 36 tys, skóra już jakby bardziej wyślizgana w niektórych miejscach, ale żadnych zmarszczek nie zauważyłem. Pewnie pojawią się po gwarancji.

Napisano

> U mnie jest dokładnie w tym samym miejscu, tylko wytarcie nie są takie drobne jak u Ciebie. U mnie

> jest jedna, długa na 3-4cm zmarszczka, ale właśnie w takim typie jak te drobne na zdjęciu.

I u mnie była zmarszczka, ale wymienili bez problemu na gw. Potwierdzam, że stara kierownica była bardziej czarna i śliska, nowa jest szara i bardziej chropowata. Mam nadzieję, że jest też trwalsza.

Napisano
  • Autor

> (...) nowa jest szara i bardziej chropowata. Mam nadzieję, że jest też

> trwalsza.

A ten szary pasuje chociaż do reszty?

Napisano

> A ten szary pasuje chociaż do reszty?

Z początku razi trochę. teraz nie widzę różnicy, może sie przyzwyczaiłem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Z początku razi trochę. teraz nie widzę różnicy, może sie przyzwyczaiłem

Kierownica przyszła. Dzisiaj byłem w ASO...

Po ponad godzinnym oczekiwaniu na auto, oddano mi samochód i poinformowano, że nie zmienili kierownicy...

Zdemontowali starą, założyli nową i okazało się, że jest z czerwoną nitką wrrr.gif. Podobno popatrzyli, że jednak nie pasuje i założyli starą. Teraz mam dwa nieciekawe otworki technologiczne i czekam na właściwą... Ma być w maju.

Podobno numer na zamówieniu i na opakowaniu jest dobry, tylko kierownica w środku nie ta. Kierownica była zapakowana, dostał ją mechanik i założył... Co miał w sumie robić...

Mam nadzieję, że jednak znajdą jakąś z czarną nitką i nie będę miał tych niechlujnych otworów. Już wolę małe pęknięcie na skórze niż małe pęknięcie i dziury... W dodatku mam wrażenie, że porysowali mi delikatnie środek kierownicy, ten który ma zostać. Na szczęście nie widać tego aż tak bardzo, ale jestem pewien, że wcześniej nie miałem tego otarcia. Na razie jestem spokojny...

Napisano

> Kierownica przyszła. Dzisiaj byłem w ASO...

> Po ponad godzinnym oczekiwaniu na auto, oddano mi samochód i poinformowano, że nie zmienili

> kierownicy...

> Zdemontowali starą, założyli nową i okazało się, że jest z czerwoną nitką . Podobno popatrzyli, że

> jednak nie pasuje i założyli starą. Teraz mam dwa nieciekawe otworki technologiczne i czekam

> na właściwą... Ma być w maju.

> Podobno numer na zamówieniu i na opakowaniu jest dobry, tylko kierownica w środku nie ta.

> Kierownica była zapakowana, dostał ją mechanik i założył... Co miał w sumie robić...

> Mam nadzieję, że jednak znajdą jakąś z czarną nitką i nie będę miał tych niechlujnych otworów. Już

> wolę małe pęknięcie na skórze niż małe pęknięcie i dziury... W dodatku mam wrażenie, że

> porysowali mi delikatnie środek kierownicy, ten który ma zostać. Na szczęście nie widać tego

> aż tak bardzo, ale jestem pewien, że wcześniej nie miałem tego otarcia. Na razie jestem

> spokojny...

Miałem tak samo. U mnie przyszła najpierw z niebieską nicią, później z czarną, a dopiero za 3 razem właściwa czerwona. Okres oczekiwania podobny.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kierownica wymieniona. Przyszła w końcu z czarną nicią, więc informacje o braku takich kierownic to chyba ściema serwisu.

Kierownica nie jest czarna jak wcześniej, tylko wpada w odcień szarości. Może nawet jest szara. Jest bardziej matowa i widać, że ten materiał jest po prostu inny...

Dwa razy przyszła kierownica z inną nicią. Podobno pakowali nie te kierownice co trzeba do pudełek? z numerem kierownicy z czarnym obszyciem.

Napisano

Czy kolega posiada przyciski na kierownicy do sterowania radiem itp??

Napisano
  • Autor

> Czy kolega posiada przyciski na kierownicy do sterowania radiem itp??

Rano jeszcze były... Więc przypuszczam, że nadal je posiadam wink.gif

Dokładnie rzecz biorąc, posiadam przyciski na kierownicy do sterowania radiem.

Nie mam B&M, ale gabaryt przycisków jest taki sam...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.