Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sciagaja opony

Featured Replies

Napisano

opona kierunkowa (fulda carat progresso) co robic?zamiana przod z tylem troche nielogiczna bo tylne sa w gorszym stanie (auto ma naped na przod stad preferuje lepsze gumy z przodu) czy zamiana prawej z lewa moze cos zmienic?na logike nie ale moze ktos zrobil podobnie i pomoglo... oslabiony.gif

Napisano

> (auto ma naped na przod stad preferuje lepsze gumy z przodu)

Otworzyles puszke Pandory smile.gif Lepsze zawsze na tyl.

A zamiana lewa-prawa moze, ale musi pomoc. Moze takze spowodowac ze bedzie sciagal w druga strone.

Napisano
  • Autor

> Otworzyles puszke Pandory Lepsze zawsze na tyl.

zgoda ale imho przy tylnym napedzie

> A zamiana lewa-prawa moze, ale musi pomoc. Moze takze spowodowac ze bedzie sciagal w druga strone.

w druga strone raczej nie...tak spytalem bo moze ktos tak mial ale wydaje sie ze przy zamianie opony kierunkowej prawej z lewa teoretycznie nie zmieni sie nic palacz.gif.dodam ze opony sa nowe wiec niesmak mam palacz.gif

Napisano

> zgoda ale imho przy tylnym napedzie

Przy dowolnym napedzie.

> w druga strone raczej nie...tak spytalem bo moze ktos tak mial ale wydaje sie ze przy zamianie

> opony kierunkowej prawej z lewa teoretycznie nie zmieni sie nic .dodam ze opony sa nowe wiec

> niesmak mam

Mialem kiedys podobny problem, co ciekawe tez dalem nowe na przod (tyle ze "stare" byly praktycznie nowe). Sciagalo. Dalem "nowe" na tyl a "stare" na przod i przestalo. Do dzis nie wiem dlaczego.

Napisano
  • Autor

> Mialem kiedys podobny problem, co ciekawe tez dalem nowe na przod (tyle ze "stare" byly praktycznie

> nowe). Sciagalo. Dalem "nowe" na tyl a "stare" na przod i przestalo. Do dzis nie wiem

> dlaczego.

koniec koncow pewnie tak zrobie chodz do tego gdzie maja byc lepsze to chyba mnie nie przekonasz a na reklamowanie na gwarancji...sil nie mam zlosnik.gif

Napisano

> Otworzyles puszke Pandory Lepsze zawsze na tyl.

teoria teoria, zycie zyciem,

lepsze na przod przy przednim napedzie...

byla ogromna dyskusja....

nie chce mi sie pisac dalej

Napisano

> teoria teoria, zycie zyciem,

> lepsze na przod przy przednim napedzie...

> byla ogromna dyskusja....

> nie chce mi sie pisac dalej

A szkoda, że nie chce Ci wię pisać dalej. Bo dyskusji tu było i od groma i ogromnych. I z żadnej nie wynikło nic sensownego. Argumenty zarówno jednej, jak i drugiej strony brzmiały mniej więcej tak samo sensownie.

mar00ha

Napisano

> opona kierunkowa (fulda carat progresso) co robic?zamiana przod z tylem troche nielogiczna bo tylne

> sa w gorszym stanie (auto ma naped na przod stad preferuje lepsze gumy z przodu) czy zamiana

> prawej z lewa moze cos zmienic?na logike nie ale moze ktos zrobil podobnie i pomoglo...

zamień przód tył i zobacz co się stanie

nie bój się zlosnik.gif

kiepskie opony potrafią powodowac ściąganie

Napisano

> A szkoda, że nie chce Ci wię pisać dalej. Bo dyskusji tu było i od groma i ogromnych. I z żadnej

> nie wynikło nic sensownego. Argumenty zarówno jednej, jak i drugiej strony brzmiały mniej

> więcej tak samo sensownie.

> mar00ha

ostatnio był test w "Jeździe Polskiej", w skrócie:

lepsze opony w aucie na przedzie:

- hamuje

- przyspiesza

- na zakręcie wyjeżdża tyłem (nadsterowność)

lepsze opony na tyle:

- nie hamuje

- nie przyspiesza

- na zakręcie wyjeżdża przodem (podsterowność) - łatwiejsza do opanowania przez większość kierowców

Aha - co dość istotne w tej sytuacji - test był robiony dla auta napędzanego na przód - Opel Astra G

Napisano
  • Autor

> zamień przód tył i zobacz co się stanie

> nie bój się

> kiepskie opony potrafią powodowac ściąganie

dylemat polega na tym ze te na ktorych sciaga sa nowe oslabiony.gif...ale zmienie przod tyl na probe

Napisano

> A szkoda, że nie chce Ci wię pisać dalej. Bo dyskusji tu było i od groma i ogromnych. I z żadnej

> nie wynikło nic sensownego. Argumenty zarówno jednej, jak i drugiej strony brzmiały mniej

> więcej tak samo sensownie.

no bo kazde rozwiazanie ma swoje dobre strony (i tez minusy)

i jest to wybor mniejszego (w opinii dokonujacego wyboru) zła

ja tam wolalbym moc zahamowac na krotszym dystansie przede wszystkim

jednak to wszystko teoretycznie bo nie uprawiam druciarstwa i kupuje 4 opony

zdazylo mi sie kupowac kiedys 2 czy 1 szt. ale w wypadku rozwalenia kola a pozostale opony byly bdb

Napisano

> opona kierunkowa (fulda carat progresso) co robic?zamiana przod z tylem troche nielogiczna bo tylne

> sa w gorszym stanie (auto ma naped na przod stad preferuje lepsze gumy z przodu) czy zamiana

> prawej z lewa moze cos zmienic?na logike nie ale moze ktos zrobil podobnie i pomoglo...

ostatnio tez szukalem info na ten temat i trafilem na kaciku (chyba na VAGu) na kolege, ktoremu tez sciagalo i o dziwo pomoglo wywazenie kol

a geometria na pewno OK ?

Napisano
  • Autor

> ostatnio tez szukalem info na ten temat i trafilem na kaciku (chyba na VAGu) na kolege, ktoremu tez

> sciagalo i o dziwo pomoglo wywazenie kol

> a geometria na pewno OK ?

swiezo po geometrii palacz.gif

niewywazone kolo by chyba bilo-daloby sie to odczuc...tutaj nic

Napisano
  • Autor

nie uprawiam druciarstwa i kupuje 4 opony

ale te 4 nowe opony zuzyja sie nierownomiernie-przod szybciej-i co wtedy?

Napisano

> ale te 4 nowe opony zuzyja sie nierownomiernie-przod szybciej-i co wtedy?

Niby mozna przekladac co jakis czas przod-tyl i w ten sposob zuzyc 4 w tym samym czasie. Ale mi sie zdarzylo kiedys ze scialem opony w 3000 km - zanim zdazylem przelozyc. I wtedy nie ma mocnych i trzeba kupowac dwie a nie cztery.

Napisano

> nie uprawiam druciarstwa i kupuje 4 opony

> ale te 4 nowe opony zuzyja sie nierownomiernie-przod szybciej-i co wtedy?

po pierwsze nalezy rotowac opony i wtedy sie rownomiernie zuzywaja

po drugie mowimy o sytuacji 2 bardzo zle opony (blisko znacznika) + 2 bdb opony (prawie nowe/nowe) - Twoja sytuacja IMO pod to nie podpada

po trzecie jesli na tyle masz niezle opony a z przodu juz trupy to IMO ja bym zalozyl nowe ale wlasnie na przod i sie szybko wyrownaja smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

i problem zniknal...z tym ze slabsze opony mam teraz z przodu - i jako zwolennik lepszej gumy z przodu bede chyba musial zmienic zdanie bo mam inaczej hehe.gif - czy ktos wie jaka wada opony powoduje sciaganie?

Napisano

> i problem zniknal...z tym ze slabsze opony mam teraz z przodu - i jako zwolennik lepszej gumy z

> przodu bede chyba musial zmienic zdanie bo mam inaczej - czy ktos wie jaka wada opony

> powoduje sciaganie?

Taka przypadłość często zdarza się kierunkowym oponom.

Wada fabryczna lub złe magazynowanie.

Po napompowaniu środek nacisku na jezdnię (największa średnica) wypada nie pośrodku szerokości opony i felgi tylko jest przesunięty w którąś stronę, najczęściej identycznie we wszystkich egzemplarzach opon.

Może to być źle ułożony kord, różnice w grubości warstwy gumy na szerokości opony.

Efekt jest taki, jakbyś miał jedno przednie koło troszkę wystające na zewnątrz a drugie schowane w błotniku - będzie sciągać i w przypadku kierunkowych nic nie można poradzić, bo trzeba zachować kierunek obrotu.

Prosty test: zamieniasz przednie koła miejscami, nie przejmując się przy tej próbie, że kręcą się "pod włos".

Jeśli odmieni się kierunek ściągania - masz potwierdzenie niesymetrii bieżnika.

Miałem taki numer w Leganzie po dokupieniu dwóch opon - trzykrotnie regulowano i sprawdzano geometrię przodu i tyłu - nie pomagało.

Założyłem starsze na przód, te nowe na tył i auto poszło jak po sznurku.

Jedne auta są mało, inne bardziej wrażliwe na taki feler opon.

Po przejechaniu kilku tysięcy kilometrów na tyle felerne opony się dotrą, uklepią i efekt może się zmniejszyć lub zniknąć i można próbować przełożyć nowsze na przód.

Przy "niekierunkowych" oponach problem nie występuje, bo tam opony mają zewnętrzną i wewnętrzną stronę, nawet jeśli nie oznaczoną wyraźnie, to gumiarze zawsze zakładają identycznie.

Jeśli nawet opony są niesymetrycznie odlane to po odwróceniu obydwu na felgach będzie tylko efekt, jakby rozstaw kół się odrobinę zwiększył lub zmniejszył - auto pojedzie prosto.

Napisano

> Taka przypadłość często zdarza się kierunkowym oponom.

Mam podobne doświadczenie.

Opony zimowe równomierne zużycie brak ściągania.

Na letnich asymatrycznych zużycie od środka i ściąganie.Opony tz.budżetowe.

Napisano
  • Autor
blagam.gif dzieki za wyczerpujaca odpowiedz...ciekawe czy sie uloza z tylu tak ze na nastepny sezon bedzie sie dalo jezdzic na nich z przodu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.