Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja w aucie...

Featured Replies

Napisano

...które w żadnej opcji klimy nie przewiduje - da radę zmajstrować, czy nie warto walczyć? hmm.gif

Napisano

> ...które w żadnej opcji klimy nie przewiduje - da radę zmajstrować, czy nie warto walczyć?

można wiedzieć jakie to auto?

btw

to są jeszcze takie?

Napisano

napewno da radę pytanie o opłacalnośc tej inwestycji ...

jest to droga zabawa w autach które w klime były wyposarzane w droższych wersjach a co dopiero w aucie do którego nie przewidziano klimy ... myślę że bez 5 tyś minimum nie ma co podchodzić do tego i to zapewne ze sporym wkładem własnej pracy i częściowo na używanych podzespołach. ale pewnie to też zależy od pojazdu .

Napisano
  • Autor

> można wiedzieć jakie to auto?

Sam jeszcze nie wiem. hehe.gif

> to są jeszcze takie?

Były. ok.gif

Napisano

> ...które w żadnej opcji klimy nie przewiduje - da radę zmajstrować, czy nie warto walczyć?

Dlaczego nie ? Da się zrobić ok.gif

Jeżeli nie masz zamiaru robić tego samemu i nie masz daru do majsterkowania, to daj sobie spokój wink.gif

Dlaczego ?! Bo cena takiej kombinacji może cię przysłowiowo "zabić" wink.gif

Napisano

>i częściowo na używanych podzespołach. ale

Najlepiej to wszystkie używane kupić i zaadoptować do innego pojazdu ok.gif

Napisano

> napewno da radę pytanie o opłacalnośc tej inwestycji ...

> jest to droga zabawa w autach które w klime były wyposarzane w droższych wersjach a co dopiero w

> aucie do którego nie przewidziano klimy ... myślę że bez 5 tyś minimum nie ma co podchodzić do

> tego i to zapewne ze sporym wkładem własnej pracy i częściowo na używanych podzespołach. ale

> pewnie to też zależy od pojazdu .

Za mniej niż 5 kpln jeden z userów zamontował klimatyzację we fiacie stilo w ASO. Wszystko na nowych oryginalnych częściach. Najlepiej znaleźć kogoś kto sprzedaje anglika na części i wtedy wyjdzie taniej.

Napisano

> Za mniej niż 5 kpln jeden z userów zamontował klimatyzację we fiacie stilo w ASO. Wszystko na

> nowych oryginalnych częściach. Najlepiej znaleźć kogoś kto sprzedaje anglika na części i wtedy

> wyjdzie taniej.

Ale chodzi o model samochodu, w którym wcale nie była oferowana klimatyzacja, a w stilo zdaje się że jest cfaniaczek.gif

Napisano

> Ale chodzi o model samochodu, w którym wcale nie była oferowana klimatyzacja, a w stilo zdaje się

> że jest

Dokładniej to jest trudno znaleźć stilo bez klimatyzacji.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Doprecyzuję - chodzi o starsze rocznikowo auto.

To z dużym prawdopodobieństwem da się przewidzieć, że przewyższy wartość samochodu, więc taka zabawa nie ma sensu.

Napisano

A mnie wlasnie wpadl do głowy pomysl wykorzystania jakiegos stacjonarnego (lub przenośnego) klimatyzatora w zabudowie auto grinser006.gif

To by możne i miało sens, w starszym aucie gdzie mamy duzo miejscapod maską i w kabinie. Ale taki mod, moznaby przeprowadzić rownie dobrze na podzespolach "zwyklych" klim samochodowych.

Napisano

Starszy rocznikowo samochód + brak klimy fabrycznej w jakiejkolwiek wersji = dużo przeróbek = dużo wydatków.

Proponuję poszukać modelu, w którym klima fabryczna była i ew. przełożyć z anglika tudzież innego rozbitka. A najlepiej kupić od razu z klimą.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Odpowiem na przykładzie.

Jeden z userów na forum skodovka zakładał

do felicji z silnikiem diesla klimatyzację...

A potem ją wyjął i stwierdził, że już nie włoży...

Bo były problemy...

Osobiście podejrzewam, że jest to mozliwe,

koszt zapewne koło 1500 wzwyż,

ale czy bezawaryjne, tego nie wiem...

Może zależy jakie auto...

Napisano

Pewnie, że się da. Wszystko idzie dopasować z ogólnodostępnych części z innych aut. Największy problem będzie stanowić nagrzewnica ale i tą się z czegoś na pewno da dobrać. Jeśli chodzi o same części to za mniej niż 1000zł można znależć kompletny układ do którego trzebaby było dorobić przewody. grinser006.gif Ja bym to zrobił grinser006.gif

Napisano

> Odpowiem na przykładzie.

> Jeden z userów na forum skodovka zakładał

> do felicji z silnikiem diesla klimatyzację...

> A potem ją wyjął i stwierdził, że już nie włoży...

> Bo były problemy...

Poproszę o linka, lub streszczenie tematu.

Napisano

Panowie z "Chłodnic-pol-u" twierdzą, że potrafią dołożyć klimę do każdego auta. Np. za dołożenie klimy do SC, Pandy w cenniku mają chyba 3kpln. Za Punto2 już 3.5 kpln. Zadzwoń do nich, to się dowiesz ok.gif

Napisano

> Panowie z "Chłodnic-pol-u" twierdzą, że potrafią dołożyć klimę do każdego auta. Np. za dołożenie

> klimy do SC, Pandy w cenniku mają chyba 3kpln. Za Punto2 już 3.5 kpln. Zadzwoń do nich, to się

> dowiesz

Tylko ponownie jest kwestia taka, że wymienione przez Ciebie samochody występowały fabrycznie z klimatyzacją (tak tak, SC czy Panda mogły mieć klimatyzację zlosnik.gif) Jest wtedy szansa na zdobycie oryginalnych części i sprawa jest łatwiejsza. W modelu do którego producent nie przewidział tego udogodnienia trzeba się spodziewać konieczności "rzeźbienia".

Napisano

Chłopaki "rzeźbią" chłodnice, intercoolery, dorabiają węże klimatyzacji, a więc, rzeźbienie mają we krwi zlosnik.gif Pozostaje kwestia ceny za taką "sztukę" ok.gif

Napisano

> Poproszę o linka, lub streszczenie tematu.

Oj nie znajdę, szukaj postu o białej skodzie,

o którą koleś baaardzo dba i wiele rzeczy dokłada.

Między innymi spryskiwacze reflektorów itp...

W skrócie, koleś założył klimę, musiał rzeźbić w okolicy nagrzewnicy, a potem ciągle coś się psuło...

Nie wiem czy łożyska przy paskach czy coś innego...

Napisano

masa problemów - musisz wsadzić parownik w miejsce którego nie ma - musi być zapewniony odpływ wody z niego no i musi być to szczelne w miarę.

Musisz wsadzić skraplacz w miejsce którego nie ma, zapewnić mu należytą wentylację, tak aby nie przegrzewał się silnik z powodu przysłonięcia chłodnicy skraplaczem - czyli pewnie jakiś wydajniejszy wentylator, no i jeszcze sprawić ze będzie się włączał po włączeniu klimy.

Kompresor klimy musisz przymocować do bloku silnika w miejsce którego nie ma, połączyć to paskiem klinowym z resztą - ciekawe jak będzie się rozprowadzać naprężenia na łożyskach i czy nie będą zdychać od tego.

- wszystkie przewody trzeba giąć pod to konkretne auto, pod te konkretne miejsca gdzie udało ci się wsadzić parownik/skraplacz/osuszacz/kompresor.

-musisz się przebić przez gródź żeby doprowadzić przewody do parownika.

-musisz położyć instalację elektryczną i połączyć ją z instalacją auta tak by po włączeniu klimy startował wentylator, żeby włączaniem i wyłączaniem kompresora sterował sygnał z np termistora, czy czujnika ciśnienia.

- musisz sprawić żeby po włączeniu klimy obroty silnika się wyrównały po nagłym zwiększeniu obciążeń przez kompresor...

- no i jeszcze musisz to nabić nie znając pojemności układu, bo kto wie jaka ona wyjdzie jak sam będziesz prowadzić kilometry rurek przez auto wink.gif

- no i jeszcze na koniec koszty - wszystkie elementy układu klimatyzacji nie są tanie - zeżarłoby cie to.

tyle mi sie na szybko przypomniało, żeby uznać to za zadanie bliskie do niewykonalnego wink.gif

Napisano

Znam przypadek, że koleś założył jakąś klime do chyba golf-2.

Nie wiem ile w to włożył, ale chyba robił "po łebkach".

Efekt końcowy? - samochód po niedługim czasie się spalił:-)

Więc albo rób to porządnie albo w ogóle:-)

Napisano

> tyle mi sie na szybko przypomniało, żeby uznać to za zadanie bliskie do niewykonalnego

No proszę Cię ... hehe.gif

Napisano

> Panowie z "Chłodnic-pol-u" twierdzą, że potrafią dołożyć klimę do każdego auta. Np. za dołożenie

> klimy do SC, Pandy w cenniku mają chyba 3kpln. Za Punto2 już 3.5 kpln. Zadzwoń do nich, to się

> dowiesz

Mogę do nich jakiś namiar prosić na priv ? Mój kiero mnie tam wysyła z moją uszkodzoną klimą, ale niestety nie ma namiaru, aby mi podarować. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mogę do nich jakiś namiar prosić na priv ? Mój kiero mnie tam wysyła z moją uszkodzoną klimą, ale

> niestety nie ma namiaru, aby mi podarować.

jakiś tekst

Napisano

> jakiś tekst

Chodzi mi o ich stronę. Kierownik mówił, że są dwaj bracia. Dwaj bracia prowadzą serwis klimy pod tymi samymi nazwami. Jeden to cholerny partacz, który potrafi wszystko zepsuć, a drugi to magik, który robi naprawdę profi. Jeden i drugi ma zakład w tej samej mieścinie, dlatego chciałbym konkretny namiar ok.gif

Napisano

Za cenę dołożenia klimy do takiego auta mogę Ci sprzedać kompletną, sprawną, manualną klimatyzację, a gratis do tej klimy będzie całkiem dobrze jeżdżące Twingo na full-wypasie (pełna elektryka, wspomaganie, centralny zamek z pilotem, welurowa tapicerka) grinser006.gif

A tak poważnie to raczej nieopłacalna sprawa, skoro auto wogóle nie występowało z klimatyzacją.

Co innego jeśli były wersje z klimą - na kąciku Matiza parę osób klimę dołożyło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.