Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F1 2010 - GP Hiszpani - dyskusja

Featured Replies

Napisano

okiem RK

Barcelona to jeden z najlepiej znanych torów dla wszystkich zespołów i kierowców ze względu na liczbę kilometrów przejechanych tutaj podczas zimowych testów. Ściganie się tutaj nigdy nie jest idealne, ponieważ ciężko jest wyprzedzać, ale samo Grand Prix jest fajne z dobrą atmosferą i entuzjastycznymi kibicami z Hiszpanii.”

„Układ toru jest całkiem interesujący i posiada kilka szybkich sekcji, jak również bardzo wolny, ostatni sektor. Oznacza to, że trzeba znaleźć kompromis w ustawieniach, aby sprostać tak różnorodnym zakrętom. W przeszłości preferowałem balans, który bardziej pasował pod wolną część toru i byłem w stanie poradzić sobie z autem w szybkiej części. Zawsze uważałem, że lepiej mieć lepszą trakcję na wolnych zakrętach i stabilne auto podczas hamowania, zwłaszcza, że pogoda jest tutaj gorąca i ma się sporą degradację opon.”

„Początek okrążenia jest bardzo miły w bolidzie F1. Pierwszy zakręt wymaga dużego hamowania, a potem szybko nabiera się prędkości przez następną sekwencję prowadzącą do zakrętu numer trzy, który jest naprawdę wyzywającym łukiem, zwłaszcza z dużą ilością paliwa. Trzeba ocenić gdzie są granice możliwości, a tor jaki obierzesz zależy od zachowania się bolidu. Niektóre bolidy preferują szerokie wyjście z zakrętu numer dwa i wąskie wejście w trzeci, podczas gdy inne robią to inaczej i poświęcają prędkość na wyjściu z drugiego dla szerokiego wejścia w trzeci.”

„Zakręt numer dziewięć jest ekscytujący i niezwykły, ponieważ prowadzi przez grzbiet wzniesienia i nie można zobaczyć jego wyjścia. To jeden z tych zakrętów, na których liczysz, że nie stracisz panowania nad bolidem, w przeciwnym wypadku będzie to duże uderzenie. Zazwyczaj pokonywany jest na piątce z lekkim dohamowaniem, zanim ponownie wciśnie się przepustnicę, dojeżdżając do zakrętu numer 10.”

„Zakręt numer 10 jest zdradliwy, a bolidy z reguły mają tu problemy ze stabilnością hamowania, gdyż w strefie hamowania jest kilka małych nierówności. Jeżeli ma się problem ze zużywającymi się oponami staje się to jeszcze trudniejsze, zwłaszcza jeżeli chodzi o złapanie dobrej trakcji na wyjściu. Potem przechodzi się od razu w zakręt numer 11, który w ubiegłym roku nie był właściwie zakrętem, ponieważ można było mocno atakować niską tarkę i pokonywać na pełnym gazie. W tym roku, z pełnymi zbiornikami powinien stanowić większe wyzwanie.”

„Końcówka okrążenia jest teraz bardzo wolna i nie jest tak wyzywająca dla kierowców jak poprzednia wersja toru. Ostatnia szykana [zakręty numer 14 i 15] jest wyjątkowo wolna, więc ważna jest dobra trakcja, aby dobrze wyjść z szykany, ponieważ wpływa ona na prędkość w ostatnim zakręcie i na głównej prostej.”

tekst z formula1.pl

Napisano

Pewnie większość zespołów wprowadzi większe lub mniejsze zmiany ale wg mnie rewolucji nie będzie. Chociaż miło by było widzieć renault w ścisłej czołówce.

Napisano

na tym torze zobaczymy, w jakiej formie jest schumi. I myślę, że od tego momentu będzie można prowadzić już rzeczową dyskusję nt. czy zrobił dobrze, czy źle, wracając do F1 grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Hamilton

Button

Schumacher

Webber

Vettel

Rosberg

Kubica

Alonso

Pietrow

To wyniki pierwszego treningu

Napisano

> Hamilton

> Button

> Schumacher

> Webber

> Vettel

> Rosberg

> Kubica

> Alonso

> Pietrow

> To wyniki pierwszego treningu

HAM ponad pol sekundy szybszy od Guzika... Bedzie cisnal w wyscigu, Schumacher niespodziewanie dobrze, Kubica ok 1 sek straty.

Napisano

> HAM ponad pol sekundy szybszy od Guzika... Bedzie cisnal w wyscigu, Schumacher niespodziewanie

> dobrze, Kubica ok 1 sek straty.

sezon właściwie zaczyna się od początku. trudno narazie cokolwiek powiedzieć. Zdaje mi się, że nie będzie aż takich różnic hmm.gif

a w sobote ma padać. Ciekawie będzie grinser006.gif

Napisano

> sezon właściwie zaczyna się od początku. trudno narazie cokolwiek powiedzieć. Zdaje mi się, że nie

> będzie aż takich różnic

> a w sobote ma padać. Ciekawie będzie

Pietrow jak zawsze szybki zlosnik.gif

Napisano

o ktorej kwalifikacje ?

Napisano

> Tradycyjnie o 14:00

thanks-lecę obejrzeć tongue.gif

Napisano

> Tradycyjnie o 14:00

A wiecie może gdzie na necie można obejrzeć trening?

Napisano

> A wiecie może gdzie na necie można obejrzeć trening?

ja śledzę live timing. Witek się rozwalił, ciekawe czy go poskładają do kwalifikacji hmm.gif

Napisano

> sezon właściwie zaczyna się od początku. trudno narazie cokolwiek powiedzieć. Zdaje mi się, że nie

> będzie aż takich różnic

> a w sobote ma padać. Ciekawie będzie

popadało, teraz słonecznie

ale resztki wody spowodowały, że Rosjanin rozbił Renoofkę zlosnik.gif

Napisano

Kto się orientuje na jakiej stronie można w necie obejrzeć wyścig bardzo bym prosił o linka

Napisano

> Wielkie dzięki

No problemo waytogo.gif

Ogólnie polecam tą stronę - tutaj można przebierać do woli (aby zobaczyć kanały wystarczy kliknąć + przy danym wydarzeniu)

Napisano

poooooszly konie bo betonie! food.gif

Robert kogos tam wypchnal na trawke ale niestety na chwile obecna 10 frown.gif

Napisano

> poooooszly konie bo betonie!

> Robert kogos tam wypchnal na trawke ale niestety na chwile obecna 10

Ano wdał się w przepychankę i go inni przyblokowali na zakręcie oslabiony.gif

Ale powinien odrobić zlosnik.gif

Napisano

> Ano wdał się w przepychankę i go inni przyblokowali na zakręcie

> Ale powinien odrobić

oink.gifhehe.gifbeksa.gifhehe.gifbeksa.gifhehe.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifbrawo.gifyay.gif

Napisano

Ham nie skonczył icon_rolleyes.gif

Vettel bez hamulców wink.gif

Szkoda że Kubek nie wrócił na 7 frown.gif

Się działo zlosnik.gif

Napisano

> Ham nie skonczył

> Vettel bez hamulców

> Szkoda że Kubek nie wrócił na 7

> Się działo

wyscig nudny jak cholera, praktycznie zero wyprzedzania.

wciaz widac roznice sprzetu Renowki w stosunku do liderow.. Kubek doszedl ekspresowo Sutila po czym skonczyl mu sie patent na szybsza jazde i kiblowal za nim do konca wyscigu. szkoda, szkoda..

ciekawe czy Vettel dociagnal by do konca na starych oponach? oddali pudlo bez wiekszej walki i tylko dzieki temu ze bambusowi urypalo kolko znow wskoczyl na 3ciej miejsce.. a moglo byc 2 wink.gif a moze by nie dojechal...?

Napisano

> Ham nie skonczył

> Vettel bez hamulców

Pozbawili mnie dobrego wyniku w typowaniu.

A na kilka okrazen przed koncem juz sie cieszylem. hehe.gif

Napisano

> wyscig nudny jak cholera, praktycznie zero wyprzedzania.

Nie bylo tylu przetasowan co wczesniej

ale walka chociazby Schumachera z Buttonem

rekompensowala nieco monotonnie wyscigu.

Napisano

> ciekawe czy Vettel dociagnal by do konca na starych oponach? oddali pudlo bez wiekszej walki i

> tylko dzieki temu ze bambusowi urypalo kolko znow wskoczyl na 3ciej miejsce.. a moglo byc 2 a

> moze by nie dojechal...?

eee, a o czym kokretnie piszesz, bo ie qmam. Nie miał problemu z oponami a z hamulcami. Ogólie na 3 okrążeia przed końcem ich już ie miał. Wypadł właśnie z tego powodu, iszcząc przy tym opony, więc zmienili. Ostatnine okrążenie praktycznie bez hamulców przejechał icon_rolleyes.gif

porówanie do Webbera wypada bardzo niekorzystnie. Następne Monaco ok.gif

Hamilton - czekałem, w którym wyścigu pójdą mu opony i proszę. Trochę głupio, bo zepsuł mi statystyki w typowaniu, ale z drugiej, nie lubię gościa, więc chyba ok ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> eee, a o czym kokretnie piszesz, bo ie qmam. Nie miał problemu z oponami a z hamulcami.

to Twoim zdaniem po co Vettel zjezdzal na pitstop tym samym oddajac 3cie miejsce dla Ferrari? zrobic siku, czy zmienic opony bo mu sie juz skonczyly?

Napisano

> to Twoim zdaniem po co Vettel zjezdzal na pitstop tym samym oddajac 3cie miejsce dla Ferrari?

> zrobic siku, czy zmienic opony bo mu sie juz skonczyly?

Zapalic fajke pokoju.

Napisal wyraznie, ze jego zdaniem zniszczyl je bedac poza torem.

Wystarczy przeczytac.

Napisano

> No mi też Hamilton punkcika ukradł

Ogolnie niefajne GP.. grinser006.gif poza przebudzeniem MSC,

ktory pieknie nie dal sie wyprzedzic szybszemu Buttonowi.

Ciekawe co dalej.. bo bolid Mercedesa nadal jest przecietny.

Napisano

> Ciekawe co dalej.. bo bolid Mercedesa nadal jest przecietny.

nooo, moża wręcz powiedzieć, tragiczny. Zero postępu przez tą przerwę icon_rolleyes.gif

Napisano

> to Twoim zdaniem po co Vettel zjezdzal na pitstop tym samym oddajac 3cie miejsce dla Ferrari?

> zrobic siku, czy zmienic opony bo mu sie juz skonczyly?

czego nie zrozumiałeś? hmm.gif to nie moje zdanie, tylko christiana hornera ok.gif

tzn. - BRAK HAMULCOW - ergo wypad z toru ergo zmiana opon, żeby przynajmiej trochę zniwelować braki w hamowaniu poprzez lepsze trzymanie na torze. Końcowe dwa okrążenia i wypowiedź przez team Radio: "the results are dramatic!" (...) potem już tłumacząc "(...) możesz nawet o 7sek wolniej jechać i schumi cię nie dopadnie, tylko nie hamuj ostro" icon_rolleyes.gif

jeszcze pytania? niewiem.gif

Napisano

> czego nie zrozumiałeś? to nie moje zdanie, tylko christiana hornera

> tzn. - BRAK HAMULCOW - ergo wypad z toru ergo zmiana opon, żeby przynajmiej trochę zniwelować braki

> w hamowaniu poprzez lepsze trzymanie na torze. Końcowe dwa okrążenia i wypowiedź przez team

> Radio: "the results are dramatic!" (...) potem już tłumacząc "(...) możesz nawet o 7sek

> wolniej jechać i schumi cię nie dopadnie, tylko nie hamuj ostro"

> jeszcze pytania?

ale czego nie zrozumiales? zastanawialem sie, czy Vettel dal by rade dojechac na starych oponach, a Ty jakies wywody znowu wypisujesz niewiem.gif wyluzuj i czytaj uwaznie 20.GIF Ty napisales "nie mial problemow z oponami" co jest bzdura, bo gdyby ich nie mial, to by nie zjezdzal na ich zmiane .. mam wrazenie ze ja o chlebie, a Ty o niebie...

Napisano

> nooo, moża wręcz powiedzieć, tragiczny. Zero postępu przez tą przerwę

Postęp jest - mistrzu jest przed blondyną zlosnik.gif

Napisano

> Ogolnie niefajne GP.. poza przebudzeniem MSC,

> ktory pieknie nie dal sie wyprzedzic szybszemu Buttonowi.

> Ciekawe co dalej.. bo bolid Mercedesa nadal jest przecietny.

Jak i Renault ... choć Kubica, gdyby nie pechowe zderzenie i uszkodzenie przedniego skrzydła, mógł być wyżej

Napisano

> problemow z oponami" co jest bzdura, bo gdyby ich nie mial, to by nie zjezdzal na ich zmiane

> .. mam wrazenie ze ja o chlebie, a Ty o niebie...

bosz, kolego czacha, czy Ty naprawdę czytać nie potrafisz hmm.gif

nie zjechał na ich zmiane, bo już się na nich nie dało jeździć, tylko dlatego że nie miał hamulców i do tego opony z nienajlepszym stanie. I tu dla Ciebie (czytaj baaaardzo powoli i uważnie): na tych oponach mógłby dokończyć wyścig. Problem w tym, że jak nie ma hamulców, to musi mieć przynajmniej bardzo dobre trzymanie na torze. DLATEGO zmiana opon na nowe ok.gif

Mam nadzieję, że zrozumiałeś 20.GIF

A więc: złe opony + złe hamulce = czacha.gif

dobre opony + złe hamuce = już trochę mniejsze czacha.gif

Wystarczająco jasno? grinser006.gif

Napisano

> Postęp jest - mistrzu jest przed blondyną

hehehe hehe.gif ciekawe czy to stały trend hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> bosz, kolego czacha, czy Ty naprawdę czytać nie potrafisz

> nie zjechał na ich zmiane, bo już się na nich nie dało jeździć, tylko dlatego że nie miał hamulców

> i do tego opony z nienajlepszym stanie. I tu dla Ciebie (czytaj baaaardzo powoli i uważnie):

> na tych oponach mógłby dokończyć wyścig. Problem w tym, że jak nie ma hamulców, to musi mieć

> przynajmniej bardzo dobre trzymanie na torze. DLATEGO zmiana opon na nowe

> Mam nadzieję, że zrozumiałeś

> A więc: złe opony + złe hamulce =

> dobre opony + złe hamuce = już trochę mniejsze

> Wystarczająco jasno?

ahaaaaa biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.