Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Którędy klima zasysa powietrze z kabiny ?

Featured Replies

Napisano

chciałbym zam odgrzybić klimę ale nie wiem którędy wpuścić środek grzybobójczy...

Mam wrażenie że z kratki przy filtrze kabinowym gdzie na logikę powinno być zasysanie u mnie dmucha spineyes.gif

Napisano

Dostęp do parownika bedziesz miał po wyjęciu filtra p-pyłkowego. Musisz zdjąć obudowę tunelu środkowego od strony pasażera.

283662845-filtrPP.jpg

post-14997-14352507619_thumb.jpg

Napisano

> chciałbym zam odgrzybić klimę ale nie wiem którędy wpuścić środek grzybobójczy...

> Mam wrażenie że z kratki przy filtrze kabinowym gdzie na logikę powinno być zasysanie u mnie dmucha

jest o.k.

dmuchawa jest przed filtrem pp więc jak zdejmiesz "klapkę" to będzie dmuchać, klapka uszczelnia obieg.

nanosisz srodek na parownik(po wyjęc iu filtra) zakładasz klapke i odpalasz nawiew. a , !!!! niech c i nie przyjdzie do głowy spryskać filtr pp środkiem do odkarzania, niektóre odgrzybiacze maja tak napisane w instrukcji. potem może niemiłosiernie "capić" po odpaleniu klimy i daj dobrze wyschmąć odgrzybiaczowi na parowniku po całej akcji eliminacji grzyba.

Napisano

> Dostęp do parownika bedziesz miał po wyjęciu filtra p-pyłkowego. Musisz zdjąć obudowę tunelu

> środkowego od strony pasażera.

A w którym dokładnie miejscu jest parownik ?

Napisano

> A w którym dokładnie miejscu jest parownik ?

zdjęcie wyżej, tam gdzie na dywaniku i w "dziurze" widać liście, jak tam wetkniesz palce to w jedną strone luz (dolot od dmuchawy) w druga czujesz "metalową kratkę" -> parownik)

Napisano
  • Autor

rozumiem , że filtr wkładam z powrotem dopiero po zakończeniu całej operacji...?

A po zapodaniu środka na parownik to jak długo ma chodzić nawiew - po jakim czsie można włożyć filtr i zamknąć wszystko na gotowo ?

Napisano

> rozumiem , że filtr wkładam z powrotem dopiero po zakończeniu całej operacji...?

tak

> A po zapodaniu środka na parownik to jak długo ma chodzić nawiew - po jakim czsie można włożyć

> filtr i zamknąć wszystko na gotowo ?

10 minut powinno wystarczyć

Napisano

Też szykuję się do odgrzybiania i w związku z tym też mam parę pytań.

Zakupić chcę to bo sporo osób go używa.

Jest tam ładna instrukcja co i jak, ale mam sporo wątpliwości:

1. "uruchom silnik na wolnym biegu" - WTF? Po co uruchamiać silnik, jaki niby wolny bieg? Ktoś to rozumie?

2. "wtryśnij preparat do kanału wlotowego" - na parownik trzeba to rozpylić? czy gdzie? jeśli na parownik, to czy psikać na metalową kratkę (ktoś pisał, że to parownik), czy wepchnąć tam rurkę najdalej jak się da?

Czytając ten wątek myślałem, że będzie to bajecznie prosta sprawa, a ten opis na allegro już tego nie sugeruje.

Napisano

> Też szykuję się do odgrzybiania i w związku z tym też mam parę pytań.

> Czytając ten wątek myślałem, że będzie to bajecznie prosta sprawa, a ten opis na allegro już tego

> nie sugeruje.

<........................................>

odnośnie tego preparatu i powyższej instrukcji rozmawiałem z kolegą, bo tez go chce kupić.

Doszliśmy do wniosku, że rozpylić na parownik, czyli przez wlot po filtrze pp i tylko tyle ile starczy żeby zapienić cały parownik.

I nie dawaj prędkości od razu na max, tylko stopniowo zwiększaj prędkość wentylatora, bo narobisz sobie bałaganu w aucie wink.gif

TU masz FR z forum focusa i krok po kroku jak to zrobić.

a wolny bieg to IMHO jałowy.

Napisano

Dzięki.

Czytałem ten manual z FKP, swoją drogą ile oni się muszą narobić, żeby się dostać do filtra icon_eek.gif

To jeszcze jedna kwestia, mam tą rurkę pchać na maksa jak już wymacam kratkę parownika i skończyć psikać, jak zobaczę, że piana wyłazi? Dobrze zrozumiałem?

I może ktoś wyjaśnić kwestię uruchamiania silnika? Ja nie widzę żadnego sensu w tym.

Napisano

> I może ktoś wyjaśnić kwestię uruchamiania silnika? Ja nie widzę żadnego sensu w tym.

jedyne co mi przychodzi na myśl to to , że instrukcja jest napisana uniwersalnie, może chodzić o fakt, że zał. auta i jego wentylacji - w przypadku klimy automatycznej wymusza to odpowiednie ustawienia klapek i może umożliwia dotarcie przez wloty do parownika.... chyba tylko tak to można rozumieć.

Co do głębokości wpychania wężyka, to ja Ci nie odpowiem, bo sam tam jeszcze nie zaglądałem, ale niedługo mnie to czeka. Ale myślę, że jest tak jak piszesz.

Napisano

w instrukcji napisane jest ze klima ma hulac 20 minut po tym preparacie, wiec nie dziw sie, ze musisz odpalic

Napisano

> w instrukcji napisane jest ze klima ma hulac 20 minut po tym preparacie, wiec nie dziw sie, ze

> musisz odpalic

OK, teraz widzę, że opis ze sklepu IC

CRC10702113.jpg

różni sie od opisu z TEJ aukcji - gdzie w trakcie nakładania pianki kazą uruchomić silnik z wyłączona klimatyzacją.

Napisano

> chciałbym zam odgrzybić klimę ale nie wiem którędy wpuścić środek grzybobójczy...

> Mam wrażenie że z kratki przy filtrze kabinowym gdzie na logikę powinno być zasysanie u mnie dmucha

Te pianki maja jedną wadę... działają krótko, bo zwykle zostaja w kanałach nawiewu i oblepiają ścianki od wewnątrz. Kanały są nieco mniej drożne (są głośniejsze) bo powierzchnia nie jest gładka. Kurz ma do czego się przyklejac wewnątrz i to powoduje rozwój grzybów i drobnoustrojów. Przy właczonym obiegu zamkniętym wentylacji jest zasynae z dołu i zgarnia kurz i brud z dywaników - w ten sposób dostaje się do środka poza filtrem przeciwpyłkowym.

Lepsze są preparaty w puszkach stawianych na środku auta. Zdecydowanie lepiej działają.

pzdr

Napisano

> Lepsze są preparaty w puszkach stawianych na środku auta. Zdecydowanie lepiej działają.

> pzdr

Podaj jakiś namiar. Szczerze to jakoś w to nie wierzę, że są lepsze. Widziałem na allegro taki wynalazek Wurtha, to bardziej miało pełnić rolę odświeżacza, a że przy okazji parę bakterii by dało radę ubić to tylko miły dodatek. Wydaje mi się też, że gdyby to było lepsze, to tak byłyby klimy odgrzybiane, bo to wygodniejsza forma. A jednak w ten sposób serwisy nie odgrzybiają.

Napisano

> Wydaje mi się też, że gdyby to było lepsze, to tak

> byłyby klimy odgrzybiane, bo to wygodniejsza forma. A jednak w ten sposób serwisy nie

> odgrzybiają.

Serwisy odgrzybiają różnymi metodami. Ja próbowałem pianek a potem tych puszek. Różnica była znaczna w trwałości. Używałem preparatu NIGRIN.

Pzdr

Napisano

> Serwisy odgrzybiają różnymi metodami. Ja próbowałem pianek a potem tych puszek. Różnica była

> znaczna w trwałości. Używałem preparatu NIGRIN.

> Pzdr

Co rozumiesz jako trwałość? Przecież nie jesteś w stanie ocenić na nos, czy już pojawiły się nowe drobnoustroje czy jeszcze nie.

Jeśli używałeś Code:

http://www.nigrin.pl/index.php?id=produktdetails_480&tx_ttnews[tt_news]=3574&tx_ttnews[backPid]=761&cHash=42ef8c3a2b 

to tutaj wręcz wprost się mówi o odświeżaczu, imo to nie załatwi szkodników tak skutecznie jak pianka.
Napisano

> to tutaj wręcz wprost się mówi o odświeżaczu, imo to nie załatwi szkodników tak skutecznie jak pianka.

Producent twierdzi, że tak - "W ciągu 10 minut odświeża klimatyzację w samochodzie. Neutralizuje zapachy, zwalcza bakterie, grzyby i pleśnie."

Napisano

> Producent twierdzi, że tak - "W ciągu 10 minut odświeża klimatyzację w samochodzie. Neutralizuje

> zapachy, zwalcza bakterie, grzyby i pleśnie."

To dlaczego nazywa to odświeżaczem? Po normalnym odgrzybiaczu trzeba na dobrych parę minut oddalić się od auta, tutaj wręcz śmiało się spryskuje całe wnętrze. Po ewentualnej szkodliwości mam przeczucie, że odgrzybiacz jest silniejszy, a to głównie pachnie.

Napisano

> Co rozumiesz jako trwałość? Przecież nie jesteś w stanie ocenić na nos, czy już pojawiły się nowe

> drobnoustroje czy jeszcze nie.

> Jeśli używałeś Code:

> http://www.nigrin.pl/index.php?id=produk...Hash=42ef8c3a2b

> to tutaj wręcz wprost się mówi o odświeżaczu, imo to nie załatwi szkodników tak skutecznie

> jak pianka.

Hehehe to problem tłumacza (zobacz jak napisali "szczegółów").

W angielskiej wersji masz do czynienia ze środkiem dezynfekującym:

"NIGRIN Air-Condition Disinfectant Art.-Nr. 74199 Removes funghi, bacteria, germs and other pathogens, as well as unpleasant odours in the vehicle interior."

Po posku tez piszą: " Neutralizuje zapachy, zwalcza bakterie, grzyby i pleśnie"

No w tym sęk, ze pianka też je zwalczy a potem stworzy lepkie środowisko w środku (te, których próbowałem tak działały).

Ten zabijający zarazki i grzyby "odświeżacz" działał dłużej. Uwierz mi, że po tym zabiegu przez 3 dni unosił się zapach szpitalno-dentystyczny :-)

pzdr

Napisano

> To dlaczego nazywa to odświeżaczem?

Może niefortunnie to nazwano niewiem.gif

Ja równiez nie jestem przekonany do takich preparatów, bo kojarzą mi się z odświeżaczem z Lidl'a, którego kiedyś kupiłem, a działał na tej samej zasadzie co ten Nigrin. Tylko że tam zaznaczono, że to nie to nie jest środek do odgrzybiania, a tylko odświeżania... zresztą dość marnego no.gif

Napisano

> Może niefortunnie to nazwano

> Ja równiez nie jestem przekonany do takich preparatów, bo kojarzą mi się z odświeżaczem z Lidl'a,

> którego kiedyś kupiłem, a działał na tej samej zasadzie co ten Nigrin. Tylko że tam

> zaznaczono, że to nie to nie jest środek do odgrzybiania, a tylko odświeżania... zresztą dość

> marnego

A z piankami nie miałeś problemu?

Napisano

> A z piankami nie miałeś problemu?

Do tej pory oddawałem do ozonowania i było akceptowalnie. W tym roku pierwszy raz oddałem klimatyzację do czyszczenia chemicznego - czyli jakaś pianka i efekt nieakceptowalny no.gif Ale nie wiem, czy to wina pianki, czy beznadziejnego serwisu. Poczytałem o tym Nigrin w wersji eng i rokuje nieźle. W którymś markecie widziałem produkty tej firmy. Trzeba się rozejrzeć i wypróbować, bo użycie dużo łatwiejsze, niż w przypadku pianek.

Napisano

Poczytałem o tym Nigrin w wersji eng i

> rokuje nieźle. W którymś markecie widziałem produkty tej firmy. Trzeba się rozejrzeć i

> wypróbować, bo użycie dużo łatwiejsze, niż w przypadku pianek.

Ja kupiłem w REALU

pzdr

Napisano

> Ja kupiłem w REALU

Dzięki 20.GIF Tak też mi się właśnie wydawało, że w Realu widziałem produkty tej firmy.

EDIT

Wczoraj kupiłem ten preparat w Realu za 31.95zł i postanowiłem wypróbować. Wydaje się być naprawdę ok.gif

Po "fachowym" i wykonanym przez "specjalistów" odgrzybianiu klimatyzacji w firmie Chłodnic-Pol w Sośnicowicach, czasami jakiś dziwny zapaszek w samochodzie pojawiał się, a po wyłaczeniu klimatyzacji dość ostro czuć było stęchlizną przez parę minut. Po użyciu tego preparatu Nigrin nie czuć nic waytogo.gif

Mam nadzieję, że co najmniej do jesieni stan taki się utrzyma, co wyłacznie potwierdzi skuteczność tego preparatu. A byłoby fajnie, bo prosty w użyciu jest. Nie trzeba sikać jakimiś piankami po parowniku, tylko ustawia sie butelkę i czeka do jej opróżnienia.

Napisano

> No w tym sęk, ze pianka też je zwalczy a potem stworzy lepkie środowisko w środku (te, których

> próbowałem tak działały).

Ano mam tego świadomość, stąd staram się wybrać najlepsze z możliwych rozwiązanie.

Jeszcze rozważam ozonowanie, ale pojęcia o nim nie mam.

Napisano

Jak zaznaczyłem na zdjęciu, u góry nad parownikien są trzy kwadratowe otwory do objegu wewnętzrnego, pewnie z drugiej strony takie same.

Ja mam zrobiony otwór jak zaznaczyłem i środek odkażający z rozpylaczem na wężyku Wurth rozpylam na parownik od strony filtra jak i przez ten otwór z drugiej strony oraz w kanały wylotowe. Otwór zaślepiam dekielkiem na dwa wkręty.

283681079-filtrPP.jpg

post-28378-14352507698238_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

no dobra, ale skoro niektórzy stosują rozpylacze które stawia się za tylnim siedzeniem to niby którędy klima ma zassać preparat skro otwory o których piszesz są schowane gdzieś pod obudową a w ich pobliżu jest otwór wylotowy nadmuchu spineyes.gif

Napisano

> no dobra, ale skoro niektórzy stosują rozpylacze które stawia się za tylnim siedzeniem to niby

> którędy klima ma zassać preparat skro otwory o których piszesz są schowane gdzieś pod obudową

> a w ich pobliżu jest otwór wylotowy nadmuchu

Według takich zasad nadmuch ma iść na górę(nogi wyłączone), a powrót dołem. Powietrze ma krążyć od deski po dachu i wracać po podłodze, taki jest obrazaek jak się nie mylę na tych preparatach.

Jak miałem zdjęty schowek i był dobry dostęp to palcem sprawdzałem i kanał z otworów kierował się w stronę dmuchawy. Spieszyłem się i nie pomyślałem żeby włączyć dmuchawę z obiegiem zamkniętym i sprawdzić zasysanie powietrza, zrobię to jak będę majstrował z drugiej strony.

Napisano
  • Autor

sugerujesz że zasysanie w trybie obiegu zamknietego idbywa się przez kratki wylotowe nawiewów ???

Napisano

> sugerujesz że zasysanie w trybie obiegu zamknietego idbywa się przez kratki wylotowe nawiewów ???

no raczej na pewno nie.

ustawiłem nawiewy na wewnętrzny obieg (przy wymianie filtra pp, bez osłon) i sprawdzałem gdzie zasysa, wszystkie nawiewy wieją jedyne słabe oznaki zasysania są odczuwalne ponad komorą filtra pp ale są na tyle słabe że można by przypuszczać że to tylko przez przypadek ciągnie na połączeniach obudowy dmuchawy, gdzie jest "dziura która ssa" nie zlokalizowałem.

Napisano

> ponad komorą filtra pp ale są na tyle słabe że można by przypuszczać że to tylko przez przypadek ciągnie na

> połączeniach obudowy dmuchawy, gdzie jest "dziura która ssa" nie zlokalizowałem.

Właśnie w tym miejscu jest prostokątna aluminiowa blacha z trzema kwadratowymi dziurami za którą jest kanał w stronę wentylatora, tyle wymacałem.

Czy to jest to, tylko od strony kierowcy?

283700571-Klimastilo.1.jpg

post-28378-14352507795096_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

zatem sprawa jest oczywista

preparaty odgrzybiające do rozpylenia w kabinie to tylko zwykły airfresh mlot.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.