Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja auta z kierownica po prawej stronie.

Featured Replies

Napisano

Przepis ktory znalazlem - a dokladnie

Quote:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)

mowi tak:

Quote:

(...)

§ 9. 2. Kierownica w pojeździe o liczbie kół większej niż trzy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h, nie powinna być umieszczona po prawej stronie pojazdu.

3. Przepis ust. 2 stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r.

Czy z tego wynika, ze w Polsce mozna spokojnie zarejestrowac auto z kierownica po prawej jesli data jego pierwszej rejestracji jest sprzed 1985 roku?

Czy moze zle rozumiem i ta okreslona data pierwszej rejestracji dotyczy tylko pojazdy ktore juz w tym czasie byly zarejestrowane w Polsce?

Napisano

> 3. Przepis ust. 2 stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r

Rejestracja w Polsce. Tzn. jeśli auto było niewprowadzone do ruchu w PL przed 1985 rokiem, to może mieć kierownicę z prawej strony. Jeśli później, to nie.

Wcześniej takich przepisów nie było (sam pamiętam żółtego Malacza mojego wujka z kierownicą po prawej stronie) i te samochody nie mogą zostać wykluczone z ruchu "od tak". Zresztą podobny zabieg zastosowana w przypadku świateł do jazdy dziennej.

Napisano
  • Autor

> Rejestracja w Polsce.

Czyli innymi slowy jesli auto bylo zarejestrowane powiedzmy w 1980 roku za granica i teraz chcialbym je zarejestrowac w Polsce to nie ma takiej mozliwosci, poza rejestracja jako zabytek. Dobrze rozumiem?

Napisano

> Czyli innymi slowy jesli auto bylo zarejestrowane powiedzmy w 1980 roku za granica i teraz

> chcialbym je zarejestrowac w Polsce to nie ma takiej mozliwosci, poza rejestracja jako

> zabytek. Dobrze rozumiem?

Tak

Napisano

> Czyli innymi slowy jesli auto bylo zarejestrowane powiedzmy w 1980 roku za granica i teraz

> chcialbym je zarejestrowac w Polsce to nie ma takiej mozliwosci, poza rejestracja jako

nie do końca ... jeszcze jest jedna możliwość ...

jeśli auto nie było nigdy produkowane w wersji z kierownicą po lewej skromny.gif

Napisano

> nie do końca ... jeszcze jest jedna możliwość ...

> jeśli auto nie było nigdy produkowane w wersji z kierownicą po lewej

No to np. Vauxhalle chyba nie były nigdy produkowane z kierownicą po lewej stronie wink.gif Tylko jak udowodnić że Vauxhall to nie Opel 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> nie do końca ... jeszcze jest jedna możliwość ...

> jeśli auto nie było nigdy produkowane w wersji z kierownicą po lewej

Ale do takiej operacji chyba potrzebna jest zgoda ministra transportu czy cos w tym stylu. Bo o ile sie orientuje nie istnieje przepis ktory by to regulowal....

To teraz tez pytanie - ciekawe czy by sie dalo zarejestrowac auto, ktore rozni sie powiedzmy tylko nazwa.

Np na europejskim rynku mamy Toyote Camry. To samo auto (z minimalnymi roznicami) na rynku japonskim nazywa sie Toyota Vista.

Ciekawe czy dalo by sie zarejestrowac w Polsce Toyote Viste jako auto ktore nie wystepuje z kierownica po lewej stronie.

Napisano

> Ale do takiej operacji chyba potrzebna jest zgoda ministra transportu czy cos w tym stylu. Bo o ile

> sie orientuje nie istnieje przepis ktory by to regulowal....

> To teraz tez pytanie - ciekawe czy by sie dalo zarejestrowac auto, ktore rozni sie powiedzmy tylko

> nazwa.

> Np na europejskim rynku mamy Toyote Camry. To samo auto (z minimalnymi roznicami) na rynku

> japonskim nazywa sie Toyota Vista.

> Ciekawe czy dalo by sie zarejestrowac w Polsce Toyote Viste jako auto ktore nie wystepuje z

> kierownica po lewej stronie.

a to już na pewno zależy od urzędasów po drodze ...

tak ... trwa to około miesiąca

ciągle mi brak czasu żeby zarejestrować moje Mitsu FTO crazy.gif

Napisano

dobrze z jednym wyjatkiem

kazde auto z kierownica po prawej stronie mozna zarejestrowac w polsce

potrzebne do tego jest tylko pozwolenie ministra smile.gif

Napisano

> a to już na pewno zależy od urzędasów po drodze ...

> tak ... trwa to około miesiąca

> ciągle mi brak czasu żeby zarejestrować moje Mitsu FTO

masz FTO ? zlosnik.gifgrinser006.giffood.gif

Napisano
  • Autor

> masz FTO ?

Wlasnie poszperalem w ogloszeniach...

Wyglada na calkiem fajne auto....

Mowicie ze bylaby mozliwosc zarejestrowania tego w Polsce?

Na allegro znalazlem cos takiego.. Wsumie strasznie tanio.

Jak patrze na takie w Irlandii to jednak ceny sporo wyzsze

O np tutaj.

Napisano

> Wlasnie poszperalem w ogloszeniach...

> Wyglada na calkiem fajne auto....

> Mowicie ze bylaby mozliwosc zarejestrowania tego w Polsce?

> Na allegro znalazlem cos takiego.. Wsumie strasznie tanio.

> Jak patrze na takie w Irlandii to jednak ceny sporo wyzsze

> O np tutaj.

... cena jest normalna ... ja swoje chciałem sprzedać za 4500 bodajże ostatnio , tyle że mój to ta słabsza wersja ...

tak jest mozliwość ... jak tylko znajdę troszkę czasu to to uczynię ...

auto jest fajne i naprawdę nietuzinkowe wink.gif

Napisano

> masz FTO ?

ano mam ...tylko w stanie słabym , i do rejestracji ...

brak czasu ... ale zawsze chciałem mieć to i sobie kupiłem oink.gifoink.gifoink.gif

Napisano
Tu jest auto z kierą po prawej zarejestrowane w PL
Napisano

Cos drogo w tej IR

klik

> Wlasnie poszperalem w ogloszeniach...

> Wyglada na calkiem fajne auto....

> Mowicie ze bylaby mozliwosc zarejestrowania tego w Polsce?

> Na allegro znalazlem cos takiego.. Wsumie strasznie tanio.

> Jak patrze na takie w Irlandii to jednak ceny sporo wyzsze

> O np tutaj.

Napisano

> § 9. 2. Kierownica w pojeździe o liczbie kół większej niż trzy, którego konstrukcja umożliwia

> rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h, nie powinna być umieszczona po prawej stronie

> pojazdu.

Pewnie uznacie że się czepiam. Ale czy słowo " nie powinna" oznacza "nie wolno", czy tez "musi"?

IMO to nie jest twardy zakaz tylko sugestia....

Napisano
  • Autor

> Tu jest auto z kierą po prawej zarejestrowane w PL

No jest...

Ciekawe w jaki sposob sie udalo to zarejestrowac???

Napisano
  • Autor

> Cos drogo w tej IR

> klik

> > O np tutaj.

No drogo drogo....

Ale coz poradzic.

Napisano

Brac z UK cool.gif

> No drogo drogo....

> Ale coz poradzic.

Napisano

> No jest...

> Ciekawe w jaki sposob sie udalo to zarejestrowac???

a zadałeś sobie nieco trudu żeby przeczytać to co napisałem ?

Napisano
  • Autor

> a zadałeś sobie nieco trudu żeby przeczytać to co napisałem ?

No przeciez to ja sasm zalozylem ten watek wiec sledze dokladnie co tu sie pisze wink.gif

Ty jedynie napisales ze mozna zarejestrowac auto ktore nigdy nie bylo produkowane z kierownica po lewej.

Ale po pierwsze to nie wiadomo dokladnie na jakiej podstawie bo ja nie znalazlem nigdzie zadnego przepisu ktory by o tym mowil (jedyne co mi do glowy przychodzi to wlasnie zgoda ministra na odstapienie od warunkow techniczych pojazdu).

A po drugie wcale nie jestem pewny czy te londynskie taksowki nigdy nie byly produkowane z keirownica po lewej.

Napisano

> No przeciez to ja sasm zalozylem ten watek wiec sledze dokladnie co tu sie pisze

> Ty jedynie napisales ze mozna zarejestrowac auto ktore nigdy nie bylo produkowane z kierownica po

> lewej.

> Ale po pierwsze to nie wiadomo dokladnie na jakiej podstawie bo ja nie znalazlem nigdzie zadnego

> przepisu ktory by o tym mowil (jedyne co mi do glowy przychodzi to wlasnie zgoda ministra na

> odstapienie od warunkow techniczych pojazdu).

> A po drugie wcale nie jestem pewny czy te londynskie taksowki nigdy nie byly produkowane z

> keirownica po lewej.

po rozmowie z prawnikiem lubelskiego WK otrzymałem potwierdzenie w.w. informacji

a co do produkowania ... jakiej to wogóle produkcji jest ?

Napisano

> Cos drogo w tej IR

> klik

> > O np tutaj.

Drogo drogo - nawet jeszcze drożej... passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> Brac z UK

W celu przywiezienia do Polski - pewnei tak.

W celu przywiezienie do Irlandii - bezsensu raczej ze wzgledu na oplaty.

Napisano

> Rejestracja w Polsce.

Nieprawda. Poswiecilem 2 godziny swojego cennego zycia na spotkanie sie w ministerstwie infrastruktury z czlowiekiem od przepisow rejestracyjnych pojazdow oraz wymogow technicznych pojazdow na rozmowe na temat mozliwosci sprowadzenie i w pelni legalnego zarejestrowania maluch a z ierownica z prawej strony.

Poruszalismy m.in wlasnei wtedy date pierwszej rejestracji i nigdzie w przpisach nie ma zapisu, ze chodzi o rejestracje w kraju. Dlatego nalezy przyjac glnie date pierwszej rejestracji. I o ile pojazd posiadajacy ta date sprzed 31.12.85roku (pisze z glowy, moglem pomylic rok), o tyle diagnosta na stacji diagnostycznej nie da przegladu takiemu samochodowi sprowadzonemu do kraju z pwoodu niespelnienia wymogow technicznych na dzien wykonywania badania technicznego.

Co ciekawe porozmawialismy sobie rowniez o sposobie rejestracji pojazdow w mysl nowych przepisow, kiedy to zniesieniony ma byc obowiazek wykonania badania technicznego po sprowadzeniu pojazdu do kraju. Jesli takiego badania nie bedzie, to jedynie z dokumentami trzeba bedzie udac sie do WK celem zarejestrowania pojazdu. Powstalo pytanie - na jakiej podstawie i kto bedzie weryfikowal czy pojazd ma kierownice z prawej czy lewej?

I tak dalej i tak dalej... Na chwile obecna nie ma mozliwosci zarejestrowania pojazdu z kierownica z prawej, chyba, ze ministerinfrastruktury wyda jednorazowa decyzje odopuszczeniu takiego pojazdu do ruchu, co robi baaaaardzo niechetnie.

Napisano
  • Autor

> Poruszalismy m.in wlasnei wtedy date pierwszej rejestracji i nigdzie w przpisach nie ma zapisu, ze

> chodzi o rejestracje w kraju. Dlatego nalezy przyjac glnie date pierwszej rejestracji. I o ile

> pojazd posiadajacy ta date sprzed 31.12.85roku (pisze z glowy, moglem pomylic rok),

Owszem pomyliles. chodzi o auta zarejestrowane do 31.12.1984 włącznie.

> o tyle

> diagnosta na stacji diagnostycznej nie da przegladu takiemu samochodowi sprowadzonemu do kraju

> z pwoodu niespelnienia wymogow technicznych na dzien wykonywania badania technicznego.

Jakich wymogow technicznych?

Przeciez wymogi techniczne okresla wlasnie ustawa zacytowana przezemnie wczesniej. A dokladnie ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

I wg tej ustawy punkt o tym iz kierwnica nie powinna znajdowac sie po prawej stronie dotyczy tylko pojazdow zarejestrowanych po raz pierwszy po 31.12 1984.

> Co ciekawe porozmawialismy sobie rowniez o sposobie rejestracji pojazdow w mysl nowych przepisow,

> kiedy to zniesieniony ma byc obowiazek wykonania badania technicznego po sprowadzeniu pojazdu

> do kraju. Jesli takiego badania nie bedzie,

Juz nie ma.

> to jedynie z dokumentami trzeba bedzie udac sie do

> WK celem zarejestrowania pojazdu. Powstalo pytanie - na jakiej podstawie i kto bedzie

> weryfikowal czy pojazd ma kierownice z prawej czy lewej?

Na podstawie samych dokumentow raczej nie ma takiej mozliwosci. Musial by ktos fizycznie obejrzec auto a to sie dzieje tylko na przegladzie.

Takze zarejestrowac dowolne auto z kierwnica po prawej mozna bardzo latwo. Problem dopiero sie pojawi podczas pierwszej kontroli policyjnej lub podczas pierwszego badania technicznego

> I tak dalej i tak dalej... Na chwile obecna nie ma mozliwosci zarejestrowania pojazdu z kierownica

> z prawej, chyba, ze ministerinfrastruktury wyda jednorazowa decyzje odopuszczeniu takiego

> pojazdu do ruchu, co robi baaaaardzo niechetnie.

Napisano
  • Autor

> Rejestracja w Polsce. Tzn. jeśli auto było niewprowadzone do ruchu w PL przed 1985 rokiem, to może

> mieć kierownicę z prawej strony. Jeśli później, to nie.

Hmmm no i wyglada na to ze nie masz racji.

Cytat z tego samego rozporzadzenia.

Quote:

§ 1. 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) "dacie pierwszej rejestracji pojazdu", rozumie się przez to:

a) dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą - dzień pierwszej rejestracji za granicą,

Takze auto ktorego data pierwszej rejestracji przypada przed rokiem 1985 mozna bez najmniejszych problemow zarejestrowac w Polsce.

Chyba ze jest jeszcze cos o czym nie wiem.

Napisano

> Hmmm no i wyglada na to ze nie masz racji.

Mea Culpa - zbyt szybko przeleciałem wzrokiem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.