Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to jest? samoregulator?

Featured Replies

Napisano

samoregulator.jpg

spierdaczylo mi sie to w tylnym bebnie.......

co to jest? samoregulator? jak to sie nazywa?

skoro juz tu wszedles to pokaze ci co to znaczy byc pechowcem.... Przy zdejmowaniu bebna uzylem sprawdzonej (m.in. przeze mnie) metody z 2 srubami w szpilki.

ukrecila mi sie sruba:

pech1.jpg

ale czym by byl zwykly pech przy mnie.....

ratujac sie druga sruba zrobilem cos takiego:

pech2.jpg

5 minut napieprzania mlotkiem zalatwilo temat:))))

przy okazji jakis sprawdzony patent na odpowietrzenie hamulcow ?

zapomnialem napisac ze samodzielnie bez pompujacej:)

gdzie sie kupuje takie wezyki plastikowe?

Napisano
bo śruby M10 wkręca się w gwint na bębnie a nie w piaście nono.gif
Napisano
  • Autor

> bo śruby M10 wkręca się w gwint na bębnie a nie w piaście

LOL faktycznie:D

na szczescie piaste i tak zmienialem a jeden gwint na bebnie tez zalatwilem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> spierdaczylo mi sie to w tylnym bebnie.......

> co to jest? samoregulator? jak to sie nazywa?

Tak to samoregulator. teroretycznie z wersji ABS. Sprzedawane w koplecie po 2 szt.

Cena ok 120 zł

Napisano
  • Autor

> Tak to samoregulator. teroretycznie z wersji ABS. Sprzedawane w koplecie po 2 szt.

> Cena ok 120 zł

a da sie to dostac w aso?

bylem dzisiaj w lokalnym sklepie, w FOTA i dzwonilem do aso gdzie poinformowano mnie ze samoregulator to blaszka za 15pln...

beben jest bez abs

Napisano

> a da sie to dostac w aso?

> bylem dzisiaj w lokalnym sklepie, w FOTA i dzwonilem do aso gdzie poinformowano mnie ze

> samoregulator to blaszka za 15pln...

> beben jest bez abs

Bebęn to zawsze jest taki sam. Różnica jest w szczękach i właśnie samoregulatorze. Jak też absu nie miałem a mam takie samoregulatory i szczęki z wersji absowej. W ASO bez problemu dostaniesz.

Napisano
  • Autor

> Bebęn to zawsze jest taki sam. Różnica jest w szczękach i właśnie samoregulatorze. Jak też absu nie

> miałem a mam takie samoregulatory i szczęki z wersji absowej. W ASO bez problemu dostaniesz.

taa tylko mi na czasie zalezalo... jak na zlosc pojechalem na przeglad drugim samochodem i okazalo sie ze tam ni e mam znowu prawego bebna. oczyscilem to, troche ta metalowa tarcze do ktorej sie montuje graty bębna (tą pod piastą)...po zlozeniu dalej dupa.... troche puszcza jeszcze cylinderek wiec sprzedajac go bede robil swietna przysluge nabywcy......

doszedlem do tego ze jedyne co blokowac moze dzialanie hamulcow to wlasnie ta tarcza - wyglada na skorodowana (w koncu ma te 13 lat).... co moglem jeszcze pominac? tylko tam jest tarcie.

btw: mieliscie taki numer ze na przegladzie przyczepil sie diagnosta do dziury w podlodze?

Napisano

> btw: mieliscie taki numer ze na przegladzie przyczepil sie diagnosta do dziury w podlodze?

przyczepił się ?

przyczepić to się może do spalonej żarówki, a dziury w podłodze to potencjalnie niebezpieczna sytuacja.

Napisano
  • Autor

> przyczepił się ?

> przyczepić to się może do spalonej żarówki, a dziury w podłodze to potencjalnie niebezpieczna

> sytuacja.

hmmm przeciez pasazera nie zgubie - to dziura jakies 4 cm srednicy a fotele przeciez sa w profilach a nie polaci podlogi

Napisano
z pytań Twoich wynika , jedna konkluzja ... oddaj auto w ręce fachowca biglaugh.gif
Napisano
  • Autor

> z pytań Twoich wynika , jedna konkluzja ... oddaj auto w ręce fachowca

podlogi sam z pewnoscia nie zrobie

ale hamulce owszem - nawet nie wiesz jak bardzo uparty potrafie byc w tym co robie:P czasami to upór nielogiczny ale...ile doswiadczeń:P

Napisano

> podlogi sam z pewnoscia nie zrobie

Oddaj do blacharza. Zrobi to lepiej, szybciej.

> ale hamulce owszem - nawet nie wiesz jak bardzo uparty potrafie byc w tym co robie:P czasami to

> upór nielogiczny ale...ile doswiadczeń:P

Na razie to widzę,że działasz bez ładu i składu panie.... mam nadzieję, że tych bębnów nie ściągałeś przy zaciągniętym ręcznym ? grinser006.gif

Tutaj jest tyle manuali dot. hamulców, w książce "Sam naprawiam" ( patrz - google ) jest też dużo informacji.

Mi wymiana obydwu stron zajęła jeden letni dzień ( robiłem to pierwszy raz ) - na ogień poszły szczęki, bebny, linki ręcznego, tarcze, klocki, przewody elastyczne. Z tyłu bębny schodziły po opukaniu młotkiem, z przodu musiałem jeszcze zregenerować zaciski (gumki). Także najpierw czytaj, pytaj, a potem rozbieraj. Jak jesteś szybki bill to rób foty zanim coś rozwalisz, będziesz wiedział jak złożyć.

Napisano

Samerulatory lepiej zamow przez allegro , bo w ASO sa 2 razy drozsze - na allegro za 2 zapalcisz od ok 105 do 120 zl.

Srube jak Ci juz kolega napisal wkreca sie w beben , a nie w piaste .

Wezyk kupisz w kazdym sklepie motoryzacyjnym na centymetry , ale ze nie jest drogi to kup lepiej troche dluzszy niz za krotki.

Przy wymianie uwazaj na sposob montazu szczek i tu tez jest roznica ktora gdzie idzie.

pozdrawiam , powodzenia

Napisano
  • Autor

> Oddaj do blacharza. Zrobi to lepiej, szybciej.

> Na razie to widzę,że działasz bez ładu i składu panie.... mam nadzieję, że tych bębnów nie

> ściągałeś przy zaciągniętym ręcznym ?

> Tutaj jest tyle manuali dot. hamulców, w książce "Sam naprawiam" ( patrz - google ) jest też dużo

> informacji.

> Mi wymiana obydwu stron zajęła jeden letni dzień ( robiłem to pierwszy raz ) - na ogień poszły

> szczęki, bebny, linki ręcznego, tarcze, klocki, przewody elastyczne. Z tyłu bębny schodziły po

> opukaniu młotkiem, z przodu musiałem jeszcze zregenerować zaciski (gumki). Także najpierw

> czytaj, pytaj, a potem rozbieraj. Jak jesteś szybki bill to rób foty zanim coś rozwalisz,

> będziesz wiedział jak złożyć.

bez ladu i skladu raczej pozornie. pozornosc wynika z tego ze szybko chce zrobic samochod a nie mam czesci........

beben rozlozylem na czesci pierwsze i zlozylem do kupy tylko musze to zreobic jeszcze raz i zedrzec do metalu blache do ktorej sie montoje wszystko - nadal dupnie to dziala a to jedyne o co sie kleszczylo (samochod stal nieuzywany przez kilka miesiecy)

z podloga mam wiekszy problem bo auto o wartosci 4kpln ma isc do sprzedeazy (dlatego je tak picuje, na przegladzie moglem przeciez rzucic 20pln i by przeszedl ale nie o to mi chodzi) a naprawa podlogi wyjdzie pewnie z 500

Napisano
  • Autor

> Samerulatory lepiej zamow przez allegro , bo w ASO sa 2 razy drozsze - na allegro za 2 zapalcisz od

> ok 105 do 120 zl.

wlasnie znalazlem jedną sztuke na calym all i za twoja sugestia rzucilem sie na nia jak pies na mieso zanim ktos mi gwizdnie

> Srube jak Ci juz kolega napisal wkreca sie w beben , a nie w piaste .

prawda li to - pomylilo mi sie to wszystko mimo ze to juz robilem - i co smieszne ze 3 razy....

a ja dziwilem sie co mi sie tak ta sruba zapiera jak glupia - zawsze schodzilo momentalnie

> Wezyk kupisz w kazdym sklepie motoryzacyjnym na centymetry , ale ze nie jest drogi to kup lepiej

> troche dluzszy niz za krotki.

narazie znalazlem 8mm - wzialem bo innnego nie bylo ale ten odpowietrznik bardziej 6mm niz 8...

> Przy wymianie uwazaj na sposob montazu szczek i tu tez jest roznica ktora gdzie idzie.

pierwszym razem jak rozbieralem to lat temu z 6 moze 7 to nie wiedzialem jak to poskladac do kupy ale szedlem na czuja.

teraz uzbrojony jestem w

-sam naprawiam punto

-autokacik

-dobre narzedzia

-duzo wiecej zapalu

....i nie zawaham sie ich użyć!!!

> pozdrawiam , powodzenia

dzia wzajennie:D

Napisano

> wlasnie znalazlem jedną sztuke na calym all i za twoja sugestia rzucilem sie na nia jak pies na

> mieso zanim ktos mi gwizdnie

Pewnie w Łodzi na rzgowskiej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie w Łodzi na rzgowskiej

nie:) wawa chełmżyńska - dzieki temu bede mogl sie rzucic i pojechac po niego:)

Napisano

> hmmm przeciez pasazera nie zgubie - to dziura jakies 4 cm srednicy a fotele przeciez sa w

> profilach a nie polaci podlogi

z takim podejściem do kwestii technicznych to ja nawet nie mam ochoty polemizować

Napisano

> hmmm przeciez pasazera nie zgubie - to dziura jakies 4 cm srednicy a fotele przeciez sa w

> profilach a nie polaci podlogi

Tylne mocowania są w połaci i tam najczęściej gnije zeby.GIF przednie stoją na poprzecznicy zeby.GIF

Przy okazji podłączę się pod watek,bo też hamulce tył do roboty,leżą czekają,nabieraja mocy wykonawczej zeby.GIF - jak zdjąć piastę? nakrętka odkręcona,podkładka z łożyska wyjęta - łożysko widać,piasta ma luz,wyleźć nie kce zeby.GIF .Robiłem to w seju i poszło bezproblemowo....a tu nie chce żeby mi sie łożysko rozsypało.Druga rzecz,to czy można te kapselki na piastę nabyc i włożyć do przodu - z tyłu nakrętki i trzpień ricambi jak z fabryki,a jak widzę przód i pomyśle o odkręcaniu w razie czego tego to mnie skręca.Niestety wczoraj podczas pracy nie wpadłem na to,by przełożyć z tyłu i sprawdzić zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> wykonawczej - jak zdjąć piastę? nakrętka odkręcona,podkładka z łożyska wyjęta - łożysko

> widać,piasta ma luz,wyleźć nie kce .Robiłem to w seju i poszło bezproblemowo....a tu nie chce

uzyj wiecej sily a jak juz sciagasz to zmien - nieduzo kosztuja piasty tyl a po co 2 razy ta sama robote robic. poo odkreceniu nakretki zlazi calkiem ladnie ale jesli miales nienasmarowana oske albo sie zasufila jakims cudem to nie bedzie chciala zlesc - sprobuj delikatnie popukac mloteczkiem (malym bo nic nie wejdzie wiekszego).

> żeby mi sie łożysko rozsypało.Druga rzecz,to czy można te kapselki na piastę nabyc i włożyć do

> przodu - z tyłu nakrętki i trzpień ricambi jak z fabryki,a jak widzę przód i pomyśle o

> odkręcaniu w razie czego tego to mnie skręca.Niestety wczoraj podczas pracy nie wpadłem na

> to,by przełożyć z tyłu i sprawdzić

w starym punciaku nie mam z przodu i prawde mowiac chyba nigdy nie mialem

edit: btw dzieki za info o siedzeniach - choc jak gapilem sie bez zdejmowania siedzen i tapicerki to zdawalo mi sie ze tam tez jest profil

Napisano

Zaptytaj - w mordę Ci nikt nie da. Zawsze możesz na handel wyczyścić, zanitować jakąś blachą, napaćkać silikonu i jazda, ale lepiej migomatem zaspawać chociażby, dla oszczędności konserwację możesz sam zrobić ( o ile to oszczędność ).

Napisano

> w starym punciaku nie mam z przodu i prawde mowiac chyba nigdy nie mialem

no i dlatego tak sa przody zawsze zardzewiale i trzeba kombinowac,za to tyl wczoraj odkrecilem bez problemow wiekszych,a jak dobrze pamietam w maluchu bylo 4 szt,wiec na przod powinno pasowac tez

> edit: btw dzieki za info o siedzeniach - choc jak gapilem sie bez zdejmowania siedzen i tapicerki

> to zdawalo mi sie ze tam tez jest profil

bez zdejmowania siedzen i tapicerki to faktycznie mozna sie pogapic..... wink.gif a potem nastepuje moment,w ktorym Twoja szczeka opadajac robi nastepna dziure waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.