Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż auta przed końcem OC

Featured Replies

Napisano

Auto ubezpieczone do 12.05. Sprzedane 04.05 czyli tuż przed końcem ważności polisy. Rozumiem, że sprzedającego to nie obchodzi, zgłasza do TU i WK sprzedaż i zapomina o temacie?

Kupujący zaczął coś marudzić, że nie będzie miał ustawowych 30 dni na podjęcie decyzji o ubezpieczeniu, a że wziął auto na części, więc nie sądzę, by je ubezpieczał (jego problem, umowę podpisał zlosnik.gif) to na pewno sprzedający nie będzie miał problemów z racji braku tych 30 dni?? cfaniaczek.gif

Napisano

> Kupujący zaczął coś marudzić, że nie będzie miał ustawowych 30 dni na podjęcie decyzji o

> ubezpieczeniu, a że wziął auto na części, więc nie sądzę, by je ubezpieczał (jego problem,

> umowę podpisał ) to na pewno sprzedający nie będzie miał problemów z racji braku tych 30 dni??

Ewentualny problem jest taki, że ma zaledwie kilka dni (zamiast 30) na wypowiedzenie OC, jeśli chce z niego zrezygnować.

Napisano
  • Autor

> Ewentualny problem jest taki, że ma zaledwie kilka dni (zamiast 30) na wypowiedzenie OC, jeśli

> chce z niego zrezygnować.

OK, ale to problem, jak mniemam, kupującego a sprzedający ma to gdzieś? zlosnik.gif

Napisano

> OK, ale to problem, jak mniemam, kupującego a sprzedający ma to gdzieś?

Sprzedajacego nie interesuje chyba, że nabywca ma tylko kilka dni, aby złożyć wypowiedzenie. Z uwagi na krótki termin wysłanie pocztą może być ryzykowne, więc musi raczej osobiscie się pofatygować, jeżeli chce miec pewnośc, że zmieści się w nakazanym terminie.

Napisano

> OK, ale to problem, jak mniemam, kupującego a sprzedający ma to gdzieś?

Sprzedający też ma obowiązek w ciągu miesiąca zgłosić fakt sprzedaży do ubezpieczyciela. W innym wypadku odpowiada solidarnie z nowym właścicielem (!) za ubezpieczenie samochodu.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Sprzedający też ma obowiązek w ciągu miesiąca zgłosić fakt sprzedaży do ubezpieczyciela. W innym

> wypadku odpowiada solidarnie z nowym właścicielem (!) za ubezpieczenie samochodu.

A w jaki sposób odpowiada za ubezpieczenie? Przecież nie ma już wpływu na to, co zrobi nabywca, który przejął polisę?

Sprzedający może odpowidać za ewentualne niopłacone raty OC, ale tu o obowiązku rat nie mówimy, gdyż polisa OC się kończy a wypowiedzieć ją lub kontunować może tylko nabywca.

Napisano

> A w jaki sposób odpowiada za ubezpieczenie? Przecież nie ma już wpływu na to, co zrobi nabywca,

> który przejął polisę?

W taki, że może dostać wezwanie do zapłaty od ubezpieczyciela. Ma przecież wpływ na to, czy poinformuje.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> Sprzedający też ma obowiązek w ciągu miesiąca zgłosić fakt sprzedaży do ubezpieczyciela. W innym

> wypadku odpowiada solidarnie z nowym właścicielem (!) za ubezpieczenie samochodu.

> pozdrawiam,

> bromsky

Nie no - to jest oczywiśte i dziś zostanie zgłoszona sprzedaż w TU i WK ok.gif

Napisano

> W taki, że może dostać wezwanie do zapłaty od ubezpieczyciela. Ma przecież wpływ na to, czy

> poinformuje.

Ale zapłaty za co? Umowa OC kończy się za kilka dni i nabywca ją przejmuje i rezygnuje z niej albo kontynuuje. Czy poprzedni właściciel ma zapłacić za nową polisę, która już nie należy do niego, jeśli nabywca nie zrezygnuje?

Napisano

> Ale zapłaty za co? Umowa OC kończy się za kilka dni i nabywca ją przejmuje i rezygnuje z niej albo

> kontynuuje. Czy poprzedni właściciel ma zapłacić za nową polisę, która już nie należy do

> niego, jeśli nabywca nie zrezygnuje?

USTAWA o ubezpieczeniach obowiązkowych,

Quote:

3. Zbywca pojazdu mechanicznego ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność

solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej

zakładowi ubezpieczeń za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń

o okolicznościach, o których mowa w ust. 1.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> USTAWA o ubezpieczeniach obowiązkowych,

> Quote:

> 3. Zbywca pojazdu mechanicznego ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność

> solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej

> zakładowi ubezpieczeń za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń

> o okolicznościach, o których mowa w ust. 1.

Tak, znam ten zapis.

Czy oznacza to, że sprzedjący musiałby opłacić nową polisę, która będzie wystawiona na nowego właściciela?

Moim zdaniem - nie. Jesli składka była opłacona, a zakładam, że w kończacej się za kilka dni polisie była, to co miałby w tym przypadku zapłacić?

Tu chodzi o przypadek zapłaty raty, jeśli OC płatne było w ratach i rata nie została opłacona.

Sprzedający składając informacje o zbyciu nie będzie wzywany do zapłaty raty, jesli jej termin upływa po złożeniu ww informacji.

Napisano

> Tak, znam ten zapis.

> Czy oznacza to, że sprzedjący musiałby opłacić nową polisę, która będzie wystawiona na nowego

> właściciela?

Zapis jest raczej czytelny - odpowiadają solidarnie do dnia zgłoszenia przez zbywcę.

> Moim zdaniem - nie. Jesli składka była opłacona, a zakładam, że w kończacej się za kilka dni

> polisie była, to co miałby w tym przypadku zapłacić?

Za składkę na następny okres.

> Tu chodzi o przypadek zapłaty raty, jeśli OC płatne było w ratach i rata nie została opłacona.

> Sprzedający składając informacje o zbyciu nie będzie wzywany do zapłaty raty, jesli jej termin

> upływa po złożeniu ww informacji.

A jakie ma znaczenie to, czy będzie to rata czy całość składki jednorazowo?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Za składkę na następny okres.

> A jakie ma znaczenie to, czy będzie to rata czy całość składki jednorazowo?

Czy to zatem oznacza, że w przypadku, gdy sprzedający nie poinformuje ubezpieczalni, to on będzie płącić za nową polisę nabywcy? Sytuacja taka: nabywca polisę przejmuje i jej nie wypowiada, stara polisa kończy się, nabywca otrzymuje nową polisę (nie wypowiedział czyli jest kontynuowana) a płaci sprzedający? Tak mam to rozumieć?

Napisano

> Czy to zatem oznacza, że w przypadku, gdy sprzedający nie poinformuje ubezpieczalni, to on będzie

> płącić za nową polisę nabywcy? Sytuacja taka: nabywca polisę przejmuje i jej nie wypowiada,

> stara polisa kończy się, nabywca otrzymuje nową polisę (nie wypowiedział czyli jest

> kontynuowana) a płaci sprzedający? Tak mam to rozumieć?

Dokładnie tak, jeśli nowy nabywca nie zapłaci, to firma odezwie się do poprzedniego właściciela (jeśli ten nie zgłosi sprzedaży). Przynajmniej tak to teoretycznie wygląda.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Dokładnie tak, jeśli nowy nabywca nie zapłaci,

to firma odezwie się do poprzedniego właściciela

> (jeśli ten nie zgłosi sprzedaży).

Ale w sytuacji, gdy nowy nabywca nie wypowie OC, to otrzyma nowa polisę, tak? Nie widzę innej możliwości, gdyż polisa się kończy i przy braku wypowiedzenia przedłużana jest na kolejny rok, zaś nabywca tę polisę przejał w momencie zakupu pojazdu.

Czyli nabywca otrzymuje nową polisę, a rachunek do opłacenia otrzymuje wg Ciebie poprzedni właściciel, gdyż nie złożył informacji o zbyciu? To masz na myśli? Bo może nie do końca się rozumiemy.

Napisano

> to firma odezwie się do poprzedniego właściciela

> Ale w sytuacji, gdy nowy nabywca nie wypowie OC, to otrzyma nowa polisę, tak? Nie widzę innej

> możliwości, gdyż polisa się kończy i przy braku wypowiedzenia przedłużana jest na kolejny rok,

> zaś nabywca tę polisę przejał w momencie zakupu pojazdu.

Teoretycznie tak. Choć ja miałem osobiście do czynienia z sytuacją, gdy ja (jako sprzedający) spóźniłem się ze zgłoszeniem sprzedaży, a nabywca złożył wypowiedzenie. Nie przeszkadzało to jednak ubezpieczycielowi pobrać automatycznie składkę na kolejny rok... (ściągnął mi kasę z konta na podstawie mojej umowy na OC). Po reklamacji jednak zwrócił...

> Czyli nabywca otrzymuje nową polisę, a rachunek do opłacenia otrzymuje wg Ciebie poprzedni

> właściciel, gdyż nie złożył informacji o zbyciu? To masz na myśli? Bo może nie do końca się

> rozumiemy.

Coś w tym rodzaju, jednak solidarną odpowiedzialność w tym przypadku rozumiał bym tak, ze najpierw rachunek otrzymuje obecny właściciel i jeśli ten nie zapłaci to ubezpieczyciel zwróci się po kasę do poprzedniego.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Teoretycznie tak. Choć ja miałem osobiście do czynienia z sytuacją, gdy ja (jako sprzedający)

> spóźniłem się ze zgłoszeniem sprzedaży, a nabywca złożył wypowiedzenie.

W tym przypadku, jeśli polisa zostałą wypowiedziana w terminie, to pobranie składki nie było zasadne, gdyż polisa przestałą obowiązywać.

Nie przeszkadzało to

> jednak ubezpieczycielowi pobrać automatycznie składkę na kolejny rok... (ściągnął mi kasę z

> konta na podstawie mojej umowy na OC). Po reklamacji jednak zwrócił...

Niewykluczone że to rezultat bałaganu w dokumentacji i bazie danych ubezpieczalni.

> Coś w tym rodzaju, jednak solidarną odpowiedzialność w tym przypadku rozumiał bym tak, ze najpierw

> rachunek otrzymuje obecny właściciel i jeśli ten nie zapłaci to ubezpieczyciel zwróci się po

> kasę do poprzedniego.

To w hipotetycznym przypadku w myśl tej logiki, gdy nabywca co roku by przedłużał OC na rok kolejny i nie płacił, to wówczas poprzedni włascicel za każdym razem byłby wzywany do płatności.

Napisano

> W tym przypadku, jeśli polisa zostałą wypowiedziana w terminie, to pobranie składki nie było

> zasadne, gdyż polisa przestałą obowiązywać.

> Nie przeszkadzało to

> Niewykluczone że to rezultat bałaganu w dokumentacji i bazie danych ubezpieczalni.

Albo bałagan albo celowe działanie... crazy.gif

> To w hipotetycznym przypadku w myśl tej logiki, gdy nabywca co roku by przedłużał OC na rok kolejny

> i nie płacił, to wówczas poprzedni włascicel za każdym razem byłby wzywany do płatności.

Zgadza się. Taka motywacja aby w końcu dostarczył umowę KS - wtedy przestanie bulić zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Czy to zatem oznacza, że w przypadku, gdy sprzedający nie poinformuje ubezpieczalni, to on będzie

> płącić za nową polisę nabywcy? Sytuacja taka: nabywca polisę przejmuje i jej nie wypowiada,

> stara polisa kończy się, nabywca otrzymuje nową polisę (nie wypowiedział czyli jest

> kontynuowana) a płaci sprzedający? Tak mam to rozumieć?

tyle że nabywca nie dostanie chyba polisy do łapki, bo ubepzieczyciel nie zna jego adresu hmm.gif

TU wyśle polisę do poprzedniego właściciela i każe zapłacić

miałem ostatnio taki przypadek jak w temacie, sprzedałem przyczepkę której OC kończyło się za ok 14dni

przed końcem ważności OC, zgłosiłem sprzedaż u ubezpieczyciela

więc chyba mogę spać spokojnie palacz.gif

Napisano

> Ewentualny problem jest taki, że ma zaledwie kilka dni (zamiast 30) na wypowiedzenie OC, jeśli

> chce z niego zrezygnować.

Przypadkiem nie wystarczy wypowiedzieć umowę OC na jeden dzień roboczy przed końcem jej ważności?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.