Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic vs Laguna II - poorada potrzebna

Featured Replies

Napisano

Witam,

planuje zakup samochodu, wybór padł na Scenica (2001-2002) lub Lagunę (2002). Z mojej wiedzy wynika że Scenici mają się dobrze, bardziej interesuje mnie jak się sprawuje Laguna. Czy to prawda że lepiej kupić od któregoś rocznika, bo poprawili błędy początkowej produkcji? Jeżeli tak, to czy rocznik 2002 był już lepszy, może 2003?

Jakie są typowe usterki 1.9dCi, tzn na co zwrócić uwagę przy oglądaniu tego samochodu? Jakieś słabe strony Laguny i Scenica, które warto sprawdzić przy zakupie?

Z góry dziękuje za porady grinser006.gif

Napisano

Tak na szybko.

W Sceniku jest trochę więcej miejsca z tyłu.

Za to w Lagunie jest ciszej podczas jazdy.

Silniki te same, co do zakupu to zależy na jaki stan auta trafisz.

W Lagunie masz więcej bajerów zlosnik.gif

Napisano

Jak rozumiem chodzi Ci o Scenica I po liftingu? Jeśli tak to (tu niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) jest jeszcze na normalnej instalacji (nie CANie). Co powoduje że jest dużo prostszy w serwisie, mniej awaryjny ale mam mniej bajerów. Laguna jest większa, dużo nowocześniejsza i ma fajne bajery. Ale jest bardziej awaryjna i trudniejsza w serwisowaniu. I ja osobiście nie brał bym silnika 1.9 dCi. To głównie jemu Laguna zawdzięcza swoją fatalną opinię. Właściwie serwisowany jest dosyć trwały ale na początku sam Renault zezwolił na olej półsyntetyczny w dodatku z interwałem wymiany 30000 km. Potem to zmieniono ale niektórzy dalej się kierują tym co jest w instrukcji. Ja bym osobiście szukał benzyny i ewentualnie zagazował.

Napisano

laguna jest super autkiem tylko niestety awaryjnym ale sporo rzeczy mozna domowymi sposobami naprawic dzieki forum internetowym laguny

w serwisie ceny sa kosmiczne

to co napewno siada w 19.dci lagunie to turbina, wiekszosc pada przed 100 000 tysiacmi kilometrow,

skrzynia tez miewa usterki, pozatym cala elektryka siada aleto mozna za grosze z lutownica w reku ponaprawiac w domu,

napewno nie zardzewieje bo jest w wiekszosci z plastiku smile.gif

zawieszenie siada ze wzgledu na nasze fatalne drogi ale za to jest bardzo wygodnym autem

ogolnie jesli w dobrym stanie mozna wziac ale musisz sie liczyc ze psuc sie bedzie

ja jestem ze swojej zadowolony

Napisano

> Ja bym osobiście szukał benzyny i ewentualnie zagazował.

Wziąłem kiedyś sobie do serca taka poradę i teraz wiem, że dobrze zrobiłem zlosnik.gif

1,8 16V w Lagunie II świetnie znosi gaz i pali mi 10 l/100km co uważam, za wynik doskonały.

A w temacie: IMO laguna II z gazem ok.gif

Napisano

zależy do czego auto potrzebujesz? Jak do przewozu np. dziecka i jazdy na zakupy, wakacje, to scenic. Super skręt, wysoka pozycja (całkiem fajne uczucia w jeździe to daje grinser006.gif), duuuuużo miejsca, z tyłu 3 oddzielne siedzenia, szybko do złożenia ok.gif

Laguna, jeśli chcesz sam jeździć ok.gif

Napisano

> zależy do czego auto potrzebujesz? Jak do przewozu np. dziecka i jazdy na zakupy, wakacje, to

> scenic. Super skręt, wysoka pozycja (całkiem fajne uczucia w jeździe to daje ), duuuuużo

> miejsca, z tyłu 3 oddzielne siedzenia, szybko do złożenia

> Laguna, jeśli chcesz sam jeździć

Eksploatując od ponad roku również i scenica powiem tak, że auto super pod tym względem, że wsiada się wygodnie, siedzi się wysoko i wszystko widać, dużo fajniej niż w zwykłej osobówce, bagażnik duży a po wymontowaniu foteli, co zajmuje moment mamy prawdziwą ciężarówkę, niski próg załadunku też cieszy. 1.9 dCi w trasie spali bez uskuteczniania jazdy w stylu eco powiedzmy 5,5/100 (oczywiście są i tacy którym pali 4 litry - tak twierdzić mają oczywiście prawo). Ten sam dCi w mieście (w ogóle bez wyjeżdżania na trasę) spali powiedzmy 7,5/100 a osiągi ma jak na ten samochód w zupełności wystarczające.

W tym silniku kluczem do bezawaryjnej jazdy jest o wiele częstsza wymiana oleju i filtra paliwa (ja i to i to wymieniam co 10 kkm). Dopominać się o wyczyszczenie może także EGR, ale to zazwyczaj prosta i niedroga w wykonaniu mechanika sprawa. Turbina... No, tu przyznać trzeba że trwałością nie grzeszy i jest dość delikatna, ale jeśli uwzględnimy to w stylu jazdy to znowu nie będzie tak źle. Moja ma już 165 kkm i nie była wymieniana.

Dla mnie scenic w trasie wydaje się być dość głośny, i może tu przewagę ma laguna, którą nigdy nie jeździłem. Natomiast na jej tle scenic jest jeszcze z tych prostszych samochodów, mniej elektronicznych co w kilkuletnim aucie może przełożyć się na niższe koszty.

Napisano

Scenic I FL waytogo.gif ale nie diesel tylko 1.6 , 1.8 albo 2.0 lpg waytogo.gif

Laguna II z poczatku produkcji to auto dla majsterkowicza z duza iloscia czasu no.gif

Napisano

> Scenic I FL ale nie diesel tylko 1.6 , 1.8 albo 2.0 lpg

> Laguna II z poczatku produkcji to auto dla majsterkowicza z duza iloscia czasu

a czemu nie diesel? ale tak konkretnie wink.gif

Napisano

> a czemu nie diesel? ale tak konkretnie

Konkretnie :

- nikt nie kupuje diesla na małe przebiegi (a napewno nie niemcy) czyli auto raczej z duzym przebiegiem - 2001 rok!

- wcale malo nie pali a ropka juz prawie w cenie benzyny

- kopci , halasuje , nie jedzie (waski zakres obrotow)

- drogie naprawy - turbo , wtryski

- strefy ekologiczne - do centrum Berlina i nie tylko niestety nie wjedziesz

- wrazliwy na zlej jakosci paliwo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.