Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka oleju ccs

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z smarowaniem silnika, tzn na wolnych obr zaswieca sie, mruga kontrolka oleju. Wystarczy delikatnie musnac gaz i zaraz gasnie. Na pewno nie jest to wina za wolnych obr bo sa takie jak zawsze a dzieje sie tak od 2 dni. I teraz pytanie, gdzie szukac przyczyny? Olej ma przejechane 3tys , z olejem wymieniany byl filtr.

Napisano

> Witam.

> Mam problem z smarowaniem silnika, tzn na wolnych obr zaswieca sie, mruga kontrolka oleju.

> Wystarczy delikatnie musnac gaz i zaraz gasnie. Na pewno nie jest to wina za wolnych obr bo sa

> takie jak zawsze a dzieje sie tak od 2 dni. I teraz pytanie, gdzie szukac przyczyny? Olej ma

> przejechane 3tys , z olejem wymieniany byl filtr.

czujnik

Napisano
  • Autor

> czujnik

Aha ale zapomnialem dodac ze tylko wtedy sie zaswieca jak silnik dostanie normalnej temp czyli ok 90 stopni to po takiej troche dluzszej chwili jazdy.

Napisano

> Aha ale zapomnialem dodac ze tylko wtedy sie zaswieca jak silnik dostanie normalnej temp czyli ok

> 90 stopni to po takiej troche dluzszej chwili jazdy.

U mnie po wymianie czujnika na oryginal, takie objawy ustapiły, więc obstawiam czujnik.

Napisano
  • Autor

> U mnie po wymianie czujnika na oryginal, takie objawy ustapiły, więc obstawiam czujnik.

ok w takim razie jade po czujnik piwo.gif

Napisano

ja miałem ten sam objaw w sc, póki co nastała cisza zeby.GIF

PS. jaki masz olej wlany?

Napisano

> U mnie po wymianie czujnika na oryginal, takie objawy ustapiły, więc obstawiam czujnik.

jaki producent robi oryginalne czujniki bo ja mam jakiś EPS i mam ten sam ból, ciśnienie oleju miga przy rozgrzanym silniku na jałowym biegu :/

Napisano

> jaki producent robi oryginalne czujniki bo ja mam jakiś EPS i mam ten sam ból, ciśnienie oleju miga

> przy rozgrzanym silniku na jałowym biegu :/

EPs to masz włoski zamiennik,z reguły było napisane made in italy.Ale z tym różnie.

Ja bym się zastanowił czy ciśnienie oleju faktycznie nie jest za małe na ciepło i na wolnych-czyli-przebieg,olej,panewki.

Orginał jest w pudełku fiatowskim Ricambi.

Napisano

> EPs to masz włoski zamiennik,z reguły było napisane made in italy.Ale z tym różnie.

> Ja bym się zastanowił czy ciśnienie oleju faktycznie nie jest za małe na ciepło i na

> wolnych-czyli-przebieg,olej,panewki.

> Orginał jest w pudełku fiatowskim Ricambi.

Te zamienne czujniki sa do niczego, ja przećwiczyłem w 1.1 3 różne dopiero używka Ricambi pracowała jak nalezy.

Napisano
  • Autor

> ja miałem ten sam objaw w sc, póki co nastała cisza

> PS. jaki masz olej wlany?

mobil 10W40 jest wlany a myslisz ze moze tez jednak olej byc winny?

Napisano
  • Autor

> Te zamienne czujniki sa do niczego, ja przećwiczyłem w 1.1 3 różne dopiero używka Ricambi pracowała

> jak nalezy.

Jezdzilem po sklepach i powiem wam ze ciezko tam z ori czujnikami.Trzeba bedzie jechac do aso, no chyba ze czujnik w1,1 jest taki sam jak w agencie bo taki mi jeszcze zostal po 700

Napisano
  • Autor

> mam to samo, popałuje i mryga se

u mnie to nawet bez palowania tylko po dluzszej chwili jazdy

Napisano

a ja wymieniłem na ten zamiennik eps i przejechałem z tym czujnikiem 8 tyś km i nadal działa

Napisano

> mobil 10W40 jest wlany a myslisz ze moze tez jednak olej byc winny?

Olej niczemu nie jest winny,prędzej czujnik,albo zużyte panewki.

Ile nalotu masz?

Napisano

> mam to samo, popałuje i mryga se

ja tak samo mam poki zimny ok ale jak sie rozgrzeje to se mryga juz zmienialem 3 czujniki

Napisano

> ja tak samo mam poki zimny ok ale jak sie rozgrzeje to se mryga juz zmienialem 3 czujniki

Jest niby w instrukcji adnotacja,że po pałowaniu może na wolnych mrugać-wtedy zalewali to fabrycznie cudem mineralnym jakości SG zwanym Vs maxem.

W pełni zdrowym silniku nawet dłubanym na dobrym oleju nie będzie mrugać.

Wyjść jest kilka-olej o większej lepkości,zmiana płynu chłodniczego na nowy,a w niektórych przypadkach-wymiana(oczyszczenie) pompy oleju i sitka smoka olejowego,wymiana panewek.

Napisano

> Jest niby w instrukcji adnotacja,że po pałowaniu może na wolnych mrugać-wtedy zalewali to

> fabrycznie cudem mineralnym jakości SG zwanym Vs maxem.

> W pełni zdrowym silniku nawet dłubanym na dobrym oleju nie będzie mrugać.

> Wyjść jest kilka-olej o większej lepkości,zmiana płynu chłodniczego na nowy,a w niektórych

> przypadkach-wymiana(oczyszczenie) pompy oleju i sitka smoka olejowego,wymiana panewek.

u mnie silnik skladalem ok 8tys km temu wszystko nowe razem z tlokami i czujnik padl. jak zalozylem nowy to przez 2 dni wszystko ok a potem znowu cyrki

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam kotleta bo juz mnie wku... ta kontrolka.

Czujnik wymieniony pare razy , juz nawet pozyczylem z innego ccsa gdzie wszystko jest ok do testu ito samo confused.gif mruga na wolnych.

I teraz pytanie co dalej robic?

Napisano

> Odgrzewam kotleta bo juz mnie wku... ta kontrolka.

> Czujnik wymieniony pare razy , juz nawet pozyczylem z innego ccsa gdzie wszystko jest ok do testu

> ito samo mruga na wolnych.

> I teraz pytanie co dalej robic?

u mnie tez tak mrugała, i silnik krecił dobre czasy ok.gif nie mam pojecia co jest przyczyna oslabiony.gif

Napisano

> Odgrzewam kotleta bo juz mnie wku... ta kontrolka.

> Czujnik wymieniony pare razy , juz nawet pozyczylem z innego ccsa gdzie wszystko jest ok do testu

> ito samo mruga na wolnych.

> I teraz pytanie co dalej robic?

tez tak mam. Zalej mineral to powinno przejsc

Napisano
  • Autor

> tez tak mam. Zalej mineral to powinno przejsc

ok, to bede probowal jeszcze z tym mineralem...narazie dzieki...

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja ma taki problem w rajdówce iż czasami jak sie zagrzeje dobrze to wolne obroty spadają bardzo nisko i sie zaswieca kontrolka cisnienia oleju... co moze byc przyczyna? silnik 1,1 z góra 1,2 8v

Napisano

> ja ma taki problem w rajdówce iż czasami jak sie zagrzeje dobrze to wolne obroty spadają bardzo

> nisko i sie zaswieca kontrolka cisnienia oleju... co moze byc przyczyna? silnik 1,1 z góra 1,2

> 8v

właśnie te wolne obroty są przyczyną, pompa przy takich obrotach daje minimalnie za niskie ciśnienie, wystarczy doslonie dotkąć pedał gazu i gaśnie ale czemu te obroty tak spadają na rozgrzanym silniku to nie mam pojęcia, a objaw mam identyczny w 900secie

Napisano

dokładnie mam to co mówisz:) tylko własnie tez nie wiem czemu obroty czasami schodzą tak nisko:/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.