Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rover 25 ewentualnie 45

Featured Replies

Napisano

Jako, ze szukam auta najtanszego, a jednoczesnie najmlodszego, moja uwage zwrocily Rover 25 i 45. Silnik 1.4 albo 1.6. Roczniki - koncowka produkcji - 2004 ze wskazaniem na 2005.

Czego sie spodziewac po tych autach, czego sie bac, na co zwrocic uwage. Auto do typowego turlania sie po miescie, stad silnik 1.4 83KM jest idealny i ku takiemu sie sklaniam. Sklaniam sie tez ku wersji 25 - ale moze powinienem sie zainteresowac 45? Z tylu maja sie zmiescic dwa foteliki dla dzieci, plus zona z przodu i/albo ewentualnie czasem ja. Aczkolwiek auto bedzie 85% swojego czasu wozilo moja zone tylko i wylacznie i sluzylo do wyjazdow na zakupy, gdy ciezko znalezc miejsce do parkowania - stad logiczny rozmiar (nie za duzy/nie za maly) jest wskazany.

Wszystko czego wymagam, to by auto bylo tanie w naprawach i psulo sie jak najmniej. Poprzedni, dosc mocno opluwany Fiat sluzyl mi ponad 5 lat w zasadzie bezawaryjnie, stad na marke nie patrze.

Rover dlatego bo tanio w zakupie, i jako, ze auto angielskie, licze, ze naprawy w Anglii beda tanie.

Dobrze czy zle kombinuje? Radzcie medrcy, bo w sobote wybieram sie na ogladanie tej 45 i tej 25. Znawcy tych aut moga rzucic okiem czy wszystko wyglada wzglednie jak powinno?

Dzieki za pomoc ok.gif

Napisano

Taka 45 z 2001 roku szwagier w koncu sie wkurzyl i sprzedal za 100 Funtow. Szkoda ze nie dales znac wczesniej bo bys sobie to wzial za darmo. W tym dziadostwie psuje sie praktycznie wszystko. Auto jest zbudowane dosc solidnie ale rowiazania sa w nim chore! To ze tanie w naprawie to sie zgodze. Auto mialo 75k mil jak pekl pasek (wymieniany kilka miesiecy wczesniej) Naprawa glowicy i zaworow w cenie 350 Funciakow z czesciami byla i tak wysoka jak na ten szmelc. Sypalo sie wszystko. W koncu zeby nie robic kolejnej naprawy, umyl auto i pozbyl sie za 100 Funtow miesiac temu zeby pozbyc sie problemu.

Z kolei znajomy ma 25 i sobie chwali. Z tym ze jest pierwszym wlascicielem i ma przejechane 30k mil wiec przebieg swiadczy ile samochod jest uzywany.

Napisano

czyli uznajesz, że auto to badziew bo ktoś niefachowo naprawił rozrząd, albo trafiłeś na jakiś podrabiany pasek?

Napisano
  • Autor

> Taka 45 z 2001 roku szwagier w koncu sie wkurzyl i sprzedal za 100 Funtow. Szkoda ze nie dales znac

> wczesniej bo bys sobie to wzial za darmo. W tym dziadostwie psuje sie praktycznie wszystko.

> Auto jest zbudowane dosc solidnie ale rowiazania sa w nim chore! To ze tanie w naprawie to sie

> zgodze. Auto mialo 75k mil jak pekl pasek (wymieniany kilka miesiecy wczesniej) Naprawa

> glowicy i zaworow w cenie 350 Funciakow z czesciami byla i tak wysoka jak na ten szmelc.

> Sypalo sie wszystko. W koncu zeby nie robic kolejnej naprawy, umyl auto i pozbyl sie za 100

> Funtow miesiac temu zeby pozbyc sie problemu.

Zeby sie nie licytowac - Brava z 1999 roku z 63k mil poszla na zlom za 60 funtow biglaugh.gif. Dlatego szukam auta z jak najmniejszym przebiegiem, jak najmlodszego i z mozliwie najmniejsza iloscia wlascicieli. Jest szansa, ze zona pokula sie tym z 2-3 lata, zrobi moze z 10k mil i auto znowu na zyletki.

> Z kolei znajomy ma 25 i sobie chwali. Z tym ze jest pierwszym wlascicielem i ma przejechane 30k mil

> wiec przebieg swiadczy ile samochod jest uzywany.

No widzisz, czyli 50/50 - jak sie trafi biglaugh.gif.

Do wyboru mam jeszcze jakas kijanke Rio w tych pieniadzach i tym roczniku, czy ewentualnie jakies Lacetti. Wezme to, co bedzie tansze w lepszym stanie skromny.gif

Napisano

> Jako, ze szukam auta najtanszego, a jednoczesnie najmlodszego, moja uwage zwrocily Rover 25 i 45.

Jeżeli interesuje Cie samochód do miasta to raczej bym wybrał model 25 (odpowiednik kompaktu?) bo ten 45 to już się kobyła wydaje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli interesuje Cie samochód do miasta to raczej bym wybrał model 25 (odpowiednik kompaktu?) bo

> ten 45 to już się kobyła wydaje

Z tego co widzialem, 45 to przedluzona 25 hmm.gif. Wiec sklanialbym sie ku 25. Nizsze ubezpieczenie, mniejszy podatek drogowy przy silniku 1.4 icon_rolleyes.gif. Ogolnie to auto nawet mi sie podoba w porownaniu z Kia Rio czy Lacettim. Ale jakie sa jego slabe/mocne strony? Szukam na Roverkach i raczej nic ciekawego nie mozna znalezc. A oceniacze ze zdjec co powiedza o wybranych przeze mnie egzemplarzach?

Napisano

> Z tego co widzialem, 45 to przedluzona 25 . Wiec sklanialbym sie ku 25. Nizsze ubezpieczenie,

> mniejszy podatek drogowy przy silniku 1.4 . Ogolnie to auto nawet mi sie podoba w porownaniu z

> Kia Rio czy Lacettim. Ale jakie sa jego slabe/mocne strony? Szukam na Roverkach i raczej nic

> ciekawego nie mozna znalezc. A oceniacze ze zdjec co powiedza o wybranych przeze mnie

> egzemplarzach?

A nie wolalbys powiedzmy 206 czy Polo w tych pieniadzach? 206 ma niskie ubezpieczenie. a jezeli bagaznik na zakupy ci wystarczy to polo sie lepiej wciska na parkingach

Napisano
  • Autor

> A nie wolalbys powiedzmy 206 czy Polo w tych pieniadzach? 206 ma niskie ubezpieczenie. a jezeli

> bagaznik na zakupy ci wystarczy to polo sie lepiej wciska na parkingach

Jak mi znajdziesz 206 (choc troche mala) z 2005 roku z nalotem do powiedzmy 45k mil za 2200 funtow, w promieniu 60 mil ode mnie - zastanowie sie biglaugh.gif. Pomija, co wspomnialem, ze jednak mniejsza od 25 i troche ciezko moze byc z tylu wciskac 2 foteliki. Plus nie chce, by zona zaczela jezdzic zupelnym malenstwem ok.gif

Napisano

W silnikach 1.4 zwroc uwage na to czy byla robiona UPG. Niestety ta jednostka nie wytrzymuje cisnienia jak padnie termostat i wywala uszczelka - info z pierwszej reki - moj Tatko pracowal w serwisie Rovera przez kilka lat.

Jak trafisz na zadbany egzemplarz, najlepiej po padzie uszczelki, to posmigasz.

Napisano
  • Autor

> W silnikach 1.4 zwroc uwage na to czy byla robiona UPG. Niestety ta jednostka nie wytrzymuje

> cisnienia jak padnie termostat i wywala uszczelka - info z pierwszej reki - moj Tatko pracowal

> w serwisie Rovera przez kilka lat.

Czym sie objawialo to?

> Jak trafisz na zadbany egzemplarz, najlepiej po padzie uszczelki, to posmigasz.

Wiesz, wyoadkowosc i przebieg to tu idzie sprawdzic, ale z historia auta gorzej - watpie, by ktos trzymal kwit na cos takiego, bojac sie, ze moze odstraszyc potencjalnego klienta wink.gif

Napisano

tak, super rada.

Zwłaszcza, że R45 to w zasadzie konstrukcyjnie Civic VI 5d. Praktycznie 80% części pasuje.

Swoim civiciem mam nakulane 255kkm i nie narzekam na nic. Nie jestem odosobnionym przypadkiem.

Łukaszeczek: 45 to nie jest dluzsza 25ka. To zupełnie inne konstrukcje.

Napisano
  • Autor

> Łukaszeczek: 45 to nie jest dluzsza 25ka. To zupełnie inne konstrukcje.

Aha... Spojrzalem na historie wersji 400 w wiki, i ta wyplula, ze 200 i 400 to to samo, a ja blednie wykombinowalem, ze tyczy sie to tez 25/45. Dzieki za sporostowanie.

A czym sie tak naprade roznia te auta?

Napisano

> A czym sie tak naprade roznia te auta?

generalnie należałoby zadać pytanie co mają wspólnego, bo różnią się wszystkim.

Mniej więcej jakby porównać Polo z Golfem

Napisano

Nie chce mi się pisać. Zapraszam na forum roverki.pl tam się dowiesz wszystkiego i to od właścicieli, a nie od znajomych znajomego kumpli.

Ja jeżdżę 3ci rok r25 i jestem zadowolona.

Napisano
  • Autor

> Nie chce mi się pisać. Zapraszam na forum roverki.pl tam się dowiesz wszystkiego i to od

> właścicieli, a nie od znajomych znajomego kumpli.

> Ja jeżdżę 3ci rok r25 i jestem zadowolona.

To napisz wink.gif. Nie mam czasu na obejrzenie 1000 stron na temat tych aut, bo w weekend planuje pojechac i zobaczyc, wiec dobrze by bylo cos wiedziec do tego czasu wink.gif

Napisano

Hmm.. modele a jak masz jakieś konkretne pytania to może PW, bo dzisiaj nie jestem w nastroju na komentarza Rover to kupa, kup golfa/clio/corsę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Hmm.. modele a jak masz jakieś konkretne pytania to może PW, bo dzisiaj nie jestem w nastroju na

> komentarza Rover to kupa, kup golfa/clio/corsę

Na co zwrocic uwage przy kupnie - co lubi sie psuc? Problemy z korozja (nadmierna)? Rozrzad kiedy wymienic w 1.4? Podstawowe rzeczy - plus obejrzyj ta 25 z linka w pierwszym poscie - rzuca sie cos negatywnego w oczy?

Napisano

> Na co zwrocic uwage przy kupnie - co lubi sie psuc? Problemy z korozja (nadmierna)? Rozrzad kiedy

> wymienic w 1.4? Podstawowe rzeczy - plus obejrzyj ta 25 z linka w pierwszym poscie - rzuca sie

> cos negatywnego w oczy?

Uszczelka pod głowicą jak ktoś wyżej wspomniał, ale modele poliftowe miały coś tam poprawione, poza tym jak nie pałujesz i nie przegrzejesz powinno być ok. Wersja 84kM to wersja zdławiona, wystarczy, że wymienisz przepustnicę i będzie 103kM.

Korozja nie bardzo, zwróć uwagę na zawiasy klapy bagażnika, zawiasy drzwi i szyberdach, chociaż ten rocznik nie powinien rdzewieć, mój ma 10 lat i trochę rdzy na klapie.

Rozrząd ja bym w każdym aucie wymieniała po zakupie 270751858-jezyk.gif

Auto jest po lifcie, ja mam innego i trudniej mi oceniać, ale zwróciłeś uwagę, że fotele to skóra a boczki materiałowe? Zobacz czy w drzwiach jest takie rozszerzenie na kubek jak nie ma to zdecydowanie coś nie tak. Prawdę mówiąc zdjęcia są tak małe że nic nie widać poza tym nie ma spod maski. Zwróć uwagę na poziom płynów i czy nie ma majonezu pod korkiem.

Aha i auto wcale nie jest takie małe, coś wielkości Civica, jest tylko 2cm węższy niż np. Corolla i ma dość długą maskę.

Napisano
  • Autor

> Uszczelka pod głowicą jak ktoś wyżej wspomniał, ale modele poliftowe miały coś tam poprawione, poza

> tym jak nie pałujesz i nie przegrzejesz powinno być ok. Wersja 84kM to wersja zdławiona,

> wystarczy, że wymienisz przepustnicę i będzie 103kM.

Ale wtdy wiecej pali biglaugh.gif

> Korozja nie bardzo, zwróć uwagę na zawiasy klapy bagażnika, zawiasy drzwi i szyberdach, chociaż

> ten rocznik nie powinien rdzewieć, mój ma 10 lat i trochę rdzy na klapie.

ok.gif

> Rozrząd ja bym w każdym aucie wymieniała po zakupie

Dlatego pytam po jakim czasie, bo auto w sumie nie takie stare biglaugh.gif

> Auto jest po lifcie, ja mam innego i trudniej mi oceniać, ale zwróciłeś uwagę, że fotele to skóra a

> boczki materiałowe?

Patrzac na inne auta w tej wersji GLi - TTTM wink.gif

> Zobacz czy w drzwiach jest takie rozszerzenie na kubek jak nie ma to

> zdecydowanie coś nie tak. Prawdę mówiąc zdjęcia są tak małe że nic nie widać poza tym nie ma

> spod maski.

Chodzilo mi o podstawowe sprawy - np. kierownica przedliftowa, znaczki nie w tym miejscu, itp. itd

> Zwróć uwagę na poziom płynów i czy nie ma majonezu pod korkiem.

> Aha i auto wcale nie jest takie małe, coś wielkości Civica, jest tylko 2cm węższy niż np. Corolla i

> ma dość długą maskę.

Civica, ale ktorego - bo obecny jest wezszy od mojej Vectry C o 10 mm, a to troche rozne auta biglaugh.gif.

Chodzi mi o to, by auto bylo wieksze od Punto/Corsy/Fiesty i bylo jak najbardziej zblizone do Focusa mk1/Astry G - wszystko co wieksze jest beee biglaugh.gif

Napisano

> Ale wtdy wiecej pali

No i tak trochę pali, ja mam 1.6 i jakieś 9l pociągnie.

> Chodzilo mi o podstawowe sprawy - np. kierownica przedliftowa, znaczki nie w tym miejscu, itp. itd

A widzisz cokolwiek na tych zdjęciach? Na tyle na ile wygląda na zdjęciach chyba ok. ale w ogóle nie widać zegarów i kierownicy.

> Chodzi mi o to, by auto bylo wieksze od Punto/Corsy/Fiesty i bylo jak najbardziej zblizone do

> Focusa mk1/Astry G - wszystko co wieksze jest beee

Hmm... to wielkość powinna Ci odpowiadać.

Wklej linka na forum może ktoś Ci coś więcej powie, bo w Polsce mało jest poliftowych.

Napisano
  • Autor

> No i tak trochę pali, ja mam 1.6 i jakieś 9l pociągnie.

icon_eek.gif. Ale na temat zuzycia pliwa nie dyskutuje, bo roznie sie jezdzi w roznych miejscach biglaugh.gif

> A widzisz cokolwiek na tych zdjęciach? Na tyle na ile wygląda na zdjęciach chyba ok. ale w ogóle

> nie widać zegarów i kierownicy.

O widzisz - na tyle co widac (kierownica to byl przyklad - doskonale znany z focusow, gdzie przed i poliftowa roznily sie troche, i kazdy fan marki rozpoznawal od razu, ze cos nieteges). Auto raczej z przystanku klepane nie jest - przynajmnije nigdy nie bylo klasyfikowane do kasacji/powaznej naprawy.

A swoja droga - to niby zloty kolor - a ja myslalem, ze niebieski rotfl.gif

Jeszcze jedno pytanko - gdzie szukac numerow VIN?

> Hmm... to wielkość powinna Ci odpowiadać.

waytogo.gif

> Wklej linka na forum może ktoś Ci coś więcej powie, bo w Polsce mało jest poliftowych.

nie chce na razie smiecic, bo moze byc, ze zanim sie wybiore obejrzec auto w sobote, juz go nie bedzie biglaugh.gif

Napisano

> Jeszcze jedno pytanko - gdzie szukac numerow VIN?

W europejskiej wersji na słupku drzwi kierowcy i pod macha na wysokości szyby. VIN szukajka

Napisano
  • Autor

> W europejskiej wersji na słupku drzwi kierowcy i pod macha na wysokości szyby. VIN szukajka

Czyli tylko dwa sa... Dobrze wiedziec, bo bym trzech szukal biglaugh.gif

Napisano

A pomyslal kolega o aukcji??? Ja dosc dlugo szukalem ayta dla serce.gif i zjezdzilem pol UK - od traderow z reguly auta byly kiepskawe, mialy wady - te za nizsza cene. Jak wiesz o auta ty sie nie dba... Na aukcji dostaniesz to samo tylko ze taniej.

A tu gdzie ja mieszkam (Northampton) to na same wspomnienie o tej marce ludzie robia czerwona.gif

> Jako, ze szukam auta najtanszego, a jednoczesnie najmlodszego, moja uwage zwrocily Rover 25 i 45.

> Silnik 1.4 albo 1.6. Roczniki - koncowka produkcji - 2004 ze wskazaniem na 2005.

> Czego sie spodziewac po tych autach, czego sie bac, na co zwrocic uwage. Auto do typowego turlania

> sie po miescie, stad silnik 1.4 83KM jest idealny i ku takiemu sie sklaniam. Sklaniam sie tez

> ku wersji 25 - ale moze powinienem sie zainteresowac 45? Z tylu maja sie zmiescic dwa foteliki

> dla dzieci, plus zona z przodu i/albo ewentualnie czasem ja. Aczkolwiek auto bedzie 85%

> swojego czasu wozilo moja zone tylko i wylacznie i sluzylo do wyjazdow na zakupy, gdy ciezko

> znalezc miejsce do parkowania - stad logiczny rozmiar (nie za duzy/nie za maly) jest wskazany.

> Wszystko czego wymagam, to by auto bylo tanie w naprawach i psulo sie jak najmniej. Poprzedni, dosc

> mocno opluwany Fiat sluzyl mi ponad 5 lat w zasadzie bezawaryjnie, stad na marke nie patrze.

> Rover dlatego bo tanio w zakupie, i jako, ze auto angielskie, licze, ze naprawy w Anglii beda

> tanie.

> Dobrze czy zle kombinuje? Radzcie medrcy, bo w sobote wybieram sie na ogladanie tej 45 i tej 25.

> Znawcy tych aut moga rzucic okiem czy wszystko wyglada wzglednie jak powinno?

> Dzieki za pomoc

Napisano

UPG, jak napisał kolega poniżej + dosyć często oblewają na spalinach.

Jeżeli trafisz zadbanego, prawdopodobnie będzie jeździł dosyć długo wink.gif .

Napisano
  • Autor

> UPG, jak napisał kolega poniżej + dosyć często oblewają na spalinach.

Jaki powod oblewania? Lambda, cos innego?

> Jeżeli trafisz zadbanego, prawdopodobnie będzie jeździł dosyć długo .

Mi chodzi, zeby 3 lata pozyl i jakies 15k mil - chyba wiele nie wyamagam biglaugh.gif

Napisano

> Jaki powod oblewania? Lambda, cos innego?

Zazwyczaj CO, a to w ich wypadku oznacza kata.

> Mi chodzi, zeby 3 lata pozyl i jakies 15k mil - chyba wiele nie wyamagam

Kup jej Fiata Pandę albo Opla Astrę, one powinny dać radę i zmieścić się w widełkach budżetu smile.gif.

Napisano
  • Autor

> Zazwyczaj CO, a to w ich wypadku oznacza kata.

O jakich przebiegach mowimy?

> Kup jej Fiata Pandę albo Opla Astrę, one powinny dać radę i zmieścić się w widełkach budżetu .

Troche rozne auta biglaugh.gif. Co nie zmienia faktu, ze za 2.5k funtow nie kupie ani pandy, ani astry, a juz na pewno nie z 2004-2005 roku z malym nalotem biglaugh.gif.

Napisano

> dosyć często oblewają na spalinach.

icon_eek.gif Pierwszy raz słyszę. 3lata jestem na forum roverkowym i nikt o tym nie pisał.

Napisano

> Pierwszy raz słyszę. 3lata jestem na forum roverkowym i nikt o tym nie pisał.

Kolega chyba pisze o UK zlosnik.gif

U nas to i bez tlumika by sie dalo pewne przeglad zalatwic hehe.gif

Napisano

> U nas to i bez tlumika by sie dalo pewne przeglad zalatwic

u nas to i bez auta do sie przegląd załatwić rotfl.gif

Napisano

> u nas to i bez auta do sie przegląd załatwić

To swoją drogą. zlosnik.gif Ale mimo, że moje auta zwykle przechodziły przeglądy "uczciwie", to przez prawie 20 lat nigdy nie zdarzyło się, aby diagnosta wtykał mi coś w wydech. oink.gif

Napisano

> To swoją drogą. Ale mimo, że moje auta zwykle przechodziły przeglądy "uczciwie", to przez prawie

> 20 lat nigdy nie zdarzyło się, aby diagnosta wtykał mi coś w wydech.

Czy jak powiem, że mi wtykał to dziwnie zabrzmi? hmm.gif

A tak serio sprawdzali mi spaliny w R za każdym razem i było ok. Ale może UK ma inne normy, nie wiem, nie znam się.

Napisano
  • Autor

> Czy jak powiem, że mi wtykał to dziwnie zabrzmi?

> A tak serio sprawdzali mi spaliny w R za każdym razem i było ok. Ale może UK ma inne normy, nie

> wiem, nie znam się.

Akurat Swiko pisze o IRL, ale w UK te normy sa dosc restrykcyjne i moja 9 letnia Brava miala problemy z CO na ostatnich dwoch przegladach.

Napisano

> Akurat Swiko pisze o IRL, ale w UK te normy sa dosc restrykcyjne i moja 9 letnia Brava miala

> problemy z CO na ostatnich dwoch przegladach.

Naszych diagnostów panie im tam trzeba old.gif trzeba paru wysłać na export.

A tak w kwestii roverków to jeszcze 2 słowa 200/400 i 25/45 to 2 całkiem różniej auto ,mniejsze całkowity wymysł anglików (200/25),400(45)honda Civic-silnik roverowski.

Ja również kupiłem i jak narazie chwale w miare dużo miejsca ,aczkolwiek po przesiadce z astry htb parkowanie w mieście może być troche problematyczne.

Napisano

> O jakich przebiegach mowimy?

Nie ma reguły, rozrzut jest ogromny. Bywają takie, które maja 30kmil przebiegu i oblewają, ale są przypadki ze 120kmil i wsio gra.

Nie chcę Cię bynajmniej straszyć, bo nie każdy ma ten problem smile.gif .

> Troche rozne auta . Co nie zmienia faktu, ze za 2.5k funtow nie kupie ani pandy, ani astry, a juz

> na pewno nie z 2004-2005 roku z malym nalotem .

To były najtańsze, a jednocześnie przyzwoite przykłady, które w ciągu sekundy przyszły mi do głowy smile.gif.

Napisano

> Kolega chyba pisze o UK

> U nas to i bez tlumika by sie dalo pewne przeglad zalatwic

Blisko, bo o IRL.

Tutaj się sprawdza spaliny, a składa się tak, że wystawiam odpowiednik polskich pieczątek w dowodzie palacz.gif .

Napisano

> Akurat Swiko pisze o IRL, ale w UK te normy sa dosc restrykcyjne i moja 9 letnia Brava miala

> problemy z CO na ostatnich dwoch przegladach.

Samochody zarejestrowane po raz pierwszy między 1.01.1994 i 1.07.2002 :

Na wolnych, tylko CO - poniżej 0,5% ( po 1.07.2002 - 0,3% )

Na wysokich:

CO - poniżej 0.3% ( po 1.07.2002 - 0,2% )

HC - ponizej 200ppm

Lambda - 0,97 - 1,03

Napisano

> Zeby sie nie licytowac - Brava z 1999 roku z 63k mil poszla na zlom za 60 funtow .

o masz icon_eek.gif a ja wlasnie szukam auta dla dziewczyny, zebym wiedzial ze chcesz sie pozbyc tongue.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.