Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Telepie kiera ...

Featured Replies

Napisano

W tym roku po zalozeniu kolo zaczelo mi przy 130 telepac kiera, jak jechalem na borki i dochodzilem do 130 to powoli zaczynalo i hen hen do konca skali caly czas to samo sick.gif

Mysle sobie trza wywazyc kola bo przed sezonem nie wywazalem.

Jak pomyslalem tak zrobilem, co dalej?

Wczoraj w drodze do de cisne i dalej telepie ale co najlepsze raz telepie a raz nie.

Jade przykladowo 140 nic sie nie dzieje a za chwile powoli zaczyna telepac mimo ze gwaltownie nie przyspieszam ani nie hamuje sick.gif

Czasem telepie jak hamuje, czasem jak przyspieszam czasem zaczyna jak jade rownomiernie z tym ze jak juz np telepie to poki nie zwolnie tak do 120 i znow nie przyspiesze to nie przestaje.

Jak hamuje to na pedale nic nie czuc.

Co to moze byc?

Dla swietego spokoju przed wyjazdem zrobilem tez zbierznosc zlosnik.gif

Napisano

u mnie ten sam problem, ja nawet felgi oddałem do prostowania, ale dalej to samo. Masz dystanse założone? Może one są powodem

Napisano

> u mnie ten sam problem, ja nawet felgi oddałem do prostowania, ale dalej to samo. Masz dystanse

> założone? Może one są powodem

Powiem Ci u mnie tak samo od 120 w górę telepie kierą, fele bez żadnych dystansów wyważone na zimowych podobny problem.

Tłumaczę sobie że różne wahacze mam na przodzie i może dlatego icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie ten sam problem, ja nawet felgi oddałem do prostowania, ale dalej to samo. Masz dystanse

> założone? Może one są powodem

Mam. W zeszlmy sezonie tego nie bylo, na zimowkach tez ale to dawno, po lakierniku nie jezdzilem a u lakiernika auto 5 tygodni stalo ...

Napisano

ja właśnie też mam dystanse. W tym roku założyłem inne niż miałem w zeszłym roku i znów to samo frown.gif sam już nie wiem co jest winą

Napisano

> ja właśnie też mam dystanse. W tym roku założyłem inne niż miałem w zeszłym roku i znów to samo

> sam już nie wiem co jest winą

ja w czasie jazdy na Borki tez zauwazylem trzepanie kiera <fajnie to brzmi zlosnik.gif > przy predkosci od 125-140 km potem luz

zaczne od wywazenie od nowa kół

Napisano

> ja w czasie jazdy na Borki tez zauwazylem trzepanie kiera przy predkosci od 125-140 km potem luz

> zaczne od wywazenie od nowa kół

moim zdaniem to nic nie da ok.gif

Napisano

ja mam ten sam problem na swoich letnich i dokładnie tak samo ....120-130 i zaczyna się telepanie przy większych prędkościach odczuwam to na całej desce.... kola wyważone...proste...

a i dodam ze na kolazkowkach czyt..zimowych tego problemu niemam

ja obstawiam zbieżność bo jeszcze tego tylko nie ustawiłem....

Napisano

Odbiegne troche od tematu. Bez linczu proszę blagam.gif Założyłem do swojego auta alu 15x7 i opony markgum sport sick.gif Podczas jazdy słychac wyrazne buczenie. Czy może być to wina samych opon (rodzaj bieżnika?)czy złego wyważenie kół??

Napisano

oo buczenie tez mialem....a okazalo sie to łozysko ...;)) na zimowkach nie buczalo a na letnich grało coraz glosniej....

Napisano

> oo buczenie tez mialem....a okazalo sie to łozysko ...;)) na zimowkach nie buczalo a na letnich

> grało coraz glosniej....

Na zimówkach nie było nic słychać sick.gif dopiero po załozeniu letnich pojawiły się jakieś dzwieki juz od pierwszych przejechanych metrów sciana.gif

Napisano

> oo buczenie tez mialem....a okazalo sie to łozysko ...;)) na zimowkach nie buczalo a na letnich

> grało coraz glosniej....

jak buczy to oznacza ze muza za cicho leci 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem to nic nie da

Z tym ze ja tego przedtem nie mialem, i raz mam a raz nie waytogo.gif

Moim zdanie trza sie zabrac za reanimacje zawieszenia z przodu i wymiane lozysk zlosnik.gif

Napisano

> Na zimówkach nie było nic słychać dopiero po załozeniu letnich pojawiły się jakieś dzwieki juz od

> pierwszych przejechanych metrów

mniej wiecej wiesz na ktorym kole to ?

jak tak to podnos autko do góry zakrec recznie kolami nasluchuj czy bedzie buczec...gorzej jak tylko bedzie sie odzywac to pod naciskiem/ciezarem auta....to bedzie gorzej trafic....

Napisano

> Z tym ze ja tego przedtem nie mialem, i raz mam a raz nie

> Moim zdanie trza sie zabrac za reanimacje zawieszenia z przodu i wymiane lozysk

amory mam pewne, wahacze zmienię ale chyba na jesień no mi dziady na zbieżności ranty obiją na alu zlosnik.gif

mówisz łożyska wymienić na przodzie warto?

Napisano
  • Autor

> mniej wiecej wiesz na ktorym kole to ?

> jak tak to podnos autko do góry zakrec recznie kolami nasluchuj czy bedzie buczec...gorzej jak

> tylko bedzie sie odzywac to pod naciskiem/ciezarem auta....to bedzie gorzej trafic....

Ja porobie testy jak wroce do pl zeby zobaczyc co sie dzieje a noz widelec moze znajde sposob zlosnik.gif

Napisano

> mniej wiecej wiesz na ktorym kole to ?

Niestety ciężko powiedzieć. Wydaje mi się ze oba przednie ale to jak wróżenie z fusów hmm.gif Niby panowie na wulkanizacji mieli problem z wyważeniem kół bo te opony to nalewki niewiem.gif Ale nei mam pojecia czy to to hmm.gif

> jak tak to podnos autko do góry zakrec recznie kolami nasluchuj czy bedzie buczec...gorzej jak

> tylko bedzie sie odzywac to pod naciskiem/ciezarem auta....to bedzie gorzej trafic....

Tak zrobie ok.gif

Napisano
jesli jedziesz na prostej drodze z predkoscia 40-60km/h i zaczniesz robic szybkie zakrety raz w lewo - raz w prawo i raz bedzie mocniej szumialo, a raz slabiej, to jedno z lozysk jest juz do wymiany, jesli szumi rowno, to mozesz wymienic oba i na pewno poczujesz roznice. zawsze czuc...
Napisano

Mam to samo przy 120km/h, problem w tym że mam 3 krzywe felgi. Wywarzałem je ostatnio lekko pomogło, ale to nie jest to. Zimówki na stalówkach bez dystansów ok.

Napisano

> u mnie podobnie sie zaczęło robić i okazało się że drążek kierowniczy do wymiany

u mnie tez objawia sie "trzepanie kiera" powyzej 120 i nie wiem c odo wymiany, opony nowki felgi proste wszystko wywazone

Napisano

> u mnie tez objawia sie "trzepanie kiera" powyzej 120 i nie wiem c odo wymiany, opony nowki felgi

> proste wszystko wywazone

Więc pewnie też coś w zawieszeniu, może też drążek, może gałka, może amor, może coś lekko skrzywione. Najlepiej na stacje diagnostyczną podjedź, niech auto wytrzepią i obejrzą co temu jest. Powodów może być naprawde wiele.

Napisano

> Odbiegne troche od tematu. Bez linczu proszę Założyłem do swojego auta alu 15x7 i opony markgum

> sport Podczas jazdy słychac wyrazne buczenie. Czy może być to wina samych opon (rodzaj

> bieżnika?)czy złego wyważenie kół??

łożysko, ewentualnie słaba lub wyzabkowana opona zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> łożysko, ewentualnie słaba lub wyzabkowana opona

łożyska nigdy nie bylo slychac ok.gif Jak wyjechałem z garazu po zalozeniu kol pojawil sie hałas/szum. ok.gif

Napisano

> łożyska nigdy nie bylo slychac Jak wyjechałem z garazu po zalozeniu kol pojawil sie hałas/szum.

to stawiam na twoje oponki, zmien kola od jakiegos kolegi i sprawdz wtedy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie podobnie sie zaczęło robić i okazało się że drążek kierowniczy do wymiany

Ale chodzi Ci o koncowke czy caly ten "pret" co wlazi do maglownicy? zlosnik.gif

Napisano

> Ale chodzi Ci o koncowke czy caly ten "pret" co wlazi do maglownicy?

Wymieniałem jedno i drugie, ale diagnoza była taka że coś nie tak z drążkiem. Luzy miał czy wybity był, coś takiego mi mechanik powiedział.

Generalnie bez wizyty na stacji diagnostycznej albo u dobrego mechanika to raczej ciężko stwierdzić co jest nie tak w takiej sytuacji. Auto nie nowe, drogi mamy jakie mamy, więc luzy czy jakieś drobne skrzywienia to normalka, nawet po wymianie tego czy owego jeszcze telepać choć troche ma prawo.

Napisano

Ja tam nie wiem jak było u mnie wcześniej, bo 700 ponad 130 nigdy nie jechałem, ale po SWAPie trzepało, wszystko na nowych częściach poskładane, końcówki drążków, łożyska, wahacze itp. itd, okazało się że to dystanse, przestało trzepać, ale podczas jazdy z prędkościami powyżej 120-130 wpada w wibracje na 3-4 sekundy i przestaje, znowu wpada i przestaje i tak cały czas, jak wcisnę sprzęgło to przestaje...coś siedzi w układzie przeniesienia napędu, ale co nikt nie wie... Powodzenia życzę smile.gif Bo ja już się do tego chyba przyzwyczaiłem... :/

Napisano
  • Autor

> Ja tam nie wiem jak było u mnie wcześniej, bo 700 ponad 130 nigdy nie jechałem, ale po SWAPie

> trzepało, wszystko na nowych częściach poskładane, końcówki drążków, łożyska, wahacze itp.

> itd, okazało się że to dystanse, przestało trzepać, ale podczas jazdy z prędkościami powyżej

> 120-130 wpada w wibracje na 3-4 sekundy i przestaje, znowu wpada i przestaje i tak cały czas,

> jak wcisnę sprzęgło to przestaje...coś siedzi w układzie przeniesienia napędu, ale co nikt nie

> wie... Powodzenia życzę Bo ja już się do tego chyba przyzwyczaiłem... :/

Wczoraj jechalem do bochum do wujka, moze z 15 kilometrow, najpierw przez miasto, auto sie nagrzalo, po chwili wyjezdzam na autobane i but 80 - 100 - 120 -140 cisza jade i w pewnym momencie kierownica robi sie jakby taka miekka, tak jakby nie bylo zbierznosci i zaczyna telepac, potem musialem zwolnic bo zjazd byl zlosnik.gif

Qrde nie wiem co z dziadem, chyba bedzie trzeba oblookac te wahacze, musze jeszcze zalozyc zime na przod i sie przejechac zlosnik.gif

Napisano

Ja byłem wczoraj założyć nowe oponki na przód i umówiłem się z wulkanizatorem na koniec jego roboty, żeby go nic nie goniło i mi wyważył z dokładnością do 1g smile.gif i teraz jest miodzio, kierownica ani drgnie.

A jeszcze dodam, że wyważałem razem z dystansami.

Napisano

Widzę że kolega też w Dojczach wink.gif Osobiście dodam tylko, że znajomy dłubaka w moim przypadku "wibracji" stwierdził, że mogą się przenosić z silnika i winne będą utwardzone poduchy, ale o dziwo na czwórce jak go przeciągnę w zakres prędkości gdzie powinny występować drgania, jakoś nie mogłem ich odczuć...zagmatwane to to... Kiedyś chyba bodajże Antoine z czymś podobnym walczył i okazały się to krzyżaki i współpracujące z nimi kielichy (skrzynia-półosie). Trochę drogi interes ażebym sobie to tak doświadczalnie wymieniał na nówki ricambi...

ps. Półosie masz 100% proste? Nakrętki półoś-piasta dobrze dociągnięte? Też bym sobie założył ładne proste zimówki bez żadnego dystansa na próbę, ale zimówkom powiedziałem sajonara dwa lata temu, do tego 257mm mnie spowalnia...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.