Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane 1,6 112KM z 2004 r.

Featured Replies

Napisano

Wiem, że jest już podobny temat, ale tam jest silnik 1,4, a chciałbym dowiedzieć się coś o 1,6. Mam możliwość kupna takiego auta z przebiegiem 78kkm. Auto w wersji kombi, kupione w polskim salonie, serwisowane co 20kkm w ASO. Auto posiada dodatkowo czujniki ciśnienia w oponach. Pytania: czy są jakieś problemy z tym silnikiem, jak sprawują się te czujniki ciśnienia. Auto ma pewny przebieg 78kkm, ale kierownica i gałka skrzyni biegów mocno wytarte, TTTM?

Napisano

A to nie jest silnik ze zmiennymi fazami rorzadu ? Jezeli to ten to rozpytaj czy byl juz rozrzad robiony.

Napisano
  • Autor

A jakiś skomplikowany ten silnik?

Napisano

> A jakiś skomplikowany ten silnik?

Skomplikowany nie ale:

- cewki jak jeszcze fabryczne to na dziendobry trzeba wymienic na beru

- jak kolo zmiennych faz jeszcze nie wymienione to pewnie bedzie za jakis czas trzeba zrobic - metoda gospodarska jakies 2tys... porzadnie razem z rozrzadem okolo 3 tysi

- czujnik polozenia walu lubi robic kabarety

Ogolnie jak juz kupisz to wymieniaj olej co 15kkm.

Napisano

> Skomplikowany nie ale:

> - cewki jak jeszcze fabryczne to na dziendobry trzeba wymienic na beru

> - jak kolo zmiennych faz jeszcze nie wymienione to pewnie bedzie za jakis czas trzeba zrobic -

> metoda gospodarska jakies 2tys... porzadnie razem z rozrzadem okolo 3 tysi

> - czujnik polozenia walu lubi robic kabarety

> Ogolnie jak juz kupisz to wymieniaj olej co 15kkm.

Dokładnie tak. ok.gif Dodatkowo wspomnę, że wymieniając świece, warto poszukać fabrycznie montowanych Eyquem-ów. W opinie speców od francuzów są najlepszym wyborem do tego silnika. Poza tym motor przyjemny w eksploatacji, wg mnie osiągi w zupełności wystarczające a przy lekkiej nodze na trasie potrafi odwdzięczyć się naprawdę niewielkim spalaniem.

Napisano

> Skomplikowany nie ale:

> - cewki jak jeszcze fabryczne to na dziendobry trzeba wymienic na beru

Trzeba sprawdzić bo może ma cewki Denso i pochodzą jeszcze długo. Jak Sagem to pewnie czeka wymiana na Beru lub Denso.

> - jak kolo zmiennych faz jeszcze nie wymienione to pewnie bedzie za jakis czas trzeba zrobic -

> metoda gospodarska jakies 2tys... porzadnie razem z rozrzadem okolo 3 tysi

Tu bym tak bardzo nie płakał. Koło nowe da się kupić za 700zł lub nawet taniej a reszta rozrządu kosztuje około 400zł z pompą wody. Mój spec od Renault bierze 130-150 zł za robotę rozrządu. Czyli w 1300zł się da zmieścić.

PS. do Pejus - Jak kupisz i będziesz szukał mechanika to do mojego masz 25 km.

Napisano

> Dokładnie tak. Dodatkowo wspomnę, że wymieniając świece, warto poszukać fabrycznie montowanych

> Eyquem-ów. W opinie speców od francuzów są najlepszym wyborem do tego silnika. Poza tym motor

> przyjemny w eksploatacji, wg mnie osiągi w zupełności wystarczające a przy lekkiej nodze na

> trasie potrafi odwdzięczyć się naprawdę niewielkim spalaniem.

I do tego te eqyemy sa tansze niz bosche zlosnik.gif

Napisano

> Trzeba sprawdzić bo może ma cewki Denso i pochodzą jeszcze długo. Jak Sagem to pewnie czeka wymiana

> na Beru lub Denso.

Pamietam jak w megance kombi padly nam wlasnie denso no.gif

> Tu bym tak bardzo nie płakał. Koło nowe da się kupić za 700zł lub nawet taniej a reszta rozrządu

> kosztuje około 400zł z pompą wody. Mój spec od Renault bierze 130-150 zł za robotę rozrządu.

> Czyli w 1300zł się da zmieścić.

IMHO rozrzad i kolo zmiennych faz lepiej zrobic w aso - glownie dla pewnej gwarancji waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki Wam za cenne rady 20.GIF Zdecydowaliśmy i jutro jedziemy po to auto ok.gif Cena tego auta wyjściowa to było 22kzł, ale zbiłem na 20,5kzł. Niby troszkę drożej niż chodzą na giełdzie, ale tak jak mówiłem przebieg auta i pochodzenie są w 100% pewne. Do tego ma nam dać jakiś bagażnik thule, uchwyty rowerowe i przenośną nawigację bo jak mówił kupił i nie używał jej bo skomplikowana, a on woli tradycyjną mapę. Autem będzie śmigała narzeczona jakieś 6km do pracy w jedną stronę stąd poszukiwania benzyny. Ja pozostaje wierny lanosowi zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki Wam za cenne rady Zdecydowaliśmy i jutro jedziemy po to auto Cena tego auta wyjściowa to

> było 22kzł, ale zbiłem na 20,5kzł. Niby troszkę drożej niż chodzą na giełdzie, ale tak jak

> mówiłem przebieg auta i pochodzenie są w 100% pewne. Do tego ma nam dać jakiś bagażnik thule,

> uchwyty rowerowe i przenośną nawigację bo jak mówił kupił i nie używał jej bo skomplikowana, a

> on woli tradycyjną mapę. Autem będzie śmigała narzeczona jakieś 6km do pracy w jedną stronę

> stąd poszukiwania benzyny. Ja pozostaje wierny lanosowi

No to powodzenia. Niech dobrze służy.

Napisano

> Dzięki Wam za cenne rady Zdecydowaliśmy i jutro jedziemy po to auto Cena tego auta wyjściowa to

> było 22kzł, ale zbiłem na 20,5kzł. Niby troszkę drożej niż chodzą na giełdzie, ale tak jak

> mówiłem przebieg auta i pochodzenie są w 100% pewne. Do tego ma nam dać jakiś bagażnik thule,

> uchwyty rowerowe i przenośną nawigację bo jak mówił kupił i nie używał jej bo skomplikowana, a

> on woli tradycyjną mapę. Autem będzie śmigała narzeczona jakieś 6km do pracy w jedną stronę

> stąd poszukiwania benzyny. Ja pozostaje wierny lanosowi

Trzymam kciuki za udany zakup. Oczywiście potem prosimy o pochwalenie się nowym nabytkiem, wraz ze zdjęciami. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Niestety auta nie kupiliśmy frown.gif Facet nie zgodził się, by jechać do ASO na sprawdzenie rzekomej bezwypadkowości. Szukamy dalej meganki ok.gif

Napisano

> Niestety auta nie kupiliśmy Facet nie zgodził się, by jechać do ASO na sprawdzenie rzekomej

> bezwypadkowości. Szukamy dalej meganki

No czyli wiadomo niemal na sto procent, że auto było gdzieś tłuczone. Może to i dobrze, że wyszło to teraz, a nie już po zakupie autka. Mimo wszystko życzę dalej owocnych poszukiwań. ok.gif

Napisano

> Niestety auta nie kupiliśmy Facet nie zgodził się, by jechać do ASO na sprawdzenie rzekomej

Powodzenia waytogo.gif.

Ja juz sie powoli przyzwyczajam do mojej Megi, i jedno co mnie wk.... maksymalnie, to silnik - 1.4 nie jedzie, a w dodatku pali jak smok rotfl.gif. Takze jakby to mialo byc pierwsze auto w rodzinie, serdeczni odradzam kazdemu ten silnik w tej budzie admin.gif

Napisano

> Powodzenia .

> Ja juz sie powoli przyzwyczajam do mojej Megi, i jedno co mnie wk.... maksymalnie, to silnik - 1.4

> nie jedzie, a w dodatku pali jak smok . Takze jakby to mialo byc pierwsze auto w rodzinie,

> serdeczni odradzam kazdemu ten silnik w tej budzie

Jeden-sześć to optymalny wybór dla tego modelu. Pali niewiele więcej niż 1.4, a jak złapie trochę obrotów to już naprawdę fajnie się rozpędza. ok.gif

Napisano

> Jeden-sześć to optymalny wybór dla tego modelu. Pali niewiele więcej niż 1.4, a jak złapie trochę

> obrotów to już naprawdę fajnie się rozpędza.

Do tematu spalania, to ja jeszcze wroce, bo Vectra pali mi mniej od Meganki. Problem w tym, ze Meganka miesci sie w swoich normach - po prostu ten typ tak ma. Jak, ze auto bedzie malo jezdzone, to w sumie jakos mnie strasznie spalanie nie boli, ale niesmak jest hehe.gif

Napisano

Priva sobie sprawdź zlosnik.gif

Napisano

kuźwa jacy ludzie to są oszuści... już wiemy dlaczego dawał ci te nawigacje, bagażniki i inne. oszust perfidny. dobrze że zeście to zrobili i chcieliście jechać do aso.

Napisano
  • Autor

Auto kupione od pierwszego właściciela, przebieg 56kkm, rocznik 2004, wersja 5-drzwiowa, silnik 1,6. Auto krajowe, ostatni przegląd w ASO tydzień temu. Ogólnie auto kompletne, cena może i duża po 19,5kzł, ale tak jak mówię znana jest cała historia auta. Poprzedni właściciel poozstaje wierny marce, gdyż kupuje Megane III coupe 1,9Dci. Wieczorem bądź jutro wrzucę foty zlosnik.gif

Napisano

> Auto kupione od pierwszego właściciela, przebieg 56kkm, rocznik 2004, wersja 5-drzwiowa, silnik

> 1,6. Auto krajowe, ostatni przegląd w ASO tydzień temu. Ogólnie auto kompletne, cena może i

> duża po 19,5kzł, ale tak jak mówię znana jest cała historia auta. Poprzedni właściciel

> poozstaje wierny marce, gdyż kupuje Megane III coupe 1,9Dci. Wieczorem bądź jutro wrzucę foty

fajnie, super. z ogłoszenia kupowałeś?

myśle, ze jednak mimo wszystko ta cena nie jest jakaś specjalnie wyżyłowana:) Pozdr., wrzuć foty:)

Napisano

> No to szykuj 3 tysie na rozrzad

Woju miej litość. Za 3 tysie to kupisz silnik i nowy rozrząd.

Napisano

> Woju miej litość. Za 3 tysie to kupisz silnik i nowy rozrząd.

Kolego miej wyobraznie waytogo.gif przez rorzad rozumiem rozrzad plus zmienne fazy.

Napisano

> Kolego miej wyobraznie przez rorzad rozumiem rozrzad plus zmienne fazy.

Mam. I nie wyobrażam sobie, że miałbym dać 3000 zł za rozrząd do takiego auta.

Pasek, napinacz, rolka, pompa - 450 zł (SKF, Gates, Doltz)

Koło zmiennych faz - 700 zł (oryginał Delphi)

Korki do rozrządu - 45 zł (Febi)

Pasek micro - 50 zł (Gates)

Ewentualnie jakiś płyn chłodzący - 50 zł

Robota u mojego mechanika - max 200zł

Razem około 1500 zł.

Myślę że części byłbym w stanie załatwić taniej.

Jeśli miałbym zapłacić drugie tyle za "gwarancję" serwisu to dziękuję. Z doświadczenia z serwisem Opla wiem, że zawsze znajdzie się sposób aby wysłać klienta na drzewo albo do sądu.

A nawet w ASO we wrześniu kosztowało to tyle (zaczerpnięte z innego forum):

Szanowny Panie.

Poniżej przedstawiam kalkulację wymiany rozrządu.

Koszt części: zestaw rozrządu 491,80 zł, pompa wody 354,30 zł, pasek klinowy i napinacz 203,40 zł, koło rozrządu 601,33 zł. Części razem 1650,83 zł netto

Wymiana rozrządu (wraz z kołem rozrządu) - 380 zł netto

Wymiana pompy wody 100 zł netto.

Do podanych cen należy doliczyć 22% VAT.

W obecnej chwili w ramach akcji promocyjnej od podanych cen na części i robociznę udzielamy 30% rabatu.

Cena kompletnej usługi wraz z wymianą koła rozrządu po rabacie to 1491,58 zł netto.

Czyli brutto: 1819 zł

I za takie pieniądze to już bym się zastanawiał.

Napisano

Nie zebym bym zlosliwy ale jak ktos bierze 200pln za wymiane rozrzadu to sie nie szanuje no.gif

Widac ceny w ASO od czasu jak miale gratoScecnica poszly w dol zlosnik.gif

Ja zaplacilem 2800 po rabacie ale to bylo w 2006 smile.gif wtedy o zamiennikach itp raczej nikt nie slyszal.

Napisano

> Nie zebym bym zlosliwy ale jak ktos bierze 200pln za wymiane rozrzadu to sie nie szanuje

W moich stronach za prosty rozrząd bierze się około 100 zł.

I jakoś mechanicy żyją i na biednych nie wyglądają. Ale to już ich sprawa. Ważne że klienci zadowoleni smile.gif

Napisano

> W moich stronach za prosty rozrząd bierze się około 100 zł.

> I jakoś mechanicy żyją i na biednych nie wyglądają. Ale to już ich sprawa. Ważne że klienci

> zadowoleni

Wiesz rozrzad w uno mozna zrobic w 30 minut lacznie ze zdjecie kola jednakze rorzad w megane 1.6 to juz nie jest takie hop-siup , trzeba miec porzadne blokady a nie przyciety mesel i pojecie jak ustawic kolo ok.gif

Jak dla mnie robienie rorzadu w takim aucie u pana czesia w garazowym warsztacie jest skrajna nieodpowiedzialnoscia i brakiem wyobrazni ale nikt Ci nie broni no.gif

Napisano

> Wiesz rozrzad w uno mozna zrobic w 30 minut lacznie ze zdjecie kola jednakze rorzad w megane 1.6 to

> juz nie jest takie hop-siup , trzeba miec porzadne blokady a nie przyciety mesel i pojecie jak

> ustawic kolo

> Jak dla mnie robienie rorzadu w takim aucie u pana czesia w garazowym warsztacie jest skrajna

> nieodpowiedzialnoscia i brakiem wyobrazni ale nikt Ci nie broni

Widzisz tylko, że mój pan ... Andrzej jest mechanikiem ze stażem w serwisach Renault i Ford. Ma blokady i nie tylko. Robi głównie auta na F. I jakoś ludzie maja do niego zaufanie.

Napisano

> Widzisz tylko, że mój pan ... Andrzej jest mechanikiem ze stażem w serwisach Renault i Ford. Ma

> blokady i nie tylko. Robi głównie auta na F. I jakoś ludzie maja do niego zaufanie.

Ale twoj pan Andrzej raczej nie ma ogolnopolskiej sieci warsztatow ok.gif

Napisano

> Ale twoj pan Andrzej raczej nie ma ogolnopolskiej sieci warsztatow

Woju dajmy już spokój. Ja Cię nie przekonam, Ty mnie też. A inni mają swój rozum - niech kombinują.

Napisano

W Astrze I 16V wymienił mi sąsiad (150zł) ,fakt gwarancji nie mam ,ale przejezdziłem 3 lata normalnie. W megance I juz mój mechanik mi wymienił ,tez nie miał zadnych blokad do niego ,robił 2 dni grinser006.gif tzn dorabiał kliny ,wzioł 250zł z płynem chłodniczym .Wymienił , jeżdze .Gwarancji na pismie nie mam.Ale mu wierze.

Napisano

> W Astrze I 16V wymienił mi sąsiad (150zł) ,fakt gwarancji nie mam ,ale przejezdziłem 3 lata

> normalnie. W megance I juz mój mechanik mi wymienił ,tez nie miał zadnych blokad do niego

> ,robił 2 dni tzn dorabiał kliny ,wzioł 250zł z płynem chłodniczym .Wymienił , jeżdze

> .Gwarancji na pismie nie mam.Ale mu wierze.

Tylko ani jedno ani drugie nie ma zmiennych faz a robienie rozrzadu 2dni to jakis zart wink.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam,

właśnie zastanawiam się nad zakupem meganki II 1.6 16v z 2003 roku z udokumentowanym przebiegiem 90kkm. Trochę wystraszyliście mnie tymi cenami i kłopotami z wymianą rozrządu. Jak często w tym silniku trzeba wymieniać rozrząd?

Napisano

> Witam,

> właśnie zastanawiam się nad zakupem meganki II 1.6 16v z 2003 roku z udokumentowanym przebiegiem

> 90kkm. Trochę wystraszyliście mnie tymi cenami i kłopotami z wymianą rozrządu. Jak często w

> tym silniku trzeba wymieniać rozrząd?

No to własnie trzeba wymienić. Wymiana jest chyba co 100000km lub co 5 lat.

Napisano

> Witam,

> właśnie zastanawiam się nad zakupem meganki II 1.6 16v z 2003 roku z udokumentowanym przebiegiem

> 90kkm. Trochę wystraszyliście mnie tymi cenami i kłopotami z wymianą rozrządu. Jak często w

> tym silniku trzeba wymieniać rozrząd?

Jak ma udokumentowane 90kkm to akurat pora na rozrzad smile.gif

Generalnie zmienia sie co 120 ale zalecane jest co 90kkm (szczegolnie jak auto kulane po miescie).

Podsumowujac wladujesz 3 tysie i bedziesz cieszyl sie autem od usterki do usterki smile.gif

Napisano

Woju kocha Renault bo wszystko do tej marki kosztuje 3000 zł i więcej.

Ceny w ASO oczywiście nie wiadomo co wchodzi w wymianę rozrządu ale gwarancję chyba dają.

Napisano

> Woju kocha Renault bo wszystko do tej marki kosztuje 3000 zł i więcej.

> Ceny w ASO oczywiście nie wiadomo co wchodzi w wymianę rozrządu ale gwarancję chyba dają.

cewki , rozrząd , zmienne fazy a to wszystko zrobione w sensownym serwisie (niekoniecznie aso) i na sensownych częściach a nie w szopie sąsiada na chińskich częściach z allegro i masz 3tysie.

Napisano

> cewki , rozrząd , zmienne fazy a to wszystko zrobione w sensownym serwisie (niekoniecznie aso) i na

> sensownych częściach a nie w szopie sąsiada na chińskich częściach z allegro i masz 3tysie.

Skąd wiesz, że cewki do wymiany. Może już wymienione albo może były denso? Dlaczego ma mieć części chińskie z allegro? Może kupić dobre części w dobrej cenie w normalnych sklepach. Tylko czy nie będą made in PRC???

Za 3000 to spokojnie zrobi rozrząd, wyminę płynow i filtrów, klocki, cewki, swiece i jeszcze na paliwo zostanie. A to są rzeczy (poza cewkami), które należy zrobić w każdym kupionym aucie.

Napisano

> Skąd wiesz, że cewki do wymiany. Może już wymienione albo może były denso? Dlaczego ma mieć części

> chińskie z allegro? Może kupić dobre części w dobrej cenie w normalnych sklepach. Tylko czy

> nie będą made in PRC???

> Za 3000 to spokojnie zrobi rozrząd, wyminę płynow i filtrów, klocki, cewki, swiece i jeszcze na

> paliwo zostanie. A to są rzeczy (poza cewkami), które należy zrobić w każdym kupionym aucie.

Poluzuj gumkie... Wymienilem akurat te czesci bo to najczesciej pada...

Widze ,ze taki maly dzihad Ci sie wlaczyl hehe.gif

Napisano

> Poluzuj gumkie... Wymienilem akurat te czesci bo to najczesciej pada...

> Widze ,ze taki maly dzihad Ci sie wlaczyl

To nie dżihad. Tylko po co ludzi straszy kosmicznymi cenami eksploatacji normalnego samochodu?

Napisano

> To nie dżihad. Tylko po co ludzi straszy kosmicznymi cenami eksploatacji normalnego samochodu?

Ja wiem ,że Ty wszystko zalatwisz za czapke sliwek ale nie kazdy ma czas na szukanie tanich częsci i dojscia do pana czesia ,ktory zrobi wszystko w szopie za sztange carmenow waytogo.gif poza tym megane II to nie jest zwykly samochod tylko renowka z nowoczesnymi jak na tamte czasy rozwiazaniami.

p.s. Aha i ja nie mowie o czesciach eksploatacyjnych bo to akurat nie jest problem renowek , problemem sa upierdliwe nietypowe usterki ,ktore lubia slono kosztowac no.gif

Napisano

> Nie zebym bym zlosliwy ale jak ktos bierze 200pln za wymiane rozrzadu to sie nie szanuje

a tam gadasz, ja za wymiane rozrzadu placilem 50 zl zlosnik.gif

po znajomosci oczywiscie oink.gif i jakos gosciu, ktory dlubal 3 godziny (wiecej gadal ze mna niz robil hehe.gif)w aucie nie mial pretensji zlosnik.gif ze za malo. zresztą sam zaproponowal taka cene i nic wiecej wziac nie chcial ok.gif

Napisano

> a tam gadasz, ja za wymiane rozrzadu placilem 50 zl

> po znajomosci oczywiscie i jakos gosciu, ktory dlubal 3 godziny (wiecej gadal ze mna niz robil

> )w aucie nie mial pretensji ze za malo. zresztą sam zaproponowal taka cene i nic wiecej wziac

> nie chcial

mogłeś mu dołożyć chociaż czapkę śliwek smile.gif

gorzej jak się ten rozrząd urwie sick.gif

Napisano

> mogłeś mu dołożyć chociaż czapkę śliwek

> gorzej jak się ten rozrząd urwie

nie urwie zlosnik.gif przynajmniej nie z winy mechaniora smile.gif

a nie chcial nic wiecej bo to kolega od ojca wink.gif

Napisano

> nie urwie przynajmniej nie z winy mechaniora

> a nie chcial nic wiecej bo to kolega od ojca

Nie mow hop smile.gif

Napisano

Właśnie ją kupiłem .... smile.gif rozrząd był robiony w aso 4 tys km temu i kosztował 2800

Napisano

> Wydał tyle kasy na wymiane i sprzedał auto po 4kkm .

wygląda na to, że tak

Napisano

> Właśnie ją kupiłem .... rozrząd był robiony w aso 4 tys km temu i kosztował 2800

Czyli zrobione zmienne fazy zlosnik.gif

Napisano

> Wydał tyle kasy na wymiane i sprzedał auto po 4kkm .

Myslal ,ze zrobi i pojedzi ale pewnie presja pozbycia sie parcha byla mocniejsza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.