Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F - gasnie przy hamowaniu na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem ciezki do zdiagnozowania, natomiast dzieje sie to tylko na zimnym silniku (lekko cieplym). Jak silnik rozgrzeje sie do okolo 70-80st to jest juz ok.

Zachowanie silnikia:

Pierwsze palenie: pali za pierwszym razem bez problemu, schodzi ze ssania i jest nadal ok.

Ruszam, rozpedzam sie (musze sie rozpedzic co najmniej na 2 bieg i okolo 3,5tys/obr) zaczynam hamowac wciskam sprzeglo, a obroty spokojnie bez zadnego szarpania spadaja do kolo 300obr/min i silnik gasnie (gdyby nie kontrolki na desce to bym nie poznal ze silnik zgasl) Nastepnie troche musze odczekac (okolo 10-20sek) i silnik odpala troszeczke jak by dluzej musze go przytrzymac na rozruchu, ale pali. Gdy po zgasnieciu silnika sprobuje go od razu odpalic to ma problemy, nie raz wogole nie chce odpalic. Ale po odczekaniu jakiegos czasu znowu pali. Po tym awaryjnym zgasnieciu silnika i po ponownym odpaleniu, silnik tak jak by troche nierowno pracuje na luzie tzn troszke szarpie (trzesie) samochodem

Czasami po odpaleniu awaryjnym, po zejsciu ze ssania to oboty same spadaly ponizej 500obr/min i gasl. To zeby go rozgrzac to musialem ostro wciskac pedal gazu, aby go utrzymac przy "zyciu".

Gdy silnik sie nagrzeje to jest ok.

Co do tej pory zrobilem, to wymienilem dziurawa odme ta grubsza ktora idzie od silnika i wchodzi do rury ktora idzie od filtra powietrza do przepustnicy.

Wyczyscilem krokowca (chociaz z obrotami na luzie nie mialem problemow)

wyczyscilem przepustnice

spr (tylko omomierzem) przewody:

nr przewodu---rezystancja

1---8,5kOhm

2---6,8kOhm

3---14,4kOhm

4---5,2kOhm

swiece wykrecalem robilem ogledziny wzrokowe ale nie "strzelalem" nimi.

Wymieniony filtr powietrza

Samochod jest bez gazu, check sie nie pali zero bledow.

Napisano

Miałem to kiedyś w kadecie. Rozleciało się ssanie po prostu i zanim auto się nie nagrzało jazda to makabra była, cały czas gasł.

Zobacz czy twoje ssanie działa prawidłowo, czy nie spadła sprężyna z mechanizmu.

Napisano
  • Autor

> Miałem to kiedyś w kadecie. Rozleciało się ssanie po prostu i zanim auto się nie nagrzało jazda to

> makabra była, cały czas gasł.

> Zobacz czy twoje ssanie działa prawidłowo, czy nie spadła sprężyna z mechanizmu.

co masz na mysli rozlecialo sie ssanie? Mowisz o potencjometrze przy przepustnicy?

hmy ale ogolnie ssanie dziala prawidlowo, chodzi troche na wyzszych obrotach za chwile slychac jak ssanie odpuszcza i silnik dziala prawidlowo (przy pierwszym odpaleniu). Gdy odpalam go pozniej po awarii to tez slychac ssanie, a pozniej takze sie wylacza i silnik pracuje tylko, ze juz troche inaczej tzn obroty ladnie sie trzymaja kyle 800-900 obr/min tylko tak trzesie sie samochod.

Napisano

> Miałem to kiedyś w kadecie. Rozleciało się ssanie po prostu i zanim auto się nie nagrzało jazda to

> makabra była, cały czas gasł.

> Zobacz czy twoje ssanie działa prawidłowo, czy nie spadła sprężyna z mechanizmu.

Khmm, kolega pytal o silnik X14XE,. a nie jednostke zasilana gaznikiem...

W jednostkach zasilanych wtryskowo nie uzywa sie pojecia: ssanie...

Proponowalbym na poczatek zmierzyc czujnik temperatury na ECU/ECM na zimnym i lekko rozgrzanym silniku i sprawdzic wszystkie przewody podcisnieniowe. Czy silnik dymi okreslonymi kolorami spalin czy w szystko w porzadku?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Khmm, kolega pytal o silnik X14XE,. a nie jednostke zasilana gaznikiem...

> W jednostkach zasilanych wtryskowo nie uzywa sie pojecia: ssanie...

> Proponowalbym na poczatek zmierzyc czujnik temperatury na ECU/ECM na zimnym i lekko rozgrzanym

> silniku i sprawdzic wszystkie przewody podcisnieniowe. Czy silnik dymi okreslonymi kolorami

> spalin czy w szystko w porzadku?

> Pozdrawiam

czujnik do ecu to przy termostacie mam?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db8b12060365e2f2.html

Napisano
  • Autor

> Tak.

po odkreceniu oslony silnika okazalo sie ze mam dziurawe obydwie odmy odpowietrzenia skrzyni korbowej. Czekam do wt na czesci. Wieczorem okaze sie czy to bylo przyczyna, chociaz przy peknietej odmie odpowietrzenia skrzyni korbowej to samochod powinien sie dusic [dlawic], a nie gasnac na zimnym, no ale nigdy nic nie wiadomo za 2 dni dam znac co dalej.

Napisano

> przy peknietej odmie odpowietrzenia skrzyni korbowej to samochod powinien sie dusic [dlawic]

Hmmm... Czemu?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Hmmm... Czemu?

> Pozdroofka

tak slyszalem ze takie objawy powinny byc...czyzbym sie mylil i zle slyszalem smile.gif

Napisano

Jak dla mnie to problemy z dopływem paliwa.

Czepiłbym się wydajności pompki paliwowej i regulatora ciśnienia na listwie ew. pomierzył wtryski omomierzem zaraz po tym jak zgaśnie....

Objaw "czekania po zgaśnięciu kilku sekund" wg mnie odpowiada powolnemu pompowaniu przez pompkę paliwa na listwę, zawieszający się regulator ciśnienia paliwa albo lejący wtrysk - obstawiałbym mimo wszystko problemy z zasilaniem.

Napisano

jak na moje gdyby byl problem z wydajnoscia paliwa silnik ciezko by sie krecil na obroty a FAD pisze ze na rozgrzanym silniku jest ok

Napisano

> jak na moje gdyby byl problem z wydajnoscia paliwa silnik ciezko by sie krecil na obroty a FAD

> pisze ze na rozgrzanym silniku jest ok

Bo paliwo na wysokich obrotach i wypadku większego zapotrzebowania na paliwo ma "siłę" ruszyć regulator... i jak się rozrusza i rozgrzeje to chodzi.

Tak sobie to tłumaczę ... miałem tak w b3ce

Napisano
  • Autor

> Bo paliwo na wysokich obrotach i wypadku większego zapotrzebowania na paliwo ma "siłę" ruszyć

> regulator... i jak się rozrusza i rozgrzeje to chodzi.

> Tak sobie to tłumaczę ... miałem tak w b3ce

wymienilem odmy. Wczoraj nim pojezdzilem na prostej to z 2 razy zgasl. Ale wiekszosc (nie tak jak wczesniej od razu gasl jak wrzucalem na luz) to obroty spadaly do 400-500 ale ledwo ledwo utrzymywal sie i skakaly na 900. Moze to cos z krokowcem? Niby czyszczony, ale moze juz ma dosyc. Z paliwem to raczej chyba nie bo jak by mial problemy to wczoraj by mi gasl od razu a tak utrzymywal sie. Jeszcze wymienie czujnik temp ale watpie zeby pomoglo.

A pomoze to cos jak podepne go pod kompa i w czasie podpiecia przejade sie i zgasnie. Moze wyjcs cos na kompie wtedy?

Napisano

> wymienilem odmy. Wczoraj nim pojezdzilem na prostej to z 2 razy zgasl. Ale wiekszosc (nie tak jak

> wczesniej od razu gasl jak wrzucalem na luz) to obroty spadaly do 400-500 ale ledwo ledwo

> utrzymywal sie i skakaly na 900. Moze to cos z krokowcem? Niby czyszczony, ale moze juz ma

> dosyc. Z paliwem to raczej chyba nie bo jak by mial problemy to wczoraj by mi gasl od razu a

> tak utrzymywal sie. Jeszcze wymienie czujnik temp ale watpie zeby pomoglo.

> A pomoze to cos jak podepne go pod kompa i w czasie podpiecia przejade sie i zgasnie. Moze wyjcs

> cos na kompie wtedy?

Silnik krokowy z kregu podejrzanych wyeliminowc mozna przez jego odlaczenie. Po nagrzaniu silnika odlacz wtyczke od krokowego. Silnik na wolnych obrotach przy tym samym obciazeniu (obciazenie od alternatora, pompy wspomagania, klimy) powinien utrzymywac stale obroty bez regulacji przeplywu kanalem obejsciowym. To to czym krokowy steruje.

Jak dalej bedzie gasl to nie z powodu silnika krokowego.

Moze zawór EGR sie nie domyka? ECU do twojego silnika potrafi otworzyc EGR podczas hamowania silnikiem, zeby sprawdzic jego sprawnosc - powinno wzrosnac cisnienie w kolektorze ssacym.

Jezeli EGR sie nie domknie po takiej akcji silnik moze zgasnac.

Napisano
  • Autor

> Silnik krokowy z kregu podejrzanych wyeliminowc mozna przez jego odlaczenie. Po nagrzaniu silnika

> odlacz wtyczke od krokowego. Silnik na wolnych obrotach przy tym samym obciazeniu (obciazenie

> od alternatora, pompy wspomagania, klimy) powinien utrzymywac stale obroty bez regulacji

> przeplywu kanalem obejsciowym. To to czym krokowy steruje.

> Jak dalej bedzie gasl to nie z powodu silnika krokowego.

No tak, tylko jak silnik zlapal juz troche temp to juz nie gasl, wiec tak krokowca nie sprawdze.

dzisiaj go potestowalem.

Rozpedzalem go na 2-3 biegu do 3-3,5tys obr i nagle wciskalem sprzeglo oraz ostro hamowalem efekt...ani razu nie zgasl, tylko obroty spadaly do okolo 400-500 i od razu podskakiwaly na 900. Szczerze nigdy nie obserowoalem obrotomierza przy ostrym hamowaniu ze sprzeglem, ale moze wy tez macie taki efekt spadku obrotow. Na poczatku to warkotal jak traktorek i samochod caly sie trzasl. Brakowalo mocy na 2biegu ledwo sie torzyl do 3tys. Ale gdy "rozjezdzilem" samochod, rozgrzalem do 90st to jezdzil juz normalnie, czyli przyspieszanie mial jak wczesniej (moze efekt stania przez tydzien). Jeszcze pozniej go potestuje.

Napisano

Witam

Sprawdź zaworek, który steruje przewietrzanie oparów paliwa mógł się zawiesić ("łyknął" sobie kryształków węgla z pochłaniacza) i jest na otwartym i silnik zasysa sobie dodatkowe powietrze. Jeżeli sprawdzałeś odmy silnika czy ta cieńsza, która łączy się pod przepustnicą ma droży mały otworek?

A może uszkodzenie jest w czujniku przebytej drogi i brak jest z niego impulsów do ECM i stąd te spadki obrotów.

Napisano
  • Autor

> Witam

> Sprawdź zaworek, który steruje przewietrzanie oparów paliwa mógł się zawiesić ("łyknął" sobie

> kryształków węgla z pochłaniacza) i jest na otwartym i silnik zasysa sobie dodatkowe

> powietrze.

a gdzie ten zaworek?

>Jeżeli sprawdzałeś odmy silnika czy ta cieńsza, która łączy się pod przepustnicą ma

> droży mały otworek?

tak sa drozne czyscilem te "rurki"

> A może uszkodzenie jest w czujniku przebytej drogi i brak jest z niego impulsów do ECM i stąd te

> spadki obrotów.

rozumiem ze ten czujnik jest zintegrowany z licznikiem kilometrow? Jak to mozna sprawdzic?

Ogolnie juz mi nie gasnie tylko jak pisalem obory spadaja na 400-500 i podskakuja po chwili na 900. Dzieje sie tak tylko przy wysprzegleniu i hamowaniu. Na posttoju jest OK

A czy w tych silnikach nie trzeba robic "adaptacje przeplywomierza" czytalem na paru forach (tylko innych marek) ze takie cos trzeba robic po odpieciu.

Napisano

W tym silniku nie ma przepływomierza i nie trzeba nic robić po odpięciu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam dokładnie takie same problemy jak kolega Fad.

Przypadkowo wymieniłem akumulator, z zupełnie innej przyczyny i później przez 2 miesiące miałem problem z głowy. Autko śmigało jak się patrzy smile.gif

Rozłączenie kabli daje poprawę na krótszy czas smile.gif

Nie wiem co to ma wspólnego ze sprawą, ale może pomoże zdiagnozować przyczynę.

Sam nadal borykam się z problemem.

Aktualnie jestem skłonny wymienić czujnik temperatury płynu chłodzącego.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

nigdy nie moglem sie zebrac aby zakonczyc temat wiec jestem dopiero teraz. Po wymianie tych dwoch odm i przejechaniu pare kilometrow samochodzik zaczol smigac jak dawniej. Poczatkowe problemy jakie pisalem po wymianie tych "rurek" pewno bylo spowodowane ze samochod stal prawie 2 tygi nie ruszany, wiec musial sie rozruszac. Pozniej jeszcze dla pewnosci wymienilem czujnik temp oraz swiece. Od tamtej pory nic sie nie dzieje wszystko rowno chodzi i ladnie przyspiesza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.